BASKETBALL ANALYSIS

Ολυμπιακός: Το διπλό αρνητικό ρεκόρ, η σκουριά λόγω αποχής και το "κλείδωμα" του Ντόρσεϊ

Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ
Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ EUROKINISSI

Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout την ήττα του Ολυμπιακού από την Φενέρμπαχτσε. Το διπλό αρνητικό ρεκόρ στην άμυνα, το “κλείδωμα” του Ντόρσεϊ και η λογική “σκουριά” από την αποχή των 16 ημερών. 

Ο Ολυμπιακός δεν τα κατάφερε στην Κωνσταντινούπολη κόντρα στην Φενέρμπαχτσε. Όντας εμφανώς σκουριασμένος από την αποχή 16 ημερών από αγώνες δεν άντεξε την ενέργεια που έβγαλαν οι - χωρίς Ντε Κολό και Βέσελι - Τούρκοι και γνώρισε την ήττα με 94-80.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Οι “ερυθρόλευκοι” πάλεψαν όσο μπορούσαν, αλλά στο τέλος δεν είχαν ούτε την ενέργεια, αλλά ούτε και το καθαρό μυαλό για να αντέξουν στον ρυθμό της Φενέρμπαχτσε. Πώς έφτασαν όμως μέχρι εκεί;

Οι πόντοι στο transition λένε πολλά

Οι 94 πόντοι που δέχθηκε ο Ολυμπιακός είναι οι περισσότεροι που έχει δεχθεί φέτος στην EuroLeague. Παράλληλα, το ίδιο ισχύει και για τους 1.18 πόντους που δεχόταν ανά κατοχή, όταν σύμφωνα με το InStat Scout την φετινή σεζόν δέχεται 0.9 πόντους ανά κατοχή. Το θέμα όμως ήταν πώς ήρθε η πλειοψηφία αυτών των 94 πόντων, που έδειξε το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετώπισαν οι “ερυθρόλευκοι” λόγω της αποχής τους από τους αγώνες.

Σύμφωνα με το InStat Scout, o Ολυμπιακός δέχθηκε 24 πόντους σε καταστάσεις transition (αιφνιδιασμού) δηλαδή 1.71 ανά κατοχή, ενώ κλήθηκε συνολικά να αμυνθεί 14 φορές σε τέτοια κατάσταση. Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος αυτού του αριθμού αρκεί το εξής: Την φετινή σεζόν ο Ολυμπιακός δέχεται 6.8 αιφνιδιασμούς και δέχεται 7.4 πόντους συνολικά σε κάθε ματς (1.09 ανά κατοχή), ενώ ποτέ δεν είχε δεχθεί φέτος περισσότερους από 18 (από την Μονακό στο ΣΕΦ). Η δε Φενέρ φέτος εκδηλώνει 7.8 αιφνιδιασμούς και σημειώνει 9.3 πόντους σε τέτοια κατάσταση. Κοινώς, η ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς σημείωσε 15 πόντους περισσότερους από ότι συνήθως σε καταστάσεις transition.

Όλο αυτό βέβαια σαφώς και έχει εξήγηση. Μην έχοντας τους Ντε Κολό και Βέζελι, η Φενέρ ήθελε να τρέξει για να μην βρεθεί σε καταστάσεις 5 εναντίον 5 (όπου, όταν βρισκόταν, κυρίως πόσταρε τον εξαιρετικό Πιέρ). Παράλληλα, οι Τούρκοι ήθελαν να εκμεταλλευτούν την λογική “σκουριά” του Ολυμπιακού από τις 16 ημέρες αποχής από αγώνες, τρέχοντας ακόμα και έπειτα από καλάθι που δέχονταν. Τίποτα δεν ήρθε τυχαία δηλαδή.

Τα ελεύθερα σουτ και η βοήθεια που ερχόταν σε λάθος χρόνο

Σύμφωνα με το InStat Scout, πριν από τον αγώνα με την Φενέρ ο Ολυμπιακός άφηνε τους αντιπάλους του να εκδηλώνουν 12.2 επιθέσεις σε καταστάσεις Catch and Shoot (σουτ από στάση) και δεχόταν 11.9 πόντους (0.98 ανά κατοχή. Στον αγώνα με την Φενέρ είδε τους Τούρκους να έχουν 15/29 τρίποντα, αλλά - κυρίως - να εκδηλώνουν 19 επιθέσεις σε κατάσταση Catch and Shoot και να παίρνουν 30 (!) πόντους, δηλαδή 1.58 ανά κατοχή. Ποτέ φέτος ο Ολυμπιακός δεν είχε δεχθεί πριν από αυτό το παιχνίδι περισσότερους από 25 πόντους σε τέτοια κατάσταση (από την ΤΣΣΚΑ στην Μόσχα).

Γιατί συνέβη αυτό; Επειδή, πολύ απλά, ο Ολυμπιακός ήταν ένα βήμα πιο πίσω - ή πιο μπροστά - από ότι έπρεπε. Οι “ερυθρόλευκοι” έχασαν πολλές προσωπικές μονομαχίες στην άμυνα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα συχνά να έρχονται βοήθειες. Αυτές όμως έρχονταν είτε πιο αργά από ότι έπρεπε - άρα ο εκάστοτε παίκτης της Φενέρ έφτανε προς το καλάθι - είτε πιο νωρίς από ότι έπρεπε, κάτι που οδηγούσε σε μία εύκολη πάσα στην περιφέρεια και ένα ελεύθερο σουτ.

Η Φενέρ σημάδεψε τον Ολυμπιακό με plays μακριά από την μπάλα. Σημάδεψε όμως και τον Μουστάφα Φαλ, είτε στο Πικ εν Ρολ, είτε τραβώνας στην περιφέρεια τον Ντέβιν Μπούκερ, ο οποίος με δύο ελεύθερα τρίποντα “πλήγωσε” τον Γάλλο - και κατ’ επέκταση τον Ολυμπιακό. Η περιφερειακή άμυνα των “ερυθρόλευκων” έπασχε, ενώ την ίδια στιγμή ο Πιέρ πόσταρε συνεχώς τους γκαρντ του Ολυμπιακού όταν βρισκόταν στον πάγκο ο Παπανικολάου και ο Μπούκερ άνοιγε το γήπεδο.

Ήταν το χειρότερο δυνατό σενάριο για την άμυνα της ομάδας του Γιώργου Μπαρτζώκα, που ήταν εμφανώς εκτός ρυθμού στο αμυντικό κομμάτι, σαφώς και λόγω της αποχής. Οι περιστροφές δεν δούλεψαν σωστά και αρκετά γρήγορα, οι σουτέρ της Φενέρ βρέθηκαν σε εξαιρετική βραδιά και μετά προστέθηκε και η απογοήτευση, κάνοντας χειρότερα τα πράγματα.

Το "κλείδωμα" του Ντόρσεϊ

Κλείνοντας, αυτό που είχε ενδιαφέρον ήταν ότι η Φενέμπαχτσε είχε εξ αρχής έναν στόχο: Δεν θα άφηνε για κανέναν λόγο τον Τάιλερ Ντόρσεί να γίνει παράγοντας στο ματς. Ξέροντας ότι είναι ο πιο προικισμένος επιθετικά παίκτης των “ερυθρόλευκων” αλλά υστερεί στην δημιουργία για τους συμπαίκτες του, οι Τούρκοι τον υποχρέωσαν να… σκεφτεί. Να μην λειτουργήσει δηλαδή με το ένστικτο και να ψάξει την πάσα και όχι το σουτ.

Η άμυνα της Φενέρ στον Ντόρσεϊ ξεκινούσε μακριά από την μπάλα, με τον αμυντικό που τον μάρκαρε να τον παίζει “Top-lock”, δηλαδή από μπροστά για να μην τον αφήσει να πάρει σκριν, κάτι που φαίνεται και σε αυτή την φωτογραφία:

Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ προσπαθεί να βγει από σκριν, με τον Χάζερ να τον παίζει "Top-lock" δηλαδή από μπροστά
Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ προσπαθεί να βγει από σκριν, με τον Χάζερ να τον παίζει "Top-lock" δηλαδή από μπροστά PRINTSCREEN

Όταν έβγαινε ο Ντόρσεί από το σκριν, τότε ο αμυντικός έπαιζε “over-play”, δεν τον άφηνε δηλαδή να πάρει την μπάλα. Όταν έπαιρνε την μπάλα ο ομογενής γκαρντ, τότε ο αμυντικός κολλούσε στον γοφό του.

Ο Ντόρσεϊ παίρνει την μπάλα τελικά χέρι με χέρι, με τον Χάζερ να συνεχίζει να τον πιέζει
Ο Ντόρσεϊ παίρνει την μπάλα τελικά χέρι με χέρι, με τον Χάζερ να συνεχίζει να τον πιέζει PRINTSCREEN

Το ενδιαφέρον ήταν βέβαια τι γινόταν αμέσως μετά. Όταν ο Ντόρσεί ξεκινούσε να ορμάει προς το καλάθι, τότε όλη η άμυνα ήταν προσαρμοσμένη πάνω του. Οι πιο κοντινοί παίκτες ήταν έτοιμοι να δώσουν βοήθεια από την δυνατή πλευρά, ακόμα και αν αυτό σήμαινε ότι άφηναν ελεύθερο τον προσωπικό τους αντίπαλό, όπως στην συγκεκριμένη φωτογραφία ο Πιέρια Χένρι τον Τόμας Γουόκαπ.

Ο Ντόρσεϊ ξεκινάει την προσπάθειά του και ο Πιέρια Χένρι έρχεται σε βοήθεια από την δυνατή πλευρά, αφήνοντας μόνο του τον Γουόκαπ
Ο Ντόρσεϊ ξεκινάει την προσπάθειά του και ο Πιέρια Χένρι έρχεται σε βοήθεια από την δυνατή πλευρά, αφήνοντας μόνο του τον Γουόκαπ PRINTSCREEN

Στην φάση που παρουσιάστηκε ο Ντόρσεϊ βρήκε τελικά την πάσα στον Γουόκαπ, ο οποίος αστόχησε στο τρίποντο. Γενικά όμως ο ομογενής γκαρντ είχε πρόβλημα από την άμυνα των Τούρκων, όπως γενικά έχει πρόβλημα με το physical game. Κάπως έτσι είχε μεν 14 πόντους με 4/10 σουτ, αλλά παράλληλα είχε και 7 λάθη για τις 2 ασίστ που μοίρασε αφού αδυνατούσε να διαβάσει το παιχνίδι σωστά.

Μία κακή ήττα, αλλά σε κακές συνθήκες

Είναι γεγονός ότι ο Ολυμπιακός έχασε μία καλή ευκαιρία για μία σημαντική εκτός έδρας νίκη κόντρα σε μία Φενέρ που δεν είχε τους Ντε Κολό και Βέσελι. Από την άλλη πλευρά βέβαια, είναι σαφές ότι η “πληγωμένη” από τραυματισμούς Φενέρ είχε μπροστά της το ιδανικό - για αυτήν - σενάριο: Μία ομάδα που είχε να παίξει επίσημο αγώνα 16 ημέρες.

Ο Ολυμπιακός πλέον καλείται να βρει αυτη την νίκη σε κάποιο άλλο παιχνίδι στην προσπάθειά του να εδραιώσει για τα καλά την θέση του στα playoffs. Θα πρέπει να ξαναβρεί ρυθμό, να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες στον Ντόρσεϊ για να “ξεκολλήσει” όταν έχει απέναντί του μία ολόκληρη άμυνα να τον κυνηγάει, να βάλει ξανά στην εξίσωση τον Μουστάφα Φαλ (δεν πόσταρε καθόλου όλο το βράδυ), να βρει λύσεις από άλλους παίκτες.

Η EuroLeague είναι μαραθώνιος. Και αυτός ο μαραθώνιος βρίσκεται στο δεύτερο μισό του. Το τι θα ακολουθήσει πλέον από εδώ και πέρα θα έχει πολύ ενδιαφέρον. Για όλες τις ομάδες.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ