NBA FINALS

Οι Μπακς πήραν τον τίτλο χωρίς παίκτη πριν από το Νο10 του NBA Draft

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο την ημέρα του NBA Draft 2013
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο την ημέρα του NBA Draft 2013 AP PHOTO/CRAIG RUTTLE

Δεν ήταν μονάχα ο MVP των Τελικών Γιάννης Αντετοκούνμπο που καθυστέρησε να επιλεγεί στο NBA Draft της κλάσης του. Ήταν όλοι όσοι συνέβαλαν, περισσότερο ή λιγότερο ο καθένας του, στην κατάκτηση του τίτλου από τους Μιλγουόκι Μπακς το 2021.

Ο Τζον Χορστ υλοποίησε στους Μιλγουόκι Μπακς ό,τι είχε οραματιστεί ο προκάτοχός του Τζον Χάμοντ: τη δημιουργία μιας ομάδας που με πυρήνα τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα πατήσει, σύντομα, την κορυφή του ΝΒΑ. Ο δρόμος ήταν περιπετειώδης και η προσπάθεια απαιτούσε θυσίες, σκληρές αποφάσεις, αλλαγές προπονητών και επαναπροσδιορισμό κατευθύνσεων. Η έκβαση των NBA Finals του 2021, με την κατάκτηση του τροπαίου και του τίτλου του MVP από τον Greek Freak, ήταν η διπλή δικαίωση όλου αυτού του μεγαλεπήβολου εγχειρήματος. Σημαδιακά συνέβη στην επέτειο 50 χρόνων από το προηγούμενο.

Σ' όλη αυτή την πορεία των επτά ετών, από το 15-67 του 2013-14 έως to 16-7 στην post season και τον εφετινό τίτλο, οι δύο general managers των "ελαφιών" είχαν την αμέριστη συμπαράσταση της ιδιοκτησίας, παίρνοντας εν τέλει το μέγιστο, παρά τις ενίοτε ενστάσεις για τη στρατηγική που εφαρμόστηκε ανά διαστήματα. Δεν είναι τυχαίο πως ο καταρτισμός του δυναμικού της "ταχείας" που έφτασε στον τελικό προορισμό της διέθετε παίκτες, οι οποίοι αλλού θα ήταν εφεδρικοί, ενδεχομένως περιττοί και κατά πάσα πιθανότητα εκτός ροτέισον.

Οι Μπακς επέμειναν σ' ένα διαφορετικό πρότζεκτ, έδωσαν μια άλλη κεντρική ιδέα σχεδιασμού. Με εμπιστοσύνη στο αρχικό πλάνο, σταθερό όραμα και εξάντληση των περιθωρίων. Ειδάλλως ο Μίντλετον δεν θα είχε παραμείνει στο πλευρό του Γιάννη, ούτε θα ερχόταν στο Μιλγουόκι ο Χολιντέι, αλλά ένας άλλος πιο... ξακουστός "άσος". Μάλιστα οι πρωταθλητές Μπακς δημιουργήθηκαν από παίκτες που στο NBA Draft επιλέχθηκαν είτε μετά το Νο9 είτε δεν είχαν καν θέση σε αυτό. Έχουμε και λέμε:

Γιάννης Αντετοκούνμπο

Μέχρι ο κομισάριος Ντέιβιντ Στερν ν' αναγγείλει το όνομα του 18χρονου άσημου Έλληνα, καλώντας τον στην εξέδρα, είχαν προηγηθεί 14 άλλα. Ακόμη και ο Σι Τζέι ΜακΚόλουμ είχε ακούσει το δικό του μόλις δέκατος σε μια βραδιά που οι GM's των ομάδων έψαχναν να βρουν... ψηλούς στα άχυρα (Μπένετ, Ζίλερ, Λεν, Νόελ, Όλινικ). Κάνοντας εκ των υστέρων μια τρύπα στο νερό.

Κρις Μίντλετον

Ένα χρόνο πριν από τον "Greek Freak" ο, αισίως, 30χρονος γκαρντ/φόργουορντ ερχόταν από τρία χρόνια φοίτησης στο Texas A&M και δεν είχε βρει θέση στο πρώτο γύρο της διαδικασίας. Οι Πίστονς τον είχαν διαλέξει στο Νο39, αφού στο "9" είχαν πάρει τον Αντρέ Ντάμοντ, αλλά δεν τον πίστεψαν ποτέ και στις 31/7 του 2013 τον έδωσαν στους Μπακς (παρέα με τον Μπράντον Νάιτ και τον Βιάτσεσλαβ Κραβτσόφ) για να πάρουν τον Μπράντον Τζένινγκς.

Ο Κρις Μίντλετον την ημέρα επιλογής του από τους Πίστονς
Ο Κρις Μίντλετον την ημέρα επιλογής του από τους Πίστονς AP PHOTO/PAUL SANCYA

Τζριου Χολιντέι

Παιδί της κλάσης του 2009 ο Καλιφορνέζος πόιντ γκαρντ από το UCLA, ήταν δικαιολογημένο να βρίσκεται πίσω από τον Τζέιμς Χάρντεν (νο3), αλλά όχι και στη σκιά του... Τζόνι Φλιν που εξαφανίστηκε μετά το 2012! Αντιθέτως από το Νο17 που τον διάλεξαν οι Σίξερς άφησε πίσω του τον Τάι Λόσον, τον Τζεφ Τιγκ και τον Νικ Καλάθη.

Μπρουκ Λόπεζ

Ο μοναδικός παίκτης στο υπάρχον ρόστερ των πρωταθλητών, για τον οποίο -το 2008- είχε βρεθεί χώρος στην πρώτη 10άδα του NBA Draft. Οι Μπακς θα μπορούσαν να τον έχουν από τότε, προτιμώντας να φωνάξουν στο νο8 τον φόργουορντ Τζο Αλεξάντερ, αλλά ίσως ήταν καλύτερο που οι δρόμοι τους συναντήθηκαν όταν έπρεπε, δηλαδή μια 10ετία αργότερα.

Πι Τζέι Τάκερ

Παίκτης - κλειδί για την επιτυχία των Μπακς στην postseason ο 36χρονος πια φόργουορντ, ήταν επιλογή των Ράπτορς στον β' γύρο (Νο35) όταν το 2006 ξεκινούσε τη μετάβασή του από το κολέγιο στο επαγγελματικό μπάσκετ. Ο Ρόντνι Κάρνι, ο Κουίνσι Ντούμπι και ο Τζος Μπουν είχαν προτιμηθεί πολύ νωρίτερα!

Ο Πι Τζέι Τάκερ στο Τέξας
Ο Πι Τζέι Τάκερ στο Τέξας AP PHOTO/MATT SLOCUM

Μπριν Φορμπς

Μέσω του summer league του 2016 βρήκε δουλειά στο ΝΒΑ ο 27χρονος σουτέρ. Ήταν ευτύχημα γι' αυτόν που αποδέχθηκε την πρόταση των Σπερς και ο Γκρεγκ Πόποβιτς διέκρινε τη χρησιμότητά του.

Πατ Κόνατον

Αποφοιτώντας από το Νοτρ Νταμ το 2015, ο 28χρονος γκαρντ πίστευε ότι θα μπορούσε να καρπωθεί κάτι καλύτερο από ένα ρούκι συμβόλαιο ως το νο41 του NBA Draft του 2015. Πάλι καλά να λέτε, βέβαια που οι Πόρτλαντ Μπλέιζερς τον κράτησαν και τον εξέλιξαν ως παίκτη.

Μπόμπι Πόρτις

Στην ίδια διαδικασία ο φόργουορντ/σέντερ από τον Άρκανσο κουβαλούσε δυο χρόνια κολεγιακής εμπειρίας, προτού δηλώσει συμμετοχή και φτάσει μέχρι το Νο22. Οι Μπουλς επέλεξαν να τον στείλουν στους Ουίζαρντς το 2019 και μέσω των Νικς να καταλήξει στους Μπακς τον Νοέμβριο του 2020. Ευνοϊκή η συγκυρία!

Ο Μπόμπι Πόρτις στην παρουσίαση του από τους Μπουλς
Ο Μπόμπι Πόρτις στην παρουσίαση του από τους Μπουλς AP PHOTO/CHRISTIAN K. LEE

Ντόντε Ντι Βιτσέντζο

Ο άτυχος της εφετινής σεζόν ήταν μια αντίστοιχη περίπτωση Αντετοκούνμπο. Όχι, φυσικά, σε προσόντα και προοπτικές. Αλλά μέχρι το Νο17 που τον διάλεξαν οι Μπακς, δεν είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον άλλων ομάδων. Φερ' ειπείν είχαν προηγηθεί οι Τρόι Μπράουν και Ζαΐρ Σμιθ που ποτέ δεν έφτασαν σε αντίστοιχο σημείο.

Θανάσης Αντετοκούνμπο

Ο μεγάλος αδερφός του Γιάννη ζούσε τη δική του στιγμή τον Ιούνιο του 2014, όταν οι Νικς του Φιλ Τζάκσον τού έδιναν την ευκαιρία να εξασφαλίσει θέση στην 60άδα του NBA Draft. Αν αναλογιστεί κανείς πως ο Τζο Χάρις (ο κορυφαίος σουτέρ των Νετς) ή ο Τζόρνταν Κλάρκσον (ο καλύτερος έκτος παίκτης του 2021,) ήταν στο Νο33 και στο Νο46 αντίστοιχα, μια χαρά ήταν για τον Θανάση η 51η θέση.

Τζεφ Τιγκ

Ο πόιντ γκαρντ από την Ινδιανάπολη θα άρχιζε την καλή επαγγελματική διαδρομή του από το Νο19 του ντραφτ του 2009. Έκτοτε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι.

Ο Τζεφ Τιγκ ως ρούκι στους Χοκς
Ο Τζεφ Τιγκ ως ρούκι στους Χοκς AP PHOTO/GARY MALERBA

Τζόρνταν Νόουρα

Ο Νιγηριανός φόργουορντ ήταν μία από τις δύο προσθήκες των Μπακς στη διαδικασία του 2020. Μόλις στο Νο45.

Σαμ Μέριλ

Ο άλλος ήταν ο 25χρονος περιφερειακός από το Γιούτα Στέιτ. Τελευταίος μεταξύ των 60 της λίστας.

Μαμαντί Ντιακιτέ

Ο ψηλόλιγνος πάουερ φόργουορντ από τη Γουινέα ήταν άλλος ένας από τους undrafted players του δυναμικού, μια και το 2020 δεν προέκυψε χώρος σε κάποια ομάδα.

Αξέλ Τουπάν

Ο Γάλλος, άλλοτε παίκτης του Ολυμπιακού, είχε ανοίξει την πόρτα του ΝΒΑ μέσα από το σάμερ λιγκ του 2014. Τότε είχε υπογράψει στους Ράπτορς.

Ελάιζα Μπράιαντ

Από το Τελ Αβίβ στο Μιλγουόκι εν μία νυκτί.

Τζάστιν Τζάκσον

Από τον τίτλο στο κολέγιο στον τίτλο του ΝΒΑ εντός τετραετίας. Όντας το Νο15 στη διαδικασία του 2017.

TAGS NBA FINALS ΤΕΛΙΚΟΙ NBA 2021 NBA ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ