ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ

Παναθηναϊκός - Εφές: Από τον Γκάλη της κερκίδας στον διπλά εορτάζοντα Πρίφτη

Ο Δημήτρης Πρίφτης στο φιλικό του Παναθηναϊκού με την Εφές
Ο Δημήτρης Πρίφτης στο φιλικό του Παναθηναϊκού με την Εφές ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

O Παναθηναϊκός υποδέχεται την Εφές και ο Βασίλης Σκουντής φτιάχνει το σκηνικό της αναμέτρησης.

Ούτε παραγγελιά να έχουν κάνει τα ανταμώματα τους ο Παναθηναϊκός και η Εφές.

Η προηγούμενη αναμέτρηση τους έπεσε πάνω στην εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου και στην επέτειο των 200 ετών από την κήρυξη της επανάστασης του '21, ενώ ο αποψινός αγώνας διεξάγεται την παραμονή της έτερης εθνικής εορτής (της 28ης Οκτωβρίου). Υπ' αυτή την έννοια ο Παναθηναϊκός θα έπρεπε να αντιμετωπίζει την Αρμάνι Μιλάνο για να της πει το βροντερό "Όχι".

Πρόλαβαν όμως και της το είπαν την Τρίτη οι Βαυαροί!

Η διπλή γιορτή του Πρίφτη

Ο Παναθηναϊκός πάλι μπορεί (και πρέπει) να πει τα Χρόνια Πολλά στον προπονητή του και μάλιστα εις διπλούν: και τα αναδρομικά για την ονομαστική γιορτή του και τα επίκαιρα καθόσον σήμερα Τετάρτη ο Δημήτρης Πρίφτης έχει τα 53α γενέθλια του! Δυο σε συσκευασία ενός λοιπόν και μένει να φανεί, εάν οι Πράσινοι θα κάνουν το δώρο που προσδοκά ο Πρίφτης και θα πάψουν να έχουν αυτή την αντιφατική συμπεριφορά.

Και καλά ο Παναθηναϊκός που είναι μια ομάδα under construction δικαιολογείται να έχει αντιφατική συμπεριφορά. Στον αντίποδα όμως ο Εργκίν Ατμάν θα πρέπει να κοπιάσει πολύ για να εξηγήσει επαρκώς την αντιφατικότητα των πρωταθλητών Ευρώπης.

Η Εφές άρχισε την επιχείρηση υπεράσπισης του τίτλου, τον οποίο κατέκτησε στην Κολωνία με τέσσερις απανωτές ήττες (προτού της βγει η ψυχή για να κάνει σεφτέ απέναντι στην Ούνιξ), ενώ πιάστηκε αιχμάλωτη στο τουρκικό πρωτάθλημα από τη Φενέρμπαχτσε και από τη Γαλατασαράι. Γενικώς δεν στρίβει!

Της έλαχαν κιόλας οι τραυματισμοί και οι απουσίες βασικών παικτών της και όλα τα 'χε η Μαριορή, ο φερετζές της έλειπε!

Τα βαφτίσια στην μπίρα

Η Εφές είναι μια ομάδα η οποία προέκυψε από... παρθενογένεση και βαπτίστηκε μέσα σε ένα βαρέλι μπίρας! Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές τουρκικές ομάδες, ελόγου της δημιουργήθηκε το 1976 όταν ο τότε 29χρονος Τουντσάι Οζιλχάν εξαγόρασε την Καντικιοισπορ, η οποία είχε υποβιβασθεί από την πρώτη κατηγορία.

Βγήκε λοιπόν τότε από τον χάρτη η ομάδα της Χαλκηδόνας και εμφανίσθηκε μια νεαρά ενζενί που έμελλε να πλανέψει με τα κάλλη της το τουρκικό μπάσκετ.

Τρία χρόνια μετά την εμφάνιση της στο μπασκετικό στερέωμα η Εφές στέφθηκε για πρώτη φορά πρωταθλήτρια Τουρκίας και συστήθηκε στο ελληνικό μπάσκετ, αντιμετωπίζοντας τον Άρη στον όμιλο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών της σεζόν 1979-70.

Με τον Γκάλη στην εξέδρα

Με τον άρτι αφιχθέντα από το Νιου Τζέρσι, Νίκο Γκάλη να μην έχει ακόμη δικαίωμα συμμετοχής, στις 18 Οκτωβρίου 1979 η Εφές επιβλήθηκε του Άρη στην Κωνσταντινούπολη με 66-63 (Καγιατούρκ 22, Ντογκούσκεν 18, Ροναμπάρ 12 - Τέιλορ 22, Τζόις 19, Παπαγεωργίου 10, Αλεξανδρής 6).

Στο ματς του β' γύρου, στις 22 Νοεμβρίου στο Παλέ ντε Σπορ, οι πρωταθλητές Ελλάδος, οι οποίοι είχαν στον πάγκο τους τον Φρανκ Ντέβελι, πήραν για τα καλά το αίμα τους πίσω, επικρατώντας με 112-87 (Τέιλορ 39, Παπαγεωργίου 24, Παραμανίδης 14, Αλεξανδρής 8). Σε εκείνο το δεύτερο ματς ο Γκάλης καθόταν στην εξέδρα με πολιτικά ρούχα.

Δέκα βράδια αργότερα, στο ίδιο γήπεδο θα φόραγε τη φανέλα με το Νο 7, θα έκανε το ντεμπούτο του κόντρα στον Ηρακλή και από εκεί και πέρα όλα θα ήταν ιστορία και μυθολογία!

Τα πάντα όλα!

Πίσω από την Εφές βρίσκεται ένας τεράστιος επιχειρηματικός όμιλος, το Anadolu Group, που εκτός από την βιομηχανία μπύρας, περιλαμβάνει επίσης τράπεζα, ασφαλιστική εταιρεία, τo νοσοκομείο John Hopkins, τις αντιπροσωπείες της Coca Cola, των Mc Donald's, της Hyundai, Isuzu και των μολυβιών Faber, τα σουπερμάρκετ Migros, καταστήματα ρούχων και δεν συμμαζεύεται!

Αμ' το άλλο; Ο μπασκετικός οργανισμός της Εφές διαθέτει άλλες έξι ομάδες που συμμετέχουν σε πρωταθλήματα τοπικών κατηγοριών, τρεις με το δικό της όνομα και άλλες τρεις θυγατρικές και δορυφορικές! Αυτή η διαδικασία ιντρίγκαρε ανέκαθεν τον Οζιλχάν, που καμαρώνει διότι η Eφές ανέδειξε από τα σπλάχνα της ή εξέλιξε τις καριέρες επτά Τούρκων παικτών που αγωνίσθηκαν στο ΝΒΑ, συμπεριλαμβανομένου και του Ιμπραΐμ Κουτλουάι.

Αντίκειται στις αρχές μου

Επίσης ο Οζιλχάν έχει να το παινεύεται πως στα 47 χρόνια της ύπαρξης της ομάδας, δεν καθυστέρησε ούτε μια φορά να πληρώσει τους παίκτες και τους προπονητές. Αυτό μάλιστα το βεβαιώνει και ο Τίτος Κομνηνός που εδώ και χρόνια συμμετέχει στη διοίκηση της ομάδας.

Αυτή τη στιγμή, δίκην déjà vu από ένα αντίστοιχο κακό φεγγάρι της στην περυσινή σεζόν, η Εφές σέρνεται τόσο στην Euroleague (1-4) όσο και στο τουρκικό πρωτάθλημα, όπου την έπιασε αιχμάλωτη η Φενέρμπαχτσε και στη συνέχεια την τσάκισε και η Γαλατασαράι.

Στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, όταν οι μετέπειτα πρωταθλητές Ευρώπης γνώρισαν τέσσερις διαδοχικές ήττες στη διοργάνωση και έπεσαν στο 7-8, κάποια μέλη της διοίκησης εισηγήθηκαν στον Οζιλχάν να τιμωρήσει τους παίκτες με μια δίμηνη καθυστέρηση των πληρωμών τους. Αυτή η πρόταση από το ένα αυτί του μπήκε και από το άλλο του βγήκε. "Τι λέτε; Αυτό αντίκειται στις αρχές μου" τους αποστόμωσε!

Πέντε μήνες αργότερα στην Κολωνία αποδείχθηκε ότι αυτό θα αντέκειτο και στο πεπρωμένο της ομάδας! Παρ' όλα αυτά, μεσούσης της σεζόν ο Οζιλχάν προέβη σε μια κίνηση που όντως αντέκειτο στις αρχές του: ανανέωσε πρόωρα τα συμβόλαια του Βασίλιε Μίτσιτς, του Μπράιαντ Ντάνστον και του Εργκίν Αταμάν!

Ο Παλαιών Πατρών... Καλαϊτζής, οι ραγιάδες και ο Μίτσιτς

Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται την Εφές την παραμονή της εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου: αυτό είναι... πταίσμα, διότι πριν από επτά μήνες την αντιμετώπισε στην Πόλη στις 25 Μαρτίου, ανήμερα δηλαδή της 200ής επετείου από την κήρυξη της επανάστασης των ραγιάδων, όπως μας αποκαλούσαν οι Τούρκοι στους τέσσερις αιώνες της σκλαβιάς.

Εκείνο το βράδυ οι λεγάμενοι επέβαλαν πάλι τον ζυγό τους (85-65), ενώ τέσσερις μήνες νωρίτερα οι Πράσινοι είδαν τον Ιωάννη Παπαπέτρου να αστοχεί σε τρίποντο στην εκπνοή και τον Βασίλιε Μίτσιτς να φεύγει από το ΟΑΚΑ βαστώντας το λάφυρο του (77-80).

Αναφέρομαι επίτηδες στον Σέρβο γκαρντ διότι στα δυο ματς της περυσινής σεζόν έγινε ο δήμιος των εξάκις πρωταθλητών Ευρώπης βγάζοντας σούμα 54 πόντους (33+21), 14/21 δίποντα, 6/9 τρίποντα, 8/8 βολές, πέντε ριμπάουντ, εννέα ασίστ και δυο κλεψίματα.

TAGS ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ EUROLEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ