BASKETBALL ANALYSIS

Ολυμπιακός: Έστησε 102 Πικ εν Ρολ με την Ρεάλ για να φθείρει τον Ταβάρες

Ο Σλούκας με τον Ταβάρες στον αγώνα με την Ρεάλ
Ο Σλούκας με τον Ταβάρες στον αγώνα με την Ρεάλ GEORGIA PANAGOPOULOU/TOURETTE PHOTOGRAPHY

Ο Ολυμπιακός που δεν φοβήθηκε τον Ταβάρες και έστησε 102 Πικ εν Ρολ στηριζόμενος στην απειλή των Ντόρσεϊ και Σλούκα και η άμυνα του τελευταίου 15λεπτου που κράτησε την Ρεάλ στους 0.62 πόντους ανά κατοχή. Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout την νίκη των “ερυθρόλευκων”.

Ο Ολυμπιακός έδειξε ποιο μπορεί να είναι το ταβάνι του κόντρα στην Ρεάλ, παίρνοντας μία σπουδαία νίκη με 74-68 για την 2η αγωνιστική της EuroLeague.

Σε ένα παιχνίδι με αρκετό μπασκετικό “ξύλο”, όπου έπεφταν κορμιά, οι "ερυθρόλευκοι" μπήκαν από την αρχή δυνατά στο παρκέ, αλλοίωσαν το επιθετικό παιχνίδι της Ρεάλ, ενώ παράλληλα χτύπησαν όπως και όταν έπρεπε τους Μαδριλένους στην άλλη πλευρά του παρκέ, προσπαθώντας να χτυπήσουν – όσο γινόταν – την άμυνα που παίζουν οι Μαδριλένοι όταν εμπλέκεται στο Πικ εν ρολ ο Γουόλτερ Ταβάρες. Πώς ήρθε όμως αυτή η νίκη;

Έκοψε το Πικ εν Ρολ της Ρεάλ στην μέση

Η Ρεάλ ήρθε στο ΣΕΦ σε εξαιρετική κατάσταση και μετρώντας εφτά νίκες σε ισάριθμα επίσημα παιχνίδια. Σε αυτά τα παιχνίδια ένα από τα χαρακτηριστικά της ήταν η αποδοτική επίθεσή της, αφού σύμφωνα με το InStat Scout σημείωνε 1 πόντο ανά κατοχή (1.005 για την ακρίβεια). Κόντρα στον Ολυμπιακό όμως αυτό το νούμερο έπεσε στους 0.8 πόντους ανά κατοχή.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Στην πραγματικότητα πάντως, η μεγάλη διαφορά φαίνεται στον τρόπο που αμύνθηκε ο Ολυμπιακός στο Πικ εν Ρολ. Πιέζοντας διαρκώς την μπάλα και επιλέγοντας να τοποθετήσει τους σέντερ του (Φαλ και Μάρτιν) να παίζουν Flat (να μπουν δηλαδή ανάμεσα στον χειριστή της μπάλας και τον ψηλό που ρόλαρε), είδε την Ρεάλ να σημειώνει μόλις 0.5 πόντους ανά κατοχή στα 18 Πικ εν Ρολ που πήραν την προσπάθεια οι χειριστές της μπάλας, όταν μέχρι και αυτό το παιχνίδι σημείωναν 1.03 πόντους ανά κατοχή. Κοινώς, έκοψε την παραγωγικότητα των Μαδριλένων στην μέση σε κατάσταση Πικ εν Ρολ όταν σε αυτή σούταρε ο χειριστής της μπάλας, με τους Μαδριλένους να έχουν συνολικά 4/13 σουτ, ένα επιθετικό φάουλ και 4 λάθη! Στο δεύτερο ημίχρονο μάλιστα η Ρεάλ είχε 0/6 σουτ όταν την προσπάθεια στο Πικ εν Ρολ έπαιρνε ο χειριστής της μπάλας.

Ήταν όμως αυτό που έγινε στο τελευταίο 15λεπτο του αγώνα που έκανε την διαφορά. Από την στιγμή δηλαδή που η Ρεάλ προηγήθηκε με 5 πόντους (43-48). Από εκείνο το σημείο και μετά ο Ολυμπιακός ανέβασε το επίπεδο της ενέργειάς του, κρατώντας την ομάδα του Πάμπλο Λάσο στα 6/23 σουτ μέχρι το τέλος του αγώνα. Σύμφωνα με το InStat Scout, τα 21 από τα 23 σουτ ήταν μαρκαρισμένα, με τους Μαδριλένους να σημειώνουν συνολικά μόλις 0.56 πόντους ανά κατοχή σε αυτό το διάστημα.

Ιδού το Shot Chart της Ρεάλ στα τελευταία 15 λεπτά του αγώνα:

Το Shot Chart της Ρεάλ το τελευταίο 15λεπτο του αγώνα με τον Ολυμπιακό
Το Shot Chart της Ρεάλ το τελευταίο 15λεπτο του αγώνα με τον Ολυμπιακό INSTAT SCOUT

Ο Ολυμπιακός δεν άφησε τίποτα στην τύχη στην άμυνα. Πίεσε ασφυκτικά την μπάλα σε όλο το γήπεδο (με τον Γουόκαπ, τον Ντόρσεϊ και τον Λαρεντζάκη), έκλεισε χώρους, έδινε βοήθειες από την πλευρά του Άνταμ Χάνγκα. Θέλησε να μικρύνει το γήπεδο. Σαφώς και στάθηκε και τυχερός κάποια στιγμή, αφού οι Μαδριλένοι είχαν 3/24 τρίποντα και έχασαν κάποια θεωρητικά εύκολα σουτ για την κλάση τους.

Τα 102 Πικ εν Ρολ, οι Ντόρσεϊ-Σλούκας και η προσαρμογή του Βεζένκοβ

Την ίδια στιγμή που η άμυνα του Ολυμπιακού τον κρατούσε στο παιχνίδι, στην επίθεση ήταν ξεκάθαρο ένα πράγμα: Ο Ολυμπιακός θα έκανε ό,τι μπορούσε για να κουράσει τον Ταβάρες, να τον φθείρει με κάποιο τρόπο σωματικά, αλλά και να πιέσει όσο γίνεται την άμυνα της Ρεάλ στο Πικ εν Ρολ, που αμύνεται με flat.

Σύμφωνα με το InStat Scout, ο Ολυμπιακός έστησε συνολικά 102 Πικ εν Ρολ κόντρα στην Ρεάλ. Σε ένα παιχνίδι που πήγε στις 74 κατοχές, αυτό είναι ένα τεράστιο νούμερο. Ήταν όμως κάτι που έπρεπε να γίνει για να βρίσκεται η επίθεση του Ολυμπιακού – αλλά και η άμυνα της Ρεάλ – σε κίνηση, με το γράφημα που παρατίθεται αν δείχνει πού στήθηκαν αυτά τα Πικ εν Ρολ. Ιδού το σχετικό γράφημα με τα Πικ εν Ρολ που έστησε ο Ολυμπιακός:

Τα Πικ εν Ρολ που έστησε ο Ολυμπιακός κόντρα στην Ρεάλ
Τα Πικ εν Ρολ που έστησε ο Ολυμπιακός κόντρα στην Ρεάλ INSTAT SCOUT

Από αυτά τα 102 Πικ εν Ρολ, τα 66 τα έστησαν ως χειριστές της μπάλας οι Σλούκας και Ντόρσεϊ. Οι δύο καλύτεροι παίκτες του Ολυμπιακού δηλαδή στο σουτ μετά από ντρίμπλα. Σε 14 περιπτώσεις, οι δύο διεθνείς γκαρντ ήταν αυτοί που εκδήλωσαν την επίθεση σε πρώτο χρόνο (σουτάροντας δηλαδή), σημειώονντας 18 πόντους (8 ο Σλούκας και 10 ο Ντόρσεϊ). Γιατί έγινε όλο αυτό; Επειδή οι δύο συγκεκριμένοι παίκτες υποχρέωναν τον Ταβάρες να βγει πιο έξω για να τους μαρκάρει, αφού έπρεπε να σεβαστεί το σουτ τους. Αυτό ήταν που άνοιξε κι άλλο το παιχνίδι του Ολυμπιακού, αφού από τα χέρια των Σλούκα και Ντόρσεϊ βγήκαν πολλές επιθέσεις, καλύτερη κυκλοφορία της μπάλας και ελεύθερα σουτ. Το γήπεδο άνοιξε δηλαδή, κάνοντας τα πράγματα πιο απλά.

Μέσα σε όλα αυτά βέβαια, δεν γίνεται να μην γίνει ξεχωριστή αναφορά στον Σάσα Βεζένκοβ, ο οποίος έδειξε πάλι ότι έχει ανέβει επίπεδο. Αυτό όμως δεν φαίνεται από το γεγονός ότι είχε 16 πόντους και 10 ριμπάουντ. Φαίνεται από το γεγονός ότι ήταν τόσο παραγωγικός αν και είχε μόλις 1/7 τρίποντα, εκ των οποίων 1/5 σε καταστάσεις Catch and Shoot, που είναι το δυνατό του σημείο. Ο Βούλγαρος φόργουορντ είδε ότι δεν ήταν η βραδιά του, οπότε έβγαλε από την μύγα-ξύγκι στην επίθεση, σκοράροντας με λιγότερο φαντεζί τρόπους: Έπειτα από επιθετικά ριμπάουντ, με Catch and Drive (όπου έκανε προσποίηση και έβαζε την μπάλα στο παρκέ για να σκοράρει), αλλά και σε κατάσταση transition, ο Βεζένκοβ δεν φοβήθηκε να "λερώσει τα χέρια του" για να σκοράρει.

Βάζει τις βάσεις για κάτι καλό

Ο Ολυμπιακός δείχνει ότι πλέον βρίσκει τον χαρακτήρα του, τους ρόλους του, την χημεία του. Δίνει την μπάλα στους Σλούκα και Ντόρσεϊ και πρωτοβουλίες στον Βεζένκοβ. Παίρνει πράγματα και στις δύο πλευρές από τους Γουόκαπ και Λαρεντζάκη. Ποντάρει στο ύψος του Φαλ, την έκρηξη του Μάρτιν, το all-around παιχνίδι του Παπανικολάου. Παίρνει ό,τι μπορεί από τον ΜακΚίσικ. Προσέχει τον Πρίντεζη ώστε να τον έχει φρέσκο. Κρατάει ενεργό τον Ζαν-Σαρλ.

Το 2/2 που ξεκίνησαν οι “ερυθρόλευκοι” είναι μία καλή αρχή. Η νίκη επί της Ρεάλ θα τους δώσει ψυχολογία. Μένει πλέον να χτίσουν πάλι σε αυτό, να αποκτήσουν ακόμα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση μέχρι να βρουν τους αυτοματισμούς τους. Η σεζόν μόλις ξεκίνησε. Τα πράγματα μέχρι στιγμής πάνε βάσει σχεδίου.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ