ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Οι πρώην παίκτες του Ολυμπιακού άνθισαν μακριά από τον Πειραιά

Οι Πάντερ, ΛεΝτέι και Μπάλντουιν σε κοινή φωτογραφία σύνθεσης SPORT24
Οι Πάντερ, ΛεΝτέι και Μπάλντουιν σε κοινή φωτογραφία σύνθεσης SPORT24 SPORT24

Με την κουβέντα για τους πρώην παίκτες του Ολυμπιακού που λάμπουν σε άλλες ομάδες να είναι συνεχής, το SPORT24 εξηγεί με την βοήθεια του Instat Scout σε ποιες περιπτώσεις ισχύει, αλλά και γιατί.

Την τελευταία διετία έχει ανοίξει μία μεγάλη κουβέντα σχετικά με τον Ολυμπιακό. Μία κουβέντα που αφορά συνήθως τους πρώην παίκτες του, οι οποίοι δεν είχαν καλή παρουσία στους “ερυθρόλευκους”, αλλά λάμπουν στις νέες ομάδες τους.

Τα ονόματα που έχουν μπει στην κουβέντα είναι πολλά, με πρώτο αυτό του Γουέιντ Μπάλντοιν, που έδωσε ακόμα ένα ρεσιτάλ σημειώνοντας 27 πόντους στην νίκη της Μπάγερν επί του Ερυθρού Αστέρα. Βασικά, όμως πρακτικά έχουν αναφερθεί τα ονόματα σχεδόν όλων των ξένων παικτών που πέρασαν από την ομάδα του Πειραιά την προηγούμενη διετία, αφού οι περισσότεροι εξ αυτών φάνηκε να ανθίζουν με διαφορετική φανέλα. Ισχύει όμως αλήθεια αυτό; Και σε περίπτωση που ισχύει, πού οφείλεται;

Το SPORT24 μαζί με την βοήθεια των προηγμένων στατιστικών του InStat Scout κάνει μία βουτιά στους αριθμούς – και όχι μόνο – των περισσότερων ξένων που φόρεσαν την “ερυθρόλευκη” φανέλα την περασμένη διετία, όταν ο Ολυμπιακός δηλαδή έμεινε εκτός playoffs, ψάχνοντας την απάντηση.

Σημείωση πρώτη: Οι παίκτες χωρίστηκαν με χρονολογική σειρά. Πρώτα δηλαδή παρουσιάζονται οι παίκτες που αγωνίστηκαν στον Ολυμπιακό την σεζόν 2018/19 και οι επόμενες ομάδες τους και μετά οι παίκτες που αγωνίστηκαν στον Ολυμπιακό πέρυσι.

Σημείωση δεύτερη: Σε όλες τις περιπτώσεις παρουσιάζονται οι αριθμοί που είχαν οι παίκτες στην EuroLeague ή την αντίστοιχη ευρωπαϊκή λίγκα και όχι στο εσωτερικό πρωτάθλημα. Εξαίρεση αποτελούν οι Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος (G-League), Μπριάντε Γουέμπερ (Γαλλία σε ομάδα χωρίς ευρωπαϊκές υποχρεώσεις) και Μπράντον Πολ (Κίνα).

Σημείωση τρίτη: Στην λίστα δεν συμπεριλαμβάνονται οι εξής παίκτες: Ίθαν Χαπ, Ντουάιτ Μπάικς, Γουίλ Τσέρι και Τέιλορ Ρότσεστι. Οι δύο πρώτοι επειδή αγωνίστηκαν ελάχιστα με την “ερυθρόλευκη” φανέλα (1 λεπτό ο Χάπ και 3 αγώνες ο Μπάικς), ο τρίτος επειδή ακόμα δεν έχει ομάδα και ο τέταρτος επειδή φέτος αγωνίστηκε ελάχιστα στον Ερυθρό Αστέρα πριν αποχωρήσει. Εκτός λίστας είναι φυσικά και ο Νίκολα Μιλουτίνοβ, που έμεινε 5 χρόνια στον Ολυμπιακό πριν αποχωρήσει το καλοκαίρι για την ΤΣΣΚΑ.

ΓΙΑΝΙΣ ΤΙΜΑ

Οι αριθμοί του με τον Ολυμπιακό (σεζόν 2018/19): 3.4 πόντοι, 0.9 ριμπάουντ και 0.7 ασίστ με 40.4% στα τρίποντα σε 11 λεπτά συμμετοχής

Οι προσπάθειες για σουτ του Γιάνις Τίμα με την φανέλα του Ολυμπιακού
Οι προσπάθειες για σουτ του Γιάνις Τίμα με την φανέλα του Ολυμπιακού INSTAT SCOUT

Οι προσπάθειες για σουτ του Γιάνις Τίμα με την φανέλα του Ολυμπιακού

Οι αριθμοί του με την νέα ομάδα (Χίμκι): 12.5 πόντοι, 3.1 ριμπάουντ και 2 ασίστ μέσο όρο με 37.5% στα τρίποντα σε 30 λεπτά συμμετοχής την σεζόν 2019/20 και 7.4 πόντους, 2.9 ριμπάουντ μέσο όρο με 35.1% στα τρίποντα σε 25 λεπτά συμμετοχής την σεζόν 2020/21

Οι προσπάθειες για σουτ του Γιάνις Τίμα με την φανέλα της Χίμκι
Οι προσπάθειες για σουτ του Γιάνις Τίμα με την φανέλα της Χίμκι INSTAT SCOUT

Οι προσπάθειες για σουτ του Γιάνις Τίμα με την φανέλα της Χίμκι

Τι πήγε στραβά: Ο Τίμα πραγματικά βρέθηκε στο λάθος μέρος την λάθος στιγμή, ενώ ίσως του ζητούσαν λάθος πράγματα. Η στατιστική ανάλυση της παρουσίας του στον Ολυμπιακό με την βοήθεια του Instat Scout δείχνει ότι στον Ολυμπιακό είχε μονότονο ρόλο: Να σουτάρει από στάση, περιμένοντας απλώς την μπάλα στην περιφέρεια, με τα μισά σουτ που επιχείρησε (50.8% για την ακρίβεια) να είναι σε καταστάσεις Catch and Shoot. Παράλληλα βέβαια, είχε την ατυχία να συνυπάρξει στο ίδιο ρόστερ με τους Κώστα Παπανικολάου και Αξέλ Τουπάν, σε ένα ξεκάθαρο λάθος σχεδιασμού του Ντέιβιντ Μπλατ, αφού οι τρεις παίκτες τράκαραν μεταξύ τους, χωρίς κανένας εκ των τριών να μην μπορεί να δημιουργήσει το δικό του σουτ, με τον Τίμα να αγωνίζεται μόλις 11 λεπτά ανά αγώνα και να επιχειρεί 3 σουτ σε κάθε παιχνίδι!

Τι λέει το Instat Scout: Στην τελευταία διετία στην Χίμκι – ακόμα και αν φέτος η σεζόν είναι καταστροφική – είναι σαφές ότι ο Τίμα έχει αναβαθμισμένο ρόλο σε σχέση με την παρουσία του στον Ολυμπιακό, κάτι που λέει πολλά αν σκεφτεί κανείς ότι συνυπάρχει με τον Αλεξέι Σβεντ.

Συγκεκριμένα, την τελευταία διετία ο Τίμα βρίσκεται στο παρκέ σταθερά πάνω από 25 λεπτά, με το 40% των προσπαθειών του να είναι σε καταστάσεις Catch and Shoot και το 20.5% βγαίνοντας από σκριν (κοινώς, υπάρχει έστω ένα σύστημα για αυτόν), ενώ επιχειρεί σχεδόν 9 προσπάθειες ανά αγώνα έναντι μόλις 2.9 όταν αγωνιζόταν στον Ολυμπιακό. Με λίγα λόγια, στην περίπτωσή του ήταν καθαρά θέμα ρόλου ο λόγος που απέτυχε.

ΖΑΚ ΛΕΝΤΕΪ

Οι αριθμοί του με τον Ολυμπιακό (2018/19): 9.7 πόντοι και 4 ριμπάουντ μέσο όρο με 35.7% στα τρίποντα σε 17 λεπτά συμμετοχής

Οι προσπάθειες για σουτ του Ζακ ΛεΝτέι με την φανέλα του Ολυμπιακού
Οι προσπάθειες για σουτ του Ζακ ΛεΝτέι με την φανέλα του Ολυμπιακού INSTAT SCOUT

Οι προσπάθειες για σουτ του Ζακ ΛεΝτέι με την φανέλα του Ολυμπιακού

Οι αριθμοί του με την νέα ομάδα (Ζάλγκιρις και Αρμάνι): 11.8 πόντοι και 4.7 ριμπάουντ μέσο όρο με 43.3% στα τρίποντα σε 22 λεπτά συμμετοχής την σεζόν 2019/20 και 10.3 πόντοι και 4.7 ριμπάουντ μέσο όρο με 50% στα τρίποντα σε 24 λεπτά συμμετοχής.

Οι προσπάθειες για σουτ του Ζακ ΛεΝτέι με την φανέλα της Αρμάνι
Οι προσπάθειες για σουτ του Ζακ ΛεΝτέι με την φανέλα της Αρμάνι INSTAT SCOUT

Οι προσπάθειες για σουτ του Ζακ ΛεΝτέι με την φανέλα της Αρμάνι

Τι πήγε στραβά: Αποκτώντας τον Ζακ ΛεΝτέι το καλοκαίρι του 2018, ο Ολυμπιακός πίστεψε ότι βρήκε τον επόμενο αθλητικό σέντερ του που θα έδινε συνέχεια στην παράδοση που είχε χτίσει. Υπήρχαν όμως δύο λεπτομέρειες σε όλο αυτό: Ο ΛεΝτέι δεν ήταν ούτε τόσο αθλητικός όσο οι προκάτοχοί του (αλλά και οι... διάδοχοί του) και – το κυριότερο – δεν ήταν καν σέντερ, αλλά πάουερ φόργουορντ. Καθόλου τυχαία, τα καλύτερα παιχνίδια του τα έκανε όταν είχε στο πλευρό του τον Νίκολα Μιλουτίνοβ.

Αποχωρώντας από τους “ερυθρόλευκους”, ο ΛεΝτέι έδειξε τόσο πέρυσι στην Ζάλγκιρις, όσο και φέτος στην Αρμάνι ότι αγωνιζόμενος ως δεύτερος ψηλός είναι πιο αποδοτικός, όταν οι προπονητές του τον χρησιμοποιούν με διαφορετικούς τρόπους και δεν του ζητάνε απλώς να στήνει σκριν σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ.

Τι λέει το Instat Scout: Ο ΛεΝτέι του Ολυμπιακού ήταν ένας παίκτης ο οποίος χρησιμοποιείτο κυρίως ως ψηλός σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ (16.1% των κατοχών του), σκόραρε κάνοντας κίνηση μακριά από την μπάλα στο 14.3% και πόσταρε στο 14% των κατοχών του. Την τελευταία διετία όμως είχε έναν εντελώς διαφορετικό ρόλο στις ομάδες του.

Στην Ζάλγκιρις ο ΛεΝτέι χρησιμοποιείτο κυρίως στο post, αφού πόσταρε στο 28% των περιπτώσεων που είχε την μπάλα και εμπλεκόταν σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ μόλις στο 5% (η Ζάλγκιρις γενικά δεν παίζει Πικ εν Ρολ). Φέτος στην Αρμάνι ο Αμερικανός ποστάρει στο 27.2% των κατοχών που εμπλέκεται, ενώ το 22.6% των προσπαθειών του είναι σε καταστάσεις Catch and Shoot, το 11.3% Πικ εν Ποπ και μόλις το 3.6% έρχεται σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ.

Με λίγα λόγια, ο ΛεΝτέι είναι πράγματι άλλος παίκτης σε σχέση με την παρουσία του στον Ολυμπιακό, αφού οι επόμενες ομάδες του φρόντισαν να του ζητήσουν να κάνει πράγματα που είναι καλός και – κυρίως – τον χρησιμοποίησαν στην θέση του.

ΝΑΪΤΖΕΛ ΓΟΥΛΙΑΜΣ-ΓΚΟΣ

Οι αριθμοί του με τον Ολυμπιακό (2018/19): 9.2 πόντοι, 2 ριμπάουντ και 4.2 ασίστ μέσο όρο σε 26 λεπτά συμμετοχής

Οι προσπάθειες για σουτ του Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος με την φανέλα του Ολυμπιακού
Οι προσπάθειες για σουτ του Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος με την φανέλα του Ολυμπιακού INSTAT SCOUT

Οι προσπάθειες για σουτ του Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος με την φανέλα του Ολυμπιακού

Οι αριθμοί του με την νέα ομάδα (Σολτ Λέικ Σίτι Σταρς και Λοκομοτίβ Κουμπάν): 18 πόντοι, 3.9 ριμπάουντ και 5.5 ασίστ μέσο όρο σε 29 λεπτά συμμετοχής την σεζόν 2019/20 και 11 πόντοι, 3 ριμπάουντ, 5 ασίστ σε 18 λεπτά συμμετοχής την σεζόν 2020/21

Οι προσπάθειες για σουτ του Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος με την φανέλα των Σολτ Λέικ Σίτι Σταρς
Οι προσπάθειες για σουτ του Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος με την φανέλα των Σολτ Λέικ Σίτι Σταρς INSTAT SCOUT

Οι προσπάθειες για σουτ του Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος με την φανέλα των Σολτ Λέικ Σίτι Σταρς

Τι πήγε στραβά: Έχοντας μία σεζόν κάτω από την ζώνη του με την Παρτιζάν, ο Γουίλιαμς-Γκος θέλησε να κάνει το επόμενο βήμα στην καριέρα του υπογράφοντας στον Ολυμπιακό. Και η αλήθεια είναι ότι πιθανότατα πήρε περισσότερες ευκαιρίες από κάθε άλλο Αμερικανό την τελευταία τριετία στους “ερυθρόλευκους” για να μάθει από τα λάθη του, απλώς δεν ήταν έτοιμος για το υψηλότερο επίπεδο.

Παίζοντας σε μία ομάδα με αρκετά προβλήματα χημείας που ήταν φορτωμένη με φόργουορντ, ο Γουίλιαμς-Γκος ήταν ασταθής, έχοντας μερικές εξαιρετικές στιγμές, αλλά και κάποιες που εξαφανιζόταν από το παρκέ. Οι Τζαζ τον πίστεψαν πάντως (αφού τον είχαν επιλέξει παλαιότερα στο ΝΒΑ Draft) και πλήρωσαν το buy out του για να τον αποκτήσουν, αλλά τον άφησαν στην G-League και τους Σολτ Λέικ Σίτι Σταρς, όπου ο Αμερικανός γκαρντ είχε καλούς αριθμούς, αλλά όχι καλύτερη αποδοτικότητα με βάση το Instat Scout.

Τι λέει το Instat Scout: Παίζοντας στην σαφώς πιο αδύναμη G-League, ο Γουίλιαμς-Γκος χρησιμοποιείτο με τον ίδιο τρόπο που τον χρησιμοποιούσε και ο Ολυμπιακός, απλώς είχε ελαφρώς μεγαλύτερο ρόλο, αλλά ίδια αποδοτικότητα.

Στους Σολτ Λέικ Σίτι Σταρτς ο Γουίλιαμς-Γκος έστηνε Πικ εν Ρολ στο 34% των κατοχών του, σκοράροντας 0.8 πόντους σε κάθε φάση, όταν στον Ολυμπιακό χρησιμοποιείτο σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ στο 30% των περιπτώσεων που είχε την μπάλα στα χέρια, σκοράροντας 0.7 πόντους ανά κατοχή.

Στην περίπτωση του Γουίλιαμς-Γκος είναι ασφαλές να υποστηρίξει κάποιος ότι ο Αμερικανός δεν μπορεί να έχει την δικαιολογία άλλων πρώην παικτών των “ερυθρόλευκων”. Ο Ολυμπιακός του έδωσε την μπάλα στα χέρια, τον χρησιμοποίησε με τρόπους που τον βολεύουν, αλλά απλώς δεν ήταν έτοιμος. Ίσως αν έμενε και δεύτερη σεζόν να έκανε το βήμα μπροστά, ωστόσο αυτό δεν θα το μάθουμε ποτέ.

ΑΞΕΛ ΤΟΥΠΑΝ

Οι αριθμοί του με τον Ολυμπιακό (2018/19): 4.8 πόντοι και 1.2 ριμπάουντ μέσο όρο με 36% στα τρίποντα σε 13 λεπτά συμμετοχής

Οι προσπάθειες για σουτ του Αξέλ Τουπάν με την φανέλα του Ολυμπιακού
Οι προσπάθειες για σουτ του Αξέλ Τουπάν με την φανέλα του Ολυμπιακού INSTAT SCOUT

Οι προσπάθειες για σουτ του Αξέλ Τουπάν με την φανέλα του Ολυμπιακού

Οι αριθμοί του με την νέα ομάδα (Μάλαγα): 9.6 πόντοι και 2.5 ριμπάουντ μέσο όρο με 39.5% στα τρίποντα σε 19.5 λεπτά συμμετοχής την σεζόν 2019/20

Οι προσπάθειες για σουτ του Αξέλ Τουπάν με την φανέλα της Μάλαγα
Οι προσπάθειες για σουτ του Αξέλ Τουπάν με την φανέλα της Μάλαγα INSTAT SCOUT

Οι προσπάθειες για σουτ του Αξέλ Τουπάν με την φανέλα της Μάλαγα

Τι πήγε στραβά: Ο Γάλλος γκαρντ/φόργουορντ αποκτήθηκε έπειτα από μία εξαιρετική σεζόν με την Ζάλγκιρις, με τον Ντέιβιντ Μπλατ να σκοπεύει να τον χρησιμοποιήσει ως σούτινγκ γκαρντ σε μία πεντάδα με μέγεθος, με έναν εκ των Παπανικολάου, Τίμα σε θέση σμολ φόργουορντ. Αυτό που ο άλλοτε τεχνικός των Καβαλίερς δεν υπολόγισε, ήταν ότι ο Γάλλος θα τράκαρε με τους άλλους δύο φόργουορντ.

Ο Μπλατ ήλπιζε ότι ο Τουπάν θα μπορούσε να είναι κάτι περισσότερο από Spot Up σουτέρ και καλός αμυντικός που σκοράρει σε καταστάσεις transition. Αρκετά νωρίς ωστόσο αποδέχθηκε ότι τελικά ο Γάλλος δεν μπορούσε να δώσει κάτι διαφορετικό σε επίπεδο EuroLeague πέρα από αυτά που έδινε σε όλη την καριέρα του, με αποτέλεσμα τελικά να... στέκεται σε μία γωνία και να περιμένει να σουτάρει. Δεδομένου όμως ότι δεν ήταν ποτέ κλασικός σουτέρ, δεν ήταν αποδοτικός.

Κάπως έτσι, ο Ολυμπιακός βρέθηκε με δύο παίκτες (Τουπάν, Τίμα) που έκαναν τα ίδια πράγματα και ο ένας έτρωγε χρόνο από τον άλλο, κάτι που σε συνδυασμό με την αδυναμία του Γουίλιαμς-Γκος να δημιουργήσει με συνέπεια για τους συμπαίκτες του είχε ως αποτέλεσμα να ευνουχιστούν.

Τι λέει το Instat Scout: Παίζοντας πέρυσι στην Μάλαγα (φέτος πλέον βρίσκεται στην G-League), ο Τουπάν είχε μία απλώς συμπαθητική σεζόν, κάνοντας ό,τι σε όλη την καριέρα του: Έπαιρνε τα ελεύθερα σουτ που του αναλογούσαν, αλλά χωρίς αυτό να είναι το μόνο που έκανε.

Ο Τουπάν του Ολυμπιακού είδε το 47% των σουτ που επιχείρησε πριν αποχωρήσει στα μέσα της σεζόν να είναι σε καταστάσεις Catch and Shoot, ένα τεράστιο νούμερο που κανονικά αναλογεί σε κλασικό σουτέρ, κάτι που δεν είναι.

Στην Μάλαγα, μόνο το 32% των σουτ του Γάλλου ήταν σε καταστάσεις Catch and Shoot, ο οποίος είδε ένα ποσοστό 16% των σουτ του να έρχεται σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ και ένα 11% σε καταστάσεις transition. Η μεγάλη διαφορά ωστόσο ήταν ότι στο πλευρό του είχε τον Τζος Άνταμς στην θέση του πόιντ γκαρντ, έναν εκρηκτικό παίκτη που έτρεχε την Μάλαγα και δημιουργούσε καλύτερες συνθήκες για τα σουτ των συμπαικτών του.

ΜΠΡΙΑΝΤΕ ΓΟΥΕΜΠΕΡ

Οι αριθμοί του με τον Ολυμπιακό (σεζόν 2018/19): 11.6 πόντοι, 4.6 ριμπάουντ και 2.6 ασίστ μέσο όρο σε 24 λεπτά συμμετοχής

Οι προσπάθειες για σουτ του Μπριάντε Γουέμπερ με την φανέλα του Ολυμπιακού
Οι προσπάθειες για σουτ του Μπριάντε Γουέμπερ με την φανέλα του Ολυμπιακού INSTAT SCOUT

Οι προσπάθειες για σουτ του Μπριάντε Γουέμπερ με την φανέλα του Ολυμπιακού

Οι αριθμοί του με την νέα ομάδα (Λεβαλουά και Γκράβελιν): 12.2 πόντοι, 3.6 ριμπάουντ, 4.7 ασίστ και 2.8 κλεψίματα μέσο όρο σε 29 λεπτά συμμετοχής την σεζόν 2019/20 και 16 πόντοι, 4 ριμπάουντ και 5 ασίστ μέσο όρο σε 26 λεπτά συμμετοχής την σεζόν 2020/21

Οι προσπάθειες για σουτ του Μπριάντε Γουέμπερ με την φανέλα της Λεβαλουά
Οι προσπάθειες για σουτ του Μπριάντε Γουέμπερ με την φανέλα της Λεβαλουά INSTAT SCOUT

Οι προσπάθειες για σουτ του Μπριάντε Γουέμπερ με την φανέλα της Λεβαλουά

Τι πήγε στραβά: Ο Γουέμπερ είχε καλή παρουσία στο παρκέ στο τελείωμα της σεζόν 2018/19, αν και ήρθε σε μία κακή περίοδο για την ομάδα. Δεν βρήκε ωστόσο ποτέ χημεία εκτός παρκέ με τους “ερυθρόλευκους” και αποχώρησε σχετικά γρήγορα, βρίσκοντας πέρυσι καταφύγιο στην Γαλλία όπου και ήταν εξαιρετικός, έχοντας ωστόσο απόλυτη ελευθερία κινήσεων.

Τι λέει το Instat Scout: Στον Ολυμπιακό ο Γουέμπερ ενεπλάκη σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ στο 39.1% των κατοχών που είχε την μπάλα, αφού αυτό ζητούσαν οι "ερυθρόλευκοι" από τους γκαρντ τους, ενώ στο 20% των περιπτώσεων επιτέθηκε σε καταστάσεις transition (αιφνιδιασμού) και μόλις 5.8% σε καταστάσεις ένας εναντίον ενός.

Την περσινή σεζόν στην Λεβαουλουά ο Γουέμπερ ενεπλάκη σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ ως εκτελεστής μόλις στο 26%, ενώ στο 22.6% επιτέθηκε σε καταστάσεις transition και στο 10.9% σε καταστάσεις ένας εναντίον ενός, αφού η ομάδα του ήθελε από αυτόν εκτέλεση και δημιουργία.

Με λίγα λόγια: Ο Γουέμπερ είχε αρκετά και έχει αρκετά ενδιαφέροντα σημεία στο παιχνίδι του, ωστόσο αποδείχθηκε ότι ήταν κακή περίοδος τόσο για τον Ολυμπιακό όσο και για τον ίδιο για να μακροημερεύσει αυτή η σχέση, με την περσινή παρουσία του στην Γκραβελίν να δείχνει πάντως ότι για να είναι αποδοτικός θέλει να έχει αρκετά σημαντικό ρόλο στην επίθεση, κάτι που δεν μπορούσε να συμβεί στον Ολυμπιακό.

ΓΟΥΕΪΝΤ ΜΠΑΛΝΤΟΥΙΝ

Οι αριθμοί του με τον Ολυμπιακό (2019/20): 5.5 πόντοι, 1.8 ριμπάουντ και 1.8 ασίστ μέσο όρο σε 16 λεπτά συμμετοχής

Οι προσπάθειες για σουτ του Γουέιντ Μπάλντουιν με την φανέλα του Ολυμπιακού
Οι προσπάθειες για σουτ του Γουέιντ Μπάλντουιν με την φανέλα του Ολυμπιακού INSTAT SCOUT

Οι προσπάθειες για σουτ του Γουέιντ Μπάλντουιν με την φανέλα του Ολυμπιακού

Οι αριθμοί του με την νέα ομάδα (Μπάγερν): 15 πόντοι, 2.9 ριμπάουντ, 3.9 ασίστ και 1.2 κλεψίματα μέσο όρο σε 27 λεπτά συμμετοχής την σεζόν 2020/21

Οι προσπάθειες για σουτ του Γουέιντ Μπάλντουιν με την φανέλα της Μπάγερν
Οι προσπάθειες για σουτ του Γουέιντ Μπάλντουιν με την φανέλα της Μπάγερν INSTAT SCOUT

Οι προσπάθειες για σουτ του Γουέιντ Μπάλντουιν με την φανέλα της Μπάγερν

Τι πήγε στραβά: Πρώτη φορά εκτός ΗΠΑ, ρούκι στην EuroLeague. Αυτές οι λέξεις λίγο-πολύ περιγράφουν την περσινή εμπειρία του Γουέιντ Μπάλντουιν στον Ολυμπιακό, με τους “ερυθρόλευκους” να καλούνται να διαχειριστούν τα (αναμενόμενα) πάνω-κάτω ενός νεαρού Αμερικανού στην EuroLeague, ο οποίος μπλέχτηκε σε ένα ροτέισον με αρκετούς γκαρντ. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Μπάλντουιν είχε και έναν ρόλο που δεν του ταίριαζε, παίζοντας χωρίς την μπάλα στα χέρια.

Τι λέει το Instat Scout: Ο Μπάλντουιν που είδαν πέρυσι οι “ερυθρόλευκοι” έστηνε Πικ εν Ρολ μόλις στο 28.9% των κατοχών που είχε την μπάλα, παίζοντας (πολύ) πιο συχνά από ότι θα έπρεπε βάσει στυλ παιχνιδιού χωρίς την μπάλα στα χέρια, με το 14.8% των κατοχών του να έρχεται σε καταστάσεις Catch and Shoot και 14.1% σε καταστάσεις Catch and Drive (έπαιρνε την μπάλα στο τρίποντο δηλαδή και έκανε διείσδυση προς το καλάθι).

Ο Μπάλντουιν της Μπάγερν είναι ένας άλλος παίκτης. Υπό τις οδηγίες του Αντρέα Τρινκέρι ο Αμερικανός έχει συνεχώς την μπάλα στα χέρια του, στήνει Πικ εν Ρολ στο 40% των κατοχών που εμπλέκεται και παίζει ένας εναντίον ενός στο 26.7% των κατοχών του, ενώ εμπλέκεται σε καταστάσεις Catch and Shoot μόλις στο 7% των κατοχών του. Καθόλου τυχαία, ανθίζει σε αυτό τον ρόλο, αφού για να είναι αποδοτικός θέλει την μπάλα στα χέρια

ΚΕΒΙΝ ΠΑΝΤΕΡ

Οι αριθμοί του με τον Ολυμπιακό (2019/20): 6.8 πόντοι και 1.9 ριμπάουντ μέσο όρο με 17.9% στα τρίποντα σε 18 λεπτά συμμετοχής

Οι προσπάθειες του Κέβιν Πάντερ με την φανέλα του Ολυμπιακού
Οι προσπάθειες του Κέβιν Πάντερ με την φανέλα του Ολυμπιακού INSTAT SCOUT

Οι προσπάθειες για σουτ του Κέβιν Πάντερ με την φανέλα του Ολυμπιακού

Οι αριθμοί του με την νέα ομάδα (Ερυθρός Αστέρας και Αρμάνι Μιλάνο): 15.9 πόντοι και 1.5 ασίστ μέσο όρο με 48% στα τρίποντα σε 21 λεπτά συμμετοχής την σεζόν 2019/20 και 14.5 πόντους, 1.8 ριμπάουντ και 1.8 ασίστ μέσο όρο με 41.5% στα τρίποντα σε 25 λεπτά συμμετοχής την σεζόν 2020/21

Οι προσπάθειες του Κέβιν Πάντερ με την φανέλα της Αρμάνι
Οι προσπάθειες του Κέβιν Πάντερ με την φανέλα της Αρμάνι INSTAT SCOUT

Οι προσπάθειες για σουτ του Κέβιν Πάντερ με την φανέλα της Αρμάνι

Τι πήγε στραβά: Σε έναν περσινό Ολυμπιακό που είχε (πάρα) πολλούς γκαρντ αλλά μοναδικό δημιουργό τον 36χρονο Βασίλη Σπανούλη, ο Πάντερ φάνηκε να πληρώνει το γεγονός ότι... δεν ήταν πόιντ γκαρντ, κάτι δηλαδή που έτσι κι αλλιώς ήταν γνωστό. Ο Αμερικανός βρέθηκε σε ιδιαίτερη θέση, αφού ο Ολυμπιακός είχε τον Βασίλη Σπανούλη στην θέση του σούτινγκ γκαρντ και είχε αποκτήσει και τον Μπράντον Πολ (που παίζει ανάμεσα στο 2 και το 3), ενώ είχε στην θέση του πόιντ γκαρντ τους Αντώνη Κόνιαρη και Γουίλ Τσέρι.

Σε αυτή την περιφερειακή γραμμή λοιπόν αποφασίστηκε ότι περίσσευε ο Πάντερ, αφού δεν μπορούσε να αγωνιστεί ως πόιντ γκαρντ στο πλευρό του Σπανούλη και τα στοιχεία του (άμεσο σκοράρισμα με σουτ μετά από ντρίμπλα, απειλή σε Spot Up καταστάσεις και βγαίνοντας από σκριν) θεωρήθηκαν ότι δεν ήταν εντελώς απαραίτητα επειδή – θεωρητικά – θα τα παρείχε ο Μπράντον Πολ.

Τι λέει το Instat Scout: Στον Ολυμπιακό ο Πάντερ έστηνε Πικ εν Ρολ για να σουτάρει συνήθως μετά από ντρίμπλα στο 32.3% των κατοχών που εμπλεκόταν, ενώ έπαιζε σε καταστάσεις ένας εναντίον ενός μόλις στο 8.6% των περιπτώσεων που είχε την μπάλα.

Φεύγοντας από τον Ολυμπιακό, ο Πάντερ βρήκε τον εαυτό του στον Ερυθρό Αστέρα, κυρίως επειδή οι Σέρβοι του ζήτησαν να... είναι ο εαυτός του. Στον Ερυθρό Αστέρα ο Πάντερ έπαιζε ως σούτινγκ γκαρντ στο πλευρό του Λορένζο Μπράουν και ήταν η πρώτη επιλογή στην επίθεση. Έστηνε σκριν στο 35% των κατοχών του για να βρει χώρο να εκτελέσει μετά από ντρίμπλα και έπαιζε ένας εναντίον ενός στο 25% των κατοχών του. Η μεγάλη διαφορά ωστόσο φαίνεται στην Αρμάνι.

Στην ιταλική ομάδα, ο Πάντερ έχει στο πλευρό του δύο εξαιρετικούς δημιουργούς (Ροντρίγκεθ και Ντιλέινι). Το κυριότερο όμως είναι ότι του δίνεται η δυνατότητα να εμπλακεί σε διάφορες καταστάσεις, αφού εμπλέκεται σε Πικ εν Ρολ καταστάσεις στο 25% των κατοχών του, σε Catch and Shoot στο 16.1%, σε καταστάσεις ένας εναντίον ενός στο 13.9% και βγαίνοντας από σκριν στο 13% των περιπτώσεων. Πρακτικά, είναι ο τρίτος επιθετικός πόλος της Αρμάνι έχοντας εκτελεστικό ρόλο, δείχνοντας την ικανότητά του να παίξει με και χωρίς την μπάλα στα χέρια. Έχει δηλαδή έναν ξεκάθαρο ρόλο, κάτι που δεν είχε στον Ολυμπιακό.

ΓΟΥΙΛΙ ΡΙΝΤ

Οι αριθμοί του με τον Ολυμπιακό (2019/20): 6.5 πόντοι και 2.8 ριμπάουντ μέσο όρο σε 11 λεπτά συμμετοχής

Οι προσπάθειες για σουτ του Γουίλι Ριντ με την φανέλα του Ολυμπιακού
Οι προσπάθειες για σουτ του Γουίλι Ριντ με την φανέλα του Ολυμπιακού INSTAT SCOUT

Οι προσπάθειες για σουτ του Γουίλι Ριντ με την φανέλα του Ολυμπιακού

Οι αριθμοί του με την νέα ομάδα (Μπουντούτσνοστ): 11.7 πόντοι και 6.9 ριμπάουντ μέσο όρο σε 22 λεπτά συμμετοχής την σεζόν 2020/21

Οι προσπάθειες για σουτ του Γουίλι Ριντ με την φανέλα της Μπουντούτσνοστ
Οι προσπάθειες για σουτ του Γουίλι Ριντ με την φανέλα της Μπουντούτσνοστ INSTAT SCOUT

Οι προσπάθειες για σουτ του Γουίλι Ριντ με την φανέλα της Μπουντούτσνοστ

Τι πήγε στραβά: Ο Γουίλι Ριντ έφτασε στον Πειραιά στα μέσα της περσινής σεζόν για να συμπληρώσει τον Νίκολα Μιλουτίνοβ, έχοντας αρκετά σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του, μεγάλα προβλήματα στο αμυντικό κομμάτι και αρκετά παράπονα για τον ρόλο του, κάτι που οδήγησε και στην έξοδό του. Δεν εντυπωσίασε, αλλά δεν απογοήτευσε κιόλας.

Τι λέει το Instat Scout: Η φετινή Μπουντούτσνοστ ζητάει από τον Ριντ να κάνει περίπου αυτά που του ζητούσε και ο Ολυμπιακός (να παίξει Πικ εν Ρολ, να σκοράρει με επιθετικό ριμπάουντ και ενίοτε να ποστάρει), αλλά στον διπλάσιο χρόνο συμμετοχής και με έναν σαφώς μεγαλύτερο ρόλο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στον Ολυμπιακό ο Ριντ τελείωσε φάσεις ρολάροντας προς το καλάθι έπειτα από Πικ εν Ρολ στο 27.7% των κατοχών που ενεπλάκη (σκοράροντας ωστόσο μόλις 0.7 πόντους ανά κατοχή, σε ένα κάκιστο ποσοστό), ενώ στην Μπουντούτσνοστ εμπλέκεται σε αντίστοιχη κατάσταση στο 28.3% των κατοχών (σκοράροντας 1 πόντο ανά κατοχή, ένα ανεκτό νούμερο).

Σε γενικές γραμμές πάντως, οι βελτιωμένοι αριθμοί του Ριντ είναι απλώς μία φυσική συνέπεια ενός διαφορετικού ρόλου και δεν είναι τυχαίο ότι έχει σχεδόν διπλάσιους πόντους και ριμπάουντ παίζοντας διπλάσιο χρόνο..

ΟΓΚΟΥΣΤΙΝ ΡΟΥΜΠΙΤ

Οι αριθμοί του με τον Ολυμπιακό (2019/20): 6 πόντοι και 3 ριμπάουντ μέσο όρο σε 15 λεπτά συμμετοχής

Οι προσπάθειες για σουτ του Ρούμπιτ με την φανέλα του Ολυμπιακού
Οι προσπάθειες για σουτ του Ρούμπιτ με την φανέλα του Ολυμπιακού INSTAT SCOUT

Οι προσπάθειες για σουτ του Ρούμπιτ με την φανέλα του Ολυμπιακού

Οι αριθμοί του με την νέα ομάδα (Ζάλγκιρις): 8.3 πόντοι και 3.7 ριμπάουντ μέσο όρο σε 17 λεπτά συμμετοχής.

Οι προσπάθειες για σουτ του Ρούμπιτ με την φανέλα της Ζάλγκιρις
Οι προσπάθειες για σουτ του Ρούμπιτ με την φανέλα της Ζάλγκιρις INSTAT SCOUT

Οι προσπάθειες για σουτ του Ρούμπιτ με την φανέλα της Ζάλγκιρις

Τι πήγε στραβά: Δεν είναι σίγουρο ότι πήγε πράγματι κάτι στραβά στην περίπτωση του Ογκουστίν Ρούμπιτ στον Ολυμπιακό. Ο Αμερικανός φόργουορντ/σέντερ πάντα έκανε συγκεκριμένα πράγματα στο παρκέ, αυτό έκανε πέρυσι, αυτό κάνει και φέτος, απλώς στην Ζάλγκιρις είναι πιο παραγωγικός, ίσως επειδή οι Λιθουανοί εστιάζουν περισσότερο στα δυνατά του σημεία.

Τι λέει το Instat Scout: Στον Ολυμπιακό ο Ρούμπιτ πόσταρε στο 22% των κατοχών του, ενώ εμπλεκόταν σε Πικ εν Ποπ στο 19.6% και σε Πικ εν Ρολ στο 15% και σε καταστάσεις Catch and Shoot στο 11.2% των περιπτώσεων που εκδήλωσε επίθεση.

Στην Ζάλγκιρις ο Ρούμπιτ ποστάρει στο 20.9% των κατοχών του, ενώ εμπλέκεται σε καταστάσεις Πικ εν Ποπ στο 14.6%, σε Catch and Shoot στο 13.3% και σε Πικ εν Ρολ στο 12% των κατοχών του. Κοινώς, η διαφορά είναι ότι ο Ρούμπιτ παίζει πιο μακριά από το καλάθι, προκειμένου να ανοίξει χώρους για τους συμπαίκτες του, σουτάροντας περισσότερο από μέση και μακρινή απόσταση, κάτι που φαίνεται και στο shot chart του. Δεν χρειάζεται να ρολάρει δυνατά στο καλάθι (όπου υστερεί στα τελειώματα λόγω μέτριων αθλητικών προσόντων) όπως συνέβαινε στον Ολυμπιακό.

Με τον τρόπο που χρησιμοποίησαν πέρυσι τον Ρούμπιτ οι "ερυθρόλευκοι", ουσιαστικά δεν αξιοποίησαν στον βαθμό που μπορούσαν ένα βασικό χαρακτηριστικό του Αμερικανού που τον βοήθησε να κάνει καριέρα: Την ικανότητά του να είναι απειλητικός κάνοντας συχνά short roll μετά από σκριν που στήνει σκοράροντας από μέση απόσταση ή δημιουργώντας για τους συμπαίκτες του.

ΜΠΡΑΝΤΟΝ ΠΟΛ

Οι αριθμοί του με τον Ολυμπιακό (2019/20): 8.6 πόντοι, 2.9 ριμπάουντ και 1.3 ασίστ μέσο όρο με 38.1% στα τρίποντα

Οι προσπάθειες για σουτ του Μπράντον Πολ με την φανέλα του Ολυμπιακού
Οι προσπάθειες για σουτ του Μπράντον Πολ με την φανέλα του Ολυμπιακού INSTAT SCOUT

Οι προσπάθειες για σουτ του Μπράντον Πολ με την φανέλα του Ολυμπιακού

Οι αριθμοί του με την νέα ομάδα (Ζέγιανγκ): 10.2 πόντοι και 2.7 ριμπάουντ μέσο όρο με 26.8% στα τρίποντα σε 12 λεπτά συμμετοχής

Οι προσπάθειες για σουτ του Μπράντον Πολ με την φανέλα των Ζιεγιάνγκ Γκόλντεν Μπουλς
Οι προσπάθειες για σουτ του Μπράντον Πολ με την φανέλα των Ζιεγιάνγκ Γκόλντεν Μπουλς INSTAT SCOUT

Οι προσπάθειες για σουτ του Μπράντον Πολ με την φανέλα των Ζιεγιάνγκ Γκόλντεν Μπουλς

Τι πήγε στραβά: Σε μία απογοητευτική περσινή χρονιά για τον Ολυμπιακό, ο Μπράντον Πολ ήταν ίσως η μεγαλύτερη απογοήτευση βάσει περγαμηνών. Ο Αμερικανός έναν χρόνο νωρίτερα έπαιζε στην Κίνα και ήρθε με την ελπίδα να προσφέρει καλό μακρινό σουτ. Σε έναν βαθμό αυτό που του ζητήθηκε το έκανε, αλλά η λεπτομέρεια στην περίπτωσή του είναι ακριβώς αυτή: Το έκανε σε έναν μόνο βαθμό.

Ο Πολ τράκαρε με τον Πάντερ – μέχρι που αποχώρησε ο Αμερικανός – πολύ γρήγορα βρέθηκε να βλέπει την πλάτη του Παπανικολάου και γενικά πρόσφερε μόνο στιγμές και όχι διάρκεια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αργήσει (πάρα) πολύ να βρει δουλειά φέτος πριν υπογράψει στην Ζεγιάνγκ στην Κίνα, από όπου επίσης έφυγε γρήγορα, δείχνοντας ότι γενικά δεν είναι σε καλή κατάσταση.

Τι λέει το Instat Scout: Στην περίπτωση του Πολ (που πριν μερικές ημέρες συμφώνησε να συνεχίσει την καριέρα στου στην Αυστραλία) για να γίνει σαφές τι συνέβη πρέπει να εξετάσει κάποιος τι ρόλο είχε πριν έρθει στον Ολυμπιακό και αφού έφυγε, αφού σε αμφότερες τις περιπτώσεις αγωνίστηκε στην Κίνα όπου του ζητούσαν διαφορετικά πράγματα.

Τόσο λοιπόν μία χρονιά πριν όσο και μία χρονιά μετά, ο Πολ είδε τις ομάδες του να του ζητάνε να παίρνει αποφάσεις με την μπάλα όταν ήταν στο παρκέ, αφού την σεζόν 2018/19 εμπλεκόταν σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ στο 28% των κατοχών του και σε καταστάσεις transition στο 20.2%, ενώ και φέτος οι αριθμοί του ήταν 21% και 20.2% αντίστοιχα, ενώ και στις δύο περιπτώσεις τελείωνε κατοχές παίζοντας ένας εναντίον ενός στο 13% των κατοχών που ενεπλάκη.

Στον Ολυμπιακό όμως, τελείωσε το 34% των κατοχών που ενεπλάκη σε καταστάσεις Catch and Shoot, ενώ στο 11.9% των περιπτώσεων το έκανε βγαίνοντας από σκριν και στο 10.8% σε καταστάσεις Catch and Drive. Είχε δηλαδή εντελώς διαφορετικό ρόλο.

Βλέποντας πάντως κάποιος τους αριθμούς του Πολ - και έχοντας υπόψη ότι στο κινεζικό πρωτάθλημα οι ομάδες απαιτούν από τους ξένους παίκτες τους να σκοράρουν με το...κιλό - φαίνεται ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι ο Αμερικανός απλώς δεν ένιωθε πλέον άνετα να έχει έναν μικρότερο ρόλο σε μία επίθεση που μοιράζονταν τα σουτ.

Photo Credits: SPORT24

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROLEAGUE BASKETBALL ANALYSIS
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ