BASKETBALL ANALYSIS

Ολυμπιακός: "Πάγωσε" τον Γουίλμπεκιν και έπαιξε τέλειο μπάσκετ για μία περίοδο

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας
Ο Γιώργος Μπαρτζώκας GEORGIA PANAGOPOULOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout την νίκη του Ολυμπιακού επί της Μακάμπι. Η μικρή παραλλαγή στην άμυνα του Πικ εν Ρολ για να “παγώσει” ο Γουίλμπεκιν, η τέλεια πρώτη περίοδος και οι 26 πόντοι από ασίστ των Φαλ και Βεζένκοβ

Ισοπεδωτικός. Αυτό ακριβώς ήταν ο Ολυμπιακός κόντρα στην Μακάμπι, την οποία νίκησε άνετα με 90-73 για να βελτιώσει το ρεκόρ του στο 7-4 έπειτα από 11 αγωνιστικές στην EuroLeague.

Οι “ερυθρόλευκοι” έπαιξαν ονειρεμένο μπάσκετ στην πρώτη περίοδο και έκαναν την σωστή διαχείριση στα τρία επόμενα δεκάλεπτα, φτάνοντας σε μία ξεκούραστη νίκη, δείχνοντας πως όταν παίζουν με αυτό το επίπεδο ενέργειας μπορούν να τα βάλουν με κάθε αντίπαλο.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Τα 19 μαρκαρισμένα σουτ και η παραλλαγή στην άμυνα στο Πικ εν Ρολ

Όποιος είδε το παιχνίδι ξέρει ότι ουσιαστικά κρίθηκε στην πρώτη περίοδο. Εκεί που ο Ολυμπιακός κυριάρχησε απόλυτα και ξέφυγε με 35-8, διαλύοντας την Μακάμπι και στις δύο πλευρές του παρκέ. Όλα βέβαια ξεκίνησαν από την άμυνα των “ερυθρόλευκων”, που κράτησε την Μακάμπι στα 3/19 σουτ (3/13 δίποντα, 0/6 τρίποντα). Σύμφωνα μάλιστα με το InStat Scout και τα 19 σουτ της Μακάμπι στην πρώτη περίοδο ήταν μαρκαρισμένα. Ιδού και το Shot Chart των ισραηλινών στην πρώτη περίοδο.

Το Shot Chart της Μακάμπι στην πρώτη περίοδο του αγώνα με τον Ολυμπιακό
Το Shot Chart της Μακάμπι στην πρώτη περίοδο του αγώνα με τον Ολυμπιακό INSTAT SCOUT

Ο Ολυμπιακός πίεσε την Μακάμπι στα 3/4 του γηπέδου, ενώ για πρώτη φορά άλλαξε σε έναν βαθμό την άμυνά του στο Πικ εν Ρολ. Οι “ερυθρόλευκοι” φέτος μέχρι στιγμής έχουν αμυνθεί με τρεις τρόπους σε τέτοιου είδους επίθεση: Flat όταν εμπλέκεται ο Φαλ ή ο Μάρτιν (όπου μένουν πίσω), δυναμικό hedge out (όταν εμπλέκεται ο Βεζένκοφ) και αλλαγές σε όλα τα σκριν (κάτι που γίνεται έτσι κι αλλιώς από τις θέσεις 1 έως 4, αλλά ισχύει και για τα πεντάρια στα κρίσιμα σημεία). Κόντρα στην Μακάμπι ωστόσο επέλεξαν κάτι διαφορετικό στις τρεις πρώτες περιόδου, παίζοντας συχνά “ICE” στα σκριν στις 45 μοίρες όταν ο ψηλός που αμυνόταν ήταν ο Φαλ. Έβαζαν δηλαδή τον γκαρντ που μάρκαρε την μπάλα να “αρνείται” το σκριν στον χειριστή της μπάλας και τον έστελναν στην πλάγια γραμμή.

Ο Ολυμπιακός δεν άλλαξε γενικά την τακτική του. Έμεινε συχνά στην λογική του “Flat” (με τον Φαλ να είναι όμως πιο ψηλά από ότι συνήθως, κάτι που οδήγησε και σε πολλά χαμένα αμυντικά ριμπάουντ) και αλλαγές όταν εμπλέκονταν περιφερειακοί. Η πρώτη φορά που ο Φαλ άλλαξε σε σκριν στην μπάλα ήταν στο 29', ενώ στην τέταρτη περίοδο η ομάδα του Πειραιά έπαιξε αποκλειστικά με αλλαγές σε όλα τα σκριν. Ανά τακτά διαστήματα ωστόσο δοκίμασε να αμυνθεί και με “ICE”, προκειμένου να μικρύνει το γήπεδο στην Μακάμπι. Και κυρίως για να καταφέρει κάτι ακόμα πιο σημαντικό όπως θα αναλυθεί αμέσως μετά:

Το “κλείδωμα” του Γουίλμπεκιν

Είναι γνωστό ότι ο Γουίλμπεκιν είναι ο κινητήριος μοχλός της Μακάμπι κι ας έχει προσπαθήσει φέτος ο Γιάννης Σφαιρόπουλος να τον απελευθερώσει φέρνοντας κι άλλους παίκτες που μπορούν να σκοράρουν. Αυτό δεν αλλάζει όμως το πόσο σημαντικός είναι ο Αμερικανός για την Μακάμπι, με τον Ολυμπιακό να εστιάζει την άμυνα πάνω του.

Οι “ερυθρόλευκοι” προσπάθησαν γενικά να στείλουν τον Αμερικανό στο αριστερό του χέρι. Πολύ συχνά ήταν αυτός τον οποίο αντιμετώπιζαν με “ICE” στην άμυνα όταν βρισκόταν στο παρκέ ο Φαλ, αφού αν έπαιζαν Flat θα ήταν επικίνδυνο λόγω της ικανότητάς του στην εκτέλεση, κάτι που φαίνεται σε αυτό το φωτογραφικό καρέ:

Ο Σκότι Γουίλμπεκιν ετοιμάζεται να δεχθεί σκριν, με τον Τάιλερ Ντόρσεϊ να του το αρνείται κολλώντας στο δεξί του χέρι
Ο Σκότι Γουίλμπεκιν ετοιμάζεται να δεχθεί σκριν, με τον Τάιλερ Ντόρσεϊ να του το αρνείται κολλώντας στο δεξί του χέρι PRINT SCREEN

Το βασικό όμως ήταν πως όλοι οι παίκτες του Ολυμπιακού είχαν το νου τους σε αυτόν. Και υπάρχει μία φάση στην 2η περίοδο που το έδειξε ξεκάθαρα αυτό, με την διαφορά να βρίσκεται στους 25 πόντους:

Η Μακάμπι συχνά βάζει έναν περιφερειακό να κάνει σκριν στον αντίπαλο σέντερ μακριά από την μπάλα πριν ανεβάσει τον ψηλό της να παίξει Πικ εν Ρολ με τον Γουίλμπεκιν. Ο Ολυμπιακός σε αυτή την λογική επέλεξε να κάνει άμεσα αλλαγή στο σκριν, προκειμένου να βρεθεί περιφερειακός να μαρκάρει τον Γουίλμπεκιν στην επόμενη φάση. Σε μία φάση στην δεύτερη περίοδο λοιπόν που η Μακάμπι “έτρεξε” το συγκεκριμένο σύστημα, η αρχή του συστήματος ήταν αυτή:

Ο Γουίλμπεκιν οργανώνει και ζητάει σκριν, με τον Νάναλι νωρίτερα να κάνει σκριν μακριά από την μπάλα στον Φαλ
Ο Γουίλμπεκιν οργανώνει και ζητάει σκριν, με τον Νάναλι νωρίτερα να κάνει σκριν μακριά από την μπάλα στον Φαλ PRINT SCREEN

Η συνέχεια όμως ήταν αυτή:

Ο Γουίλμπεκιν έχει δεχθεί σκριν και τέσσερις παίκτες του Ολυμπιακού έχουν βρεθεί να τον μαρκάρουν ταυτόχρονα
Ο Γουίλμπεκιν έχει δεχθεί σκριν και τέσσερις παίκτες του Ολυμπιακού έχουν βρεθεί να τον μαρκάρουν ταυτόχρονα PRINT SCREEN

Στην συγκεκριμένη φάση υπάρχουν τέσσερις παίκτες που έχουν πέσει πάνω στον Γουίλμπεκιν! Ο Γουόκαπ στον αριστερό του γοφό, ο Παπανικολάου που μόλις έχει αλλάξει στο σκριν μακριά από την μπάλα, ο Φαλ, αλλά και ο Σακίλ ΜακΚίσικ, ο οποίος έχει αφήσει στην γωνία τον ΝτιΜπαρτολομέο (δεν φαίνεται καν στο φωτογραφικό καρέ) για να κλείσει τον διάδρομο στον Αμερικανό! Η φάση κατέληξε με τον Νάναλι να ευστοχεί σε ένα εξαιρετικά δύσκολο σουτ, ωστόσο το νόημα δεν αλλάζει: Ο Ολυμπιακός ήθελε οπωσδήποτε να μην αφήσει τον Γουίλμπεκιν να νιώσει άνετα, κρατώντας τον στους 6 πόντους με 2/9 σουτ, 2 ασίστ και 3 λάθη, αλλά και σε αυτό το Shot Chart:

Το Shot Chart του Σκότι Γουίλμπεκιν κόντρα στον Ολυμπιακό
Το Shot Chart του Σκότι Γουίλμπεκιν κόντρα στον Ολυμπιακό INSTAT SCOUT

Η επίθεση έδωσε ενέργεια στην άμυνα

Παίζοντας τέτοια άμυνα και έχοντας την ενέργεια του κόσμου του, ο Ολυμπιακός μετά απλοποίησε τα πράγματα στην επίθεση. Πήρε πόντους στο transition, έβγαλε ελεύθερα σουτ. Όταν ο ρυθμός του αγώνα χαμήλωσε, τότε βρήκε πάλι τις γνωστές σταθερές του.

Οι Σλούκας και Ντόρσεϊ ήταν αυτοί που ξεκινούσαν τις επιθέσεις, σημαδεύοντας τον Ζίζιτς στο Πικ εν Ρολ για να δημιουργηθεί ανισορροπία, που συχνά ολοκληρωνόταν με την Σάσα Βεζέκοβ να είναι αυτός που έπρεπε να πάρει την τελευταία απόφαση σχετικά με το αν θα εκτελούσε ή θα πάσαρε. Πολύ συχνά πάσαρε. Αποτέλεσμα; Να κάνει ρεκόρ καριέρας με 6 ασίστ από τις οποίες προέκυψαν 15 πόντοι, σε μία ακόμα απόδειξη ότι έχει βελτιωθεί ως πασέρ.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Όταν δεν συνέβαινε αυτό, η μπάλα περνούσε στον Φαλ, ο οποίος έδειξε για ακόμα μία φορά την ικανότητά του να στηθεί μία επίθεση γύρω του, αφού είναι εξαιρετικός πασέρ, μοιράζοντας 5 ασίστ, από τις οποίες προέκυψαν 11 πόντοι.

Με λίγα λόγια: Ο Ολυμπιακός πήρε 26 πόντους από τις ασίστ των δύο παικτών που ξεκίνησαν στις θέσεις των ψηλών του, βγάζοντας μία τρομερή ισορροπία στο κομμάτι της δημιουργίας.

Ένα βήμα μπροστά

Ο Ολυμπιακός έκανε ένα βήμα μπροστά κόντρα στην Μακάμπι. Το γεγονός ότι έκανε το καλύτερο φετινό του δεκάλεπτο (το πρώτο κόντρα στην Μακάμπι) μετά το χειρότερο φετινό του δεκάλεπτο (το 4ο κόντρα στην Αναντολού Εφές μερικές ημέρες νωρίτερα) δείχνει ότι η ομάδα έχει αρχίσει να χτίζει χαρακτήρα. Ότι ήθελε να δείξει πως αφήνει πίσω της όσα έγιναν στο παρελθόν.

Ο Ολυμπιακός έχει αυτή τη στιγμή ρεκόρ 7-4 έπειτα από 11 αγώνες. Το ΣΕΦ παραμένει απόρθητο. Το ροτέισον φάνηκε να αλλάζει, με τον Γιώργο Μπαρτζώκα να το προσαρμόζει στις ανάγκες του αγώνα. Ο Σακίλ ΜακΚίσικ φαίνεται να ανεβαίνει την κατάλληλη στιγμή για να μπει στην εξίσωση που βρίσκονται ήδη οι άλλοι περιφερειακοί. Ο Κουίνσι Έισι πήρε τα πρώτα λεπτά συμμετοχής. Ο Ολυμπιακός δείχνει να πατάει καλά. Η συνέχεια θα έχει πολύ ενδιαφέρον.

ΑΕΚ - Ολυμπιακός Με Live Ηχητική Περιγραφή

ΑΕΚ - Ολυμπιακός σε ζωντανή, ηχητικη περιγραφή στο MatchCenter του SPORT24 από τους Παντελή Διαμαντόπουλο και Βαγγέλη Αρναούτογλου! Το SPORT24 θα είναι παρών στην σημαντική αναμέτρηση του ΑΕΚ-Ολυμπιακού για την Super League Interwetten με live ήχο και περιγραφή από το OAKA! ΑΕΚ - Ολυμπιακός σε ζωντανή μετάδοση στο www.sport24.gr

S24 Bet - Το Στοίχημα επιστρέφει στο SPORT24

Το SPORT24 απέκτησε νέα ενότητα με έγκυρο και μοναδικό περιεχόμενο για το Στοίχημα! Προγνωστικά στοιχήματος, προτάσεις και αναλύσεις με την υπογραφή του SPORT24 και της έμπειρης ομάδας δημοσιογράφων του. Καθημερινό περιεχόμενο με προτάσεις για το στοίχημα σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ στο S24 BET.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ