BASKETBALL ANALYSIS

Ολυμπιακός: Ο Ερυθρός Αστέρας είναι πιο επικίνδυνος απ' όσο δείχνει

Ο Νίκολα Κάλινιτς με αντίπαλο τον Μάριο Χεζόνια στο πρόσφατο Ούνικς - Ερυθρός Αστέρας του Καζάν
Ο Νίκολα Κάλινιτς με αντίπαλο τον Μάριο Χεζόνια στο πρόσφατο Ούνικς - Ερυθρός Αστέρας του Καζάν UNICS.RU

Το 5-8 του Ερυθρού Αστέρα και η 12η θέση στην Euroleague παραπλανούν σε μεγάλο βαθμό. Μέσω του Instat Scout εντοπίσαμε την κορυφαία πεντάδα των πρωταθλητών της Αδριατικής Λίγκας και τον λόγο που ο Ολυμπιακός πρέπει να 'ναι διπλά υποψιασμένος στο παιχνίδι του Βελιγραδίου.

Φαινομενικά η Euroleague είναι μια διοργάνωση διάφορων ταχυτήτων. Πρακτικά κάθε ομάδα διαθέτει την ποιότητα να κερδίσει την οποιαδήποτε. Ιδίως στην έδρα της. Ο Ολυμπιακός των διαδοχικών επιτυχιών εκτός (Μιλάνο, Καζάν) και του 9-4 στο σύνολο δοκιμάζεται απόψε (20:00 Novasports Prime, LIVE από το SPORT24) στο "Αλεξάνταρ Νίκολιτς Χολ" και βάσει είτε φόρμας είτε ευνοϊκής παράδοσης (3 διπλά σε 5 επισκέψεις) σ' ένα φιλικό περιβάλλον μοιάζει το φαβορί. Είναι όμως;

Ο Ερυθρός Αστέρας έχει κερδίσει τα 5/13 παιχνίδια του μέχρι τώρα στη σεζόν και βρίσκεται στη 12η θέση της κατάταξης, ισοβαθμώντας με τη Μονακό και την Άλμπα. Η πορεία του δεν παραπέμπει σε ομάδα που θα διεκδικήσει την είσοδό της στην 8άδα κι ας απέχει μόλις δύο νίκες απ' αυτήν.

Μόνο που -όπως σε πολλές άλλες περιπτώσεις- οι απόλυτοι αυτοί αριθμοί οδηγούν σε μάλλον λανθασμένα και σίγουρα μη ασφαλή συμπεράσματα. Η πλάνη δεν σχετίζεται τόσο με τα αποτελέσματα, διότι όντως η ομάδα του Ντέγιαν Ράντονιτς έχει χάσει παιχνίδια με διψήφιες διαφορές. Άρα χωρίς να έχει δώσει μάχη. Η πλάνη του ρεκόρ της αφορά την κρυφή ισχύ των ερυθρόλευκων του Βελιγραδίου σ' έναν συγκεκριμένο τομέα, στον οποίο αν δεν δοθεί η δέουσα προσοχή, οι πιθανότητες των Πειραιωτών για άλλο ένα διπλό θα μειωθούν.

Λίγες κατοχές, διάβασμα και υψηλά ποσοστά

Αρχικά, και όπως προκύπτει από τα πολύτιμα στοιχεία του Instat Scout, ο Ερυθρός Αστέρας είναι μια ομάδα που παίζει με τις λιγότερες κατοχές ανά ματς. Η μοναδική μάλιστα των 18 της διοργάνωσης που οριακά ξεπερνά τις 77 (77.3), ενόσω η πρώτη της λίστας Μονακό αγγίζει τις 84 (83.9). Το ότι όμως την ίδια ώρα καταφέρνει να κρατά την εκάστοτε αντίπαλό της κάτω από τις 79 κατοχές (78.7) την κάνει ανταγωνιστική και επικίνδυνή.

Ένα είναι το βασικό στοιχείο που χαρακτηρίζουν το παιχνίδι του Αστέρα: η συνέπεια στα σουτ δύο πόντων.

Προτιμώντας ξεκάθαρα το 5-5 και το κοντρόλ μπάσκετ στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα, το σύνολο του Ράντονιτς ροκανίζει πολύ χρόνο από τα δικά του 24'' έως ότου βρει την καλύτερη δυνατή επιλογή, κυρίως μέσα από τη γραμμή. Δεν είναι συμπτωματικό πως σ' αυτόν τον τομέα οι ερυθρόλευκοι είναι η δεύτερη καλύτερη ομάδα σε ποσοστό (56.2%), πίσω από τη Ρεάλ και πάνω από την τρίτη Εφές. Οι κάτοχοι της Αδριατικής Λίγκας ανεβάζουν τα ποσοστά τους, διότι καταφέρνουν, παρότι εκτελούν λιγότερα από 37 δίποντα ανά φορά, να βρίσκουν στόχο σε τουλάχιστον 20 εξ αυτών!

Τα δίποντα που έχουν εκτελέσει οι παίκτες του Ερυθρού Αστέρα στα 13 ματς της Euroleague
Τα δίποντα που έχουν εκτελέσει οι παίκτες του Ερυθρού Αστέρα στα 13 ματς της Euroleague BASKETBALL.INSTATSCOUT.COM/


Μάλιστα επτά παίκτες σουτάρουν με τουλάχιστον 45% σε τέτοιες καταστάσεις, οι έξι εκ των οποίων κυμαίνονται στο +50%!

Πικ εν ρολ σε ποσοστό 22.6%

Σε αυτό βοηθάει αναμφίβολα η άριστη συνεργασία κοντών-ψηλών αμέσως μετά το σκριν στο πικ εν ρολ. Ιδίως το 55% (41/74) που παρουσιάζει ο Αστέρας από το ζωγραφιστό, με τελείωμα είτε από τον χειριστή της μπάλας είτε από τον παίκτη που ρολάρει, φέρνει σε δύσκολη θέση τις αντίπαλες άμυνες.

Άλλο ένα 50%, με 16/32, προσφέρουν τα mid-range σουτ που γι' αυτό που παίζει η ομάδα του Βελιγραδίου είναι τρομερά ωφέλιμο.

Τα δίποντα που έχουν εκτελέσει οι παίκτες του Ερυθρού Αστέρα στα 13 ματς της Euroleague μετά από πικ εν ρολ
Τα δίποντα που έχουν εκτελέσει οι παίκτες του Ερυθρού Αστέρα στα 13 ματς της Euroleague μετά από πικ εν ρολ BASKETBALL.INSTATSCOUT.COM


Τέτοιες καταστάσεις, με σκριν και εκδήλωση άμεσης επίθεσης, αφορούν το 22.6% των επιθέσεων που εκδηλώνουν οι Σέρβοι.

Στην περίπτωση των χειριστών είναι ο Νέιτ Γουόλτερς και ο Νίκολα Ιβάνοβιτς που αναλαμβάνουν την πλειονότητα των προσπαθειών, δίνοντας 1.4 και 0.81 πόντους ανά κατοχή, την ώρα που οι Μίτροβιτς, Κούζμιτς και Τσίρμπες υποδέχονται την μπάλα και φροντίζουν να τη στέλνουν στο δίχτυ χωρίς να ξοδεύουν πολλές προσπάθειες.

Ο Ολυμπιακός κρατάει το κλειδί

Βέβαια, το γεγονός πως ο Ολυμπιακός εμφανίζει μια σπουδαία αμυντική επίδοση στα σουτ μέσα από τη γραμμή, την κορυφαία της σεζόν, περιπλέκει αρκετά την κατάσταση. Πιο συγκεκριμένα η ομάδα του Μπαρτζώκα επιτρέπει λιγότερα από 19 εύστοχα δίποντα ανά ματς σε 38.1 αντίπαλες προσπάθειες, με συνέπεια το 49.2% να είναι αντίστοιχο με αυτό της Μπαρτσελόνα. Εφόσον δηλαδή οι Πειραιώτες επαναλάβουν μια τέτοια επίδοση, αφαιρώντας από τους γηπεδούχους αυτό το κομβικό 7%, αυτομάτως ενισχύουν τη θέση τους στη ζυγαριά και αποκτούν άνεση, μια και από το αντίπαλο τρίποντο είναι εξαιρετικά δύσκολο να ζημιωθούν.

Εκκρεμεί φυσικά το τι θα ισχύσει με τον Φαλ που κατέχει κομβικό ρόλο στην αμυντική ισορροπία των ερυθρόλευκων.

Ξεχωριστή αμυντική στοχοπροσήλωση απαιτεί ομολογουμένως το σχήμα με Γουόλτερς, Χόλινς, Κάλινιτς, Νταβίντοβατς και Κούζμιτς. Πρόκειται για την πεντάδα που έχει χρησιμοποιηθεί για σχεδόν 29 λεπτά από τον κόουτς του Αστέρα και μέχρι εδώ έχει προσφέρει 23 πόντους παραπάνω (56-33). Μάλιστα όσο συνυπάρχουν οι συγκεκριμένοι πέντε, το ποσοστό στα δίποντα ανεβαίνει στο 58.1% και του αντιπάλου πέφτει αυτομάτως στο 41.7%.

Οι δύο πεντάδες που χρησιμοποιεί περισσότερο ο Ντέγιαν Ράντονιτς
Οι δύο πεντάδες που χρησιμοποιεί περισσότερο ο Ντέγιαν Ράντονιτς BASKETBALL.INSTATSCOUT.COM

Ακριβώς δηλαδή εκεί που οφείλει να επικεντρωθεί η τακτική προσέγγιση του Ολυμπιακού για να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

S24 Bet - Το Στοίχημα επιστρέφει στο SPORT24

Το SPORT24 απέκτησε νέα ενότητα με έγκυρο και μοναδικό περιεχόμενο για το Στοίχημα! Προγνωστικά στοιχήματος, προτάσεις και αναλύσεις με την υπογραφή του SPORT24 και της έμπειρης ομάδας δημοσιογράφων του. Καθημερινό περιεχόμενο με προτάσεις για το στοίχημα σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ στο S24 BET.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ