BASKETBALL ANALYSIS

Ολυμπιακός: Ο Βεζένκοβ που ανέβηκε επίπεδο και η μοναξιά του Σλούκα στο πικ εν ρολ

Οι Σπανούλης, ΜακΚίσικ, Πρίντεζης, Βεζένκοβ και Λαρεντζάκης του Ολυμπιακού την σεζόν 2020/21
Οι Σπανούλης, ΜακΚίσικ, Πρίντεζης, Βεζένκοβ και Λαρεντζάκης του Ολυμπιακού EUROKINISSI

Με την σεζόν του Ολυμπιακού στην EuroLeague να έχει ολοκληρωθεί, το SPORT 24 κάνει τον απολογισμό και αναλύει την εικόνα των παικτών του με την βοήθεια του InStat Scout.

Η σεζόν ολοκληρώθηκε πρόωρα για τον Ολυμπιακό, ο οποίος τέθηκε εκτός playoffs της EuroLeague. Μία σεζόν όπου ο αρχικός στόχος ήταν τουλάχιστον η παρουσία στην πρώτη 8αδα, αλλά το τέλος της βρήκε τους "ερυθρόλευκους" στην 12η θέση με ρεκόρ 16-18, τέσσερις νίκες μακριά από την 8η Ζενίτ (20-14).

Με την φετινή παρουσία του Ολυμπιακού στην EuroLeague να ολοκληρώνεται λοιπόν, το SPORT 24 κάνει με την βοήθεια του InStat Scout την ανάλυση της παρουσίας των παικτών της ομάδας.

ΑΑΡΟΝ ΧΑΡΙΣΟΝ

Το Shot Chart του

Το Shot Chart του Άαρον Χάρισον
Το Shot Chart του Άαρον Χάρισον INSTAT SCOUT

Οι αριθμοί του: 6.5 πόντοι, 1.8 ριμπάουντ και 1.1 ασίστ μέσο όρο με 26.6% στα τρίποντα σε 17 λεπτά συμμετοχής σε 27 αγώνες

Το στατιστικό που ξεχώρισε: Σύμφωνα με το InStat Scout είχε μόλις 14/45 τρίποντα σε καταστάσεις Catch and Shoot (σουτ από στάση), που μεταφράζεται σε ποσοστό 31%. Συνολικά υπήρξαν 102 παίκτες στην φετινή EuroLeague που ευστόχησαν σε περισσότερα Catch and Shoot τρίποντα απο τον Χάρισον.

Με λίγα λόγια: Ο Άαρον Χάρισον αποκτήθηκε με την προοπτική να εξελιχθεί στην λύση που έψαχνε ο Ολυμπιακός στον τομέα του σουτ, έχοντας παράλληλα τον ρόλο του τρίτου δημιουργού μετά τους Κώστα Σλούκα και Βασίλη Σπανούλη. Δυστυχως όμως δεν έκανε τίποτα από τα δύο.

Ο Χάρισον είχε μόνο εκλάμψεις – και ένα buzzer-beater τρίποντο κόντρα στην Μακάμπι – να θυμάται από την φετινή σεζόν, φάνηκε να μην συνέρχεται ποτέ από τον τραυματισμό του και είχε μία απογοητευτική σεζόν, φτάνοντας να μπαίνει οριακά στο ροτέισον.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ

Το Shot Chart του

Το Shot Chart του Βασίλη Χαραλαμπόπουλου
Το Shot Chart του Βασίλη Χαραλαμπόπουλου INSTAT SCOUT

Οι αριθμοί του: 2.5 πόντοι και 0.6 ριμπάουντ μέσο όρο με 15.8% στα τρίποντα σε 7.5 λεπτά συμμετοχής σε 11 αγώνες

Το στατιστικό που ξεχώρισε: Σύμφωνα με το InStat Scout το 44% των προσπαθειών του Βασίλη Χαραλαμπόπουλου ήταν σε καταστάσεις Catch and Shoot. Συνολικά είχε μόλις 2/16 σουτ σε τέτοιες καταστάσεις.

Με λίγα λόγια: Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος ξεκίνησε με όνειρα την σεζόν, ήλπιζε να πάρει χρόνο συμμετοχής και ευκαιρίες. Τελικά δεν πήρε τίποτα από τα δύο, με τον Γιώργο Μπαρτζώκα να μην τον εμπιστεύεται ούτε όταν χτύπησε ο Κώστας Παπανικολάου, προτιμώντας είτε σχήματα με τρία γκαρντ, είτε να “κατεβάσει” τον Σάσα Βεζένκοβ σε θέση σμολ φόργουορντ.

Στα 24 του χρόνια πλέον, ο Χαραλαμπόπουλος δεν είναι παιδάκι, δεν είναι όμως και βετεράνος. Ο χρόνος περνάει όμως και πρέπει κάποια στιγμή ότι μπορεί να βγάλει στο παρκέ το μπάσκετ που έχει μέσα του.

ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΛΑΡΕΝΤΖΑΚΗΣ

Το Shot Chart του

Το Shot Chart του Γιαννούλη Λαρεντζάκη
Το Shot Chart του Γιαννούλη Λαρεντζάκη INSTAT SCOUT

Οι αριθμοί του: 4.5 πόντοι, 1.6 ριμπάουντ και 1.4 ασίστ μέσο όρο με 32.8% στα τρίποντα σε 12 λεπτά συμμετοχής σε 21 αγώνες

Το στατιστικό που ξεχώρισε: Σύμφωνα με το InStat Scout ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης σούταρε με ποσοστό 39.5% σε καταστάσεις Catch and Shoot. Συνολικά είχε 15/38 σουτ σε τέτοια κατάσταση, προσφέροντας 1.21 πόντους ανά κατοχή, σε ένα νούμερο άνω του μέσου όρου.

Με λίγα λόγια: Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης ξεκίνησε την σεζόν εκτός ροτέισον, ενίοτε και εκτός 12αδας. Προπόνηση με προπόνηση όμως, παιχνίδι με παιχνίδι, του δόθηκαν ευκαιρίες, τις άρπαξε από τα μαλλιά και το τέλος της σεζόν τον βρήκε ουσιαστικά μπροστά από τον Άαρον Χαρισον.

Ο Λαρεντζάκης έδινε πάντα το 100%, είτε βρισκόταν στο παρκέ 1 λεπτό, είτε 30 λεπτά, έδωσε λύσεις και στις δύο πλευρές του γηπέδου και είναι από τα κέρδη των “ερυθρόλευκων” την φετινή σεζόν.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ

Το Shot Chart του

Το Shot Chart του Βασίλη Σπανούλη
Το Shot Chart του Βασίλη Σπανούλη INSTAT SCOUT

Οι αριθμοί του: 6.4 πόντοι, 1.5 ριμπάουντ και 2.7 ασίστ μέσο όρο με 28.3% στα τρίποντα σε 17 λεπτά συμμετοχής σε 34 αγώνες

Το στατιστικό που ξεχώρισε: Σύμφωνα με το InStat Scout, ο Βασίλης Σπανούλης έστησε φέτος 227 Πικ εν Ρολ στα οποία είτε εκτέλεσε ο ίδιος είτε κάποιος συμπαίκτης του έπειτα από δική του πάσα. Συνολικά, το 42.6% των σουτ που επιχείρησε ήρθε έπειτα από Πικ εν Ρολ που έστησε (110 κατοχές), σημειώνοντας 0.84 πόντους ανά κατοχή σε τέτοια κατάσταση, ενώ είχε 8/29 σουτ σε καταστάσεις ένας εναντίον ενός σε συνολικά 34 κατοχές, κάτι που μεταφράζεται σε 0.68 πόντους ανά κατοχή.

Με λίγα λόγια: Ο Βασίλης Σπανούλης κλήθηκε βάσει σχεδιασμού να έχει έναν μικρότερο ρόλο φέτος, αφού βαδίζοντας στα 39 του χρόνια – και κουβαλώντας δύο σοβαρούς τραυματισμούς την τελευταία διετία στο ίδιο πόδι – είναι λογικό να μην είναι ο παίκτης που ήταν.

Σε γενικές γραμμές, ο αρχηγός του Ολυμπιακού είχε μία μέτρια σεζόν για τα δικά του στάνταρ, με αρκετές καλές και κακές στιγμές. Αυτό βέβαια μπορεί να είναι σχετικό, αφού το πώς θα κριθεί η σεζόν του σε προσωπικό επίπεδο πρέπει να γίνει σε συνάρτηση με μία σειρά από παράγοντες. Από την ηλικία του και το ιστορικό τραυματισμών του, μέχρι τον ρόλο του. Αυτό που σίγουρα έδειξε πάντως είναι ότι μπορεί να είναι ανταγωνιστικός, αρκεί να χρησιμοποιείται με τον σωστό τρόπο.

ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ

Το Shot Chart του

Το Shot Chart του Κώστα Σλούκα
Το Shot Chart του Κώστα Σλούκα INSTAT SCOUT

Οι αριθμοί του: 11 πόντοι, 2.4 ριμπάουντ και 6 ασίστ μέσο όρο με 40.4% στα τρίποντα σε 28 λεπτά συμμετοχής σε 34 αγώνες

Το στατιστικό που ξεχώρισε: Σύμφωνα με το InStat Scout ο Κώστας Σλούκας έστησε συνολικά 367 Πικ εν Ρολ τα οποία ολοκληρώθηκαν είτε με δική του προσπάθεια είτε με συμπαίκτη του έπειτα από δική του πάσα. Σε τέτοιες καταστάσεις ο ίδιος είχε συνολικά 47/111 σουτ, ήτοι ποσοστό 42.34%. Στην φετινή EuroLeague 14 παίκτες ενεπλάκησαν σε τέτοια κατάσταση περισσότερες από 100 φορές. Μόνο έξι από αυτούς σούταραν με καλύτερο ποσοστό (Βασίλιε Μίτσιτς, Κέβιν Πάνγκος, Νόρις Κόουλ, Νάντο ντε Κολό, Κόρι Χίγκινς και Πιέρια Χένρι).

Με λίγα λόγια: Ο Κώστας Σλούκας αποκτήθηκε για να γίνει ο ηγέτης του Ολυμπιακού και να πάρει την σκυτάλη από τον Βασίλη Σπανούλη, με αρκετό κόσμο να μην υπολογίζει ότι είναι δύο διαφορετικοί παίκτες. Στην αρχή της σεζόν ήταν ελαφρώς αγχωμένος, είχε αρκετά μαζεμένα άσχημα παιχνίδια. Σταδιακά ωστόσο βρήκε τον εαυτό του και πραγματοποίησε μερικές εξαιρετικές εμφανισεις, κλείνοντας την σεζόν ως ο δεύτερος σκόρερ και πρώτος πασέρ της ομάδας.

Στην περίπτωση του διεθνή γκαρντ όταν γίνεται ο απολογισμός της πρώτης σεζόν που είχε πρέπει να τεθεί το σωστό πλαίσιο: Κρίνεται ως ο Κώστας Σλούκας ή ως ο “νέος Σπανούλης”; Όποιος τον κρίνει με βάση τον δεύτερο χαρακτηρισμό και δεν λαμβάνει υπόψη ότι είναι εντελώς διαφορετικός παίκτης από τον καλύτερο παίκτη στην ιστορία του Ολυμπιακού, θα τον κρίνει υπερβολικά αυστηρά. Όπως τον κρίνει ως “Κώστα Σλούκα” θα καταλάβει ότι αν και δεν είχε μία διαστημική σεζόν, είχε σε γενικές γραμμές μία καλή σεζόν αν ληφθεί υπόψη ότι δεν είχε στο πλευρό του παίκτες που του ταίριαζαν. Αν τώρα αυτό ήταν αυτό που περίμενε ο Ολυμπιακός όταν τον αποκτούσε το καλοκαίρι, αυτή είναι μία ερώτηση που καλείται να απαντήσει ο Γιώργος Μπαρτζώκας.

ΧΑΣΑΝ ΜΑΡΤΙΝ

Το Shot Chart του

Το Shot Chart του Χασάν Μάρτιν
Το Shot Chart του Χασάν Μάρτιν INSTAT SCOUT

Οι αριθμοί του: 9 πόντοι και 4.6 ριμπάουντ μέσο όρο με 72% στα δίποντα σε 23 λεπτά συμμετοχής

Το στατιστικό που ξεχώρισε: Σύμφωνα με το InStat Scout έστησε συνολικά 262 σκριν ως σκρινέρ σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ και ολοκλήρωνε με δικό του σουτ 2.17 φάσες ανά αγώνα ρολάροντας προς το καλάθι, ευστοχώντας σε 1.5 εξ αυτών. Μόνο οι Γουόλτερ Ταβάρες της Ρεάλ (2.5 ανά αγώνα) και Ντέβιν Μποούκερ της Χίμκι (2.33 ανά αγώνα) είχαν περισσότερες προσπάθειες ανά αγώνα και μόνο οι Γουόλτερ Ταβάρες (1.91 ανά αγώνα) και Τζόρνταν Μίκι (1.54 ανά αγώνα) τελείωναν περισσότερες φάσεις πετυχημένα.

Με λίγα λόγια: Ο Χασάν Μάρτιν ήταν ένας από τους καλύτερους ρούκι της φετινής EuroLeague. Ήρθε με περγαμηνές από την Μπουντούτσνοστ και σε μεγάλο βαθμό δικαίωσε τις προσδοκίες, μέχρι ένας τραυματισμός στο γόνατο να τον θέσει εκτός για τους τελευταιους αγώνες.

Ο Μάρτιν βρήκε εξαιρετική χημεία με τον Σλούκα (αλλά και τον Σπανούλη) σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ, ήταν μαχητικός σε άμυνα και επίθεση, έδωσε πράγματα με συνέπεια, έχοντας και κάποια (λογικά) σκαμπανεβάσματα ανά διαστήματα. Σίγουρα η παρουσία του κρίνεται πετυχημένη.

ΣΑΣΑ ΒΕΖΕΝΚΟΒ

Το Shot Chart του

Το Shot Chart του Σάσα Βεζένκοβ
Το Shot Chart του Σάσα Βεζένκοβ INSTAT SCOUT

Οι αριθμοί του: 11.5 πόντοι, 5.4 ριμπάουντ και 1.1 ασίστ μέσο όρο με 50% στα δίποντα, 43% στα τρίποντα και 88.7% στις βολές σε 24 λεπτά συμμετοχής σε 31 αγώνες

Το στατιστικό που ξεχώρισε: Σύμφωνα με το InStat Scout, ο Σάσα Βεζένκοβ ήταν πρώτος στην φετινή EuroLeague τόσο σε εύστοχες προσπάθειες σε καταστάσεις Catch and Shoot (48) όσο και σε προσπάθειες (106), όντας ο μοναδικός που επιχείρησε περισσότερα από 100 σουτ σε τέτοια κατάσταση, έχοντας ποσοστό 45.3%

Με λίγα λόγια: Ο Σάσα Βεζένκοβ ήταν ο MVP του Ολυμπιακού την φετινή σεζόν. Ήταν ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές και ο πιο σταθερός σε απόδοση παίκτης της ομάδας, παίζοντας από σμολ φόργουορντ μέχρι και σέντερ.

Όλη η δουλειά του Σάσα Βεζένκοβ όλα αυτά τα χρόνια απέδωσε την φετινή σεζόν, με τον Βούλγαρο να εξελίσσεται φέτος σε έναν από τους καλύτερος κόμπο φόργουορντ της EuroLeague. Ένας two-way παίκτης, ο οποίος μπορεί να μαρκάρει από πόιντ γκαρντ μέχρι πάουερ φόργουορντ στην μία πλευρά του παρκέ και να πληγώσει με το εξαιρετικό μακρινο του σουτ τον αντίπαλο στην άλλη πλευρά του παρκέ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΙΝΤΕΖΗΣ

Το Shot Chart του

Το Shot Chart του Γιώργου Πρίντεζη
Το Shot Chart του Γιώργου Πρίντεζη INSTAT SCOUT

Οι αριθμοί του: 8.5 πόντοι, 2.7 ριμπάουντ και 1 ασίστ μέσο όρο με 61.2% στα δίποντα σε 18 λεπτά συμμετοχής σε 31 αγώνες

Το στατιστικό που ξεχώρισε: Σύμφωνα με το InStat Scout ο Γιώργος Πρίντεζης επιχείρησε 51 σουτ σε καταστάσεις Post Up (παίζοντας με πλάτη), όντας 13ος σε προσπάθειες και ένας από τους συνολικά 14 παίκτες με τουλάχιστον 50 προσπάθειες σε τέτοια κατάσταση. Σε τέτοιες καταστάσεις πρόσφερε 1.07 πόντους ανά κατοχή. Από τους 14 παίκτες που είχαν τουλάχιστον 50 προσπάθειες με πλάτη στο καλάθι, μόνο Νίκολα Μίροτιτς σημείωνε περισσότερους πόντους ανά κατοχή (1.3 ανά κατοχή).

Με λίγα λόγια: Στα 36 του χρόνια πλέον, ο Γιώργος Πρίντεζης δεν έχει τον ρόλο που είχε στα νιάτα του, δίνοντας σιγά-σιγά την σκυτάλη στον Βεζένκοβ, αν και ενίοτε έπαιζε και δίπλα του.

Ο υπαρχηγός του Ολυμπιακού χρησιμοποιήθηκε τόσο ως πάουερ φόργουορντ όσο και ως σέντερ, είχε αρκετές καλές στιγμές (κυρίως στην επίθεση) και κάποια σκαμπανεβάσματα. Αυτο που σίγουρα έδειξε είναι ότι εξακολουθεί να είναι ένας από τους κορυφαίους παίκτες στην Ευρώπη με πλάτη στο καλάθι και μπορεί να είναι αποδοτικός και παραγωγικός σε μικρό χρόνο συμμετοχής.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Το Shot Chart του

Το Shot Chart του Κώστα Παπανικολάου
Το Shot Chart του Κώστα Παπανικολάου INSTAT SCOUT

Οι αριθμοί του: 5.7 πόντοι, 2.2 ριμπάουντ και 1.9 ασίστ μέσο όρο με 37% στα τρίποντα σε 22 λεπτά συμμετοχής σε 14 αγώνες

Το στατιστικό που ξεχώρισε: Σύμφωνα με το InStat Scout, ο Κώστας Παπανικολάου επιχειρούσε 1.79 προσπάθειες ανά αγώνα σε Catch and Shoot καταστάσεις, έχοντας ποσοτό 48% σε τέτοια κατάσταση. Από τοιυς 56 παίκτες της φετινής EuroLeague που επιχειρούσαν τουλάχιστον 1.7 προσπάθειες ανά αγώνα σε κατάσταση Catch and Shoot, μόλις 9 σούταραν καλύτερα. Οι Ρόντριγκ Μπομπουά, Μπεν Λέμερς, Ντάνιελ Χάκετ, Ντόμιεν Όμπριτς, Ζακ Λεντέι, Μάρκο Σιμόνοβιτς, Μάρκους Έρικσον, Τζίτζι Ντατόμε και Γιόχαν Φόιγκτμαν.

Με λίγα λόγια: Ο Κώστας Παπανικολάου είχε μία συμπαθητική σεζόν, μέχρι ο τραυματισμός του να έχει ως αποτέλεσμα την πολύμηνη απουσία του, κάτι που στοίχισε ανεπανόρθωτα στον Ολυμπιακό, αφού έχασε τον καλύτερο αμυντικό του.

Η αλήθεια είναι ότι η αξία του Παπανικολάου στον Ολυμπιακό φάνηκε κυρίως λόγω της... απουσίας του. Χρειάστηκε να χάσει το υπόλοιπο της σεζόν για να αντιληφθεί ο κόσμος ότι ένας παίκτης με τα δικά του 3 – and D – στοιχεία (ημίψηλος, με ικανότητα να μαρκάρει από το 1 μέχρι το 4 και να απειλήσει με σουτ από στάση ανοίγοντας το γήπεδο) μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα μίας ομάδας.

ΛΙΒΙΟ ΖΑΝ-ΣΑΡΛ

Το Shot Chart του

Το Shot Chart του Λίβιο Ζαν-Σαρλ
Το Shot Chart του Λίβιο Ζαν-Σαρλ INSTAT SCOUT

Οι αριθμοί του: 6.3 πόντοι και 3.2 ριμπάουντ μέσο όρο με 66.7% στα δίποντα σε 17 λεπτά συμμετοχής σε 29 αγώνες

Το στατιστικό που ξεχώρισε: Σύμφωνα με το InStat Scout, ο Λίβιο Ζαν-Σαρλ κλήθηκε να μαρκάρει περιφερειακό παίκτη σε κατάσταση ένας εναντίον ενός (είτε κατευθείαν, είτε έπειτα από αλλαγή σε κατάσταση Πικ εν Ρολ) σε 41 περιπτώσεις την φετινή σεζόν και δέχθηκε μόλις 26 πόντους σε τέτοια κατάσταση, κάτι που μεταφράζεται σε 0.63 πόντους ανά κατοχή

Με λίγα λόγια: Ο Λίβιο Ζαν-Σαρλ αποκτήθηκε με την λογική να είναι ο 5ος ψηλός της ομάδας. Ο ρόλος του θα ήταν να προσφέρει αθλητικότητα και μάκρος στην θέση του πάουερ φόργουορντ και ενίοτε – αν χρειαζόταν – να ακουμπούσε λίγο και στην θέση σέντερ. Τα πράγματα όμως δεν πήγαν ακριβώς έτσι, αφού τελικά έμελλε να περάσει αρκετή ώρα σε θέση σέντερ – ειδικά μετά τον τραυματισμό του Μάρτιν – όντας μάλιστα εξαιρετικός.

Ο Ζαν-Σαρλ ήταν από τις ευχάριστες νότες του Ολυμπιακού φέτος. Εξαιρετικός αθλητής, συνεπής στον ρόλο του, πολύ καλός αμυντικός ειδικά σε καταστάσεις όπου οι “ερυθρόλευκοι” επέλεξαν την λογική των αλλαγων στα σκριν όταν ήθελαν να ανατρέψουν τα δεδομένα. Δεν είναι τέλειος βέβαια, αφού δεν έχει προσωπική φάση στην επίθεση και δυνατότεροι ψηλοί μπορούν να τον ζορίσουν. Σίγουρα όμως ήταν από τους διακριθέντες.

ΤΣΑΡΛΣ ΤΖΕΝΚΙΝΣ

Το Shot Chart του

Το Shot Chart του Τσαρλς Τζένκινς
Το Shot Chart του Τσαρλς Τζένκινς INSTAT SCOUT

Οι αριθμοί του: 2.9 πόντοι και 1.2 ριμπάουντ μέσο όρο με 42.5% στα τρίποντα σε 16 λεπτά συμμετοχής σε 34 αγώνες

Το στατιστικό που ξεχώρισε: Σύμφωνα με το InStat Scout, ο Τσαρλς Τζένκινς εκδήλωσε το 50.6% των προσπαθειών του σε κατάσταση Catch and Shoot (41 προσπάθειες), έχοντας συνολικά 18/41 σουτ σε τέτοια κατάσταση (43.9%). Παράλληλα, ο Αμερικανός έστησε συνολικά 6 Πικ εν Ρολ όλη την σεζόν, εκδηλώνοντας ο ίδιος επίθεση μόλις σε δύο περιπτώσεις.

Με λίγα λόγια: Ο Τσαρλς Τζένκινς αποκτήθηκε για να γίνει ο.. σωματοφύλακας του Κώστα Σλούκα (και δευτερευόντως του Βασίλη Σπανούλη), ξέροντας ότι ο ρόλος του θα ήταν να μαρκάρει τον καλύτερο αντίπαλο περιφερειακό, έχοντας παράλληλα ελάχιστες απαιτήσεις στην επίθεση, αφού απλώς θα επιχειρούσε όποιο σουτ.. περίσσευε συνήθως σε κατάσταση Catch and Shoot. Και έκανε ακριβώς αυτό. Απλώς ίσως ο Ολυμπιακός δεν χρειαζόταν μόνο αυτά.

Στο σύγχρονο μπάσκετ δεν υπάρχει η πολυτέλεια να είναι ένας παίκτης – και ειδικά περιφερειακός – καλός μόνο στην πίσω πλευρά του παρκέ. Πρέπει να μπορεί να απειλήσει και στην επίθεση. Ο Τζένκινς όμως ήταν βαρίδι στην επίθεση, αφού ήταν υπερβολικά παθητικός και δεν αποτελούσε απειλή, κάτι που φαίνεται και από το γεγονός ότι επιχειρούσε οριακά 2 σουτ ανά αγώνα, είχε διψήφιο αριθμό πόντων μόνο σε έναν (12 κόντρα στην Μπάγερν την 5η αγωνιστική) και έκλεισε την σεζόν εκτελώντας συνολικά 6 βολές. Σε μία ομάδα δεν μπορούν να είναι όλοι στρατηγοί, χρειάζονται και στρατιώτες. Και ο Τζένκινς είναι στρατιώτης. Απλώς ίσως να μην ήταν ο στρατιώτης που είχε ανάγκη ο Ολυμπιακός.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΦΟΣ

Το Shot Chart του

Το Shot Chart του Κώστα Κουφού
Το Shot Chart του Κώστα Κουφού INSTAT SCOUT

Οι αριθμοί του: 4.6 πόντοι και 2.3 ριμπάουντ μέσο όρο με 52.9% στα δίποντα σε 10 λεπτά συμμετοχής σε 8 αγώνες

Το στατιστικό που ξεχώρισε: Σύμφωνα με το InStat Scout, ο Κώστας Κουφός πρόλαβε να στήσει 64 σκριν σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ σε 8 αγώνες, κάτι που μεταφράζεται σε 8 σκριν ανά αγώνα, δηλαδή 0.8 το λεπτό. Σε 14 περιπτώσεις ήταν αυτός που τελικά τελείωσε την φάση ρολάροντας προς το καλάθι, κάτι που μεταφράζεται σε 1.07 πόντους ανά κατοχή.

Με λίγα λόγια: Ο Κώστας Κουφός αποκτήθηκε ως λύση ανάγκης μετά τον τραυματισμό του Χασάν Μάρτιν. Ήταν άμεσα διαθέσιμος, ο Ολυμπιακός πιεζόταν χρονικά να πάρει παίκτη και τον απέκτησε, σε μία κίνηση που οι δύο πλευρές ήλπιζαν να δουλέψει και για τους δύο στην λογική του... casting.

Δεδομένου ότι ο Κουφός είχε μείνει εκτός δράσης για σχεδόν έναν χρόνο, η παρουσία του ήταν μάλλον αναμενόμενη. Δεν ενθουσίασε, αλλά δεν απογοήτευσε κιόλας, είχε κάποιες καλές στιγμές και κατέδειξε την ανάγκη που είχε ο Ολυμπιακός για ένα μεγάλο κορμί που θα τα βάλει με τους... δεινόσαυρους των άλλων ομάδων.

ΟΚΤΑΒΙΟΥΣ ΕΛΙΣ

Το Shot Chart του

Το Shot Chart του Οκτάβιους Έλις
Το Shot Chart του Οκτάβιους Έλις INSTAT SCOUT

Οι αριθμοί του: 5.9 πόντοι και 4.1 ριμπάουντ μέσο όρο με 72.6% στα δίποντα σε 14 λεπτά συμμετοχής σε 33 αγώνες

Το στατιστικό που ξεχώρισε: Σύμφωνα με το InStat Scout ο Οκτάβιους Έλις ενεπλάκη σε 196 Πικ εν Ρολ ως σκρινέρ και τελείωσε συνολικά 40 φάσεις (είτε σκοράροντας, είτε κερδίζοντας φάουλ, είτε κάνοντας λάθος), κάτι που μεταφράζεται σε 1.45 πόντους ανά κατοχή. Συνολικά είχε 24/31 σουτ ως ρόλερ σε κατάσταη Πικ εν Ρολ, δηλαδή ποσοστό 77.4%, το πέμπτο υψηλότερο στην φετινή EuroLeague ανάμεσα σε παίκτες που τελείωσαν τουλάχιστον 30 φάσεις σε τέτοια κατάσταση. Οι μόνοι που ήταν πάνω από τον Έλις ήταν οι Σερτάκ Σανλί (84.6%), Τζόρνταν Μίκι (82.69%), Γιώργος Παπαγιάννης (80.5%) και Τζέιλεν Ρέινολντς (79.41%)

Με λίγα λόγια: Έχοντας ως παρακαταθήκη μία καλή παρουσία την περσινή σεζόν, ο Οκτάβιους Έλις είχε δημιουργήσει προσδοκίες. Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι δεν μπόρεσε να τις εκπληρώσει, όντας ασταθής στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν.

Εύθραυστη ψυχολογία, πολλά σκαμπανεβάσματα και ακόμα περισσότερα φάουλ έφερναν συχνά σε δύσκολη θέση τον Αμερικανό σέντερ, ο οποίος πολλές φορές έμοιαζε να μην πατάει καλά. Είναι αλήθεια

ΣΑΚΙΛ ΜΑΚΚΙΣΙΚ

Το Shot Chart του

Το Shot Chart του Σακίλ ΜακΚίσικ
Το Shot Chart του Σακίλ ΜακΚίσικ INSTAT SCOUT

Οι αριθμοί του: 10.7 πόντοι, 2.3 ριμπάουντ, 2.2 ασίστ και 1.5 κλεψίματα μέσο όρο με 30.7% στα τρίποντα σε 23 λεπτά συμμετοχής σε 33 αγώνες

Το στατιστικό που ξεχώρισε: Σύμφωνα με το InStat Scout, ο Σακίλ ΜακΚίσικ σημείωσε 31 καλάθια σε κατάσταση αιφνιδιασμού (30 δίποντα και 1 τρίποντο), όντας πρώτος στην σχετική κατηγορία στην EuroLeague. Συνολικά είχε 31/47 σουτ σε καταστάσεις αιφνιδιασμού, δηλαδή ποσοστό 65.96%, το τρίτο υψηλότερο ποσοστό ανάμεσα στους 17 παίκτες που επιχείρησαν τουλάχιστον 30 σουτ σε καταστάσεις αιφνιδιασμού, όντας, πίσω μόνο από τους Ακίλε Πολονάρα (29/37, δηλαδή ποσοστό 78.38%) και Κόρι Χίγκινς (25/34, δηλαδή ποσοστό 73.53%)

Με λίγα λόγια: Ο Σακίλ ΜακΚίσικ ήταν το... ξυπνητήρι του Ολυμπιακού την φετινή σεζόν. Εκρηκτικός σαν αναψυκτικό που το έχεις κουνήσει πριν το ανοίξεις, ήταν απόλαυση στο ανοιχτό γήπεδο, αλλά και ο μοναδικός παίκτης που μπορούσε να δημιουργήσει με συνέπεια σε καταστάσεις ένας εναντίον ενός, όντας παράλληλα συνεπής στα αμυντικά του καθήκοντα.

Τα ψεγάδια του ΜακΚίσικ είναι ξεκάθαρα, αφού υστερεί στο μακρινό σουτ και στο διάβασμα του παιχνιδιού, γεγονός που ενίοτε τον έκανε προβλέψιμο. Σε μία ομάδα όμως με περισσότερους σουτέρ και καλύτερες αποστάσεις θα ήταν σίγουρα πολύ πιο παραγωγικός.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ