BASKETBALL ANALYSIS

Ολυμπιακός: Η διάλυση κάθε άμυνας της Φενέρμπαχτσε και οι δέκα πόντοι του άποντου Φαλ

Ο Τόμας Γουόκαπ μετά το τέλος του αγώνα απέναντι στη Φενέμπαχτσε
Ο Τόμας Γουόκαπ μετά το τέλος του αγώνα απέναντι στη Φενέμπαχτσε EUROKINISSI

Με τη βοήθεια του Instat Scout προσεγγίζουμε τον τρόπο που ο Ολυμπιακός κατατρόπωσε τη Φενέρμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη, απέκτησε τεράστιο αβαντάζ σε πιθανές ισοβαθμίες και παρέμεινε στην κορυφή της EuroLeague.

Ο Ολυμπιακός της Πόλης ήταν ένας Ολυμπιακός οργίων. Είχε ήδη δείξει ανάλογα σημάδια ο πρωταθλητής Ελλάδας στη διάρκεια της εφετινής EuroLeague, αλλά σε μια τέτοια έδρα και με τον μεγαλοπρεπή τρόπο που επιτεύχθηκε το +20 (93-73), η νίκη του αυτή αποκτά μια μοναδικότητα που αυτομάτως γίνεται σημείο αναφοράς για το υπόλοιπο της σεζόν.

Οι ερυθρόλευκοι έφτασαν για όγδοη φορά σε τουλάχιστον 90 πόντους. Μόνο που όλο αυτό το κατάφεραν με λιγότερες, μόλις 77, από τον συνήθη αριθμό κατοχών (που κυμαίνονται στο όριο των 82), χωρίς τον ηγετικό δημιουργό τους (Σλούκα) κι έναν παίκτη (Πίτερς) που -ερχόμενος κατά βάση από τον πάγκο- κούμπωνε ιδανικά στην υπόλοιπη λειτουργία του συνόλου.

Επιθετικά ο Ολυμπιακός ήταν συγκλονιστικός, ξύνοντας και σχεδόν ξεπερνώντας το ταβάνι που ο ίδιος έχει φτιάξει. Με 1.15π ανά κατοχή ισοφάρισε τη δεύτερη καλύτερη εκτός έδρας επίδοσή του έως τώρα στη διοργάνωση και τρίτη συνολικά, ενώ οι 120.8 στο offensive rating (πόντοι σε αναγωγή 100 κατοχών) ήταν η κορυφαία επίδοση μακριά από το ΣΕΦ - και πίσω μόνο από τους 141 πόντους κόντρα στη Βίρτους, εντός.

Κι αν το net rating (διαφορά πόντων επίθεσης/άμυνας σε 100 κατοχές) ήταν κατά τι χαμηλότερο (26 πόντοι) από εκείνο στο παιχνίδι κόντρα στον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ (29.6 πόντοι), αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος της αξίας μιας τέτοιας διαφοράς στην αρένα της Φενέρμπαχτσε.

Οι τέσσερις άξονες επίθεσης του Ολυμπιακού

Συνολικά ο τρόπος επίθεσης των ερυθρόλευκων απέναντι σε μια άμυνα με σταθερές ήταν υποδειγματικός. Η κυκλοφορία της μπάλας έφερε πολλές ανοικτές επιλογές, το καθαρό μυαλό δημιούργησε τις συνθήκες για εύκολο σκορ, τα υψηλά ποσοστά σμπαράλιασαν κάθε αντίπαλη επιλογή για βοήθειες ή αλλαγές μετά τα σκριν.

Ας δούμε τι ακριβώς έκανε ο Ολυμπιακός:

  • Σε ποσοστό 21.1% επιτέθηκε από κατάστάσεις catch and shoots. Μέσα από αυτές βρήκε 1.6π. ανά κατοχή την ώρα που έπαιρνε κατά μέσο όρο 1.21π. Σε αυτές τις συνθήκες ο Κάναν, που πήρε το 1/3 των συνολικών, ήταν μακράν του άλλο ο πιο αποτελεσματικός ατομικά με 2.4π. ανά κατοχή, την ώρα που ο δεύτερος Γουόκαπ προσέφερε 1.5π.
    Όλο αυτό τη στιγμή που η Φενέρμπαχτσε δεν επέτρεπε στους αντιπάλους της να σκοράρουν με περισσότερους από 1.16π.
Οι εκτελέσεις των παικτών του Ολυμπιακού μέσα από καταστάσεις catch and shoots
Οι εκτελέσεις των παικτών του Ολυμπιακού μέσα από καταστάσεις catch and shoots INSTAT SCOUT
  • Ο δεύτερος τρόπος απειλής του Ολυμπιακού ήταν μέσω του χειριστή της μπάλας ύστερα από πικ εν ρολ (pick n roll handler). Η τουρκική ομάδα δεχόταν μέχρι χθες 0.87π ανά κατοχή. Οι Πειραιώτες πήραν 1.2π ανά κατοχή, με τον Γουόκαπ να ηγείται (1.33 στο 30% των εκτελέσεων) και τους ΜακΚίσικ - Κάναν ν' ακολουθούν (1.5π. στο 20%).
    Ο πρώτος μάλιστα ανταποκρίθηκε σ' έναν άλλο ρόλο απ' αυτόν που έχει συνήθως.
Οι επιθέσεις του Ολυμπιακού με τον χειριστή από πικ εν ρολ
Οι επιθέσεις του Ολυμπιακού με τον χειριστή από πικ εν ρολ INSTAT SCOUT
  • Στο 11.3% των επιθέσεών του ο Ολυμπιακός επιτέθηκε με καταστάσεις catch and drives. Μέσα από αυτές έφτασε σ' στο πολύ καλό επίπεδο του 1.13π. ανά κατοχή, ενόσω στα πρώτα 21 ματς δεν άγγιζε καν τον 1π. ΜακΚίσικ, Λαρεντζάκης και Παπανικολάου μοιράστηκαν την πρωτιά με 1.5π ανά κατοχή σε 25% των επιθέσεων.
    Μέχρι το ματς της Τρίτης η Φενέρμπαχτσε δεν άφηνε αντίπαλό της να βρει παραπάνω από 0.87π. ανά κατοχή.
Οι επιθέσεις του Ολυμπιακού μέσα από καταστάσεις catch and drives
Οι επιθέσεις του Ολυμπιακού μέσα από καταστάσεις catch and drives INSTAT SCOUTS
  • Τέλος το σχεδόν 10% των επιθέσεων της ελληνικής ομάδας εκδηλώθηκε μετά από κοψίματα (cuts). Είναι μια σταθερά που ο Ολυμπιακός έχει δουλέψει πολύ και βολεύει τον Σάσα Βεζένκοβ. Μέσα απ' αυτήν βρέθηκε 1.14π ανά κατοχή, με τον Βούλγαρο φόργουορντ να προσφέρει 1.5π στο 57.1% των συνολικών επιθέσεων.
    Η Φενέρ φρόντιζε να κλείνει αυτές τις διόδους και να μην επιτρέπει πολλές τέτοιες επιλογές (1.08π ανά κατοχή σε 7.9% των αντίπαλων επιθέσεων), αλλά αυτή τη φορά τα βρήκε σκούρα, μαύρα κι άραχνα, χωρίς ν' ανταποκριθεί στην επιθετικότητα των Πειραιωτών με ή χωρίς την μπάλα.
Οι εκτελέσεις του Ολυμπιακού μετά από κοψίματα
Οι εκτελέσεις του Ολυμπιακού μετά από κοψίματα INSTAT SCOUT

Με μόλις 73 πόντους παθητικό, παρόμοια ήταν τα επιτεύγματα του Μπαρτζώκα και των παικτών του στην άμυνα, αφού κατέβασαν πολύ την παραγωγικότητα της ομάδας του Ιτούδη. Πιθανόν βοήθησε η αποβολή του Γούιλμπεκιν, που δεν έπαιξε καθόλου μετά το 16' και στέρησε από τον προπονητή του μια έξτρα λύση. Αυτό όμως που ξεκάθαρα όρισε την τροπή των πραγμάτων ήταν η αποτελεσματικότητα των ερυθρόλευκων στην επίθεση, χωρίς να τρέχει. Αυτή έκοβε σταθερά την κάθε ελπίδα των γηπεδούχων να επιστρέφουν.

Οι πόντοι του άποντου Φαλ

Ο κόουτς του Ολυμπιακού χρησιμοποίησε εννέα παίκτες για τουλάχιστον 8 λεπτά τον καθέναν. Παραδόξως ο μόνος άποντος εξ αυτών ήταν ο Μουστάφα Φαλ. Ο Γάλλος σέντερ έμεινε στο παρκέ 21'01'' και δεν πήρε ούτε μια προσπάθεια. Κι όμως η συμβολή του με 10 πόντους από τελικές πάσες που ο ίδιος μοίρασε σε συμπαίκτες του συνέβαλαν αδιανόητα στο επιθετικό σκέλος του αγώνα.

Μετά τους 19 πόντους από ασίστ του Γουόκαπ, ο Φαλ ήταν ο πιο παραγωγικός δημιουργός των ερυθρόλευκων, κόβοντας συνεχώς την άμυνα της Φενέρμπαχτσε στα δύο. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως με τον θηριώδη ψηλό παρόντα, ο Ολυμπιακός ήταν συνολικά στο +18, μπροστά από το +17 του Παπανικολάου, το +16 του Κάναν και το +15 του Βεζένκοβ που ακολούθησαν - όλοι τους μέλη της πιο αποτελεσματικής πεντάδας (+10, 28-18 σε 10'44'').

Τώρα για τον Ολυμπιακό ακολουθεί ο αγώνας της Παρασκευής με την Αναντολού Εφές στο ΣΕΦ (3/2, 21:00). Οι ερυθρόλευκοι παίζουν εξαιρετικά και δεν αφήνουν το πόδι από το γκάζι. Μένει να περάσουν και πάνω από την πρωταθλήτρια Ευρώπης.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ