BASKETBALL ANALYSIS

Ολυμπιακός: Η έκρηξη του Ντόρσεϊ και οι 2 πόντοι παθητικό σε 15 κατοχές των "ερυθρόλευκων"

Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ με την φανέλα του Ολυμπιακού
Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ με την φανέλα του Ολυμπιακού EUROKINISSI

Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout την νίκη του Ολυμπιακού επί της Μπασκόνια. Οι μόλις 2 πόντοι που δέχθηκε σε 15 κατοχές όπου σούταρε ο χειριστής της μπάλας και η κλάση του Ντόρσεϊ στο φινάλε.

Ο Ολυμπιακός επέστρεψε στις νίκες. Χρειάστηκε να “φτύσει” αίμα κόντρα στην Μπασκόνια και να έχει μία έκρηξη στο τελευταίο τρίλεπτο, αλλά τελικά πήρε την νίκη με 72-62 στην Βιτόρια και έσπασε το αρνητικό σερί του.

Οι “ερυθρόλευκοι” τα βρήκαν σκούρα κόντρα στους Βάσκους. Η επίθεσή τους είχε - πάλι - θέματα. Την ίδια στιγμή όμως η άμυνα του Ολυμπιακού στάθηκε στο ύψος των προσδοκιών, επιβεβαιώνοντας ότι στην πίσω πλευρά του παρκέ η ομάδα του Πειραιά βρίσκει ρυθμό.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο Ολυμπιακός δεν ήταν εντυπωσιακός. Πήγε όμως το ματς εκεί που ήθελε από άποψη ρυθμού, έβγαλε από το παιχνίδι της την Μπασκόνια και πήρε την νίκη.

Η άμυνα θύμισε Ολυμπιακό

Να ξεκαθαριστεί για αρχή ένα πράγμα: Ο Ολυμπιακός δεν ήταν καλός επιθετικά. Το γεγονός ότι τελείωσε τον αγώνα με 13 ασίστ για 14 λάθη δείχνει απλώς ένα μέρος του προβλήματος των “ερυθρόλευκων”. Με εξαίρεση το πρώτο 5λεπτο του αγώνα - όταν έκαναν επιθέσεις με διαρκή κίνηση και πολλά hand-off (πάσες χέρι με χέρι) και ακουμπούσαν την μπάλα με συνέπεια στο post - η επίθεση της ομάδας στο 5 εναντίον 5 ήταν (επιεικώς) μέτρια. Το θέμα όμως ήταν τι έκανε στην άλλη πλευρά του παρκέ.

Ο Ολυμπιακός λοιπόν στην πίσω πλευρά του παρκέ θύμισε ξανά… Ολυμπιακό. Οι “ερυθρόλευκοι” δέχθηκαν μόλις 0.82 πόντους ανά κατοχή από τους Βάσκους, στην καλύτερη επίδοσή τους μέσα στο 2022, αλλά και 4η την φετινή σεζόν. Το εντυπωσιακό ωστόσο δεν ήταν αυτό, όσο ότι - σύμφωνα με το InStat Scout - δέχθηκαν μόλις 2 πόντους σε 7 κατοχές σε καταστάσεις Isolation (ένα εναντίον ενός) και 0 (μηδέν!) πόντους σε 8 καταστάσεις Pick and Roll όπου σούταρε ο αντίπαλος γκαρντ.

Κοινώς, σε 15 κατοχές που ο Ολυμπιακός υποχρέωσε τους περιφερειακούς των Βάσκων να εκδηλώσουν επίθεση μετά από ντρίμπλα δέχθηκε μόλις 2 πόντους, με την Μπασκόνια να έχει 1/11 σουτ σε τέτοια κατάσταση. Το δε αυτό εύστοχο σουτ, ήρθε από τον Γουέιντ Μπάλντουιν στην τελευταία επίθεση της ομάδας του, όταν όλα είχαν κριθεί. Ιδού και το σχετικό γράφημα:

Τα σουτ που επιχείρησαν οι περιφερειακοί της Μπασκόνια σε καταστάσεις ένας εναντίον ενός και Πικ εν Ρολ
Τα σουτ που επιχείρησαν οι περιφερειακοί της Μπασκόνια σε καταστάσεις ένας εναντίον ενός και Πικ εν Ρολ INSTAT SCOUT

Δεν αμφιβάλλει κανείς ότι η Μπασκόνια δεν είναι μεγαθήριο. Ότι έχει έτσι κι αλλιώς τα δικά της θέματα στην επίθεσή της, αφού γενικά δυσκολεύεται να δημιουργήσει καταστάσεις με τους περιφερειακούς της από την στιγμή που ο Μπάλντγουιν, ο Γκρέιντζερ και ο Πίτερς δεν παίζουν καλά φέτος. Ακόμα κι έτσι όμως, αυτός ο αριθμός του Ολυμπιακού είναι εντυπωσιακός. Όπως εντυπωσιακό είναι και ότι έκλεισε τον αγώνα με 13 κλεψίματα, από τα οποία πήρε συνολικά 15 πόντους. Σε ένα ματς που για 37 λεπτά ήταν στον πόντο, αυτοί οι πόντοι ήταν χρυσάφι.

Η ποιότητα του Ντόρσεϊ

Η άμυνα, τα σουτ του Κώστα Παπανικολάου, οι εκλάμψεις του Βεζένκοβ και ολοκληρωμένο παιχνίδι του Ντόρσεϊ κράτησαν τον Ολυμπιακό. Στο τέλος όμως, ήταν η ποιότητα του Ντόρσεϊ που έκανε την διαφορά, αναδεικνύοντας την σημασία του να έχει μία ομάδα έναν παίκτη με την ικανότητα να πάρει - και κυρίως να βάλει - δύσκολα σουτ.

Ο Ντόρσεϊ είχε γενικά αρκετά πάνω-κάτω μέσα στο ματς, ενώ στην αμυνα είχε θέματα. Οι “ερυθρόλευκοι” είχαν γενικά πρόβλημα στο να σκοράρουν σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ, αφού μέχρι το 37’ είχαν σημειώσει μόλις 10 πόντους σε 17 κατοχές (8 πόντους όταν σούταρε ο χειριστής της μπάλας και 2 με τον ψηλό που ρόλαρε στο καλάθι), δηλαδή μόλις 0.58 πόντους ανά κατοχή. Τα πράγματα όμως θα άλλαζαν.

Με το σκορ στο 60-60, πήρε την μπάλα ο Ντόρσεϊ - που μόλις είχε περάσει στο παρκέ - δέχθηκε ένα σκριν και σούταρε μετά από ντρίμπλα για το 60-63. Στην επόμενη φάση ο Φοντέκιο αστόχησε σε floater, ο Ντόρσεϊ έτρεξε στον αιφνιδιασμό, κέρδισε το φάουλ και με 2 βολές έκανε το 60-65. Στην συνέχεια, μαζί με τον Γουόκαπ έκλεψαν την μπάλα, έτρεξαν στο ανοιχτό γήπεδο και ο ομογενής γκαρντ βρήκε στον Βεζένκοβ για το 60-67. Στην μεθεπόμενη επίθεση των Βάσκων ο Ντόρσεϊ έκλεψε την μπάλα. Στην εξέλιξη της φάσης ο Βεζένκοβ αστόχησε σε τρίποντο, αλλά ο Φαλ πήρε το ριμπάουντ και βρήκε τον Ντόρσεϊ, ο οποίος με τρίποντο έκανε το σκορ 60-70.

Όλα αυτά έγιναν σε διάστημα 1 λεπτού και 21 δευτερολέπτων. Από το 37:10 μέχρι το 38:31 κάθε κατοχή του αγώνα είχε την υπογραφή του Ντόρσεϊ, ο οποίος βρήκε την κατάλληλη στιγμή για να πάρει μπροστά, αφού ξεκόλλησε τον Ολυμπιακό σε άμυνα και επίθεση. Ο ομογενής γκαρντ μπορεί να έχει ακόμα ψεγάδια στο παιχνίδι του, να αντιμετωπίζει πρόβλημα όταν τον μαρκάρουν σκληρά (γιατί τότε γκρινιάζει και βγαίνει εκτός ρυθμού), να υστερεί στην δημιουργία επειδή δεν βλέπει γήπεδο. Όπως όμως όλοι οι καλοί σκόρερ, μπορεί να πάρει “φωτιά” ανά πάσα στιγμή. Και αυτό είναι που τον κάνει μοναδικό.

Στην σωστή κατεύθυνση

Στην πραγματικότητα ο Ολυμπιακός άρχισε να βρίσκει πάλι την ταυτότητά του στον αγώνα με την Ρεάλ. Κόντρα στην Μπασκόνια ήρθε απλώς η επιβεβαίωση ότι σιγά-σιγά όλα τα πράγματα μπαίνουν στην θέση τους, ειδικά στην πίσω πλευρά του παρκέ. Στην μπροστινή πλευρά του παρκέ υπάρχει ακόμα δρόμος, ωστόσο το βασικό όπλο του φετινού Ολυμπιακού είναι η άμυνά του. Με αυτήν μένει στο παιχνιδι και μόνο με αυτή μπορεί να πάει μακριά φέτος.

Τα πράγματα δεν είναι τέλεια στους “ερυθρόλευκους”. Το θέμα του back up σέντερ πίσω από τον Φαλ εξακολουθεί να υπάρχει, κάτι που φάνηκε και κόντρα στην Μπασκόνια όπου οι Μάρτιν και Ζαν-Σαρλ πέρασαν και δεν ακούμπησαν. Η επίθεση έχει ακόμα στιγμές που χάνεται. Το βασικό όμως για την ομάδα του Πειραιά είναι ότι μετά από αυτή την νίκη θα επέλθει μία ηρεμία.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROLEAGUE ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ