BASKETBALL ANALYSIS

Ολυμπιακός - Αναντολού Εφές: Ο Λούντζης που έγινε Γουόκαπ, ο Βεζένκοβ των 23 πόντων με 4 ντρίμπλες και ο δημιουργός ΜακΚίσικ

03/02/2023 Olympiacos Vs Anadolu Efes, Euroleague season 2022-23

Photo by: Georgia Panagopoulou / Tourette Photography
03/02/2023 Olympiacos Vs Anadolu Efes, Euroleague season 2022-23 Photo by: Georgia Panagopoulou / Tourette Photography GEORGIA PANAGOPOULOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout την νίκη του Ολυμπιακού επί της Αναντολού Εφές. Ο Βεζένκοβ των 23 πόντων με 4 ντρίμπλες, ο Λούντζης που έγινε Γουόκαπ για ένα βράδυ, ο δημιουργός ΜακΚίσικ της 2ης περιόδου και η άμυνα που έκανε την διαφορά.

Ο Ολυμπιακός έδειξε - ξανά - τα δόντια του στην EuroLeague. Παίζοντας το δικό τους μπάσκετ οι “ερυθρόλευκοι” λύγισαν με 76-70 την Αναντολού Εφές και παρέμεινε στην κορυφή της βαθμολογίας.

Σε ένα παιχνίδι κόντρα στην πιο ποιοτική ομάδα της διοργάνωσης - παίζοντας ξανά χωρίς τους Σλούκα και Πίτερς - ο Ολυμπιακός έδειξε χαρακτήρα. Στηρίχθηκε στην τρομερή άμυνά του, χτύπησε τις αδυναμίες της Εφές και έφτασε σε μία δίκαιη νίκη.

Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout την νίκη των “ερυθρόλευκων”.

Η μεγάλη αλλαγή σε σχέση με το ματς της Πόλης

Ήταν 1 Δεκεμβρίου 2022 όταν ο Ολυμπιακός λύγισε με 82-71 στην Κωνσταντινούπολη κόντρα στην Αναντολού Εφές στο ματς του πρώτου γύρου. Σε εκείνο το παιχνίδι οι Πειραιώτες είχαν πάρει μία σημαντική απόφαση: Για σχεδόν 40 λεπτά απέφυγαν να παίξουν άμυνα με αλλαγές στο Pick and Roll, για να μην δώσουν πλεονέκτημα στον Βασίλιε Μίτσιτς. Στην δεύτερη φετινή τους συνάντηση, αυτό θα άλλαζε. Κυριολεκτικά και μεταφορικά.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο Ολυμπιακός επέλεξε να προσεγγίσει διαφορετικά το παιχνίδι, επιλέγοντας πρακτικά δύο άμυνες στο Pick and Roll των Τούρκων - και ειδικότερα του Σέρβου. Αρχικά επέλεξαν αλλαγές από το 1 μέχρι το 4 (στην συνηθισμένη τακτική τους) με τον Μουσταφά Φαλ να παίζει “Flat” (έμενε λίγο πιο μέσα), εκτός από τις περιπτώσεις που μετά το πρώτο Pick and Roll του Μίτσιτς που τον έβγαζε με αντίπαλο τον Βεζένκοβ επέλεγε και δεύτερο συνεχόμενο Pick and Roll με τον σέντερ, όταν ο Γάλλος άλλαζε πάνω του. Σταδιακά ωστόσο οι “ερυθρόλευκοι” άλλαξαν τακτική.

Αρχικά ο Ολυμπιακός πήγε στην λογική του level με τον σέντερ του στο Pick and Roll. Τι σημαίνει αυτό; Ο σέντερ των “ερυθρόλευκων” ανέβαινε πιο ψηλά όταν γινόταν το σκριν, αλλά ήταν στην ίδια ευθεία με τον σκρινέρ και τον γκαρντ. Αυτό το κάνει καλύτερα από όλους τους ψηλούς της ομάδας ο Ταρίκ Μπλακ. Με τους Τούρκους όμως να το διαβάζουν αυτό και να βγάζουν μερικά καρφώματα με τον ψηλό που ρόλαρε στο καλάθι, ο Ολυμπιακός το πήρε απόφαση: Θα έπαιζε άμυνα με αλλαγές.

Από την 2η περίοδο κι έπειτα η ομάδα του Πειραιά έπαιζε αλλαγές σε όλα τα σκριν στο Pick and Roll, με τους παίκτες να έχουν την εξής εντολή: Έπρεπε να στέλνουν τον Βασίλιε Μίτσιτς (αλλά και τους Λάρκιν και Κλάιμπερν) στο αριστερό του χέρι. Παράλληλα, ο παίκτης που ήταν σε μία πάσα απόσταση έπρεπε να είναι έτοιμος για βοήθεια, ενώ οι παίκτες της πίσω γραμμής έπρεπε να γεμίζουν την ρακέτα. Ο στόχος σαφής: Αν ο Μίτσιτς (αλλά και οι Λάρκιν και Κλάιμπερν ) ήθελαν να κάνουν ζημιά, θα έπρεπε να το κάνουν με σουτ έπειτα από αριστερή ντρίμπλα και όχι με διείσδυση, που θα δημιουργούσε αμυντικές περιστροφές και ανισορροπία.

Σύμφωνα με το InStat Scout, η Εφές πήρε μόλις 7 πόντους σε 12 κατοχές στο Pick and Roll (ο Κλάιμπερν είχε 0/5 κατοχές), αλλά και μόλις 2 πόντους σε 9 κατοχές isolation (ένας εναντίον ενός)! Για την ακρίβεια, ο Μίτσιτς είχε μόλις 2 πόντους σε 5 κατοχές ένας εναντίον ενός και ο Λάρκιν δεν σημείωσε κανένα πόντο σε 4 δικές του προσπάθειες. Πρωταγωνιστής σε αυτές τις άμυνες ήταν ο Μπόλομποϊ, που - ως κύριος αμυντικός - δέχθηκε μόλις 2 πόντους σε 6 κατοχές που κλήθηκε να μαρκάρει στο ένας με έναν κάποιον περιφερειακό, αλλά και ο Βεζένκοβ που δεν δέχθηκε πόντο σε καταστάσεις μισού γηπέδου από προσωπικό αντίπαλο.

Το κυνήγι στον Μπομπουά, ο ΜακΚίσικ και το σημάδι στον Μπράιαντ

Η Εφές είναι μία λερναία ύδρα στην επίθεση. Πίσω από την λάμψη των Μίτσιτς, Λάρκιν και Κλάιμπερν υπάρχει ένα δίδυμο περιφερειακών που μπορεί να κάνει ζημιές: Ο λόγος για τους Ελάιτζα Μπράιαντ και τον Ρόντριγκ Μπομπουά. Ο Ολυμπιακός έπρεπε με κάποιο τρόπο να βγάλει (και) αυτούς από την εξίσωση. Δεν ήταν απλό. Ήταν όμως απαραίτητο.

Με τους τρεις σταρ της σε κακή βραδιά, ο Ολυμπιακός έπρεπε να βρει έναν τρόπο να εξουδετερώσει τον άνθρωπου που πολλές φορές (με τελευταία στο ματς του πρώτου γύρου) του έχει κάνει μεγάλη ζημιά: Τον Μπομπουά, ο οποίος δίνει στην Εφές το off screen παιχνίδι. Το σουτ δηλαδή βγαίνοντας από διαδοχικά σκριν, που μπορεί να αποδιοργανώσει κάθε άμυνα.

Η είσοδος του Μπομπουά συνδυάστηκε με αυτή του ΜακΚίσικ. Αυτό δεν ήταν τυχαίο. Με το που μπήκε ο Αμερικανός στο παρκέ έπεσε κατευθείαν πάνω στον Κλάιμπερν, με τον Παπανικολάου να μαρκάρει τον Λάρκιν (για να του κρύψει το γήπεδο). Τι σήμαινε αυτό; Ότι τον Μπομπουά θα μάρκαρε ο καλύτερος αμυντικός του Ολυμπιακό στο κυνήγι μακριά από την μπάλα: Ο Τόμας Γουόκαπ, ο οποίος έσπασε κάθε σκριν μακριά από αυτή, μην αφήνοντας τον Γάλλο να βρει προϋποθέσεις για καλό σουτ. Λίγο αργότερα, στον Μπομπουά έπεσε ένα παίκτης με παρόμοια σωματοδομή με τον Γουόκαπ: Ο Μιχάλης Λούντζης.

Την ίδια στιγμή, ο Ολυμπιακός βρήκε άλλο τρόπο να βγάλει εκτός εξίσωσης τον Μπράιαντ: Τον υποχρέωσε να δουλέψει στην άμυνα, με τον Αμερικανό να είναι κύριος αμυντικός σε συνολικά 14 κατοχές. Οι “ερυθρόλευκοι” έδωσαν μαζεμένες επιθέσεις στον ΜακΚίσικ (10 πόντοι, 4 ασίστ), περιμένοντας από αυτόν να δημιουργήσει καταστάσεις. Ο Αμερικανός απάντησε σημειώνοντας τους 7 από τους 10 πόντους του στην δεύτερη περίοδο, ενώ μοίρασε και τις 4 ασίστ του σε αυτό το διάστημα από τις οποίες ο Ολυμπιακός πήρε 9 πόντους. Ήταν δηλαδή άμεσα ή εμμεσα υπεύθυνος για τους 16 από τους 19 πόντους των “ερυθρόλευκων” στην 2η περίοδο!

Το σημαντικότερο ωστόσο ήταν ότι φόρτωσε τον Μπράιαντ με 3 φάουλ. Αποτέλεσμα ήταν ο - δεύτερος καλύτερος αμυντικός περιφερειακός των Τούρκων - να αργήσει να περάσει στο ματς στην τρίτη περίοδο. Όταν επέστρεψε, ήταν αυτός που σήμανε την αντεπίθεση των Τούρκων, σε ένα δείγμα της σημασίας που έχει για το παιχνίδι της.

Ο καθοριστικός Βεζένκοβ έκανε ζημιά με 4 ντρίμπλες

Σε μία χρονιά που παίζει σαν MVP, ο Σάσα Βεζένκοβ (23 πόντοι) έπαιξε σαν MVP κόντρα και στην Αναντολού Εφές, σε μία εμφάνιση που την είχε ανάγκη για μία σειρά από λόγους. Σε ένα ματς που θα μπορούσε να στραβώσει, ο Βούλγαρος βγήκε μπροστά, σκοράροντας με την γνωστή του οικονομία στις προσπάθειες.

Έχοντας απέναντί του τον πιο βαρύ Σίνγκλετον και τους πιο… light αμυντικά Εμπαγέ και Κλάιμπερν, ο Βεζένκοβ χτύπησε την Εφές όπως μόνο αυτός ξέρει: Με την κίνησή του μακριά από την μπάλα. Σύμφωνα με το InStat Scout ο ταλαντούχος φόργουορντ σκόραρε με τους εξής τρόπους:
Off Screen (βγαίνοντας από σκριν): 9 πόντοι σε 3 κατοχές (μία ντρίμπλα)
Catch and Shoot (σουτ από στάση): 6 πόντους σε 4 κατοχές
Pick and Roll όπου ήταν σκρινέρ: 2 πόντοι σε 2 κατοχές
Cuts (κόψιμο προς το καλάθι): 2 πόντοι σε 1 κατοχή
Pick and Pop (σκριν και κόψιμο στα 4 μέτρα): 2 πόντοι σε κατοχή (μία ντρίμπλα)
Catch and Drive (υποδοχή της μπάλας και διείσδυση): 2 πόντοι σε 1 κατοχή (δύο ντρίμπλες).
Ιδού και το Shot Chart του:

Το Shot Chart του Βεζένκοβ κόντρα στην Αναντολού Εφές
Το Shot Chart του Βεζένκοβ κόντρα στην Αναντολού Εφές INSTAT SCOUT

Αν παρατηρήσει κάποιος τις καταστάσεις που σκόραρε ο Βεζένκοβ θα διαπιστώσει ότι με εξαίρεση τους 6 πόντους που σημείωσε σε κατάσταση Catch and Shoot (σουτ από στάση), όλες έχουν μέσα το χαρακτηριστικό της κίνησης. Αυτό σαφώς και δεν είναι καθόλου τυχαίο, με τον Βούλγαρο να κάνει άνω-κάτω την άμυνα της Εφές.

Ο Λούντζης που έγινε… Γουόκαπ και ο αθόρυβος Παπανικολάου

Για το φινάλε έμειναν ο άνθρωπος που έκλεψε το χειροκρότημα και αυτός έκανε (ξανά) κρυφά την δουλειά του. Ο λόγος για τους Μιχάλη Λούντζη και Κώστα Παπανικολάου, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για να φτάσει ο Ολυμπιακός στην νίκη.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο Λούντζης (13 πόντοι, 7 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα) είδε αρχικά την Εφές να επιλέγει να του δώσει το σουτ, παίζοντας με το μυαλό του. Πήρε όμως τα σουτ που έπρεπε να πάρει, δεν δίστασε και δικαιώθηκε. Είναι όμως αυτά που έκανε στην άλλη πλευρά του παρκέ που έκαναν την διαφορά. Σύμφωνα με το InStat Scout, ο Λούντζης ήταν ο κύριος αμυντικός σε 5 περιπτώσεις σε καταστάσεις μισού γηπέδου κόντρα στην Εφές. Σε αυτές τις κατοχές δεν δέχθηκε πόντο, αφού οι παίκτες της Εφές είχαν 0/2 σουτ και 3 λάθη απέναντί του. Κοινώς, ο Λούντζης ντύθηκε… Γουόκαπ στην άμυνα.

Την ίδια στιγμή, ο Παπανικολάου (6 πόντοι, 5 ριμπάουντ, 6 ασίστ) έχει κάνει… όλα τα υπόλοιπα παίζοντας στις δύο θέσεις των φόργουορντ. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού πρόσφερε 14 πόντους με τις ασίστ του που βγήκαν μέσα από διαρκή κίνηση, ενώ την ίδια στιγμή ήταν ο κύριος αμυντικός σε 10 κατοχές της Αναντολού Εφές σε καταστάσεις μισού γηπέδου, δεχόμενος σε αυτές τις καταστάσεις μόλις 6 πόντους. Για την ακρίβεια, με αυτόν κύριο αμυντικό, οι παίκτες της Εφές έκαναν τα εξής:
Ο Κλάιμπερν είχε 0/4 σουτ
Ο Λάρκιν είχε 0/1 σουτ
Ο Εμπαγέ είχε 1/1 σουτ και ένα κερδισμένο φάουλ
Ο Μπομπουά είχε 0/1 σουτ
Ο Ζίζιτς είχε 0/1 σουτ
Ο Μπράιαντ είχε ένα λάθος

Σε περίπτωση που κάποιος δεν το πρόσεξε, είναι έξι διαφορετικοί παίκτες, που παίζουν από από το 1 μέχρι το 5, δείγμα της ευελιξίας που δίνει ο Παπανικολάου στον Ολυμπιακό.

Βρίσκει το αμυντικό του φίλτρο την κατάλληλη στιγμή

Ο Ολυμπιακός δείχνει να ρολάρει την κατάλληλη στιγμή. Μετράει 5 σερί νίκες στην EuroLeague. Στις τρεις εξ αυτών (κόντρα σε Εφές, Φενέρμπαχτσε και Ρεάλ) κράτησε τους αντιπάλους του κάτω από τους 75 πόντους. Την Ρεάλ για την ακρίβεια την κράτησε στους 60 πόντους, την Φενέρ στους 73 πόντους και την Αναντολού Εφές στους 70 πόντους. Χρειάστηκε να περάσουν μερικοί μήνες, αλλά πλέον ο Ολυμπιακός δείχνει να μετατρέπεται σε αυτό που θέλει ο Γιώργος Μπαρτζώκας αμυντικά: Μία ομάδα που μπορεί να στηριχθεί στις αρχές της, αλλά να παίξει με κάθε στυλ.

Αυτό φαίνεται από ένα στατιστικό που πέρασε στα ψιλά: Σε μία βραδιά που ο Φαλ κυριάρχησε (10 πόντοι και +11 στο σύστημα +/- σε μόλις 14 λεπτά συμμετοχής) οι “ερυθρόλευκοι” νίκησαν επειδή στο δεύτερο ημίχρονο στηρίχθηκαν στον 2ο και τον 3ο σέντερ τους (Μπόλομποϊ και Μπλακ ή Μπλακ και Μπόλομποϊ, με όποια σειρά προτιμά ο καθένας), που έδεσαν την άμυνά της ομάδας, δίνοντας κάτι διαφορετικό. Νίκησαν επειδή για μεγάλο διάστημα είδαν τον τρίτο πόιντ γκαρντ τους (Λούντζης) να δίνει ίδια πράγματα που δίνει ο πρώτος πόιντ γκαρντ (Γουόκαπ), μοιάζοντας με τον κλώνο του. Νίκησαν επειδή ο Βεζένκοβ ήταν ο… Βεζένκοβ και ο Παπανικολάου ο… Παπανικολάου, αλλά και επειδή μοιάζουν πιο συμπαγείς από ποτέ.

Ο Ολυμπιακός πήρε μία τεράστια νίκη. Απέδειξε ξανά ότι με την ίδια ευκολία που μπορεί να νικήσει παίζοντας… σέξι μπάσκετ (όπως με την Φενέρ), μπορεί να νικήσει και σε μία λασπομαχία. Όλα αυτά είναι σημαντικά και δείχνουν πράγματα. Η συνέχεια θα έχει πολύ ενδιαφέρον.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ