ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Βαγγέλης Λιόλιος αποκλειστικά στο SPORT24: "Ο Αντετοκούνμπο, ο Ιτούδης και οι σχέσεις μας με τους Μιλγουόκι Μπακς"

Ο Βαγγέλης Λιόλιος στην αποκλειστική συνέντευξή του στο SPORT24
Ο Βαγγέλης Λιόλιος στην αποκλειστική συνέντευξή του στο SPORT24 24MEDIA CREATIVE TEAM/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΝΑΣ

O πρόεδρος της ΕΟΚ Βαγγέλης Λιόλιος μίλησε αποκλειστικά στο SPORT24 και απάντησε σε όλα τα καυτά ερωτήματα για την Εθνική, τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, τους Μπακς και τον Δημήτρη Ιτούδη. Δεν στάθηκε όμως μόνο εκεί. Αναφέρθηκε στις σχέσεις με τον Παναθηναϊκό, το θέμα της διαιτησίας, τον ΕΣΑΚΕ, τους Ελληνες και τους ξένους παίκτες, τους νατουραλιζέ, τα σχέδιά του για τον Νίκο Γκάλη, τον Δημήτρη Διαμαντίδη και το Final 8 που θα γίνει με παρουσία φιλάθλων και των οχτώ ομάδων.

Το καλοκαίρι που θα έρθει θα είναι φανταστικό. Δεν το λέμε εμείς, αλλά το υποσχέθηκε ο Βαγγέλης Λιόλιος στην μεγάλη συνέντευξη που έδωσε στο SPORT24. Επί της ουσίας έκανε τον απολογισμό της 15μηνης θητείας του στην προεδρεία της ΕΟΚ - έστω κι αν ο ίδιος νιώθει πως έχουν περάσει τουλάχιστον 30 μήνες - και παράλληλα έθεσε τους επόμενους στόχους. Και της Εθνικής και της Ομοσπονδίας και του ελληνικού μπάσκετ. Σε όλα τα επίπεδα.

Μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τους Μπακς, έβαλε την Εθνική ομάδα πάνω απ' όλους και όλα, πήρε θέση στις πρόσφατες δηλώσεις του Δημήτρη Ιτούδη για το επιτελείο των Μπακς. Και προανήγγειλε πιο καυτό και ενδιαφέρον καλοκαίρι σε σχέση με το περασμένο. Επανέλαβε δε ότι η στελέχωση της Ομοσπονδίας με μεγάλους αστέρες του παρελθόντος δεν θα σταματήσει στον Δημήτρη Διαμαντίδη, βάζοντας και τον Νίκο Γκάλη στη συζήτηση και τα σχέδιά του.

Ξεκαθάρισε ότι μεταγραφή αλά Λορέντζο Μπράουν δεν θα κάνει ποτέ η Ελλάδα, τόνισε πως κυκλοφορούν πολλά fake news με αποκορύφωμα τις σχέσεις του με τον Παναθηναϊκό, αναφέρθηκε στο μέλλον του ελληνικού μπάσκετ, τη διαιτησία και την υπόθεση Χριστοδούλου. Τα παράθυρα, ο ΕΣΑΚΕ, η Elite League, το Final 8 με παρουσία φιλάθλων και των οχτώ ομάδων, το μπάσκετ γυναικών, ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι επίσης ψηλά στην ατζέντα του, εξηγώντας πως δεν θέλει να είναι αιώνιος πρόεδρος, αλλά να έχει προλάβει να πετύχει όσα θέλει μέσα σε δύο θητείες.

Συνέντευξη στον Σπύρο Καβαλιεράτο

-Το αεροπλάνο σταμάτησε την ελεύθερη πτώση του; Θυμάμαι την φράση που είχατε πει πει ότι το ελληνικό μπάσκετ είναι αεροπλάνο αλλά σε ελεύθερη πτώση.

"Γυρνώντας και ενθυμούμενος τον χρόνο που έχει περάσει, νομίζω ότι η ελεύθερη πτώση μάλλον έχει σταματήσει. Τώρα κατά πόσο είμαστε σε ανοδική πορεία έντονη ή αρχίζουμε την ανοδική πορεία, νομίζω είμαστε στο ξεκίνημα. Το αν το μπάσκετ τώρα είναι καλύτερο σε σχέση με αυτό που παρέλαβα είναι μεγάλη κουβέντα. Δεν μπορώ να το πω εγώ αυτό. Εγώ αυτό που μπορώ να πω είναι ότι οι ενέργειες που έχουμε κάνει ως διοίκηση είναι προς τη κατεύθυνση για να γίνει καλύτερο το μπάσκετ".

Ο Λιόλιος στη συνέντευξή του στο SPORT24
Ο Λιόλιος στη συνέντευξή του στο SPORT24 ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY


-Για ποιο πράγμα δεν είστε ικανοποιημένος στη μέχρι τώρα θητεία σας και θα θέλατε να είχατε ανταποκριθεί καλύτερα;

"Για πολλά δεν είμαι ικανοποιημένος γιατί το πρώτο πράγμα που κάνω είναι αυστηρή αυτοκριτική. Ένα πράγμα για το οποίο δεν είμαι ικανοποιημένος είναι πως όλες αυτές οι αλλαγές που έχουν γίνει, δεν έχουν αφομοιωθεί από τους συντελεστές του ελληνικού μπάσκετ. Θέλει επικοινωνία.

Νομίζω ότι η επικοινωνία που έχει γίνει από την ομοσπονδία προς τα σωματεία δεν είναι η αναμενόμενη. Σε αυτό νομίζω υπάρχει έλλειμμα. Έχουν γίνει πάρα πολλά πράγματα και έχουν επικοινωνηθεί πολύ λιγότερα από αυτά που έχουν γίνει".

-Βέβαια για την Εθνική, την Εlite league, τη δραστηριοποίηση παικτών του 2005, της παρουσία του Γιάννη, τον προπονητή της Εθνικής, Final 8, έχετε κάνει πολλά πράγματα από αυτά που έχετε υποσχεθεί. Τι από αυτά σας έχει κάνει να νιώσετε περισσότερο χαρούμενος και περήφανος;

"Για όλα, αλλά περισσότερο χαρούμενος και περήφανος έχω νιώσει για την Εθνική ομάδα, για ένα βασικό κομμάτι. Ένιωσα περήφανος όταν είδα ότι όλοι αγκάλιασαν την Εθνική ομάδα. Όλοι εννοώ, από τους μεγάλους συλλόγους, από τους παίκτες, από τους προπονητές, αλλά κυρίως από τον φίλαθλο κόσμο. Για μένα η πιο στενάχωρη στιγμή και παράλληλα η πιο περήφανη στιγμή, είναι όταν χάσαμε από την Γερμανία. Η μεγάλη επιτυχία της Εθνικής θα ήταν φυσικά να πάρει το τρόπαιο, όπως όλοι ονειρευόμασταν, αλλά η πιο μεγάλη στιγμή ήταν ότι όταν εμείς κλαίγαμε, έκλαιγε όλη η Ελλάδα".

Δεν αιφνιδιάστηκα με τη δήλωση του Ιτούδη, ο Αντετοκούνμπο δήλωσε από μόνος του ότι θα είναι παρών

-Όμως ο Δημήτρης Ιτούδης πρόσφατα σε συνέντευξή του έδειξε μια ενόχληση σε πράγματα που έχουν να κάνουν με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και κυρίως με τα έξι άτομα των Μπακς που ήταν στην ομάδα. Αυτό καταλάβαμε. Αιφνιδιαστήκατε όταν τις ακούσατε;

"Όχι δεν αιφνιδιάστηκα. Πρώτα από όλα νομίζω το πιο βασικό για την Εθνική ομάδα δεν είναι ότι παρουσιάστηκε με τους καλύτερους, άλλωστε αυτό είναι λίγο σχετικό. Ποιος είναι ο καλύτερος; Εγώ είμαι σίγουρος πως όλοι οι Έλληνες, αν επέλεγαν προπονητές και παίκτες, αυτούς θα επέλεγαν, όχι μόνο εγώ. Εγώ εκφράζω τους Έλληνες, δεν εκφράζω τον εαυτό μου και ν αντιλαμβάνομαι τι θέλει ο κόσμος και τι πραγματικά είναι το μπάσκετ στην Ελλάδα.

Στη διαδικασία του EuroBasket αυτό το οποίο ένιωσα και νιώσαμε είναι ότι ήρθαμε πάρα πολύ κοντά ο ένας στον άλλον. Πάρα πολύ κοντά στους παίκτες, στους προπονητές, στις ομάδες, στους Μπακς, σε όλες τις ομάδες. Δεν είναι μόνο οι Μπακς, είναι ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, είναι η ΑΕΚ. Είναι όλες οι ομάδες. Οι ομάδες βοήθησαν. Από το δικό του μετερίζι ο καθένας έδωσε κάτι. Άρα και αυτές οι δηλώσεις που έκανε ο κόουτς Ιτούδης δεν ήταν ενόχληση, αλλά η προσπάθεια να βοηθήσουν όλοι ακόμα περισσότερο εν όψει της συνέχειας. Έτσι το εξέλαβα εγώ".

-Να γίνει καλύτερα δηλαδή, αυτό που έγινε το περασμένο καλοκαίρι;

"Οι Μπακς βοήθησαν σε αυτό το κομμάτι, ο Ολυμπιακός το ίδιο και ο Παναθηναϊκός. Όλοι βοήθησαν για αυτή την προσπάθεια. Μην θεωρούμε ότι Εθνική ομάδα είναι οι παίκτες μονάχα και ο προπονητής. Η εθνική ομάδα είναι μία εθνική προσπάθεια και αυτή η εθνική προσπάθεια είχε κάνει Έλληνες ακόμα και μία ομάδα του ΝΒΑ. Όλο αυτό είναι περηφάνια μας".

-Με έναν σούπερ σταρ στην ομάδα κάτι πρέπει να δώσεις για να πάρεις. Μήπως δόθηκαν περισσότερα απ όσα έπρεπε στον Γιάννη, το αισθανθήκατε αυτό; Και αυτό σας το λέω ευθέως γιατί υπάρχουν αυτά στον αέρα. Μπορεί να δημιουργηθεί το καλοκαίρι πρόβλημα με τον Γιάννη;

"Aκούστε για να λήξει όλη αυτή η παραφιλολογία με τον Γιάννη. Ο Γιάννης είναι μία πάρα πολύ ισχυρή προσωπικότητα που πάνω από όλους έχει την Εθνική ομάδα. Αυτό μπορεί να τα λέει όλα. Πάνω από όλους. Πάνω από τον εαυτό του, πάνω από οτιδήποτε έχει την εθνική ομάδα. Ελπίζω όλοι μας να έχουμε την Εθνική ομάδα πάνω από εμάς.

Μακάρι να δούμε το παράδειγμα του Γιάννη στον εαυτό μας. Αυτή είναι η συνεισφορά του Γιάννη. Αν θεωρούμε ότι είναι μόνο μπασκετική, είμαστε γελασμένοι. Ο Γιάννης δεν συνεισφέρει μόνο μπασκετικά στην ομάδα, συνεισφέρει πολύ περισσότερο και αυτό είναι ένα παράδειγμα για όλους μας και με το μας μιλάω πρώτα απ' όλα για μένα".

Ο Βαγγέλης Λιόλιος με τον διευθυντή σύνταξης του SPORT24, Σπύρο Καβαλιεράτο
Ο Βαγγέλης Λιόλιος με τον διευθυντή σύνταξης του SPORT24, Σπύρο Καβαλιεράτο ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY


- Μπορούν να γίνουν και κάποια πράγματα διαφορετικά, μπορεί να υπήρχαν παίκτες που αισθάνθηκαν ριγμένοι, υπάρχει μία φιλολογία ότι όλοι ήταν γύρω από τον Γιάννη. Πιστεύετε ότι αυτό μπορεί να διαφοροποιηθεί ή επειδή είναι ο Γιάννης δεν γίνεται;

"Νομίζω ότι όλοι ήταν κάτω από την εθνική ομάδα. Όταν αυτό το αντιληφθούμε όλοι μας, θα σταματήσει οποιαδήποτε παραφιλολογία. Σημασία έχει η εθνική ομάδα να πάει καλά. Όχι ποιος θα προβληθεί".

- Απ' όλη αυτή τη διαδικασία μπορεί να βγει κάτι που θα βοηθήσει την Εθνική;

"Ό,τι και να λέμε η Εθνική ομάδα ήταν ενωμένη, όχι μόνο ως παίκτες. Εγώ το ξαναλέω γιατί απομονώνουμε την Εθνική ομάδα και λέμε η αποστολή. Δεν είναι μόνο η αποστολή. Το είδατε ότι μαζί μας, ακόμα και σε σποτάκια, ταξίδεψε όλη η Ελλάδα. Είδαμε σποτάκια από δύο μεγάλους χορηγούς που ταξίδεψε όλη η Ελλάδα μαζί μας. Πιστεύετε πως αυτό δεν το συναισθάνονται οι παίκτες, το σταφ και η διοίκηση;

Αν δεν υπήρχε όλη αυτή η υποστήριξη από όλη την Ελλάδα θα είχαμε άλλα θέματα. Τώρα είναι υποστήριξη από όλη την Ελλάδα. Όλα τα άλλα είναι μιζέριες. Ο κόσμος έχει έρθει κοντά στην Εθνική, ο κόσμος πάντα αγαπούσε την Εθνική. Όταν βλέπει τώρα μία Εθνική που είναι μονιασμένοι όλοι και στηρίζεται από όλους, τους φέρνει ακόμα πιο κοντά. Πάντως όσον αφορά για τον Γιάννη, το δήλωσε και μόνος του πρόσφατα ότι θα είναι παρών".

-Ναι απλά πολλές φορές μπλέκεται και ο περίγυρος. Τα 6 άτομα των Μπακς ας πούμε.

"Οι σχέσεις που έχουμε ως Ομοσπονδία, ειλικρινά το λέω αυτό το πράγμα, με όλες τις ομάδες που στέλνουν παίκτες στην Εθνική ομάδα, και μία από αυτές είναι και οι Μπακς ή ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ κλπ, είναι άριστες να το ξεκαθαρίσουμε αυτό.

Να αφήσουμε την παραφιλολογία. Να αφήσουμε τη τοξικότητα που καμιά φορά αναπτύσσεται, δεν ξέρω για ποιους λόγους, να αφήσουμε τη μιζέρια, και να πω εγώ ότι είναι άριστες. Το ξαναλέω το άριστες. Και το λέω ότι είναι άριστες γιατί χωρίς αυτές τις ομάδες, συγγνώμη που το λέω, δε θα υπήρχε και Εθνική ομάδα, δε θα υπήρχαν και παίκτες. Άρα όχι απλά είναι άριστες αλλά τους ευχαριστώ προσωπικά όλους".

Έχει γίνει απολογισμός για την πορεία της Εθνικής στο Ευρωμπάσκετ; Έχετε καθίσει να συζητήσετε;

"Έχει γίνει απολογισμός για κάθε μία Εθνική ομάδα. Έχουμε δει τι μπορούμε να διορθώσουμε και να είστε σίγουροι πως αυτό που έχει να κάνει η κάθε διοίκηση είναι να κάνει μία αυστηρή αυτοκριτική, όχι κριτική, αυτοκριτική και ο καθενας να κάνει την αυτοκριτική του για να πάμε καλύτερα. Έχει γίνει αυτή η αυτοκριτική"

Λέμε όχι στις μεταγραφές ξένων στην Εθνική. Μπορεί να γίνει, αλλά δεν θέλουμε

Όλες σχεδόν οι Εθνικές ομάδες έχουν ξένο παίκτη με μεταγραφή, η Ελλάδα μπορεί να το κάνει. Πιστεύετε ότι πρέπει να το κάνει ή μάλλον μπορεί, δεν μπορεί ή δεν θέλει;

"Nομίζω ότι μπορεί, αλλά δεν θέλει. Στην Εθνική ομάδα είναι αυτοί που έχουν την Ελληνική ταυτότητα, που αισθάνονται μέσα τους Έλληνες ή που να έχουν λάβει την ελληνική μπασκετική παιδεία".

-Δηλαδή αυτό που έκανε η Ισπανία δεν θα το έκανε η Ελλάδα;

"Όχι, δεν θέλω να κρίνω την ισπανική Ομοσπονδία. Μία χαρά το έχει κάνει και είναι άλλη κουλτούρα, άλλος λαός εκεί πέρα και είναι πάρα πολύ μπροστά από εμάς σε πάρα πολλά θέματα. Απλά αν με ρωτάτε αν είναι μέσα στην πρόθεση μας να ενεργήσουμε προς αυτή τη κατεύθυνση σας λέω όχι".

-Ναι αλλά αυτό γίνεται και στο μπάσκετ γυναικών και είναι ακόμα πιο άδικο. Παίζουν όλοι με μια Αμερικανιδα, πρέπει να ασχοληθούμε και λίγο με τις γυναίκες.

"Ναι το ξέρω, αλλά λέω ότι αυτή τη στιγμή είμαστε σε αυτό το στάδιο. Οχι. Πάντως η Εθνική Γυναικών έχει πάει πάρα πολύ καλά και είμαι περήφανος γι αυτό".

-Έγινε προσπάθεια να κάνετε τον Βεζένκοβ Έλληνα το περασμένο καλοκαίρι; Υπήρχε αυτή η φήμη.

"O Βεζένκοβ είναι Έλληνας αλλά δεν επιτρέπεται να αγωνιστεί για την Εθνική Ελλάδος βάσει κανονισμών της FIBA. To ψάξαμε όμως".

Ο Βαγγέλης Λιόλιος μπροστά από το λογότυπο της ΕΟΚ
Ο Βαγγέλης Λιόλιος μπροστά από το λογότυπο της ΕΟΚ ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY


-Νομίζετε ότι έγινε λάθος πριν από 6- 7 χρόνια;

"Tώρα μου λέτε να κρίνω κάτι που έγινε πριν από 6-7 χρόνια . Τα καλά που έγιναν πριν από 6-7 χρόνια είναι πολύ περισσότερα από τα λάθη που είχαν γίνει".

-Με τον Μήτογλου υπάρχει καμία ένδειξη, κάποια εξέλιξη; Αν πέσει στα μαλακά θα επιστρέψει στο Παγκόσμιο ας πούμε;

"Eφόσον είναι έτοιμος και κριθεί ότι είναι έτοιμος εννοείται. Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Όταν υπάρχει μία ποινή, γι αυτό μπαίνουν άλλωστε οι ποινές, είναι για να μπορέσει να συνετιστεί κάποιος αθλητής ή παράγοντας ή προπονητής. Δεν είναι ισόβια η ποινή".

-Γιατί δεν υπήρχε εμπορική δραστηριότητα με φανέλες και άλλα πράγματα το περασμένο καλοκαίρι; Εψαχνε ο κόσμος να αγοράσει προϊόντα της Εθνικής και δεν έβρισκε...

"Γιατί δεν επιτρέπεται. Γιατί έτσι είναι ο αθλητικός νόμος. Υπάρχει ένα θέμα με την NIKE η οποία επειδή έχει φύγει από την Ευρώπη, για να παίρνει παραγγελίες θέλει 10 μήνες πριν. Εμείς δεν ξέραμε 10 μήνες πριν τι γίνεται. Αυτή τη στιγμή ξέρουμε. Όμως η εμπορική διαχείριση δεν επιτρέπει την εμπλοκή της Ομοσπονδίας. Τώρα έχει προβλεφθεί να υπάρχουν. Ο λόγος που δεν υπήρχαν φανέλες επαναλαμβανω είναι επειδή η NIKE ήθελε παραγγελία 10 μήνες πριν".

-Θα γίνει προσπάθεια για φιλικό με την TEAM USA το καλοκαίρι;

"Aυτό που μπορώ να πω είναι ότι τα φιλικά του καλοκαιριού θα είναι εντυπωσιακά. Θα είναι ένα καλοκαίρι καλύτερο από το περσινό".

-Είπατε ότι την Εθνική ομάδα την παραλάβατε ψηλά αλλά όλα τα υπόλοιπα ήταν σε κακή κατάσταση, εννοώ τις υπόλοιπες Εθνικές. Υπάρχει ελπίδα να δούμε κάτι καλό στις νέες γενιές άμεσα;

"Θα σας πω, γιατί με ρωτάνε συνέχεια και νομίζω ότι αυτό είχαμε πει και σε προηγούμενη συνέντευξη. Αυτή τη στιγμή έχουμε βρει μία Εθνική ομάδα την οποία την παραλάβαμε και είμαστε τυχεροί που την βρήκαμε. Ξεκάθαρα είμαστε τυχεροί. Μας πιστώνει χρόνο ώστε να μπορούμε να αντλήσουμε χρόνο και πόρους για να φτιάξουμε τις υποδομές μας.

Αν με ρωτάτε σε πόσο χρόνο θα δούμε κάποια αποτελέσματα απτά, εγώ λέω 5 χρόνια. Το είχα πει από την πρώτη στιγμή και συνεχίζω να το λέω. Όποιος νομίζει ότι μέσα σε ένα χρόνο θα κάνει κάτι μάλλον δε καταλαβαίνει τι σημαίνει αναπτυξιακό πρόγραμμα. Αν γίνει κάτι σε αυτό το διάστημα θα οφείλεται σε κάποια τυχαία γεγονότα και όχι σε μία οργανωμένη δουλειά. Μετά από 5 χρόνια θα δούμε τα πρώτα απτά αποτελέσματα και είμαι σίγουρος ότι αυτά θα έρθουν".

Εχει γίνει ρεκόρ 25ετίας στις εγγραφές παικτών μετά το Eurobasket. Λόγω της Εθνικής ξανασυστήθηκε το μπάσκετ στην Ελλάδα

-H οικονομική κατάσταση της Ομοσπονδίας έχει βελτιωθεί;

"Μέσω χορηγών, μέσω εισιτηρίων Εθνικής ομάδας όπου είχαμε επιτυχημένα γεγονότα και μέσω αύξησης κάποιων τηλεοπτικών. Μικρό πόσο βέβαια από εκεί. Τα υπόλοιπα, όσον αφορά δηλαδή τα χρήματα του κράτους, έχουν δοθεί λίγα παραπάνω χρήματα από την φορολόγηση του στοιχήματος όπως και από τα υπόλοιπα δικαιώματα που υπήρχαν, δεν έχουν αλλάξει.

Μάλιστα να τονίσω και κάτι ακόμα που είναι πολύ σημαντικό. Μέχρι και πέρσι όλα τα χρήματα μεταγραφών ή παραβόλων έμπαιναν στα χρήματα της ΕΟΚ για να καταναλώνονται σε διάφορες ενέργειες. Αυτό σταμάτησε. Έχουν μπει σε ένα ειδικό ταμείο για το οποίο όλα τα χρήματα πάνε και θα δοθούν στο τέλος του χρόνου σε σωματεία τα οποία είναι νησιωτικών περιοχών, ακριτικών περιοχών και αδύναμων περιοχών γιατί ξέρουμε ότι το έχουν ανάγκη.

Για ποιο λόγο γίνεται αυτό; Γιατί θα πρέπει να καταλάβουν όλα τα σωματεία ότι τα χρήματα που δίνουν για να ενισχυθούν αγωνιστικά θα γυρίσουν πίσω στις αδύναμες ομάδες για να καταλάβουν τι σημαίνει η λέξη αλληλεγγύη. Υπάρχει μία ομάδα στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στην Κοζάνη, σε νησί, σε ακριτικό χωριό, επειδή ένα παιδί αθλείται. Αυτό σημαίνει ότι το μπάσκετ είναι σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και αυτό πρέπει να το κρατήσουμε ως κόρη οφθαλμού".

- Οι ομάδες όταν είχατε βγει θεωρούσαν ότι θα πάρουν και λεφτά. Επιστρέφονται λεφτά στους συλλόγους;

"Εγώ είμαι πολύ τυπικός. Ακριβώς ό,τι έχω πει, το εφαρμόζω, ειδικά στα οικονομικά. Τα χρήματα της ομοσπονδίας σε σχέση με αυτά τα οποία παρέλαβα, τα ετήσια, είναι διπλάσια. Όχι επειδή εγώ είμαι καλός. Επειδή αυτή τη στιγμή έχουμε τη πολυτέλεια να υπάρχει μία Εθνική ομάδα η οποία είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Αυτή τη βρήκα δεν την έχτισα, αλλά το σημαντικότερο ότι έχουμε βρει μία εθνική ομάδα ενωμένη που πια προσελκύει χορηγούς. Άρα έχουμε τα χρήματα οποία γυρνάνε πίσω στα σωματεία. Πώς γυρνάνε στα σωματεία; Στόχος μας και κατεύθυνση μας ήταν πάντα ότι τα χρήματα, όσα έχουμε, σε πρώτη φάση θα πέσουν στα αναπτυξιακά τμήματα των σωματείων. Και στα αδύναμα σωματεία.

Ο Βαγγέλης Λιόλιος μπροστά σε πόστερ με την Εθνική του 2006
Ο Βαγγέλης Λιόλιος μπροστά σε πόστερ με την Εθνική του 2006 ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY


Άρα η ομοσπονδία έχει αναλάβει ένα πόσο κοντά στα 2 εκατομμύρια ευρώ για να καλύπτει τα έξοδα των ανήλικων αθλητών και των τμημάτων τους. Δεν πληρώνουν πια τίποτα σε δελτία, σε αυτοκόλλητα, σε μεταγραφές, σε συμμετοχές ομάδων, σε διαιτητές και σε κριτές. Ακόμα κι αν τώρα τα πληρώνουν, θα τα πάρουν πίσω. Αγόρια και κορίτσια κάτω των 18 δεν πληρώνουν τίποτα και αυτό είναι μία επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό ώστε να αναπτύξουμε ξανά το αναπτυξιακό κομμάτι γιατί αυτό είναι το μέλλον μας.

Αν αυτό έχει αποτέλεσμα ή όχι έχει φανεί ήδη από το γεγονός ότι έχουμε αύξηση κατά 20% των παιδιών που έχουν έρθει να γραφτούν σε ακαδημίες και των πρώτων δελτίων που βγαίνουν. Ρεκόρ 25ετίας σε νέα δελτία που έχουν βγει. Άρα αυτό είναι μία πρώτη εικόνα όχι επειδή εμείς τα έχουμε κάνει καλά αλλά επειδή συνάμα με την εθνική ομάδα του καλοκαιριού έχει ξανά συστηθεί το μπάσκετ στην ελληνική κοινωνία".

-Αναφέρατε σε πολλές περιπτώσεις ότι θέλετε να αφήσετε την Ομοσπονδία σε καλά χέρια. Ποιος είναι ο στόχος σας; Πόσα χρόνια θέλετε να μείνετε για να δείξετε έργο;

"Νομίζω ότι οποιοσδήποτε μείνει πάνω από δύο θητείες σε μια θέση, είναι λάθος. Όχι υπερβολή, αλλά λάθος. Σημαίνει ότι δεν έχει καταφέρει να φτιάξει μια δομή που να μην εξαρτάται από αυτόν. Εγώ θέλω να αφήσω κάποια στιγμή την ομοσπονδία, αρκεί να με τιμήσουν οι παράγοντες και στις επόμενες εκλογές, όταν αυτές γίνουν και μου δώσουν την επανεκλογή μου. Τότε, λοιπόν, αν δεν τα έχω καταφέρει να αφήσω την Ομοσπονδία ως οργανισμό που δεν θα έχει ανάγκη κανέναν Λιόλιο να δουλεύει ανεξάρτητα, έχω αποτύχει".

Είμαστε όλοι παιδιά του Γκάλη, ο Διαμαντίδης είναι ίνδαλμα και γι' αυτό τον επιλέξαμε για το αναπτυξιακό

-Η Εθνική βοηθάει και στην οικονομία και στις εγγραφές παικτών, άρα στην ανάπτυξη. Αλλά και το αναπτυξιακό έχει πλέον τον Δημήτρη Διαμαντίδη. Μήπως είναι βιτρίνα, όμως και όχι ουσία; Υπάρχουν κι αυτές οι απόψεις από ανθρώπους που θα βρούν κάτι κακό να πουν.

"Το αναπτυξιακό για μένα είναι ο κινητήριος μοχλός για την επόμενη μέρα της Ομοσπονδίας και όχι μόνο για το σήμερα. Είναι αυτό που είπα στο ξεκίνημα. Αν το αεροπλάνο έχει σταματήσει να πέφτει και απογειώνεται, αυτός είναι ο λόγος. Το αναπτυξιακό δεν είναι δυο, τρεις άνθρωποι. Είναι μια ολόκληρη δομή που έχει χτιστεί και που υλοποιείται. Σε αυτή τη δομή χρειάζονται όλοι να έχουν συγκεκριμένο ρόλο. Δεν μπορούν να έχουν τον ίδιο ρόλο.

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης είναι ένα ίνδαλμα για τους πάντες, για όλη την μπασκετική κοινωνία, όχι μόνο για αυτά που πέτυχε, αλλά για το ήθος του, την αντίληψή του και τις γνώσεις του. Δεν χρειάζεσαι μόνο ανθρώπους που έχουν προπονητική καριέρα, αλλά ανθρώπους που θα δώσουν το έναυσμα στα νέα παιδιά για να καταλάβουν πώς θα εξελιχθούν και να πάνε μπροστά.

Ο Διαμαντίδης είναι ιδανικός για αυτόν τον ρόλο. Κι όχι μόνο ο Διαμαντίδης. Είναι και ο Κώστας Τσαρτσαρής, ο οποίος δουλεύει νυχθημερόν. Είναι και άλλοι. Ο Σταυρόπουλος, ο Ντικούδης, πολύς κόσμος. Και θα έρθουν κι άλλοι. Άνθρωποι που δουλεύουν, προσφέρουν, κάνουν δουλειά και πραγματικά το βλέπουμε ότι το κλίμα έχει αλλάξει. Για να έρθουν τα αποτελέσματα χρειάζονται χρόνια, γιατί θα πρέπει να έρθει η νέα γενιά που θα φέρει τα αποτελέσματα. Και φυσικά οι προπονητές των ομάδων".

-Περιμένουμε και άλλους παλιούς παίκτες; Είναι κάτι που είχατε προαναγγείλει.

"Εμείς ανοίγουμε τις πόρτες μας σε όλες τις γενιές του ελληνικού μπάσκετ γιατί είμαστε περήφανοι για όλες τις γενιές. Εγώ σαν άνθρωπος μόνος μου ηλικιακά είμαι στη γενιά του 87 όπως και η μισή Ελλάδα . Με Γκάλη, Γιαννάκη, Φασούλα, Χριστοδούλου. Εκεί ουσιαστικά συστήθηκε το μπάσκετ στην Ελλάδα.

Το 2005 έγινε το άλμα του μπάσκετ στην Ελλάδα και νομίζω ότι αυτή τη στιγμή είμαστε στη νέα εποχή. Αν θα μπουν και άλλοι άνθρωποι που έχουμε αγαπήσει, αυτό θα γίνει, δε μπορώ να πω ποιος θα είναι, αλλά θα γίνει".

-Θα είναι από το 2005 ή από άλλη γενιά;

"Και από άλλη γενιά. Και του 2005 και άλλοι και ενδιάμεσες. Δεν είναι μία και νομίζω ότι αγκαλιάζουν όλοι την Ομοσπονδία.

-Γκάλη και Γιαννάκη τους έχετε στο μυαλό σας;

"Τον Γκάλη και τον Γιαννάκη τους έχουν όλοι οι Έλληνες στο μυαλό τους, είναι δυνατόν να μην τους έχω εγώ; Μπορεί να αγαπήσαμε όλους τους παίκτες στην Ελλάδα, λατρέψαμε τον Γκάλη όμως. Όλοι είμαστε παιδιά του Γκάλη. Αυτό πρέπει να το ομολογήσουμε κάποια στιγμή όλοι μας. Ο Γκάλης έφερε την επανάσταση στο μπάσκετ. Αυτή είναι η διαφορά".

Τα παράθυρα των Εθνικών πρέπει να υπάρχουν, αλλά όχι έτσι όπως γίνονται. Τώρα φέρνουν μιζέρια και τοξικότητα

- Αληθινή λύση και όχι ευχολόγια για το θέμα των παραθύρων έχετε να προτείνετε;

"Eγώ έχω να προτείνω, το θέμα είναι αν θέλουν να το ακούσουν"

-Μπορείτε να μας το πείτε και να μην είναι ευχολόγιο; Γιατί βαρεθήκαμε με τα ευχολόγια.

"Δεν επιτρέπεται κατά τη γνώμη μου κάποιοι σύλλογοι, κυρίως του εξωτερικού για να μην γελιόμαστε, να επιλέγουν ποιους θα στείλουν και ποιους όχι. Το έχουν κάνει Ισπανικές ομάδες αλλά και άλλες. Δε θα πρέπει οι επιλογές να γίνονται βάσει των ομίλων γιατί με αυτή τη λογική θα μπορούσαμε να πούμε στις ελληνικές ομάδες να μην αφήσουν για παράδειγμα κάποιο Σέρβο να παίξει στην Σερβία. Δεν το κάναμε.

Εγώ είμαι υπέρ του ευ αγωνίζεσθαι και πρέπει αυτό να γίνεται πάντα. Και αυτό έχει να κάνει με την αξιοπιστία των εθνικών ομάδων των παραθύρων. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα τεράστιο θέμα. Αν αρχίσουμε και ψάχνουμε ποιος ήταν ο δυνατός, ο αδύναμος, το δίκαιο, το άδικο θα μπλεχτούμε. Για μένα αυτό που πρέπει να γίνει και θα κάνω ενέργειες προς αυτό γιατί η Ελληνική Ομοσπονδία είναι μία από τις δυνατές Ομοσπονδίες άρα έχει μία παραπάνω ευθύνη είναι μαζί με τις άλλες Ομοσπονδίες να προτείνουμε λύσεις.

Θα προτείνουμε λύσεις λοιπόν γιατί αυτή τη στιγμή αυτό το οποίο βιώνουμε όλοι μας δεν είναι αν είναι επιτυχημένα ή όχι τα παράθυρα, δεν είναι αν προκρίνονται οι καλύτερες εθνικές ομάδες. Είναι ότι το μπάσκετ είναι διχασμένο. Χάνουν οι Ομοσπονδίες, χάνουν οι Εθνικές ομάδες αλλά κυρίως χάνουν οι σύλλογοι. Όταν αυτο το αντιληφθούν οι σύλλογοι τότε θα είναι σε θέση να πουν ότι δεν αξιζει να χάνουν από ένα καπρίτσιο".

Ο Βαγγέλης Λιόλιος στη συνέντευξή του στο SPORT24
Ο Βαγγέλης Λιόλιος στη συνέντευξή του στο SPORT24 ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY


Άρα δεν είστε στη λογική ότι φταίνε όλοι το ίδιο. Νομίζω ότι θεωρείτε πως είναι θέμα των συλλόγων της EuroLeague.

"Ότι έχουν προταθεί λύσεις προς τους συλλόγους, για να πάμε παρακάτω, έχουν προταθεί. Ότι έχουν προταθεί λύσεις για να προχωρήσουμε ενωμένοι όλοι μαζί, έχουν προταθεί. Αλλά από τη στιγμή που προτείνεται κάτι, πρέπει να το αποδεχτούν κιόλας.

Δεν μπορώ να καταλάβω πραγματικά, γιατί κι εγώ κάποτε ήμουν παράγοντας σε ομάδα, πώς γίνεται να σου προτείνεται μία λύση η οποία είναι προς το συμφέρον σου και να μην το δέχεσαι. Εκεί κάτι άλλο συμβαίνει. Θέλω να πιστεύω πως λίαν συντόμως δεν θα συμβαίνει αυτό, αλλά για να το διαπιστώσουμε πρέπει να κάνουμε πράξεις πράγματα τα οποία σκεφτόμαστε".

-Αν είναι να γίνουν τα πράγματα έτσι όπως έγιναν τώρα, θα πείτε όχι να μη γίνουν παράθυρα μέχρι να το λύσουμε; Ή αυτό που περνάτε μέσα από αυτή τη διαδικασία είναι τόσο όμορφο παρά τις δυσκολίες;

"Προσπαθώ να σκεφτώ αν ο θεσμός των παραθύρων που φέρνει την εθνική ομάδα κοντά στους φιλάθλους, με τον τρόπο που γίνεται βοηθά τελικά το άθλημα ή όχι. Εδώ υπάρχουν δύο παράγοντες: Είναι και τα παράθυρα και οι παίκτες και το σταφ που επιτρέπεται να συμμετάσχουν στα παράθυρα. Άρα, δεν είναι μόνο να πεις αν τα παράθυρα βοηθούν ή όχι.

Έτσι όπως γίνονται δεν βοηθούν. Τα παράθυρα ως παράθυρα, με σύμφωνη γνώμη, βοηθούν σίγουρα. Έτσι όπως γίνονται, υπάρχει τόση γκρίνια, τόση μιζέρια, τόση τοξικότητα, που τελικά κάνουν κακό στο άθλημα. Πρέπει να υπάρχουν, αλλά όχι έτσι όπως γίνονται"

Το Final 8 θα γίνει με φιλάθλους και των οκτώ ομάδων και όχι μόνο κατοίκων της περιοχής που το φιλοξενεί

-Το Φεβρουάριο ετοιμαζόμαστε για το πρώτο Final 8 που, ήταν ένα όνειρό σας. Ισχύει ότι θα διεξαχθεί και φέτος στο Ηράκλειο;

"Το Final 8 θα είναι γιορτή. Αυτό μπορώ να το εγγυηθώ. Τη Δευτέρα (5/12) θα ανακοινωθεί πού θα γίνει. Το μόνο σίγουρο είναι πως από τη μεριά μας ετοιμαζόμαστε ώστε αυτό να είναι μία γιορτή. Εννοείται ότι πάντα υπάρχουν θέματα για το πώς θα μπορέσει αυτό να υλοποιηθεί, με φιλάθλους δηλαδή, γιατί είναι σημαντικό να έχει φιλάθλους από οκτώ ομάδες. Εγώ θέλω φιλάθλους".

-Δηλαδή και οργανωμένους;

"Αν ο οργανωμένος σημαίνει ότι είναι οπαδός που έρχεται για να τα σπάσει σημαίνει ότι δεν είναι φίλαθλος. Εγώ θέλω φιλάθλους, όχι οπαδούς".

-Αν γίνει στην Κρήτη, θα είναι όπως πέρυσι, με φιλάθλους μόνο από την Κρήτη;

"Θα γίνει με φιλάθλους, αλλά όχι μόνο με φιλάθλους της περιοχής όπου θα διεξαχθεί το Final-8".

Θέλω ανεξάρτητο τον ΕΣΑΚΕ, αλλά όχι αυθαίρετο

-Η συνεργασία με τον ΕΣΑΚΕ είναι καλύτερη σε σχέση με το καλοκαίρι που πέρασε;

"Ο ΕΣΑΚΕ έχει την ευθύνη της διαχείρισης και της υλοποίησης ενός πρωταθλήματος, το οποίο είναι το μεγαλύτερο πρωτάθλημα στη χώρα. Με τα μεγαλύτερα πράγματα και το οποίο είναι αυτό που προσελκύει τους πάντες. Η αυτοδιαχείριση πολλές φορές είναι δύσκολο πράγμα. Δεν είναι εύκολο πράγμα.

-Είχατε πει, όμως, ότι θέλετε να είναι ανεξάρτητος, γιατί δεν ήταν. Είναι τώρα ανεξάρτητος από την ΕΟΚ;

"Είπα και κάτι άλλο, όμως, και το θυμάμαι πολύ καλά. Ανεξάρτητος, αλλά όχι αυθαίρετος. Ανεξάρτητο τον θέλω 100% τον ΕΣΑΚΕ. Αυθαίρετο δεν τον θέλω. Το καλοκαίρι αυθαιρέτησε. Όχι επειδή δεν έκανε αυτό που είπα εγώ, αλλά αυτό που είπε ο ίδιος. Όταν ο ίδιος έχει ψηφίσει κάτι και αναιρεί αυτά που έχει ψηφίσει, τότε αυθαιρετεί, δεν είναι ανεξάρτητος. Ανεξάρτητος σημαίνει να τηρώ αυτά που έχω ψηφίσει. Αυτό σημαίνει ανεξαρτησία για μένα.

Καταλαβαίνει ο καθένας τη διαφορά. Επειδή ξαναμπήκε στο τραπέζι αυτό το θέμα της κουβέντας στον ΕΣΑΚΕ, οι ίδιες οι ομάδες το άφησαν στο παρελθόν ως μια κακιά στιγμή όλων. Τελειώνει αυτό το κομμάτι και βάλαμε νέες βάσεις, γιατί αυτό που θέλω είναι ένας ανεξάρτητος ΕΣΑΚΕ. Ο ΕΣΑΚΕ που προχωράει μπροστά, αλλά δεν είναι αυθαίρετος"

-Στη συζήτηση 7 ξένοι που παίζουν οι 6, ποια είναι η δική σας άποψη; Είχατε κάνει πρόταση για 4 ως Προμηθέας στο παρελθόν...

"Εγώ το ξαναλέω, για 4 ξένους είναι η δική μου πρόταση σε ένα τέτοιο πράγμα. Το θέμα είναι πότε είμαστε έτοιμοι για 4 ξένους. Γιατί καλά τα λέμε, αλλά είμαστε έτοιμοι; Η θέση μου θα ήταν αυτή. Αλλά η θέση μου είναι αυτή όταν υπάρχουν και οι Έλληνες παίκτες, έχοντας βγει από αυτή τη διαδικασία για να μπορέσουν να επανδρώσουν.

Μέχρι τότε, όμως, αυτό που εμείς πρέπει να κάνουμε σε συνεργασία με τις ομάδες είναι πώς θα βρούμε τρόπους ώστε η επαγγελματική λίγκα να μπορέσει να αφήσει χώρο σε αναπτυξιακά μοντέλα ώστε κάποια στιγμή να την επανδρώσουν παίκτες. Αυτή η συζήτηση έχει ξεκινήσει με τον ΕΣΑΚΕ και ήδη κουβεντιάζουμε για ένα τριετές πλάνο υλοποίησης πραγμάτων. Για μένα το σημαντικό είναι παίζουν Έλληνες παίκτες. Το να είναι στη 12άδα και να μην παίζουν είναι το ίδιο. Γιατί αυτό που χρειάζονται οι εθνικές ομάδες δεν είναι απλά Έλληνες παίκτες, αλλά πρωταγωνιστές Έλληνες παίκτες".

Fake news ότι υπάρχει κόντρα με τον Παναθηναϊκό. Ας γράφουν όσα fake news θέλουν

-Από την αρχή λέγατε ότι θέλετε να ενώσετε το ελληνικό μπάσκετ. Πόσο πιστεύετε ότι το έχετε ενώσει; Και στην πραγματικότητα, μπορεί να ενωθεί το ελληνικό μπάσκετ; Ο Έλληνας γενικά;

"Το ελληνικό μπάσκετ μπορεί να ενωθεί και θα ενωθεί. Το μπάσκετ θα ενωθεί. Για να μπορέσεις να το ενώσεις, όμως, θα πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι θα βγουν από την ασφάλειά τους, τη βολή τους, από αυτά που έχουν χτίσει τόσα χρόνια γύρω τους και θα ανοιχτούν σε μια μπασκετική κοινωνία.

Εννοώ ότι σιγά-σιγά θα καταλάβουν πως το να είναι είναι κάτι ενωμένο σημαίνει ότι σπάω και όλους τους θυλάκους που υπήρχαν τόσα χρόνια, ώστε να ανοιχτεί στην κοινωνία το μπάσκετ. Αυτό θα γίνει σιγά-σιγά και γίνεται σιγά-σιγά. Το μπάσκετ θα ενωθεί, όχι επειδή το θέλω εγώ, όχι επειδή το θέλουν οι ομάδες, αλλά επειδή το θέλει η κοινωνία. Η κοινωνία θέλει ενωμένο μπάσκετ και το έδειξε".

-Να πούμε κάτι το οποίο είναι ξεκάθαρο. Υπάρχει και μια κόντρα με τον Παναθηναϊκό. Αυτό σας ενοχλεί;

"Είναι ξεκάθαρο πως είναι fake news. Το λέω ξεκάθαρα. Δεν υπάρχει καμία κόντρα με τον Παναθηναϊκό. Απολύτως. Εγώ σε οποιαδήποτε επικοινωνία έχω με τον Παναθηναϊκό, τους μιλάω για την άψογη συνεργασία που έχουμε και οι ίδιοι μου λένε το ίδιο. Γι αυτό μου κάνει εντύπωση ποιος τα διαδίδει αυτά".

- Υπάρχει, όμως, και αγωγή δική σας κατά του ιδιοκτήτη της ΚΑΕ Δημήτρη Γιαννακόπουλου.

"Άλλο κατά του ιδιοκτήτη που έκανε προσβλητικά και ψευδή σχόλια και συκοφαντική δυσφήμιση και άλλο κατά του Παναθηναϊκού. Ο Παναθηναϊκός είναι ένας οργανισμός που ήταν, είναι και θα είναι μεγάλος και θα εκπροσωπεί μια τεράστια μπασκετική κοινωνία. Μην μπερδεύουμε τα πρόσωπα με τους οργανισμούς. Να το ξεκαθαρίσουμε.

Εγώ δεν έχω καμία κόντρα με κανέναν, όπως το λέω. Το να προασπίζουμε τη θεσμική θέση του προέδρου της ΕΟΚ, την οποία θα την αφήσω στον επόμενο, είναι υποχρέωσή μου και αυτό θα κάνω πάντα. Όμως, να πω κάτι το οποίο θέλω να τονιστεί εδώ. Ζούμε στην εποχή των fake news, στην εποχή των ανώνυμων blog, στην εποχή με τα ψευδώνυμα, που ο καθένας έχει μία άποψη και δεν ξέρει ποιος είναι αυτός και εξομοιώνεται με τον ειδικό. Σε αυτή την εποχή ζούμε.

Όταν πας να αλλάξεις ένα μπασκετικό περιβάλλον που επί χρόνια υπήρχε και να απογειώσεις ξανά το αεροπλάνο όπως έλεγα, εννοείται πως κάποιοι βγαίνουν εκτός αεροπλάνου. Κάποιοι που θεωρούσαν τον εαυτό τους ότι ήταν το ίδιο το μπάσκετ. Ε, αυτοί θα έχουν fake news, θα ρίχνουν λάσπη, θα γράφουν με ψευδώνυμα, θα είναι ανώνυμα. Σε αυτούς, η μόνη απάντηση θα είναι η μη απάντηση. Ας γράφουν όσα fake news θέλουν. Η πραγματικότητα θα δείξει σε βάθος χρόνου ποια είναι fake και ποια είναι αληθινά. Καμία κόντρα, λοιπόν, με κανένα Παναθηναϊκό. Ίσα-ίσα που τους έχω ευχαριστήσει δημοσίως για όλη την υποστήριξη στην Εθνική ομάδα".

Υπήρξε και η ανακοίνωση για τον Παπαγιάννη...

"Δεν υπήρχε καμία ανακοίνωση κατά του Παναθηναϊκού. Ξεκάθαρο αυτό το πράγμα. Και για να μην αφήνω υπονοούμενα προς κάποιον παίκτη ο οποίος ήθελε να είναι στην εθνική ομάδα, το ξεκαθάρισα. Η Ομοσπονδία οφείλει με τις κινήσεις της να προστατεύει τους παίκτες, να προσπαθεί τους παράγοντες, τους πάντες. Αλίμονο αν πέσουν βορά οι παίκτες όταν έχουν θυσιάσει τον εαυτό τους στην εθνική ομάδα.

Οι ξένοι θέλουν να αντιγράψουν από εμάς τον ψηφιακό μετασχηματισμό

-Είχε συζητηθεί ότι μπορεί η Ομοσπονδία να φύγει από το ΟΑΚΑ και να πάει σε άλλα γραφεία. Αυτό το σκεφτήκατε κάποια στιγμή;

"Είναι δεδομένο ότι υπάρχει ένα πρόβλημα χώρου. Στραφήκαμε σε λύσεις να δούμε αν υπήρχαν και άλλοι χώροι, όχι να φύγουμε, αλλά να βρεθούν χώροι για να στεγαστούν κάποιες υπηρεσίες μας. Βέβαια τώρα από ό,τι βλέπω, με την ψηφιοποίηση αρκετών πραγμάτων ίσως τελικά να μη χρειάζεται όλο αυτό. Αλλά το όνειρό μου είναι κάποια στιγμή να φύγουμε από τα συμβατικά γραφεία και να πάμε σε ψηφιακά γραφεία. Δεν γίνεται 100%, αλλά αν γίνει σε ένα ποσοστό 40-50%, τότε γίνονται όλα πολύ πιο εύκολα, πιο γρήγορα και οικονομικά".

-Η Ομοσπονδία περνά πλέον στην ψηφιακή εποχή, είναι αλήθεια. Όλα λειτουργούν ηλεκτρονικά, όπως ακριβώς πρέπει να λειτουργεί κάτι σύγχρονο. Πώς το πετύχατε όλο αυτό;

"Για να μπορέσουν να υλοποιηθούν πράγματα πρέπει να ασχοληθούν άνθρωποι που ενδιαφέρονται, που είναι νέοι άνθρωποι, που έχουν όνειρα, φιλοδοξίες, είναι τεχνοκράτες και θέλουν να πάνε μπροστά. Αυτό συμβαίνει στην ομοσπονδία από τη στιγμή. Το δεύτερο είναι ότι πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο για να προχωρήσουμε στο 2023.

Η μεγαλύτερη καινοτομία που έχει γίνει είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η ψηφιακή πλατφόρμα που έχουμε φτιάξει, Είναι μια επανάσταση στο μπάσκετ. Είναι ουσιαστικά ένα εργαλείο καταγραφής όλων των εμπλεκομένων με το μπάσκετ που θα βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα που θα μας οδηγήσουν, τόσο εμένα όσο και τους μελλοντικούς, στη χάραξη της πολιτικής αλλά και στους μετρήσιμους στόχους για το άθλημα. Έτσι το μπάσκετ θα πάει μπροστά.

Παράλληλα είναι ο χώρος που εκεί ενώνεται όλη η μπασκετική κοινωνία και ενωμένη θα απολαμβάνει τα προνόμια των χορηγών του μπάσκετ και θα αισθάνεται έμπρακτα πια ότι είναι μία οικογένεια. Εκεί, λοιπόν, δεν είναι μόνο οι αθλητές. Πρέπει να είναι οι παράγοντες, οι προπονητές, οι ατζέντηδες, οι διαιτητές, οι βοηθοί διαιτητών, οι φίλαθλοι".

-Οι άλλοι πλέον παίρνουν κάτι από εμάς; Υπάρχει κάτι για παράδειγμα που να θέλουν να αντιγράψουν από την Ελλάδα;

"Ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Τους άρεσε πάρα πολύ σε παρουσίαση και έχει δώσει πάρα πολύ χρήσιμα αποτελέσματα ήδη".

Το ιδανικό μοντέλο για την εξέλιξη των παικτών θα είναι οι θυγατρικές ομάδες

-Το διπλό δελτίο όμως το αντέγραψε η Ομοσπονδία από άλλες χώρες. Πώς κρίνετε μέχρι στιγμής τον κανονισμό;

"Αυτό νομίζω ότι θα βοηθήσει πάρα πολύ το μπάσκετ γιατί έχουν βγει τρία καινούργια κομμάτια. Το ένα είναι το διπλό δελτίο, το άλλο είναι οι θυγατρικές ομάδες και το άλλο είναι το πρωτάθλημα των U21. Το καθένα έχει το δικό του στόχο, αλλά αυτά κάποια στιγμή πρέπει να ενωθούν προς μία κατεύθυνση.

Αν με ρωτούσατε τι θα ήταν ιδανικό να προχωρήσει μπροστά και το οποίο έχει πετύχει και στην Ευρώπη, είναι οι θυγατρικές ομάδες. Αυτό προχωρά πιο πολύ από όλα και όταν συνειδητοποιήσουν και τα μεγάλα κλαμπ το όφελος που θα έχουν, θα μπορούν να καταλάβουν ότι αυτή είναι η επόμενη μέρα της εξέλιξης των νέων παικτών.

-Θα είναι δηλαδή Ολυμπιακός Β’, Παναθηναϊκός Β’, Προμηθέας 2014;

"Το ιδανικό είναι αυτό. Για να φτάσουμε σε αυτό, όμως, θέλει κάποια βήματα. Αν μια ομάδα δεν το θέλει όμως, ό,τι και να περάσεις ως μέτρο, θα αποτύχει. Στην Ισπανία δηλαδή το έχουν πετύχει. Έχουν καταλάβει πως είναι προς όφελός τους και έχει πετύχει. Μόλις το δουν εμπράκτως ότι τους βοηθά, θα το αγκαλιάσουν περισσότερο. Γι’ αυτό ανέφερα το παράδειγμα της Ευρώπης".

Οι ξένοι στις εθνικές κατηγορίες που μπήκαν από φέτος, πιστεύετε ότι μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγή παικτών; Γιατί ακούστηκε και αυτό.

"Αυτό είναι μία πάρα πολύ ωραία κουβέντα και καλό είναι να υπάρχει πληροφόρηση και όχι παραπληροφόρηση. Πρώτα απ' όλα οι ξένοι παίκτες δεν πήγαν στις ομάδες, περιορίστηκαν στις ομάδες. Οι ξένοι παίκτες είχαν μπει στις ομάδες βάσει του αθλητικού νόμου και βάσει του ευρωπαϊκού δικαίου.

Το ευρωπαϊκό δίκαιο λοιπόν έδινε τη δυνατότητα σε όλους τους αθλητές που είναι είτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση είτε από εμπόλεμες περιοχές, δηλαδή για να το πω απλουστευμένα, οποιοσδήποτε αθλητής εκτός Αμερικής και Αυστραλίας, θα μπορούσε να εγγράφεται με τα ίδια ακριβώς δικαιώματα όπως ένας Έλληνας αθλητής. Σε ελεύθερο αριθμό. Εμείς λοιπόν μέσω της γενικής συνέλευσης βάλαμε έναν αυτοπεριορισμό και είπαμε ότι αυτό θα είναι αποδεκτό, εννοείται ότι συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε τον αθλητικό νόμο, αλλά αυτοπεριοριζόμαστε και λέμε ένας ξένος από κάθε ηλικιακή ομάδα. Στην αρχή νόμιζαν όλοι ότι βάλαμε ακόμα έναν.

Ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Βαγγέλης Λιόλιος
Ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Βαγγέλης Λιόλιος ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY


Όχι, αλλά περιορίσαμε στον έναν τους ξένους. Αυτό στο οποίο όμως κάναμε μία εισαγωγή και το οποίο θεωρώ πως ήταν ένα βήμα προς τη θετικότατη κατεύθυνση είναι, με μία σειρά άλλων μέτρων, να μπουν στην Elite League οι δύο ξένοι παίκτες με συγκεκριμένο χρόνο συμμετοχής και με ταυτόχρονη είσοδο νέων παικτών.

Το αποτέλεσμα το βλέπουν όλοι πια. Ότι έχουμε μια λίγκα η οποία έχει αλλάξει το μπάσκετ που παίζει, που στην πλειοψηφία της παίζουν νέοι αθλητές, είναι πολύ πιο γρήγορο το μπάσκετ, πολύ πιο ανταγωνιστικό και με τις επόμενες ενέργειες που θα κάνουμε τα επόμενα χρόνια θα δούμε ότι είναι μία λίγκα η οποία θα φύγει προς τα μπροστά, σε ένα αναπτυξιακό πλέον μοντέλο για την Basket League, και θα μπορέσουν και η B' αλλά και η Γ' Εθνική στους άνδρες να κάνουν βήματα προς τα μπροστά.

Αυτό που θα ήθελα να δω όμως και περιμένω είναι αντίστοιχες κινήσεις προς αυτή τη κατεύθυνση, μετά από τη σύμφωνη γνώμη και των ομάδων, να γίνουν και στην Α1 γυναικών. Πάντως το μοντέλο της Elite League μέχρι ώρας είναι απόλυτα επιτυχημένο".

-Υπάρχει παράπονο στο μπάσκετ γυναικών. Ότι δεν έχετε δώσει τόση σημασία στο μπάσκετ γυναικών όσο στην Elite League.

"Εγώ θέλω ό,τι γίνεται, να γίνεται με σύμφωνη γνώμη και των ομάδων. Αν οι ίδιες οι ομάδες δεν θέλουν κάτι, εγώ δεν μπορώ να τους το επιβάλω. Ό,τι έκανα, λοιπόν, με την Elite League πέρυσι, έκανα το ίδιο και με τη Α1 γυναικών πέρυσι. Πέρυσι, λοιπόν, οι παράγοντες των ομάδων της Elite League αποδέχθηκαν πλήρως το μοντέλο που τους πρότεινα. Η Α1 Γυναικών δεν το δέχτηκε. Τα αποτελέσματα είναι εμφανή. Είχαμε μια Elite League η οποία προχώρησε μπροστά και μία Α1 Γυναικών που δεν προχώρησε.

Όταν φέτος, λοιπόν, τους ξαναπρότεινα πράγματα με ένα κοινό μοντέλο για να προχωρήσουμε, στην Elite League, καταλαβαίνοντας ότι αυτό ήταν προς όφελός τους, προχώρησαν τρέχοντας. Οι παράγοντες της Α1 Γυναικών, όμως, θεώρησαν πως «εμείς θα κάνουμε το δικό μας». Κάποιες ομάδες, όχι όλες. Αν δεν υπάρχει σύμφωνη γνώμη όλων των ομάδων, αν δεν υπάρχει ομόνοια, αν δεν καταλαβαίνουν ότι η ενότητα ενός χώρου είναι προς το καλό όλων, εγώ δεν θα έρχομαι κουνώντας το δάχτυλο να τους το πω".

-Θα έχουμε πιο υψηλό επίπεδο στο μπάσκετ γυναικών από εδώ και στο εξής με εφαλτήριο την Εθνική που πήγε στο Ευρωμπάσκετ;

"Είναι εντυπωσιακό αυτό το οποίο έχει πετύχει η Εθνική και δείχνει τη δύναμη που έχουν οι ομάδες όταν είναι ενωμένες, όταν κάνουν κατάθεση ψυχής, όταν το πιστεύουν, όταν έχουν καλές παίκτριες και καλό προπονητικό σταφ. Είναι ομάδα, το έχουν δείξει και είμαι πάρα πολύ χαρούμενος και περήφανος. Αν οι παράγοντες που ασχολούνται με το μπάσκετ γυναικών συνειδητοποιήσουν τη δυναμική που έχει το άθλημα, αφήσουν στην άκρη τις κόντρες τους, ενωθούν και με εφαλτήριο την ομοσπονδία κάνουμε νέα όμορφα πράγματα, θα απογειωθεί το μπάσκετ.

Ακόμα δεν ξέρω γιατί έφυγε ο Χριστοδούλου, fake news και ότι τον καπέλωσε ο Πιτσίλκας

-Πάμε και στο κομμάτι διαιτησία. Έχει πρόβλημα η Ελλάδα με τη διαιτησία;

"Η διαιτησία είναι το κλασικό θέμα συζήτησης σε όλες τις χώρες, όχι μόνο στην Ελλάδα. Παντού είναι αυτό. Είναι πολλές φορές και το άλλοθί μας. Είναι σημαντικός συντελεστής του αθλήματος. Κάποιες φορές μπορεί να είναι πρόβλημα αλλά το θεωρούμε πρόβλημα παραπάνω από αυτό που είναι"..

-Ο Χρήστος Χριστοδούλου γιατί έφυγε μέσα σε μια νύχτα;

""Δεν το ξέρω. Αυτή είναι η ξεκάθαρη απάντησή μου. Δεν το ξέρω. Και το λέω αυτό με στενοχώρια και το λέω και ευθαρσώς αυτό το πράγμα. Ο Χριστοδούλου ήταν ένας εξαιρετικός συνεργάτης, ένας εξαιρετικός άνθρωπος που κυριολεκτικά ενώ όλα πήγαιναν όπως τα περιμέναμε, νύχτα, όπως το λέω, νύχτα, μου είπε ότι δεν θέλει να είναι στην Ομοσπονδία. Χωρίς καμμία δικαιολογία, χωρίς κανένα εμφανή λόγο. Όπως και να έχει όμως εγώ πάντα θα τον σέβομαι και θα τον εκτιμώ αλλά η συγκεκριμένη συμπεριφορά του είναι ακατανόητη"..

-Τον καπέλωσε ο Πιτσίλκας;

"Η ξεκάθαρη απάντησή μου είναι ότι σίγουρα αυτό δεν συνέβη και όποιος το ισχυρίζεται είναι fake news. Και το λέω με όλη την ευθύνη του λόγου μου".

-Τώρα ο Πιτσίλκας είναι Νο1 στην ελληνική διαιτησία;

""Ο Πιτσίλκας αυτή τη στιγμή έχει έναν συγκεκριμένο ρόλο στη διαιτησία, ως σύμβουλος ομοσπονδίας, που τον θέλω να είναι σύμβουλος για πράγματα τα οποία πρέπει να σχεδιάσουμε για το μέλλον. Υπάρχουν πολύ σημαντικές βελτιώσεις που χρειάζεται η Ελληνική διαιτησία και πρέπει να δουλέψει με την εμπειρία που έχει προς αυτή τη κατεύθυνση. Πέρυσι μπορεί να ήταν Πρόεδρος της ΚΕΔ αλλά φέτος ο ρόλος του είναι πολύ πιο σπουδαίος. Φυσικά εννοείται ότι η ΚΕΔ όπως πέρυσι έτσι και φέτος λειτουργεί πλήρως ανεξάρτητα. Έχει ένα νέο Πρόεδρο και άλλα 4 ικανότατα στελέχη που επιτελούν ένα σπουδαίο έργο"..

-Τρέμετε στην ιδέα ότι υπάρχει ένα ντέρμπι μπροστά όπου μπορεί να γίνει φασαρία και τελικά η φασαρία να καταλήξει στην Ομοσπονδία;

""Φυσικά και όχι. Εγώ θέλω να ξέρω ότι έχουν γίνει τα πράγματα σωστά. Και από τη στιγμή που η ΚΕΔ λειτουργεί άρτια δεν έχω καμμία απολύτως ανησυχία. Από εκεί και πέρα δεν πρόκειται να «θυμώσω» με κανέναν σε ό,τι και να πει, αρκεί να είναι στο φίλαθλο πνεύμα".

-Έχετε, όμως, στείλει κάποιες οδηγίες ότι όποιος μιλά για τη διαιτησία θα τιμωρείται...

"Έχω μιλήσει με τα σωματεία και έχω εξηγήσει τι γίνεται. Υπάρχουν πλήρεις διαδικασίες. Όταν κάποιος θεωρεί ότι αδικείται από τη διαιτησία, υπάρχει διαδικασία ελέγχου του αγώνα. Αφού ελεγχθεί και μετά μπορεί να πει ό,τι θέλει. Μέχρι να ελεγχθεί όμως, δεν μπορεί να ρίχνει λάσπη ή οτιδήποτε ενώ υπάρχουν διαδικασίες. Δεν έχει να κάνει με το αν προσβάλει τη διαιτησία ή την Ομοσπονδία. Προσβάλλει το άθλημα. Εγώ αυτό λέω. Δεν μπορεί να προσβάλουμε και να πυροβολούμε τα πόδια μας".

-Τη διαιτησία την δώσατε στον ΕΣΑΚΕ; Τους προτείνατε να την πάρουν;

""Όχι. Η διαιτησία δεν μπορεί να φύγει από την ΕΟΚ. Είναι θέμα νόμου. Αυτή τη στιγμή ο αθλητικός νόμος είναι ξεκάθαρος. Συζήτησα πάρα πολύ καλά με τον ΕΣΑΚΕ. Με όλες τις ομάδες, με τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών ή με τους ιδιοκτήτες. Στις κουβέντες που κάναμε, ζήτησα τη γνώμη όλων για τη διαιτησία. Τους ρώτησα αν θα ήθελαν να φτιάξουν ένα μηχανισμό οι ίδιοι ο οποίος θα προτείνει στην ΚΕΔ τους διαιτητές του κάθε αγώνα και η ΚΕΔ ενδεχομένως θα τους αποδέχεται. Τους ρώτησα ευθέως αν θα το ήθελαν αυτό. Ή έχουν εμπιστοσύνη στο τρόπο λειτουργίας της ΚΕΔ; Μου ανέφεραν πως είχαν εμπιστοσύνη στην ΕΟΚ και ότι σε καμμία περίπτωση δεν ήθελαν το πρώτο μοντέλο. Αυτή η πρόταση τους ήταν ομόφωνη. Από όλες τις ομάδες".

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΛΙΟΛΙΟΣ ΕΟΚ ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΤΟΥΔΗΣ ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ