Ολυμπιακός - Παρί: Οι 40 πόντοι που πρόσφερε ο Σορτς, το απίθανο +21 της βασικής πεντάδας των Γάλλων και η παγίδα του γρήγορου ρυθμού
Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat την ήττα του Ολυμπιακού από την Παρί. Ο τρελός ρυθμός και το +21 της βασικής πεντάδας των Γάλλων που παρέσυρε τους “ερυθρόλευκους”, οι 40 πόντοι που πρόσφερε ο Σορτς και το απίθανο σερί 22-0 των Πειραιωτών που πήγε στράφι.
Ο Ολυμπιακός δεν τα κατάφερε κόντρα στην απίθανη Παρί. Οι “ερυθρόλευκοι” έκαναν μία απίθανη ανατροπή από το -20 με ένα σερί 22-0, αλλά τελικά γνώρισαν την ήττα με 90-96 στο ΣΕΦ.
Το SPOR24 αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat την ήττα των "ερυθρολεύκων".
Ο ξέφρενος ρυθμός των Γάλλων που παρέσυρε τον Ολυμπιακό και ο απίθανος Σορτς
Στο ΣΕΦ παρατάχθηκαν δύο ομάδες με εντελώς διαφορετική φιλοσοφία. Σύμφωνα με το Hudl Instat, η Παρί είναι 3η σε αριθμό κατοχών στην EuroLeague ανά αγώνα (98.2) και ο Ολυμπιακός τελευταίος (91.2). Ήταν ένα θέμα ποιας ομάδας ο ρυθμός θα επικρατήσει. Είναι ξεκάθαρο ότι ήταν η Παρί αυτή που επέβαλε τον ρυθμό της, κάτι που φαίνεται από ένα νούμερο: Σύμφωνα με το Hudl Instat, οι Παριζιάνοι είχαν συνολικά 109 κατοχές στο ΣΕΦ, έναντι 92 του Ολυμπιακού.
Όλα βέβαια στην Παρί ξεκινούν από τον Τι Τζέι Σορτς. Ο Αμερικανός γκαρντ είναι ο μαέστρος της ομάδας. Παίζει στα κόκκινα και αυτό έκανε και στο ΣΕΦ, τελειώνοντας τον αγώνα με 21 πόντους με 7/15 σουτ και 8 ασίστ, που έδωσαν άλλους 19 πόντους στους Γάλλους. Κοινώς, ο ύψους 1.75 μέτρων γκαρντ ήταν υπεύθυνος για 40 από τους 96 πόντους της ομάδας του.
*Με κυκλάκι τα εύστοχα σουτ, με "x" τα άστοχα
Ο Σορτς δίνει το τέμπο. Η Παρί θέλει να τρέχει. Αυτό έκανε και κόντρα στον Ολυμπιακό. Τα 26 από τα 68 σουτ που πήρε στο ματς η γαλλική ομάδα ήρθαν στα πρώτα 9 δευτερόλεπτα της επίθεσης, παίρνοντας 37 πόντους σε τέτοια κατάσταση. Οι Γάλλοι έχουν ως φιλοσοφία να περνάνε το κέντρο σε 4-5 δευτερόλεπτα το πολύ, ακόμα και όταν δέχονται καλάθι. Θέλουν να πιάσουν στον ύπνο τον αντίπαλο. Οι Γιάντουνεν και Χέιζ (οι δύο ψηλοί της) τρέχουν πρώτοι στον αιφνιδιασμό. Και ο Τι Τζέι Σορτς είναι αυτός που θα τους βρει στο ανοιχτό γήπεδο. Ιδού ένα παράδειγμα:
Ο Βεζένκοβ σκοράρει με 1:45 να μένει για το τέλος της πρώτης περιόδου.
Ο Σορτς έχει ήδη περάσει το κέντρο με 1:41 να μένει για το τέλος της πρώτης περιόδου. Ο Γιάντουνεν είναι ήδη στο τρίποντο του Ολυμπιακού (μπροστά από Βεζένκοβ και Μιλουτίνοβ). Ο Σορτς πασάρει στον Γιάντουνεν.
Με 1:39 να μένει για το τέλος της πρώτης περιόδου, ο Γιάντουνεν σκοράρει.
Έξι δευτερόλεπτα. Τόσο χρειάστηκε η Παρί από την στιγμή που μάζεψε την μπάλα από το διχτάκι της μετά το καλάθι του Βεζένκοβ για να σκοράρει.Αυτό όμως είναι το στυλ της Παρί. Για αυτό η βασική της πεντάδα είναι τόσο αποδοτική και αυτό φάνηκε και στο ΣΕΦ, όπου οι 5 που ξεκίνησαν το ματς κυριάρχησαν στην πρώτη και την τρίτη περίοδο.
Αυτός ο ρυθμός μπορεί να είναι εξαντλητικός. Παράλληλα, όμως, είναι και γοητευτικός για τον αντίπαλο. Τον παρασέρνει. Αυτό έκανε και στον Ολυμπιακό, που έτρεξε και αυτός. Σύμφωνα με το Hudl Instat, οι “ερυθρόλευκοι” σημείωσαν 31 πόντους σε επιθέσεις που εκδήλωσαν στα πρώτα 9 δευτερόλεπτα. Στα προηγούμενα 13 παιχνίδια τους στην EuroLeague, σημείωναν κατά μέσο όρο 13.6 πόντους ανά αγώνα σε αντίστοιχη κατάσταση σε 10.4 κατοχές. Το νόημα σαφές: Ο Ολυμπιακός έπαιξε το παιχνίδι της Παρί. Και έχασε.
Το σχήμα με Πίτερς-Βεζένκοβ, το απίθανο σερί 22-0 και η απάντηση της Παρί
Ο Ολυμπιακός βρισκόταν με την μάχη στον τοίχο. Με το σκορ στο 60-73 στο τέλος της τρίτης περιόδου, ο Γιώργος Μπαρτζώκας έριξε τους Σάσα Βεζένκοβ και Άλεκ Πίτερς μαζί στις θέσεις των ψηλών και χαμήλωσε το σχήμα. Το σκορ πήγε στο 60-80. Και τότε ήρθε η απίθανη αντίδραση του Ολυμπιακού με το τρελό σερί 22-0.
Η πίεση που άσκησαν στην μπάλα οι Βιλντόσα, Γουίλιαμς-Γκος και Φουρνιέ ήταν άνευ προηγουμένου. Παράλληλα, η Παρί πανικοβλήθηκε. Θέλησε περισσότερο να σπαταλήσει τον χρόνο αντί να επιτεθεί, πήγε κόντρα στην φύση της. Οι γκαρντ της έμεναν κυρίως στο κέντρο του γηπέδου. Ήταν εύκολοι στόχοι για παγίδες, κάτι που έφερε τα συνεχόμενα κλεψίματα και τους μαζεμένους πόντους στον αιφνιδιασμό για τον Ολυμπιακό.
Ο Τιάγκο Σπλίτερ χαράμισε δύο τάιμ-άουτ σε αυτό το διάστημα. Με την ομάδα του ζαλισμένη, στο τελευταίο τρίλεπτο έριξε στο παρκέ μία πεντάδα με τρεις γκαρντ (Σορτς, Λο, Χίφι). Στην πρώτη επίθεσή της με αυτή την σύνθεση, ο Χίφι (20 πόντοι με 4/13 τρίποντα) πήρε σουτ στα πρώτα 8 δευτερόλεπτα για το 82-83. Ιδού
Ο Χίφι παίρνει ένα Iverson screen από τους Γουόρντ, Γιάντουνεν (μετάφραση: Δύο παράλληλα σκριν από συμπαίκτες του, για να περάσει στην απέναντι πλευρά) και ο Σορτς του πασάρει την μπάλα:
Ο Χίφι στήνει Pick and Roll με τον Γουόρντ.
Ο Χίφι σκοράρει για το 82-83, έχοντας σουτάρει στα πρώτα 8 δευτερόλεπτα της επίθεσης.
Αυτό το καλάθι επανέφερε την Παρί στις… εργοστασιακές ρυθμίσεις. Ήταν ένα ξυπνητήρι, που υπενθύμισε στην γαλλική ομάδα τις αρχές της. Ακόμα κι έτσι, εύλογο είναι να αναφέρει κάποιος ότι το ματς κρίθηκε όταν το σκορ ήταν στο 86-86. Εκεί που Πίτερς και Βεζένκοβ διεκδίκησαν μαζί το ριμπάουντ, με τον σταρ του Ολυμπιακού να πέφτει κάτω στο παρκέ. Αυτό έδωσε την δυνατότητα στην Παρί να τρέξει, να βρει τον Ολυμπιακό σε κατάσταση 5 εναντίον 4 και τον Λο να ευστοχήσει στο τρίποντο για το 86-89. Και θα έχει δίκιο.
Αυτό το καλάθι πράγματι κλείδωσε το ματς - ανεξάρτητα με το τι ακολούθησε. Η Παρί υπενθύμισε ότι θα τιμωρήσει οποιοδήποτε λάθος, οποιαδήποτε αδράνεια, δίχως έλεος. Το τρίποντο του Χίφι όμως ήταν αυτό που τα ξεκίνησε όλα.
Η προσγείωση και η ανασύνταξη
Ήταν ένα ματς ειδικών συνθηκών για τον Ολυμπιακό. Οι απουσίες των Ράιτ και Φαλ από την μία και το ιδιαίτερο στυλ παιχνιδιού των φορμαρισμένων Γάλλων από την άλλη έκανε το ματς ιδιαίτερο. Στην εποχή των συνεχόμενων αγώνων, το να αντιμετωπίζει κάποιος μία ομάδα όπως η Παρί, που έχει ως στόχο να εξαντλήσει τον αντίπαλο, δημιουργεί δυσκολίες. Και αυτό το κατάλαβε καλά ο Ολυμπιακός.
Οι “ερυθρόλευκοι” μπήκαν στον ρυθμό της Παρί και το πλήρωσαν. Παράλληλα, προσγειώθηκαν απότομα, αφού αυτή η ήττα ήρθε δύο μέρες μετά την νίκη στην έδρα της Μονακό. Δεν υπάρχει ωστόσο χρόνος για να μείνουν περισσότερο σε αυτό. Οι αγώνες διαδέχονται ο ένας από τον άλλο. Ο Ολυμπιακός οφείλει να ανασυνταχθεί, να βρει άμεσα έναν σέντερ που θα αντικαταστήσει τον Ράιτ και να συνεχίσει να δουλεύει.