ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Κυπελλο Ελλάδας: Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει τον Κολοσσό στη Ρόδο και επιστρέφει στις εγχώριες διοργανώσεις μετά από 864 μέρες

Οι Κώστας Παπανικολάου και Σάσα Βεζένκοβ
Οι Κώστας Παπανικολάου και Σάσα Βεζένκοβ INTIME

Πέρασαν 864 ημέρες από τον τελευταίο αγώνα του Ολυμπιακού σε ελληνική διοργάνωση. Σήμερα (18/9) οι “ερυθρόλευκοι” επιστρέφουν, αντιμετωπίζοντας τον Κολοσσό (19:00) για το Κύπελλο Ανδρών. Η μεγάλη επιστροφή είναι γεγονός.

Ηταν 8 Μαΐου 2019 όταν ο Ολυμπιακός επιβλήθηκε με 86-59 του Προμηθέα για την 26η αγωνιστική της Basket League. Αυτός έμελλε να είναι και ο τελευταίος αγώνα των “ερυθρόλευκων” στις ελληνικές διοργανώσεις, αφού 12 ημέρες αργότερα (20/5/2019) αρνήθηκαν να παραταχθούν στο ΟΑΚΑ κόντρα στον Παναθηναϊκό, με αποτέλεσμα να υποβιβαστούν στην Α2.

Πέρασαν 2 χρόνια, 4 μήνες και 10 ημέρες από εκείνο το απόγευμα και τον αγώνα με τον Προμηθέα, ή αλλιώς 864 ημέρες. Ήταν 864 ημέρες που άλλαξαν πολλά στο ελληνικό μπάσκετ, αλλά και στον Ολυμπιακό. Σήμερα (18/9) ωστόσο, οι “ερυθρόλευκοι” ετοιμάζονται για την επίσημη επιστροφή τους στις ελληνικές διοργανώσεις, αντιμετωπίζοντας εκτός έδρας τον Κολοσσό (19:00) για το Κύπελλο Ανδρών, σε μία ιστορική ημέρα.

Δύο χρόνια, δύο ομάδες

Την διετία 2019-2021 ο Ολυμπιακός είχε ουσιαστικά δύο ομάδες: Τον... κανονικό Ολυμπιακό που αγωνιζόταν μόνο στην EuroLeague και τον Ολυμπιακό Β' που τον εκπροσωπούσε στην Ελλάδα. Ήταν μία συνειδητή απόφαση των “ερυθρόλευκων”, οι οποίοι θέλησαν καταρχάς να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν κάνουν πίσω σε όσα είχαν εξαγγείλει και δεύτερον δεν ήθελαν να παρατήσουν εντελώς τις ελληνικές υποχρεώσεις τους.

Για αυτό και ξεκαθάρισαν ότι στην Ελλάδα θα έπαιρναν χρόνο συμμετοχής παίκτες από τις ακαδημίες των “ερυθρόλευκων”, συνεπικουρούμενοι από μερικούς έμπειρους παίκτες που θα τους καθοδηγούσαν. Κι αν η πρώτη σεζόν (2019/20) είχε αρκετά σκαμπανεβάσματα, κυρίως μέχρι να έρθουν στην ομάδα κάποιοι έμπειροι παίκτες, η σεζόν 2020/21 ήταν διαφορετική, με τον Ολυμπιακό να συνδυάζει εξαιρετικά ένα μείγμα νεαρών και μπαρουτοκαπνισμένων παικτών για να κερδίσει την άνοδο στην Stoiximan Basket League.

Την ίδια στιγμή που ο Ολυμπιακός Β' ωρίμαζε μέσα από τις δυσκολίες, η πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού είχε μερικές δύσκολες στιγμές στην EuroLeague. Κάποια λάθη στον τρόπο της σύστασης του ρόστερ (κυρίως την σεζόν 2019/20) σε συνδυασμό με την απουσία εγχώριων διοργανώσεων έφεραν την ομάδα κάποια βήματα πίσω, αφού – συνυπολογίζοντας και τον κορονοϊό – υπήρχαν στιγμές που παρατηρήθηκε έλλειψη αγωνιστικού ρυθμού. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν ο Ολυμπιακός να μείνει εκτός playoffs της EuroLeague αυτή την διετία, κλείνοντας συνολικά τρία σερί χρόνια εκτός 8αδας.

Μόνο τρεις παίκτες έχουν μείνει στο ρόστερ

Τα τελευταία δύο χρόνια ο Ολυμπιακός συντηρούσε δύο ρόστερ. Αποτέλεσμα ήταν να φορέσουν την “ερυθρόλευκη” φανέλα συνολικά 49 παίκτες. Από το δε ρόστερ της σεζόν 2018/19 - το τελευταίο που συμμετείχε σε εγχώριες διοργανώσεις - έχουν μείνει μόνο τρεις: Ο Γιώργος Πρίντεζης, ο Κώστας Παπανικολάου και ο Σάσα Βεζένκοβ. Όσο για τους παίκτες που έχουν φορέσει την φανέλα του Ολυμπιακού την τελευταία διετία; Αυτοί είναι οι εξής:

Ολυμπιακός: Βασίλης Σπανούλης, Γιώργος Πρίντεζης, Κώστας Παπανικολάου, Σάσα Βεζένκοβ, Κώστας Σλούκας, Γουέιντ Μπάλντγουιν, Ντουάιτ Μπάικς, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Γουίλ Τσέρι, Οκτάβιους Έλις, Ίθαν Χαπ, Αντώνης Κόνιαρης, Μιντάουγκας Κουζμίνσκας, Σακίλ ΜακΚίσικ, Νίκολα Μιλουτίνοβ, ΜπράντονΠολ, Κέβιν Πάντερ, Γουίλι Ριντ, Τέιλορ Ρότσεστι, Ογκουστίν Ρούμπιτ, Άαρον Χάρισον, Λίβιο Ζαν-Σαρλ, Τσαρλς Τζένκινς, Κώστας Κουφός, Γιαννούλης Λαρεντζάκης, Χασάν Μάρτιν, Αλέξανδρος Νικολαΐδης*, Αλεξέι Ποκουσέβσκι*

Ολυμπιακός Β': Αλέξανδρος Νικολαΐδης*, Αλεξέι Ποκουσέβσκι*, Ανδρέας Πετρόπουλος, Ηλίας Μωραΐτης, Πέτρος Νοέας, Ιωσήφ Κολοβέρος, Νίκος Καμπούρης, Παναγιώτης Οικονόμου, Βαγγέλης Τζόλος, Νίκος Αρσενόπουλος, Βασίλης Χρηστίδης, Πέτρος Μελισσαράτος, Παναγιώτης Τσάμης, Θωμάς Νίκου, Ανδρέας Τσουμάνης, Στάθης Παπαδιονυσίου, Βαλάντης Κουρτίδης, Απόλλωνας Τσόχλας, Διονύσης Σκουλίδας, Γιώργος Δρίτσας, Κωνσταντίνος Κάδρας, Σωτήρης Οικονομόπουλος, Γιώργος Τσάμης

*Οι Αλέξανδρος Νικολαΐδης και Αλεξέι Ποκουσέβσκι πήραν χρόνο συμμετοχής και στις δύο ομάδες

49 παίκτες. Οι 28 εξ αυτών πήραν χρόνο συμμετοχής στην EuroLeague και οι 23 στην Α2, με τους Νικολαΐδη και Ποκουσέβσκι να είναι οι μοναδικοί... διπλοί πράκτορες.

Το ελληνικό μπάσκετ έχει ανάγκη τον Ολυμπιακό

Ο καθένας μπορεί να έχει την δική του άποψη για εκείνη την απόφαση που πήρε ο Ολυμπιακός στο φινάλε της σεζόν 2018/19 όταν δεν κατέβηκε στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό, επιλέγοντας να υποβιβαστεί στην Α2. Και είναι λογικό, γιατί για κάποιους ανθρώπους τα πάντα είναι μόνο άσπρο ή μαύρο.

Οι “ερυθρόλευκοι” μπορούν να μιλούν για δικαίωση, αφού – πιστοί στις δεσμεύσεις τους για το “μέχρι τέλους” – επέστρεψαν στις εν Ελλάδι υποχρεώσεις τους όταν πράγματι άλλαξαν τα δεδομένα στο ελληνικό μπάσκετ με την ανάδειξη του Βαγγέλη Λιόλιου σε Προέδρου της ΕΟΚ. Παράλληλα όμως πλήρωσαν το αγωνιστικό – και οικονομικό τίμημα – αυτής της απόφασης.

Όσοι είναι εναντίον του Ολυμπιακού μπορούν να υποστηρίζουν ότι η ομάδα του Πειραιά έκανε κακό μόνο στον εαυτό της, ενώ επέστρεψε στην ελληνική μπασκετική καθημερινότητα πριν την αλλαγή στην ΕΟΚ, αφού δεν είχαν διεξαχθεί ακόμα οι εκλογές όταν οι “ερυθρόλευκοι” δήλωσαν συμμετοχή στην Stoiximan Basket League και θεωρητικά ένα διαφορετικό αποτέλεσμα θα τους άφηνε εκτεθειμένους.

Σε μία χώρα που έχει στην κουλτούρα της ότι πρέπει πάντα να διαλέγεις στρατόπεδα σε μία διαφωνία, δεν θα βγάλει κανείς άκρη όταν πάει να συζητήσει αυτό το θέμα. Αυτό ωστόσο στο οποίο μπορούν να συμφωνήσουν όλοι όσοι σκέφτονται λογικά είναι ότι η επιστροφή του Ολυμπιακού στα ελληνικά δρώμενα κάνει καλό στο ελληνικό μπάσκετ. Κάνει καλό στον ανταγωνισμό. Ανεβάζει το ενδιαφέρον. Το ελληνικό μπάσκετ έχει ανάγκη τον Ολυμπιακό. Όπως έχει ανάγκη και τον Παναθηναϊκό, την ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ, τον Άρη, τον Ηρακλή, τον Προμηθέα, το Λαύριο.

Σήμερα (18/9) το απόγευμα, ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει τον Κολοσσό (19:00). Είναι ο πρώτος αγώνας του με την κανονική σύνθεση της ομάδας έπειτα από 864 ημέρες. Αυτό από μόνο του είναι είδηση. Το τι θα ακολουθήσει πλέον από εδώ και πέρα δεν το ξέρει κανείς. Σίγουρα όμως θα έχει ενδιαφέρον.

Κολοσσός Ρόδου - Ολυμπιακός LIVE στο SPORT24

Ο αγώνας για κύπελλο Ελλάδος στο Μπάσκετ μεταξύ Κολοσσού Ρόδου και Ολυμπιακού αποκλειστικά στο SPORT24! Παντελής Βλαχόπουλος και Παντελής Διαμαντόπουλος περιγράφουν τον 1ο επίσημο αγώνα της ομάδας του μπάσκετ του Ολυμπιακού σε εγχώριες διοργανώσεις έπειτα από 864 ημέρες!

Δείτε τον αγώνα σε ζωντανή μετάδοση Κολοσσός Ρόδου - Ολυμπιακός LIVE

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN BASKET LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ