EUROLEAGUE

Ομπράντοβιτς: "Το μπάσκετ χρειάζεται τον Διαμαντίδη"

Ομπράντοβιτς: "Το μπάσκετ χρειάζεται τον Διαμαντίδη"

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο Φραγκίσκος Αλβέρτης, ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, ο Βασίλης Σπανούλης και ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο αποχαιρετούν τον Δημήτρη Διαμαντίδη, όπως του αρμόζει. Δείτε το απολαυστικό video της Euroleague TV για τον αρχηγό του Παναθηναϊκού.

Από τη στιγμή που ανακοίνωσε την απόφασή του να αποχωρήσει από τη δράση, στο μυαλό όλων υπάρχει μία μόνο ιδέα: να τον απολαύσουν κάθε δευτερόλεπτο που βρίσκεται στο παρκέ. Ο Δημήτρης Διαμαντίδης λέει "αντίο" στη δράση το καλοκαίρι, με κάθε αγώνα να αποκτά ιστορικό χαρακτήρα. Γιατί; Επειδή είναι τα τελευταία του με την πράσινη φανέλα, πριν την κρεμάσει οριστικά.

Δεδομένου ότι οι... παραστάσεις του "3D" ολοκληρώνονται σε λιγότερο από τρεις μήνες, η Euroleague ενημέρωσε εδώ και καιρό την ΚΑΕ Παναθηναϊκός πως θα βραβεύσει τον αρχηγό του "τριφυλλιού" στο παιχνίδι με την Τσεντεβίτα (1/4, 21:45). Το παιχνίδι με την κροατική ομάδα θα έχει ξεχωριστό χαρακτήρα, με το ΟΑΚΑ να ζει μοναδικές στιγμές.

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÐÁÏ-ÌÐÁÑÔÓÅËÏÍÁ / EUROLEAGUE / PANATHINAIKOS-BARCELONA
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÐÁÏ-ÌÐÁÑÔÓÅËÏÍÁ / EUROLEAGUE / PANATHINAIKOS-BARCELONA ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η Euroleague TV ζήτησε από τους ανθρώπους που τον έζησαν πιο έντονα από κάθε άλλον να πουν στον κόσμο τι είναι γι αυτούς ο Δημήτρης Διαμαντίδης, τι συμβολίζει. Μεταξύ αυτών κι ένας -επί σειρά ετών- αντίπαλός του, ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο. Τι κι αν ο "Λα Μπόμπα" βρέθηκε στον δρόμο του ουκ ολίγες φορές με σκοπό να τον βγάλει εκτός... πορείας, η παραδοχή της ποιότητας, του ταλέντου και της επιρροής του στο ευρωπαϊκό μπάσκετ είναι κάτι που δεν μπορεί να παραγνωρίσει: " Ελέγχει όλες τις καταστάσεις σε σημεία - "κλειδιά" του παιχνιδιού. Αμυντικά είναι πολύ καλός, έχει εξαιρετικά χέρια. Και γι' αυτό είναι εκπληκτικός τόσα χρόνια", αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ομπράντοβιτς: "Το μπάσκετ χρειάζεται τον Διαμαντίδη"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Κάπου εκεί αρχίζουν οι... φιλοφρονήσεις από ανθρώπους που τον ζούσαν κάθε μέρα, πρωί και βράδυ, στη διάρκεια της παρουσίας του στον Παναθηναϊκό. Ο Φραγκίσκος Αλβέρτης, αυτός που του παρέδωσε την αρχηγική σκυτάλη, σχολίασε πως " είχε όλα τα στοιχεία, τα οποία χρειαζόταν για να γίνει σούπερ σταρ. Όταν ήμασταν μαζί στην Εθνική, προσπαθούσα να τον πείσω να υπογράψει σε εμάς, αλλά επειδή είναι ταπεινός ως χαρακτήρας δεν ήξερε αν θα πετύχει. Δίνει τον ορισμό της ομάδας και του συμπαίκτη. Και στη ζωή, όχι μόνο στο μπάσκετ", για να προσθέσει εν συνεχεία πως " είναι ιδιαίτερος όχι μόνο ως παίκτης, αλλά κι ο χαρακτήρας του. Δεν είναι σούπερ σταρ, όπως έχουμε συνηθίσει, με φωτογραφίες, συνεντεύξεις και μια τρελή ζωή. Είναι ταπεινός και το μπάσκετ είναι η ζωή του. Ο τρόπος που παίζει κι οι αντιδράσεις του τον κάνουν σούπερ σταρ".

Ομπράντοβιτς: "Το μπάσκετ χρειάζεται τον Διαμαντίδη"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Όταν πήρε τον λόγο ο Βασίλης Σπανούλης, το αντίπαλον δέος στον Ολυμπιακό. Μπορεί εντός παρκέ να χωρίζουν κάθε χρόνο τρεις τίτλους, αλλά εκτός αυτού παραμένουν φίλοι από τα χρόνια της κοινής παρουσίας τους στο "τριφύλλι". Κι η αλήθεια είναι πως ο "Kill Bill" -αφού τον έζησε ως αντίπαλο- δεν μπορεί παρά να παραδεχθεί πως ο Δημήτρης Διαμαντίδης " κάνει πολλές δουλειές, οι οποίες δεν φαίνονται στα στατιστικά. Αλλοιώνει μπάλες, δημιουργεί, κόβει, ποστάρει. Όλα αυτά τον κάνουν σημαντικό για την ομάδα χωρίς να σκοράρει. Είναι ένας από τους καλύτερους στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Είναι ο πόιντ γκαρντ που έκανε τις περισσότερες διαφορετικές δουλειές στο γήπεδο", για να επισημάνει αναφορικά με την... κληρονομιά που θα αφήσει πως " δεν είναι εγωιστής και πάντα θυσιάζεται για την ομάδα. Τώρα είμαστε αντίπαλοι, αλλά πάντα θα είναι στο μυαλό μου ότι είναι εξαιρετικός παίκτης και χαρακτήρας".

Ομπράντοβιτς: "Το μπάσκετ χρειάζεται τον Διαμαντίδη"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Όταν ζητήθηκε η άποψη του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, ο νυν προπονητής της Ζάλγκιρις είπε πως " όλοι ξέρουν τι μπορεί να κάνει. Είναι μια προέκταση του προπονητή στο παρκέ. Ήταν εκπληκτικό να παίζω μαζί του. Έκανε το παιχνίδι πιο εύκολο για μένα. Με ένα βλέμμα του ήξερες τι πρόκειται να συμβεί. Όσα κάνουν άλλοι παίκτες, έπειτα από πολύ καιρό δουλειάς, αυτός το πετύχαινε με ένα βλέμμα. Παίκτες σαν αυτόν κάνουν τη ζωή σου πιο εύκολη κι εκπληκτική".

Για το τέλος αφήσαμε τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, τον άνθρωπο στα χέρια του οποίου έπαιξε το καλύτερο μπάσκετ της καριέρας του. Αυτόν που τον επέλεξε το καλοκαίρι του 2004 για το ρόστερ του Παναθηναϊκού, με σκοπό να αφήσει το στίγμα του. Μόνο που ο "Μήτσος" το... παράκανε! Δώδεκα χρόνια με το τριφύλλι στο στήθος έγινε συνώνυμο της ομάδας των "πρασίνων", με τους οποίους κατέκτησε τρεις φορές την Euroleague, σε Αθήνα, Βερολίνο και Βαρκελώνη.

Ομπράντοβιτς: "Το μπάσκετ χρειάζεται τον Διαμαντίδη"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Όπως θυμάται, πηγαίνοντας μια ντουζίνα χρόνια πίσω, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς " ήταν πολύ εύκολο για μένα να αποφασίσω να τον υπογράψω. Δεν ήταν έτοιμος να είναι σημαντικός παίκτης από το ξεκίνημα. Αυτή ήταν η δική μου δουλειά, όπως και του επιτελείου μου. Του είπαμε ότι δεν έχουμε χρόνο και πρέπει να γίνει ηγέτης αμέσως. Σε υπογράψαμε γι’ αυτό τον λόγο", για να προσθέσει σχολιάζοντας την επίδρασή του στα "πράσινα" αποδυτήρια: " Όλοι καταλαβαίνουν την ποιότητα του ως άνθρωπος. Προσπαθεί να βοηθήσει τους πάντες στην ομάδα. Κάθε νέος παίκτης, που ερχόταν στην ομάδα, ήξερε ότι αυτός ήταν ο παίκτης που έπρεπε να μιλήσει αν είχε κάποιο πρόβλημα και τι σημαίνει να παίζεις στον Παναθηναϊκό. Η μεγαλύτερη κληρονομιά του είναι η ικανότητά του να καταλαβαίνει το παιχνίδι. Αμυντικά κι επιθετικά".

Ενώ έκλεισε σχολιάζοντας την απόφασή του να αποσυρθεί το καλοκαίρι. Επ αυτού είχε να πει πως " είναι πολύ σοβαρός. Αν πει κάτι, πρέπει να τον εμπιστευθείς. Ελπίζω αυτή τη φορά ο Τζόρτζεβιτς να βρει τρόπο να του αλλάξει το μυαλό. Το εύχομαι αυτό, γιατί το μπάσκετ χρειάζεται τον Διαμαντίδη".

Όπως καταλαβαίνετε, το βράδυ της Παρασκευής (1/4, 21:45) το ΟΑΚΑ θα σηκωθεί "στο πόδι" για να τιμήσει/αποθεώσει/χειροκροτήσει τον παίκτη που σημάδεψε την τελευταία δεκαετία το ευρωπαϊκό μπάσκετ, φορώντας την πράσινη φανέλα.

TAGS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ