BASKETBALL ANALYSIS

Ο Τσαλμπούρης άνθισε στον Απόλλωνα Πάτρας

Ο Γιώργος Τσαλμπούρης με την φανέλα του Απόλλωνα Πάτρας
Ο Γιώργος Τσαλμπούρης με την φανέλα του Απόλλωνα Πάτρας INTIME

Η 25αρα κόντρα στον ΠΑΟΚ ήταν το κερασάκι στην τούρτα μίας εξαιρετικής σεζόν του Γιώργου Τσαλμπούρη, ο οποίος έχει ανθίσει στον Απόλλωνα Πάτρας. Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout.

Ο Γιώργος Τσαλμπούρης (25 χρονών, 2.17 μέτρα) έψαχνε χρόνια μία πραγματική ευκαιρία. Είχε ανά καιρούς στιγμές, είδε προπονητές να του δίνουν χρόνο συμμετοχής. Κανείς όμως δεν τον εμπιστεύτηκε περισσότερο από ότι ο Νίκος Βετούλας φέτος στον Απόλλωνα Πάτρας, στα χέρια του οποίου ο Κατερινιώτης φόργουορντ/σέντερ έχει εκτοξευτεί φέτος.

Μία μαγική εμφάνιση

Στην νίκη του Απόλλωνα Πάτρας επί του ΠΑΟΚ (95-91) ο Γιώργος Τσαλμπούρης είχε βραδιά καριέρας, τελειώνοντας τον αγώνα με 25 πόντους (ρεκόρ καριέρας) με 5/8 δίποντα, 4/9 τρίποντα, 3/3 βολές, 1 ριμπάουντ και 6 ασίστ (ρεκόρ καριέρας) σε 33 λεπτά συμμετοχής. Το δε Shot Chart του ήταν εξαιρετικό:

Το Shot Chart του Γιώργου Τσαλμπούρη κόντρα στον ΠΑΟΚ
Το Shot Chart του Γιώργου Τσαλμπούρη κόντρα στον ΠΑΟΚ INSTAT SCOUT

Η νίκη του Απόλλωνα ξεκίνησε από τον Τσαλμπούρη και ολοκληρώθηκε με αυτόν, με τον άλλοτε παίκτη της ΑΕΚ, του ΠΑΟΚ και του Κολοσσού να είναι σε εξαιρετική βραδιά, σκοράροντας με κάθε τρόπο.

Συγκεκριμένα,σύμφωνα με το InStat Scout, ο Τσαλμπούρης σκόραρε με τους εξής τρόπους:
Catch and Shoot (Σουτ από στάση): 8 πόντοι σε 7 κατοχές
Post Ups (Παιχνίδι με πλάτη): 7 πόντοι σε 5 κατοχές
Πικ εν Ποπ (Σκριν και κίνηση προς τα έξω όπου σούταρε): 3 πόντοι σε 2 κατοχές
Isolation (Ένας εναντίον ενός): 3 πόντοι σε μία κατοχή
Επιθετικό ριμπάουντ: 2 πόντοι σε μία κατοχή

Ο Τσαλμπούρης έβγαινε στην περιφέρεια όταν χρειαζόταν και πόσταρε κοντύτερους αντιπάλους όποτε το έκρινε απαραίτητο. Πάνω-κάτω δηλαδή έκανε ό,τι κάνει όλη την σεζόν.

Παίζοντας κοντά και μακριά από το καλάθι

Την φετινή σεζόν ο Τσαλμπούρης έχει 16.4 πόντους, 3.8 ριμπάουντ και 1.8 ασίστ μέσο όρο με 36.4% στα τρίποντα σε 32 λεπτά συμμετοχής, με όλους τους αριθμούς να αποτελούν καριέρας. Βάσει μέσου όρου είναι ο 7ος σκόρερ του πρωταθλήματος και πρώτος σκόρερ ανάμεσα στους Έλληνες, με τον επόμενο να είναι ο Ιωάννης Παπαπέτρου (13 πόντοι μέσο όρο). Το Shot Chart του από την φετινή σεζόν έχει επίσης το δικό του ενδιαφέρον:

Το Shot Chart του Γιώργου Τσαλμπούρη την σεζόν 2021/22
Το Shot Chart του Γιώργου Τσαλμπούρη την σεζόν 2021/22 INSTAT SCOUT

Σύμφωνα με το InStat Scout, ο Τσαλμπούρης εκδηλώνει τις φετινές του επιθέσεις ως εξής:
Post Up: 4 κατοχές ανά αγώνα - 0.94 πόντοι ανά κατοχή
Catch and Shoot: 4 κατοχές ανά αγώνα - 1.06 πόντοι ανά κατοχή
Catch and Drive: 1.9 κατοχές ανά αγώνα - 0.73 πόντοι ανά κατοχή
Πικ εν Ποπ: 1.8 κατοχές ανά αγώνα - 1.75 πόντοι ανά κατοχή

Ο Τσαλμπούρης έγινε γνωστός κυρίως επειδή ήταν ένα παιδί με ύψος 2.17 μέτρα που μπορούσε να σουτάρει από την περιφέρεια. Το θέμα είναι ότι ποτέ κάποιος δεν του ζήτησε να κάνει περισσότερα, πιθανότατα επειδή στις ομάδες που βρέθηκε δεν υπήρχε αυτή η πολυτέλεια. Στον φετινό Απόλλωνα όμως ο Κατερινιώτης φόργουορντ/σέντερ κάνει και άλλα πράγματα εκτός από το να σουτάρει.

Το σουτ εξακολουθεί να είναι το βασικό προσόν του Τσαλμπούρη. Το γεγονός όμως ότι πλέον του δίνεται η δυνατότητα να ποστάρει - για την ακρίβεια έχει ποστάρει περισσότερες φορές από κάθε άλλον παίκτη στην Stoiximan Basket League φέτος - έχει ανοίξει το παιχνίδι του. Τον έχει εξελίξει, τον βοηθάει να δείχνει και άλλα πράγματα. Οι 6 ασίστ που μοίρασε κόντρα στον ΠΑΟΚ (ρεκόρ καριέρας) δείχνει ότι σταδιακά καταλαβαίνει - και διαβάζει - καλύτερα το παιχνίδι.

Είναι σαφές ότι ο Τσαλμπούρης έχει πολλά πράγματα να δουλέψει. Θέλει δουλειά σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ στην επίθεση, αφού πρέπει να ρολάρει πιο δυναμικά προς το καλάθι, αν και φέτος δεν του ζητάνε κάτι τέτοιο, παρά μόνο να βγαίνει στην περιφέρεια όταν στήνει το σκριν για να ανοίγει το γήπεδο. Η άμυνα στο Πικ εν Ρολ είναι επίσης ένα ζήτημα, το οποίο μεγαλώνει λόγω της επιλογής του Απόλλωνα Πάτρας να παίζει με αλλαγές, κάτι που σαφώς δεν βολεύει έναν παίκτη με το δικό του κορμί, αφού θα του ταίριαζε κάτι διαφορετικό (ίσως ένα Hedge Out όπου θα βγαίνει δυναμικά ή άμυνα Drop, όπου θα μένει πίσω). Αυτή ωστόσο είναι μία συνειδητή επιλογή του Νίκου Βετούλα από την στιγμή που στο ρόστερ του Απόλλωνα υπάρχουν νεαροί Αμερικανοί που υστερούν στον τομέα της τακτικής. Η άμυνα στο post επίσης αποτελεί ζήτημα για τον 25χρονο φόργουορντ/σέντερ. Όλα αυτά όμως είναι πράγματα που μπορεί να δουλέψει.

Η σεζόν της απόλυτης έκρηξης

Υπάρχει αρκετός κόσμος που έσπευσε να ξεγράψει τον Γιώργο Τσαλμπούρη. Κάποιοι τον χαρακτήρισαν χαμένο ταλέντο. Είναι γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια ο Κατερινιώτης φόργουορντ/σέντερ είχε μία αστάθεια στην απόδοσή του. Οι ψηλοί όμως - και ειδικά οι… πολύ ψηλοί όπως αυτός - συχνά αργούν να ωριμάσουν. Χρειάζονται χρόνο να συνηθίσουν το σώμα τους, χρειάζονται χρόνο συμμετοχής, αλλά και την δυνατότητα να μάθουν από τα λάθη τους μέχρι να “λυθούν”.

Στον Απολλωνα Πάτρας ο Τσαλμπούρης βρήκε αυτό που έψαχνε εδώ και χρόνια: Ευκαιρίες και άπλετο χρόνο συμμετοχής. Σε μία ομάδα με μικρό σε μέγεθος ρόστερ και συγκεκριμένους στόχους, ο Νίκος Βετούλας φάνηκε να βρίσκει το κουμπί του ψηλού από την Κατερίνη. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει το άγχος ότι θα βρεθεί στον πάγκο στο πρώτο λάθος σίγουρα έπαιξε ρόλο στο να τονωθεί η αυτοπεποίθησή του. Και τα αποτελέσματα φαίνονται.

Ο Γιώργος Τσαλμπούρης έφτασε 25 χρονών, αλλά δείχνει πλέον να βρίσκεται σε ένα περιβάλλον που του ταιριάζει. Στον Απόλλωνα έχει ανθίσει. Αν συνεχίσει έτσι, τότε δεν αποκλείεται στις επόμενες κλήσεις της Εθνικής Ανδρών για τα “παράθυρα” της FIBA να δει και το δικό του όνομα. Δεν χρειάζεται όμως να κοιτάξει κάποιος τόσο μακριά. Προς το παρόν, σημασία έχει το επόμενο παιχνίδι. Όπως και να έχει, ο Γιώργος Τσαλμπούρης δείχνει ότι πλέον είναι εδώ.

24 Bet - Το Στοίχημα επιστρέφει στο SPORT24

Το SPORT24 απέκτησε νέα ενότητα με έγκυρο και μοναδικό περιεχόμενο για το Στοίχημα! Προγνωστικά στοιχήματος, προτάσεις και αναλύσεις με την υπογραφή του SPORT24 και της έμπειρης ομάδας δημοσιογράφων του. Καθημερινό περιεχόμενο με προτάσεις για το στοίχημα σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ στο S24 BET.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS STOIXIMAN BASKET LEAGUE ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ