ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ολυμπιακός: Το πνεύμα και το κορμί του Χασάν Μάρτιν σε παράλληλη δράση

Ο Χασάν Μάρτιν στη διάρκεια του φιλικού με τη Ζενίτ στη Λευκωσία
Ο Χασάν Μάρτιν στη διάρκεια του φιλικού με τη Ζενίτ στη Λευκωσία EUROKINISSI

Ο Χασάν Μάρτιν δεν ήταν ο πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού στο φιλικό με τη Ζενίτ στην Κύπρο. Θα ήταν παράξενο να είναι όσο υπάρχει ο Σάσα Βεζένκοβ. Αρκούσε να 'ναι ο παλιός, κανονικός, εαυτός του αφήνοντας πίσω ό,τι μεσολάβησε.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έθεσε το επιβλητικό 88-65 απέναντι στη ρωσική Ζενίτ επί κυπριακού εδάφους στη διάσταση που έπρεπε. Μήτε το αγνόησε, δηλώνοντας ευχαριστημένος από τις καλές συνεργασίες των παικτών του, μήτε πανηγύρισε, διότι "είναι μεγάλη παγίδα να επαναπαυτείς από μια καλή εμφάνιση". Ούτως ή άλλως ακολουθεί η νέα δοκιμασία με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας (12/9, 20:15 COSMOTE SPORT 4 HD, LIVE SPORT24) και τα συμπεράσματα για τη δυναμική του Ολυμπιακού 2,5 εβδομάδες πριν από το τζάμπολ των επίσημων υποχρεώσεων θα είναι πιο ολοκληρωμένα.

Το δίχως άλλο όμως μια -σχεδόν- πλήρης εμφάνιση σε αυτό το χρονικό σημείο και απέναντι σ' ένα σύνολο που ξόδεψε πολλά (Λόιντ, Νέιπιερ, Μίκι, Καράσεφ) για να διατηρήσει τουλάχιστον το προηγούμενο status του στην EuroLeague (συμμετοχή στα πλέι οφ και αποκλεισμός στα πέντε ματς από τη φιναλίστ Μπαρτσελόνα) έχει ακριβώς το βάρος που δείχνει η ζυγαριά. Αποτυπώνει μια τάση, αντανακλά μια πραγματικότητα για την κατεύθυνση που επιδιώκουν να πάρουν οι ερυθρόλευκοι από την αρχή της σεζόν και αυτή που θα τους οδηγήσει μέχρι τέλους.

Ακόμη μία φρέσκια αναφορά στα αριθμητικά επιτεύγματα του Σάσα Βεζένκοβ (19 πόντοι, 6 ριμπάουντ, 6 ασίστ) και της "ξεδιάντροπης" αυτοπεποίθησης που κουβαλά από δεύτερο μισό της περσινής περιόδου μοιάζει τούτη την ώρα περιττή. Ο Βούλγαρος φόργουορντ, πιο ώριμος απ' όσα τα 26 χρόνια θα επέτρεπαν σε κάποιον άλλο παίκτη της ηλικίας του και μαζί πιο γυμνασμένος, έχει μεταλλαχθεί -δίχως να το κρύβει- σε μια ασυγκράτητη μονάδα παραγωγής μπάσκετ που με το ολοκληρωμένο παιχνίδι της γεννά ανισότητες στο παρκέ. Είναι μακράν των άλλων ο παίκτης που εκμεταλλεύεται τη διάθεση του τεχνικού τιμ για ακόμη πιο επιθετική προσέγγιση, γρήγορη κυκλοφορία και διαδοχικές έξτρα πάσες, διότι βρίσκεται πολλές φορές σε θέση εκτέλεσης. Σημαδεύοντας με υψηλά ποσοστά το δίχτυ.

Ο Μάρτιν έρχεται από πίσω, αλλά είναι εδώ

Στην παρούσα φάση περισσότερη αξία έχει η επαναδιατύπωση του κλάσματος με τον Χασάν Μάρτιν σε ρόλο αριθμητή και παρονομαστή όλο το υπόλοιπο ερυθρόλευκο σύνολο, συνδυαστικά με τον οργανισμό. Ο Αμερικάνος σέντερ υπέπεσε σε ολίσθημα, όταν διάλεξε να υποβληθεί σε δεύτερη επέμβαση στο γόνατο χωρίς να ενημερώσει εκ των προτέρων τους Πειραιώτες, και αυτό του χρεώνεται. Από τη μία γιατί ήταν μια πρωτοβουλία εκτός πλαισίου εσωτερικού κανονισμού. Από την άλλη δεν τον άφησε να μπει εξ αρχής στην προετοιμασία με συνέπεια να χάσει ένα σημαντικό μέρος που αφορούσε τη φυσική κατάσταση.

Είναι κάτι που στον 25χρονο undersized ψηλό δεν κρύβεται και απαιτείται χρόνος για να καλύψει την απόσταση έτσι ώστε να παραμείνει περισσότερα από 20 λεπτά στο γήπεδο. Παρόλα αυτά η μεγάλη εικόνα του Μάρτιν στην αναμέτρηση με τη Ζενίτ (αλλά και με τη Μονακό που προηγήθηκε στο ΣΕΦ) αφήνει να εννοηθεί πως το παρελθόν δεν τον καταδιώκει πλέον, οι σκιές σβήνουν μέρα με τη μέρα. Είτε αφορούν το λαβωμένο γόνατό του είτε το πειθαρχικό παράπτωμά του. Ούτε σε μία περίπτωση φοβήθηκε ο Μάρτιν να πάει στην επαφή, έσπρωξε και σπρώχτηκε, δεν δείλιασε καν ν' αναμετρηθεί με τα κορμιά της ρωσικής ομάδας και να μπει γερά στις μάχες της ρακέτας, κερδίζοντας μάλιστα τις περισσότερες εξ αυτών.

Δικαιολογημένα ο Μάρτιν ήρθε (ξανά) ως τρίτη επιλογή στο "5", καθώς ο Μπαρτζώκας προτίμησε πρώτα τον Φαλ (με τον οποίο πιθανόν θ' αρχίζει τα ματς) και κατόπιν τον ευέλικτο Ζαν-Σαρλ (που ανταποκρίνεται χάρη στα μακριά άκρα και τα αθλητικά προσόντα του) γι' αυτόν τον ρόλο. Του αρκούσαν πάντως λιγότερα από 17 λεπτά για να πετύχει 13 πόντους από 5/6 δίποντα, να μαζέψει 5 ριμπάουντ και να μοιράσει 2 ασίστ. Ιδίως οι φάσεις που έβγαλε κινούμενος από αριστερά και τελειώνοντας με δεξιοτεχνία (αλλά και ταμπλό) τις μπάλες που ανέλαβε, κερδίζοντας παράλληλα φάουλ, κατέδειξαν πόσο σημασία έχει για τη φροντ λάιν του Ολυμπιακού η παρουσία του ως σταθερό μέρος της εξίσωσης.

Αμυντικά το μπόι του δεν θα τον βοηθά πάντα ν' αντιπαρέρχεται, αλλά γι' αυτό ήρθε το καλοκαίρι ο Φαλ, γι' αυτό ο Ζαν-Σαρλ κινείται μεταξύ του 4-5 σε πιο χαμηλά σχήματα. Υπολογίζεται ωστόσο ότι το κορμί του Μάρτιν θ' ακολουθήσει γρήγορα το πνεύμα του για επανένταξη στην κανονικότητα από την οποία βγήκε μετά τον τραυματισμό του και λίαν συντόμως θα επανέλθει, χωρίς να βιάζεται αφού είναι σε μειονεκτική θέση, στο σημείο να διεκδικεί και να κερδίζει, με αυξημένες πιθανότητες, περισσότερα από τον κόουτς του Ολυμπιακού. Όσα δηλαδή ρίσκαρε να χάσει από την ανεξήγητη σε μεγάλο βαθμό πράξη του.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ STOIXIMAN BASKET LEAGUE EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ