BASKETBALL ANALYSIS

Ο Σακίλ ΜακΚίσικ εξελίχθηκε στον Νο2 του Ολυμπιακού

Ο Σακίλ ΜακΚίσικ με τη φανέλα του Ολυμπιακού
Ο Σακίλ ΜακΚίσικ με τη φανέλα του Ολυμπιακού SPORT24

Ο Σακίλ ΜακΚίσικ κέρδισε ένα νέο συμβόλαιο στον Ολυμπιακό και το SPORT24 εξηγεί -με τη βοήθεια του InStat Scout- πώς εξελίχθηκε σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνει το Νο2 των ερυθρολεύκων.

Για πρώτη φορά μετά από μια μία τριετία, ο Ολυμπιακός θα μπει στην off season δίχως την υποχρέωση της εξεύρεσης έξι ξένων παικτών, δίχως να αλλάζει ριζικά σε πρόσωπα. Ο Χασάν Μάρτιν θα συνεχίσει για δεύτερη σερί σεζόν στον Πειραιά (βάσει της διετούς συμφωνίας που υπεγράφη πέρσι), ενώ ο Σακίλ ΜακΚίσικ έπεισε τους ανθρώπους των ερυθρολεύκων για την χρησιμότητά του, κερδίζοντας την πρόωρη επέκταση του συμβολαίου του.

Η ανάγκη για "χτίσιμο" και η απόκτηση μιας βάσης σε επίπεδο προσώπων ήταν μείζονος σημασίας για τον Ολυμπιακό, προκειμένου να ξεφύγει από την... τάση των τελευταίων ετών και να αποκτήσει την απαραίτητη χημεία σε βάθος χρόνου. Δεν είναι εύκολο άλλωστε να είναι κάθε χρόνο ευθέως ανταγωνιστικός απέναντι σε ομάδες που λειτουργούν με το ίδιο πρόγραμμα επί σειράς ετών, με παίκτες που έχουν εντρυφήσει σε αυτό.

Εν προκειμένω, οι λόγοι για τους οποίους ο Σακίλ ΜακΚίσικ κέρδισε την πρόωρη επέκταση της συνεργασίας του με τους ερυθρόλευκους είναι προφανείς, δεδομένων αυτών που προσφέρει στο γήπεδο.

Τα αθλητικά προσόντα, η ενέργεια, η επιθετικότητα που βγάζει στις δύο πλευρές του παρκέ αρκούν για να τον καταστήσουν απαραίτητο για τον Γιώργο Μπαρτζώκα, ειδικά από την στιγμή που ο Κώστας Παπανικολάου τέθηκε νοκ άουτ λίγο πριν από την ολοκλήρωση του α' γύρου της regular season της EuroLeague.

Η μεγάλη εικόνα δείχνει πως μετά τον Κώστα Σλούκα, που κινεί τα νήματα και έχει τις περισσότερες ευθύνες, ο Σακίλ ΜακΚίσικ εξελίχθηκε σταδιακά στη σεζόν στο Νο2 του Ολυμπιακού. Στον παίκτη που προσφέρει τα περισσότερα στην επίθεση και υποχρεώνει την αντίπαλη άμυνα σε προσαρμογές.

ΕΞΕΛΙΧΘΗΚΕ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΠΙΟ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ

Αυτή η απουσία πάντως δεν τον επηρέασε αρνητικά τον Σακίλ ΜακΚίσικ -σε επίπεδο αριθμών. Στην πράξη ήταν η αφορμή για να γιγαντωθεί ακόμη περισσότερο η σημασία της παρουσίας του. Για την ακρίβεια, η απουσία του διεθνούς φόργουορντ -σε συνδυασμό με την ραγδαία πτώση της απόδοσης του Άαρον Χάρισον- έφερε τον Σακίλ ΜακΚίσικ ακόμη πιο μπροστά στο rotation, με πρωταγωνιστικό ρόλο στις δύο πλευρές του παρκέ.

Κάπως έτσι, αυτή την στιγμή είναι το Νο2 των ερυθρολεύκων στην EuroLeague, σε χρόνο συμμετοχής (23'23'') και πόντους (10.71). Όχι όμως μόνο σε αυτές τις δύο στατιστικές κατηγορίες.

Ο πίνακας των στατιστικών του Σακίλ ΜακΚίσικ
Ο πίνακας των στατιστικών του Σακίλ ΜακΚίσικ SPORT24

Η στατιστική απεικόνιση σε βασικές κατηγορίες του παιχνιδιού του Σακίλ ΜακΚίσικ από το InStat Scout

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας επένδυσε ακόμη περισσότερο στο κάθετο παιχνίδι του και την ικανότητα στη διείσδυση από το δεξί χέρι. Γι αυτό κιόλας είναι ο πρώτος σε drive εντός της ομάδας (με 2.83) και ο δεύτερος σε προσπάθειες από isolation (με 1.21, πίσω από τον Κώστα Σλούκα, που έχει 1.9). Όλο αυτό τον φέρνει σε θέση να κερδίσει 2.9 φάουλ ανά αγώνα, έχοντας αποδείξει όλο αυτό το διάστημα πως είναι ανθεκτικός στην επαφή με τον προσωπικό του αντίπαλο ή τον ψηλό.

Η πρόοδος του 31χρονου γκαρντ/φόργουορντ τον τελευταίο χρόνο υπήρξε εμφανής, κι ακόμη κι αν σε κάποιες περιπτώσεις το ένστικτο προηγείται οτιδήποτε άλλου.

Ο ΠΙΟ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΣ ΞΕΝΟΣ

Η μεγάλη εικόνα δείχνει πως ο Σακίλ ΜακΚίσικ είναι ο πιο αξιόπιστος ξένος του Ολυμπιακού. Το δείγμα γραφής ήδη από πέρσι (όσο πρόλαβε να παίξει πριν από τη διακοπή λόγω κορονοϊού) ήταν εντυπωσιακό, σταδιακά όμως στη διάρκεια του 2020/21 αποτυπώθηκε η επιρροή που έχει στο παιχνίδι των ερυθρολεύκων.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας τον εμπιστεύτηκε από νωρίς και δικαιώθηκε. Παρά το γεγονός πως ο Άαρον Χάρισον ήταν αυτός που ξεκίνησε καλύτερα (με αποκορύφωμα το buzzer beater με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στο ΣΕΦ) και ο Χασάν Μάρτιν μπήκε στα πρώτα παιχνίδια με το πόδι στο γκάζι, ήταν αυτός που αποδείχθηκε ο πιο σταθερός και αξιόπιστος ξένος του Ολυμπιακού.

ΤΟ ALTER EGO ΤΟΥ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Ο 31χρονος περιφερειακός έχει την ευχέρεια να παίξει τόσο στο "2" όσο και στο "3" -ανάλογα με τις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά της πεντάδας.

Στην πράξη βέβαια, θέλοντας να διασφαλίσει την ένταση και την ενέργεια της περιφερειακής γραμμής, ο Γιώργος Μπαρτζώκας τον χρησιμοποίησε -στην εκκίνηση της σεζόν- περισσότερο ως shooting guard στο πλευρό του Κώστα Παπανικολάου -μέχρι να προκύψει ο τραυματισμός στο Ulker Sports Hall και αλλάξει άρδην το rotation.

Με τη βοήθεια του InStat Scout, που καταγράφει τον χρόνο κάθε πεντάδας στο παρκέ, αποτυπώνεται ανάγλυφα η συγκεκριμένη τακτική προσέγγιση. Κι αυτό γιατί μέχρι την άτυχη στιγμή του διεθνούς φόργουορντ, ο Σακίλ ΜακΚίσικ είχε παίξει για 88'26'' δίπλα στον Κώστα Παπανικολάου και για 68'35'' δίπλα στον Άαρον Χάρισον (σ.σ.: λαμβάνεται υπόψιν το Top 10 σε χρόνο συμμετοχής του Σακίλ ΜακΚίσικ, για τους αγώνες που κι οι τρεις ήταν διαθέσιμοι).

Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ TRANSITION

Στο πρώτο μισό της σεζόν, η συνύπαρξη του Σακίλ ΜακΚίσικ με τον Κώστα Παπανικολάου λειτουργούσε ως καύσιμο για τον Ολυμπιακό. Κάτι που μεταφραζόταν σε περισσότερες αφορμές για τους ερυθρόλευκους να τρέξουν το γήπεδο. Όταν όμως προέκυψε ο σοβαρός τραυματισμός του δεύτερου, όλα άλλαξαν.

Εν τη απουσία του 31χρονου φόργουορντ, τα νούμερα των ερυθρολεύκων στο transition έπεσαν σημαντικά. Ο Ολυμπιακός πήγε από τις 4.94 στις 3.44 επιθέσεις στο transition, με τον Σακίλ ΜακΚίσικ να έχει μοιραία αντίστοιχη πτώση (0.89 από 1.67). Κι όμως, αυτό δεν εξελίχθηκε σε πρόβλημα για τον πρώην παίκτη της Μπεσίκτας.

TRUST THE PROCESS

Η κίνηση της διοίκησης του Ολυμπιακού να του προσφέρει πρόωρη επέκταση μέχρι το καλοκαίρι του 2023 είναι απόδειξη εμπιστοσύνης, μετά απ' όσα έχει κάνει τον τελευταίο χρόνο. Μαζί όμως είναι η πρώτη κίνηση των διοικούντων προς μια διαφορετική κατεύθυνση, εν συγκρίσει με την προηγούμενη τριετία. Αυτή της δημιουργίας μιας βάσης παικτών, που θα αποτελέσουν τα ερυθρόλευκα θεμέλια για τα επόμενα χρόνια.

Μπορεί (και) η φετινή σεζόν να -δείχνει ότι- καταλήγει δίχως την επίτευξη του στόχου (βλ. πρόκριση στα playoffs), αφήνει όμως πίσω κάτι. Αυτή τη φορά, ο Ολυμπιακός δεν θα χτίσει από μηδενική βάση.

Κάτι το οποίο επεσήμανε ο Γιώργος Μπαρτζώκας πριν από μερικές ημέρες, όταν -με αφορμή την ανακοίνωση για το νέο συμβόλαιο του Σακίλ ΜακΚίσικ- εξήγησε πως "τα προηγούμενα χρόνια ο Ολυμπιακός άλλαζε προπονητές και παίκτες συνέχεια. Δεν μπορείς να κάνεις έτσι αποτελεσματική ομάδα, σε αυτό το επίπεδο. Πρέπει να βρεις έναν κορμό παικτών, κι εμείς θεωρούμε πως σε αυτό το πρόγραμμα που έχουμε, σιγά - σιγά μπορούμε να το καταφέρουμε αυτό".

Κάπως έτσι, οι προσθήκες/αποχωρήσεις του καλοκαιριού θα είναι λιγότερες (σ.σ.: πολλά θα εξαρτηθούν βέβαια από την απόφαση του Βασίλη Σπανούλη και του Γιώργου Πρίντεζη για την καριέρα τους), με τον 56χρονο τεχνικό να ελπίζει πως η αγορά θα έχει κι άλλους παίκτες σαν τον Σακίλ ΜακΚίσικ.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ