BASKETBALL ANALYSIS

Οι Μπουλς ξεκίνησαν εντυπωσιακά, αλλά έχουν μπροστά τους μία μεγάλη ανηφόρα

Οι Λόνζο Μπολ και ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν σε αγώνα των Μπουλς
Οι Λόνζο Μπολ και ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν σε αγώνα των Μπουλς Ⓒ 2021 NAM Y. HUH/ ASSOCIATED PRESS

Οι Μπουλς εντυπωσιάζουν στο ξεκίνημα της σεζόν έχοντας ρεκόρ 4-0, κάτι που είχε να συμβεί στο Σικάγο από την σεζόν 1996/97. Παίζουν καλά, βρίσκουν πατήματα, αλλά έχουν ακόμα αρκετό δρόμο. Το SPORT24 αναλύει

Οι Μπουλς ζουν μέρες... 1996. Περίπου δηλαδή, αφού ήταν η σεζόν 1996/97 – όταν στο ρόστερ τους υπήρχαν οι Μάικλ Τζόρνταν, Σκότι Πίπεν, Ντένις Ρόντμαν και Τόνι Κούκοτς – όταν ξεκίνησαν ξανά με ρεκόρ 4-0 όπως φέτος μετά και την νίκη-θρίλερ επί των Ράπτορς (111-108).

Το Σικάγο προχώρησε σε μεγάλες κινήσεις το καλοκαίρι, αποκτώντας την τριάδα των ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν, Λόνζο Μπολ και Άλεξ Καρούσο. Ήταν αήττητο στα φιλικα και είναι αήττητο και στην κανονική περίοδο μέχρι στιγμής. Τα χαμόγελα έχουν επιστρέψει. Τα δύσκολα όμως δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει.

Η καλή χημεία των περιφερειακών έκανε την αρχή

Στα πρώτα τέσσερα παιχνίδια της σεζόν οι Μπουλς είναι οριακά θετικοί στην επίθεση και καλοί στην άμυνα. Συγκεκριμένα, είναι 13οι στο offensive rating (πόντοι που σημειώνουν ανά 100 κατοχές) με 107.8 πόντους ανά 100 κατοχές και 5οι στο defensive rating (πόντοι που δέχονται ανά 100 κατοχές) με 97.7 πόντους ανά 100 κατοχές.

Τα πραγματικά καλά νέα για τους Μπουλς έρχονται από την πολυσυζητημένη περιφέρεια της ομάδας, που όλοι αναρωτιόταν αν θα έβρισκε χημεία. Ο λόγος για την τριάδα των Μπολ (14.3 πόντοι, 5.8 ριμπάουντ και 5 ασίστ μέσο όρο με 43.3% στα τρίποντα), ΛαΒίν (25.5 πόντοι, 5.3 ριμπάουντ και 4.8 ασίστ μέσο όρο με 44.4% στα τρίποντα) και ΝτεΡόζαν (22.5 πόντοι, 5.8 ριμπάουντ και 4.5 ασίστ μέσο όρο), οι οποίοι μέχρι στιγμής έχουν βρει μία ισορροπία στην συμπεριφορά τους στην επίθεση.

Σύμφωνα με το InStat Scout, οι τρεις τους “τρέχουν” το 89.5% των Πικ εν Ρολ των Μπουλς. Αυτός μάλιστα που έχει την μερίδα του λέοντας είναι ο ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν, που τρέχει το 41% των Πικ εν Ρολ της ομάδας(8.5 κατοχές ανά αγώνα, σημειώνοντας πάντως μόλις 0.8 πόντους ανά κατοχή). Ο λόγος; Με τους ΛαΒίν και Μπολ να είναι καλύτεροι σουτέρ, είναι σημαντικό να ξεκινάνε οι επιθέσεις από τον ΝτεΡόζαν για να υπάρχουν καλύτερες αποστάσεις. Αυτό γίνεται σε βάρος του ΛαΒίν, που την ίδια στιγμή σημειώνει 1.36 πόντους ανά κατοχή όταν τρέχει το Πικ εν Ρολ. Είναι όμως κάτι απαραίτητο μέχρι να βρουν καλύτερη χημεία οι τρεις τους.

Περιμένοντας τον Βούτσεβιτς

Ο Νίκολα Βούτσεβιτς είναι καθοριστικός σε αυτό που σχεδιάζουν οι Μπουλς. Προς το παρόν όμως δείχνει να ψάχνεται στην επίθεση, έχοντας μόλις 14.3 πόντους, 11.5 ριμπάουντ, 3.5 ασίστ, 2.3 κλεψίματα και 1.3 κοψίματα μέσο όρο σε 34 λεπτά συμμετοχής. Και αυτό είναι λογικό, αφού οι Μπουλς έχουν πλέον δύο σκόρερ περιφερειακούς και πρέπει να βρεθεί καλύτερος τρόπος να αξιοποιηθεί ο Μαυροβούνιος, που σουτάρει μόλις με 39.7% στα σουτ, όταν ποτέ δεν έχει σουτάρει κάτω από 45%. Το δε shot chart του μέχρι στιγμής είναι απογοητευτικό:

Το Shot Chart του Βούτσεβιτς στους πρώτους 4 αγώνες των Μπουλς
Το Shot Chart του Βούτσεβιτς στους πρώτους 4 αγώνες των Μπουλς INSTAT SCOUT

Σύμφωνα με το InStat Scout, ο Βούτσεβιτς παίρνει το 36.4% των προσπαθειών του (6 ανά αγώνα) σε καταστάσεις Πικ εν Ποπ (όπου κάνει σκριν και μένει στην περιφέρεια), σημειώνοντας μόλις 0.54 πόντους ανά κατοχή σε τέτοια κατάσταση, ενώ παράλληλα σημειώνει μόλις 0.6 πόντους ανά κατοχή όταν ποστάρει, 1 σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ και 0.71 πόντους σε καταστάσεις Catch and Shoot (Σουτ από στάση). Είναι σαφές ότι όλα αυτά τα νούμερα θα ανέβουν και είναι απαραίτητο να ανέβουν για να είναι αποδοτικό το Σικάγο.

Από την άλλη πλευρά, οι Μπουλς έχουν κάθε λόγο να πιστεύουν ότι ο Βούτσεβιτς θα εμφανιστεί καλύτερος στην συνέχεια. Συχνά εξάλλου ξεκινάει πιο ήρεμα τις σεζόν πριν ανεβάσει την απόδοσή του, κάτι στο οποίο προσδοκά το Σικάγο. Κι αυτό γιατί η ικανότητα του Μαυροβούνιο να ανοίγει το γήπεδο είναι καθοριστική για να βρουν χώρους οι υπόλοιποι.

Ο αστερίσκος του προγράμματος και η ανηφόρα που έρχεται

Την ίδια στιγμή που στο Σικάγο χαμογελούν, ξέρουν ότι παράλληλα είχαν ένα αρκετά ευνοϊκό πρόγραμμα μέχρι στιγμής. Συγκεκριμένα, οι Μπουλς έχουν νικήσει δύο φορές τους Πίστονς (που στοχεύουν στο... Νο1 του ΝΒΑ Draft 2022), τους – χωρίς Ζάιον Γουίλιαμσον – Πέλικανς και τους ασταθείς Ράπτορς. Η συνέχεια όμως θα είναι πολύ πιο δύσκολη.

Για τον επόμενο μήνα οι Μπουλς θα παίζουν στα... κόκκινα, αφού το πρόγραμμά τους είναι πραγματική... φωτιά. Οι “Ταύροι” θα κληθούν να αντμετωπισουν Νικς (2 φορές), Σίξερς (2 φορές), Τζαζ, Σέλτικς, Νετς, Μάβερικς, Γουόριορς, Κλίπερς, Λέικερς Μπλέιζερς, Νάγκετς και Πέισερς, σε ένα πρόγραμμα που δεν αφήνει περιθώριο για χαλάρωση. Βασικά, είναι μία σειρά αγώνων που – από πολύ νωρίς – θα κρίνει πολλά για το Σικάγο.

Οι Μπουλς έχουν ξεκινήσει εξαιρετικά. Έχουν κάθε λόγο να χαμογελούν. Ξέρουν όμως ότι στην πραγματικότητα οι προκλήσεις ξεκινούν από εδώ και πέρα. Είναι το σημείο που θα χρειαστεί να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους και να δείξουν αν μπορούν να εκπληρώσουν τις (δικές τους) μεγάλες προσδοκίες.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS NBA ΗΠΑ ΣΙΚΑΓΟ ΜΠΟΥΛΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ