BASKETBALL ANALYSIS

Ολυμπιακός: Η μεγάλη σκιά του Φαλ και μία νίκη κόντρα στην Άλμπα που ήρθε κυρίως χάρη σε εκλάμψεις

Ο Μουσταφά Φαλ στο παιχνίδι με την Άλμπ
Ο Μουσταφά Φαλ στο παιχνίδι με την Άλμπ ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout την αγχωτική νίκη του Ολυμπιακού επί της Άλμπα. Η επίδραση του Μουστάφα Φαλ, τα 12 χαμένα αμυντικά ριμπάουντ με αυτόν στον πάγκο, το χαμηλό σχήμα των “ερυθρόλευκων” και μία νίκη που ήρθε κυρίως χάρη σε εκλάμψεις.

Ο Ολυμπιακός τα χρειάστηκε κόντρα στην Άλμπα Βερολίνου, μετέτρεψε έναν διαφαινόμενο περίπατο σε ντέρμπι, αλλά τελικά πήρε την νίκη με 87-83 για την 6η αγωνιστική της EuroLeague.

Παίζοντας κόντρα σε μία ομάδα που προκαλεί προβλήματα σε όλους τους αντιπάλους λόγω του ιδιαίτερου στυλ παιχνιδιού της, οι “ερυθρόλευκοι” είχαν μερικά εξαιρετικά διαστήματα αλλά και μερικά πολύ άσχημα. Έστω και με άγχος όμως κατάφεραν να φτάσουν σε μία σημαντική νίκη. Πώς όμως έφτασαν μέχρι εκεί;

Ο κυρίαρχος Φαλ

Παρακολουθώντας κάποιος το παιχνίδι καταλάβαινε ότι ήταν ο Μουστάφα Φαλ αυτός που καθόριζε τις ισορροπίες όσο βρισκόταν στο παρκέ. Ο θηριώδης σέντερ ήταν αυτός που άλλαζε τα δεδομένα του αγώνα, κάτι που που δεν φαίνεται τόσο από μία ματιά στην στατιστική του (8 πόντοι με 4/5 δίποντα, 4 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 2 κλεψίματα και 2 λάθη σε 23 λεπτά συμμετοχής, όσο από την εικόνα του στο γήπεδο και τα αναλυτικά στατιστικά του InStat Scout.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Σύμφωνα λοιπόν με το InStat Scout, ο Φαλ είχε – με διαφορά – το καλύτερο +/- από κάθε άλλο συμπαίκτη του με +20. Κοινώς, όσο βρισκόταν στο παρκέ, ο Ολυμπιακός σημείωσε 20 πόντους περισσότερους από την Άλμπα. Αυτό πάντως από μόνο του δεν λέει πολλά είναι το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός σημείωσε ακόμα 8 πόντους από ασίστ του Γάλλου, αλλά και άλλους 9 πόντους από σκριν που έκανε ο Φαλ σε συμπαίκτες του .

Αυτό που έχει βέβαια ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι είναι το πώς συμπεριφερόταν στην επίθεση η Άλμπα με αυτόν στο παρκέ, αλλά και ποια ήταν η συμπεριφορά της στα επιθετικά ριμπάουντ. Σύμφωνα λοιπόν με το InStat Scout, η Άλμπα είχε 17/37 σουτ (εκ των οποίων 4/15 τρίποντα) με τον Φαλ στο παρκέ, ενώ είχε 9/15 σουτ μέσα στην ρακέτα. Με τον Φαλ εκτός παρκέ όμως είχε 17/30 σουτ (εκ των οποίων 6/10 τρίποντα) και 9/17 σουτ μέσα στην ρακέτα. Παράλληλα, από τα 16 ριμπάουντ που πήραν οι Γερμανοί, τα 12 ήρθαν όταν ο Φαλ έπαιρνε ανάσες! Ιδού και το shot chart των Γερμανών όταν έκαναν επίθεση με τον Φαλ στο παρκέ.

Το Shot Chart της Άλμπα Βερολίνου με τον Μουστάφα Φαλ στο παρκέ
Το Shot Chart της Άλμπα Βερολίνου με τον Μουστάφα Φαλ στο παρκέ INSTAT SCOUT


Όπως γίνεται σαφές, ο Ολυμπιακός ήταν άλλη ομάδα με τον Φαλ στο παρκέ, ενώ το ίδιο ίσχυε και για την Άλμπα, η οποία άλλαζε προσέγγιση όταν ο Γάλλος σέντερ ξεκουραζόταν. Κάτι που φάνηκε σε όλη την διάρκεια του αγώνα, με τα καλά διαστήματα των Γερμανών – και αντίστοιχα τα άσχημα του Ολυμπιακού – να έρχονται όταν ο Γαλλος ήταν στον πάγκο.

Η κλάση του Σίκμα και το χαμηλό σχήμα που δεν ευνόησε

Ο Λιουκ Σίκμα είναι ο ηγέτης της Άλμπα. Και αυτό έγινε σαφές για ακόμα μία φορά κόντρα στον Ολυμπιακό, όπου είχε 9 πόντους, 10 ριμπάουντ και 8 ασίστ σε μόλις 25 λεπτά συμμετοχής. Η επίδρασή του στο παιχνίδι ωστόσο φαίνεται από το πώς αξιοποιούνται οι ασίστ του, αφού σύμφωνα με το InStat Scout η Άλμπα σημείωσε 20 πόντους από δικές του ασίστ και 4 ακόμα από σκριν που έδωσε ο ίδιος. Κοινώς, ο Αμερικανός ήταν συνολικά υπεύθυνος για 34 πόντους των Γερμανών.

Ο Σίκμα ήταν αυτός που κράτησε τους Γερμανούς όταν το παιχνίδι πήγε να ξεφύγει. Οι Γερμανοί ωστόσο άρχισαν να γυρίζουν τον αγώνα όταν πέρασε στο παρκέ η δεύτερη πεντάδα του Ολυμπιακού, αποτελούμενη από τους Σλούκα, Λαρεντζάκη, ΜακΚίσικ, Βεζένκοβ και Ζαν-Σαρλ. Ο λόγος όμως δεν ήταν ο Γάλλος και ας είχε -13 στο σύστημα +/-. Ο λόγος ήταν ότι με αυτή την πεντάδα το παρκέ ο Ολυμπιακός δεν είχε αρκετό μέγεθος (τόσο κοντά στο καλάθι όσο και στην περιφέρεια) κάτι που τιμώρησε η Άλμπα, ανανεώνοντας επιθέσεις και “χτυπώντας” σε αυτή την αδυναμία.

Οι Γερμανοί είναι πεισματάρηδες. Είναι όμως και εξαιρετική ομάδα. Μύρισαν “αίμα” βλέποντας τον Ολυμπιακό να χαλαρώνει, τον χτύπησαν με επιθετικά ριμπάουντ και παίζοντας εξαιρετικά μακριά από την μπάλα (5η ομάδα σε προσπάθειες έπειτα από off screen καταστάσεις στην EuroLeague και 4η σε πόντους που ζητάει με κοψίματα προς το καλάθι) και έφεραν το ματς τούμπα. Στο τέλος όμως απλώς μίλησε η κλάση του Ολυμπιακού και η ψυχραιμία του στις βολές.

Νίκησε έχοντας κυρίως εκλάμψεις

Ο Ολυμπιακός είχε την τύχη (και την ικανότητα) να πάρει την νίκη σε ένα παιχνίδι που ήταν (επιεικώς) μέτριος. Ένα παιχνίδι όπου οι περισσότεροι – βασικά όλοι – οι παίκτες του είχαν κυρίως εκλάμψεις, με μοναδική σταθερά τον Φαλ. Από τον Παπανικολάου, τον Γουόκαπ και τον Σλούκα, μέχρι τον Ντόρσεϊ, τον Πρίντεζη (που ξεπέρασε τους 3.500 πόντους στην καριέρα του στην EuroLeague), τον Βεζέβκοβ, τον Λαρεντζάκη και τον ΜακΚίσικ, όλοι οι παίκτες έβαλαν ένα λιθαράκι. Με εξαίρεση ωστόσο την καταιγιστική δεύτερη περίοδο, σε όλο τον υπόλοιπο αγώνα δεν υπήρχε η απαιτούμενη σταθερότητα. Υπήρχε όμως κλάση, ενέργεια και ταλέντο.

Ο Ολυμπιακός μπήκε στον ρυθμό της Άλμπα, αλλά έπαιξε και το δικό του μπάσκετ. Έτρεξε, αλλά έριξε και ξύλο στην άμυνα. Στο τέλος της ημέρας αυτό που μετράει είναι η νίκη. Όλοι όμως στην ομάδα του Πειραιά ξέρουν ότι κόντρα σε δυνατότερους αντιπάλους τέτοιου είδους εμφανίσεις λογικά δεν θα αρκούν.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROLEAGUE ΑΛΜΠΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ