BASKETBALL ANALYSIS

Ολυμπιακός: Οι γκαρντ της Ζενίτ "πλήγωσαν" στο ένας με έναν τους "ερυθρόλευκους"

Ο Κώστας Σλούκας σε αγώνα του Ολυμπιακού
Ο Κώστας Σλούκας σε αγώνα του Ολυμπιακού EUROKINISSI SPORTS

Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout την ήττα του Ολυμπιακού από την Ζενίτ. Οι 24 πόντοι σε καταστάσεις ένας εναντίον ενός, η στοχοποίηση μέχρι εξάντλησης στους Σλούκα και Βεζένκοβ και τα καθοριστικά επιθετικά ριμπάουντ.

Ο Ολυμπιακός δεν τα κατάφερε στην Ρωσία κόντρα στην Ζενίτ. Οι “ερυθρόλευκοι” παρασύρθηκαν από τον ρυθμό της ομάδας του Τσάβι Πασκουάλ στο πρώτο ημίχρονο, σπατάλησαν ενέργεια για να γυρίσουν στο ματς στην τρίτη περίοδο και τελικά γνώρισαν την ήττα με 84-78, με αποτέλεσμα να πέσει το ρεκόρ τους στο 6-3.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα εκτέθηκε αμυντικά. Ισοφάρισε σύμφωνα με το InStat Scout την χειρότερη αμυντική του βραδιά δεχόμενη 1.12 πόντους ανά κατοχή (όπως κόντρα και στην ΤΣΣΚΑ), είδε τους γκαρντ της Ζενίτ να σκοράρουν με άνεση και στα κρίσιμα σημεία “πληγώθηκε” από την έλλειψη ενέργειας – αλλά και μεγέθους πίσω από τον Κώστα Παπανικολάου στην θέση του σμολ φόργουορντ.

Οι 24 πόντοι στο ένας εναντίον ενός και το σημάδι στον Σλούκα

Ο Τσάβι Πασκουάλ έχει δημιουργήσει ένα σύνολο με γκαρντ που έχουν ικανότητα να δημιουργούν το δικό τους σουτ. Η τριάδα των Λόιντ, Φράνκαμπ, Μπαρόν (χωρίς να υπολογίζεται δηλαδή ο Νέιπιερ που παραμένει τραυματίας) είναι από τις πιο ταλαντούχες τριάδες γκαρντ στην EuroLeague στον τομέα της εκτέλεσης και κυρίως στο σουτ μετά από ντρίμπλα. Και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα κόντρα στον Ολυμπιακό, όπου σημείωσαν παρέα 42 πόντους (16 ο Φράνκαμπ, 14 ο Μπάρον και 12 ο Λόιντ) έχοντας μαζι 15/31 σουτ (8/14 δίποντα, 7/17 τρίποντα).

Το Shot Chart των Λόιντ, Μπάρον και Φράνκαμπ στον αγώνα με τον Ολυμπιακό
Το Shot Chart των Λόιντ, Μπάρον και Φράνκαμπ στον αγώνα με τον Ολυμπιακό INSTAT SCOUT


Σύμφωνα με το InStat Scout, η Ζενίτ επιτέθηκε 20 φορές σε καταστάσεις Isolation (ένας εναντίον ενός) κόντρα τον Ολυμπιακό, παίρνοντας 24 πόντους σε τέτοια κατάσταση, σε ένα τρομερό νούμερο. Σε έξι περιπτώσεις ο παίκτης που κλήθηκε να μαρκάρει τέτοιες καταστάσεις ήταν ο Κώστας Σλούκας, δεχόμενος 9 πόντους. Η Ζενίτ σημάδεψε ξεκάθαρα τον διεθνή γκαρντ. Και αυτό δεν φαίνεται μόνο σε αυτό τον αριθμό.

Σύμφωνα με το InStat Scout, ο Σλούκας ήταν ο κύριος αμυντικός σε 12 επιθέσεις της Ζενίτ, δεχόμενος 24 πόντους (2 ανά κατοχή). Συγκεκριμένα, οι παίκτες της Ζενίτ είχαν 9/10 σουτ, 1 κερδισμένο φάουλ (σε ποστάρισμα του Κουζμίνκας που ευστόχησε σε δύο βολές) και μόλις ένα λάθος με κύριο αμυντικό τον ηγέτη του Ολυμπιακού.

Το Shot Chart των σουτ που κλήθηκε να μαρκάρει ο Κώστας Σλούκας
Το Shot Chart των σουτ που κλήθηκε να μαρκάρει ο Κώστας Σλούκας INSTAT SCOUT


Ήταν ξεκάθαρο ότι η Ζενίτ έβαλε στο στόχαστρο τον Σλούκα. Και το έκανε και στις δύο πλευρές του παρκέ, πιέζοντάς στον ασφυκτικά και στην άμυνα και προσπαθώντας να τον στείλει στο δεξί του χέρι, κάτι που δεν τον επηρέασε στο πρώτο ημίχρονο. Σε βάθος χρόνου όμως αυτή η πίεση είχε αποτέλεσμα, με τον Έλληνα γκαρντ να κουράζεται, κλείνοντας τελικά τον αγώνα με -11 στον δεικτη “+/-”, το χειρότερο ανάμεσα στους συμπαίκτες του. Είναι γεγονός ότι υπήρξαν στιγμές που ο Σλούκας έπαιξε καλή άμυνα και οι γκαρντ της Ζενίτ απλώς έβαλαν δύσκολα σουτ. Αλλά είναι σουτ που είναι ικανοί να βάλουν και ένιωσαν την άνεση να τα πάρουν με αντίπαλο τον 31χρονο γκαρντ, ειδικά στην 4η περίοδο.

Η στοχοποιημένη εξάντληση του Βεζένκοβ και η υπερβολή των γκαρντ

Αν ο Σλούκας ήταν ο ένας στόχος του Τσάβι Πασκουάλ, ο Σάσα Βεζένκοβ ήταν ο άλλος. Με τον αθλητικό Τζόρνταν Μίκι να είναι “ζευγάρι” με τον φόργουορντ του Ολυμπιακού, ο Βεζένκοβ χρειάστηκε να δουλέψει και στις δύο πλευρές του παρκέ. Στην άμυνα, έπρεπε να κυνηγάει τον Μίκι, να δέχεται το ένα σκριν μετά το άλλο και να αναγκάζεται να τον μαρκάρει και στο ποστ. Όταν δεν το έκανε αυτό, κυνηγούσε στις αλλαγές στα σκριν τους γκαρντ της Ζενίτ, που είχαν εντολή να παίζουν Πικ εν Ρολ με τον παίκτη που μάρκαρε ο Βούλγαρος, αφού παίζοντας όλο το δεύτερο ημίχρονο ήταν εξαντλημένος.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Σύμφωνα με το InStat Scout ο Βεζένκοβ ήταν ο κύριος αμυντικός σε 15 κατοχές της Ζενίτ, περισσότερες από κάθε άλλον συμπαίκτη του, δεχόμενος 14 πόντους, σε μία καλή επίδοση. Το ξύλο που έφαγε και έριξε όμως σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στην επίθεση έβλεπε τον Μίκι να είναι κολλημένος πάνω του τον εξάντλησε. Αποτέλεσμα ήταν να μην έχει τις δυνάμεις, αλλά και την δυνατότητα να προσφέρει αυτά που ήθελε. Σε αυτό βέβαια δεν ευθυνόταν μόνο η άμυνα της Ζενίτ, αλλά και η προσέγγιση του Ολυμπιακού στην επίθεση.

Με τους “ερυθρόλευκους” να σημαδεύουν από την αρχή του αγώνα τον Φράνκαμπ με τον Γουόκαπ και στην συνέχεια με τον Σλούκα, η επίθεση της ομάδας έγινε λίγο προβλέψιμη. Οι γκαρντ της ομάδας (όλοι οι γκαρντ της ομάδας) επιδόθηκαν συχνά σε ατομικές ενέργειες σε βαθμό υπερβολής, με το εναλλακτικό πλάνο να είναι το παιχνίδι στο post. Αυτό όμως απενεργοποίησε τον Βεζένκοβ, ο οποίος πήρε ελάχιστες μπάλες στην επίθεση, τελειώνοντας τον αγώνα με 5 πόντους (χειρότερη επίδοσή του φέτος) με 2/7 σουτ. Την φετινή σεζόν ο ταλαντούχος φόργουορντ επιχείρησε μόνο μία φορά λιγότερα σουτ: Στην ήττα από την ΤΣΣΚΑ, όταν είχε μείνει στους 6 πόντους με 2/6 σουτ.

Φάνηκε η έλλειψη μεγέθους πίσω από τον Παπανικολάου

Έχει αποδειχθεί αρκετές φορές φέτος ότι ο ρόλος του Μουστάφα Φαλ στον σχεδιασμό του Ολυμπιακού είναι κομβικός, σε σημείο που κάθε έξοδός του δημιουργεί έναν φόβο λόγω της ανετοιμότητας του Χασάν Μάρτιν και της αστάθειας του Λίβιο Ζαν-Σαρλ. Αυτό φάνηκε και κόντρα στην Ζενίτ, που με αυτόν εκτός παρκέ στην τέταρτη περίοδο πήρε πολλά επιθετικά ριμπάουντ. Αυτό όμως που φάνηκε ξανά είναι ένα ακόμα ζήτημα που δεν έχει συζητηθεί το ίδιο: Την έλλειψη μεγέθους πίσω από τον Κώστα Παπανικολάου στην θέση του σμολ φόργουορντ.

Η κούραση του διεθνούς φόργουορντ (που έπαιξε 12 λεπτά σερί στο δεύτερο ημίχρονο) και στην συνέχεια η έξοδός του ήταν αυτή που έδωσε την αφορμή στον Μιντάουγκας Κουζμίνσκας να γίνει παράγοντας στο παιχνίδι. Ο Λιθουανός φόργουορντ πόσταρε όποιον γκαρντ τύχαινε να τον μαρκάρει, ενώ στην τέταρτη περίοδο σημείωσε 4 πόντους από επιθετικό ριμπάουντ, “πληγώνοντας” τον Ολυμπιακό.

Ο ύψους 1.96 μέτρων Σακίλ ΜακΚίσικ είναι θεωρητικά το back up στην θέση του σμολ φόργουορντ στον Ολυμπιακό, ωστόσο φέτος γίνεται σαφές ότι ο Γιώργος Μπαρτζώκας δεν τον εμπιστεύεται όσο πέρυσι (χθες δεν έπαιξε καθόλου στο δεύτερο ημίχρονο), με αποτέλεσμα συχνά να “ανεβάζει” σε θέση σμολ φόργουορντ είτε τον Γιαννούλη Λαρεντζάκη (1.96 μέτρα) είτε τον Τόμας Γουόκαπ (1.93 μέτρα), με αποτέλεσμα να δημιουργείται συνεχώς μις-ματς.

Την περσινή σεζόν ο κόουτς Μπαρτζώκας είχε επιλέξει αρκετά συχνά να έχει σχήμα με τον Βεζένκοβ σε θέση σμολ φόργουορντ για να καλύψει αυτό το πρόβλημα. Φέτος ωστόσο δεν το έχει δοκιμάσει αυτό, είτε επειδή δεν θέλει να φθείρει τον Γιώργο Πρίντεζη είτε επειδή λόγω της ανετοιμότητας του Μάρτιν ο Ζαν-Σαρλ αγωνίζεται κυρίως ως σέντερ φέτος . Θα έχει ενδιαφέρον αν η έλευση του Κούνσι Έισι θα το αλλάξει αυτό, αφού ο Αμερικανός θα δίνει πλέον αυτή την δυνατότητα ως ένα έξτρα “κορμί” κοντά στο καλάθι.

Δεν χάθηκε κάτι, αλλά καλό θα ήταν να ερχόταν η νίκη

Η Ζενίτ είναι μία εξαιρετική ομάδα, η οποία ειδικά στην έδρα της μπορεί να νικήσει οποιονδήποτε αντίπαλο. Ακόμα κι έτσι, στον Ολυμπιακό μένει ένα παράπονο ότι αν ήταν πιο συνεπής – κυρίως με τον εαυτό του και την ταυτότητα που πάει έχει χτίσει – θα μπορούσε να πάρει μία σημαντική νίκη στην προσπάθειά του να πατήσει ακόμα πιο γερά στα πόδια του.

Είναι γεγονός ότι δεν χάθηκε κάτι στην Ρωσία για τον Ολυμπιακό. Θα ήταν καλό όμως να πάρει την νίκη σε αυτή την έδρα, για να χτίσει ακόμα περισσότερο την αυτοπεποίθησή του. Το ρεκόρ των “ερυθρόλευκων” είναι 6-3, με έξι εντός έδρας νίκες και τρεις εκτός έδρας ήττες (κόντρα σε ΤΣΣΚΑ, Μπαρτσελόνα και Ζενίτ). Ο Ολυμπιακός είναι σε καλή κατάσταση. Το πρόγραμμά του από εδώ και πέρα βέβαια θα είναι ακόμα πιο δύσκολο. Οι “ερυθρόλευκοι” θέλουν μία καλή εκτός έδρας νίκη, κυρίως για να μπορέσουν να νιώσουν πιο άνετα. Η συνέχεια θα έχει πολύ ενδιαφέρον.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROLEAGUE ΖΕΝΙΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ