BASKETBALL ANALYSIS

Ολυμπιακός: Στην πιο αποδοτική 5άδα του Μπαρτζώκα έφταναν λιγότερα από 7 λεπτά για να κάνει τη διαφορά

EUROLEAGUE 2021-2022 /  -  (KLODIAN LATO / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE 2021-2022 / - (KLODIAN LATO / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας χρησιμοποίησε μόνο δέκα διαφορετικά σχήματα στον νικηφόρο αγώνα με τη Ζάλγκιρις. Το πιο αποδοτικό εξ αυτών έμεινε λιγότερα από 7 λεπτά στο παρκέ. Αρκούσαν, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρέχει το Instat Scout στο SPORT24.

Το 3/3 του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ, αποτυπωμένο στο ευρύ 83-68 επί της ουραγού στη βαθμολογία Ζάλγκιρις, δεν τέθηκε επί της ουσίας σε αμφιβολία. Ναι μεν η ομάδα του Γιούρε Ζντοβτς προηγήθηκε 31-17 στο 13'05'', έχοντας πάρει 9 πόντους από την ποιότητα του Μουντιέι και το σουτ του Μιλάκνις, γρήγορα όμως επιβεβαιώθηκε ότι οι ερυθρόλευκοι τέτοια ματς δεν θα τα χάνουν πια.

Έπαθαν και έμαθαν στο πρόσφατο παρελθόν, δυνάμωσαν και δούλεψαν για το παρόν και το μέλλον. Δεν είναι τυχαίο πως πηγαίνοντας στ' αποδυτήρια για την ανάπαυλα είχαν ήδη φτάσει στο -3 και η συνέχεια τούς ανήκε ολοκληρωτικά.

Αλήθεια είναι ότι το αρχικό σχέδιο του Γιώργου Μπαρτζώκα δεν λειτούργησε. Ειδάλλως η Ζάλγκιρις δεν θα είχε βρει τόσα πολλά σε τόσο σύντομο διάστημα (12-23 στο 10'). Άργησε κάπως ή όχι ο προπονητής του Ολυμπιακού, τις εναλλακτικές που είχε στο μυαλό του τις ενεργοποίησε. Νωρίς σχετικά άλλαξε τον Βεζένκοφ (με τον Πρίντεζη) και σταδιακά τον Ντόρσεϊ των 2 φάουλ (με τον ΜακΚίσικ), τον Γουόκαπ (με τον Σλούκα), τον Φαλ (με τον Μάρτιν) και τον Παπανικολάου (με τον Λαρεντζάκη). Όταν μάλιστα κατάλαβε ότι ο Μάρτιν, πιθανόν επηρεασμένος από ένα πρόβλημα τραυματισμού που κουβαλούσε, δεν ήταν σε θέση ν' ακολουθήσει και να υποστηρίξει εμπράκτως το πλάνο, έφερε τον Ζαν-Σαρλ στο 5.

Έπαιξε λιγότερο, έδωσε περισσότερα

Ήταν ακριβώς η στιγμή που οι φιλοξενούμενοι ξέφευγαν για δεύτερη φορά με 14 πόντους. Και τελευταία όπως εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε. Διότι η τρίτη πεντάδα που δοκίμαζε από την έναρξη ο προπονητής του Ολυμπιακού έμελλε να 'ναι αυτή που αθροιστικά του χάρισε τα περισσότερα από κάθε άλλη.

Συνολικά ο Μπαρτζώκας χρησιμοποίησε μόνο δέκα διαφορετικές πεντάδες, 11 λιγότερες από τις 21 που εμφάνισε Ζντοβτς σε ροτέισον 9 παικτών! Αυτή στα μέσα της δεύτερης περιόδου ήταν η πιο αποδοτική κι ας έμεινε στο παρκέ λιγότερο χρόνο από άλλες δύο.

Σύμφωνα με στοιχεία του Instat Scout, ο Ολυμπιακός έπαιξε με αυτό το σχήμα λιγότερα από 7 λεπτά (6'56''), αλλά πρόλαβε να καρπωθεί ένα +11 υψηλής αξίας, καθώς ήταν αυτό που ανέτρεψε την εικόνα του αγώνα. Την ίδια ώρα η πεντάδα των starters είχε βρεθεί στο παρκέ περισσότερο από τον διπλάσιο χρόνο (15'13'') και έδωσε +8, το οποίο βελτιώθηκε από την άνοδο όλων στο δεύτερο μισό. Η διαφορά των τριών μονάδων δεν μοιάζει μεγάλη, η αναγωγή ωστόσο των στοιχείων στις 100 κατοχές αλλάζει τις ισορροπίες και αντανακλά τη διαφορά.

Οι 5άδες του Ολυμπιακού με θετικό πρόσημο στην αναμέτρηση με τη Ζαλγκίρις
Οι 5άδες του Ολυμπιακού με θετικό πρόσημο στην αναμέτρηση με τη Ζαλγκίρις BASKETBALL.INSTATSCOUT.COM

Σε κάθε περίπτωση, με την "καλή" πεντάδα του Μπαρτζώκα η στατιστική έγραψε ότι ο Ολυμπιακός βρήκε 19 (κομβικούς) πόντους με 5/8 δίποντα - 3/6 τρίποντα (57%), 6 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 1 κλέψιμο και 1 λάθος, ενόσω επέτρεπε στη Ζάλγκιρις να σκοράρει μόλις 8 πόντους (μόλις έναν ανά λεπτό) με 2/8 προσπάθειες (25%) και να μετρήσει 2 ασίστ για 3 λάθη, ξοδεύοντας πολλές κομβικές επιθέσεις στην προσπάθεια διαφύλαξης του προβαδίσματος.

Αντιθέτως με το δεύτερο πιο αποδοτικό σχήμα, ο Ολυμπιακός βρήκε μεν 30 πόντους σε 15 λεπτά (καλός συσχετισμός), αλλά με 9/22 προσπάθειες (41%) και 2 ασίστ παραπάνω (6 έναντι 4ων), έχοντας αφήσει τη Ζάλγκιρις των 22 πόντων να εκτελεί μ' ένα αξιοπρεπές 47% και να κυκλοφορεί χωρίς ιδιαίτερη πίεση την μπάλα (6 τελικές πάσες).

Το τρίτο καλύτερο σχήμα, στο οποίο ο Ντόρσεϊ είχε αντικαταστήσει απλώς τον ΜακΚίσικ και μαζί ο Λαρεντζάκης ανέβηκε στο 3, συνυπήρξε για σχεδόν 2,5 λεπτά. Το δικό του +5 (7 έναντι 2 πόντων) δεν ήταν κάτι άλλο από άλλη μία απόδειξη ότι η ανατροπή στηρίχθηκε σ' έναν κορμό από καμικάζι έτοιμους για θυσία, οι οποίοι αύξησαν την πίεση στην άμυνα, εγκλώβισαν τους φιλοξενούμενους και κέρδισαν αυτοπεποίθηση για την επίθεση, η οποία λειτούργησε πολύ πιο απελευθερωμένα.

Όλα είχαν αρχίσει μ' ένα τρίποντο του ΜακΚίσικ από την κορυφή και κατέληξαν στο εύστοχο λέι απ του Πρίντεζη από επιθετικό ριμπάουντ στη λήξη της δεύτερης περιόδου. Έκτοτε τα υπόλοιπα ήταν μια τυπική διαδικασία.

Παρακολουθήστε την Game Night με τον Παντελή Βλαχόπουλο και τον Βασίλη Σκουντή για τις αναμέτρησης του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού στην Euroleague:

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROLEAGUE ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ