BASKETBALL ANALYSIS

Ο Τρίσταν Βούκσεβιτς είναι το τελευταίο διαμάντι της Ρεάλ

Ο Τρίσταν Βούκσεβιτς της Ρεάλ
Ο Τρίσταν Βούκσεβιτς της Ρεάλ ALAMY/VISUALHELLAS.GR

Ο Τρίσταν Βούκσεβιτς ήταν καθοριστικός στην νίκη της Ρεάλ μέσα στην έδρα της Μπαρτσελόνα και το SPORT 24 αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout την επίδρασή του στις δύο πλευρές του παρκέ, αλλά και την προοπτική του.

Ο Τρίσταν Βούκσεβιτς (18 χρονών, 2.09 μέτρα) ήταν μία από τις αποκαλύψεις της Ρεάλ στην νίκη θρίλερ με 87-85 μέσα στην έδρα της Μπαρτσελόνα, παίζοντας σημαντικό ρόλο στην επικράτηση των πληγωμένων από τραυματισμούς Μαδριλένων.

Παίζοντας συχνά παρέα με τον 19χρονο Ουσμάν Γκαρούμπα κάτω από τα καλάθια, ο άλλοτε παίκτης του Ολυμπιακού (και γιος του πρώην "ερυθρόλευκου",Ντούσαν Βούκσεβιτς) έδειξε πρωτοφανή ωριμότητα, μοιάζοντας με βετέρανο, ολοκληρώνοντας τον αγώνα με 11 πόντους με 3/5 τρίποντα, 4 ριμπάουντ, 1 ασίστ και 1 κόψιμο σε 21 λεπτά συμμετοχής. Κι αν απλοί αριθμοί του είναι εντυπωσιακοί, μία ματιά στα πιο αναλυτικά στατιστικά του InStat Scout κάνει ακόμα πιο εντυπωσιακή την παρουσία του.

ΤΑ ΣΚΡΙΝ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΜΠΑΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΟ ΣΟΥΤ ΠΟΥ ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ

Ο Πάμπλο Λάσο ήξερε ότι ο Βούκσεβιτς θα είναι ο παίκτης που θα άφηνε ελεύθερο η Μπαρτσελόνα στην επίθεση και θα σημάδευε στην άμυνα. Αντί ωστόσο να τον κρύψει, του ζήτησε κάτι άλλο: Να στήνει και αυτός σκριν στους περιφερειακούς των Μαδριλένων και συχνά να κάνει Pop Out για να απειλήσει από την περιφέρεια. Και κάπως έτσι ξεκίνησε ένα μέρος της αποδόμηση της άμυνας της Ρεάλ.

Σύμφωνα με το InStat Scout, ο Βούκσεβιτς έστησε 14 σκριν πάνω στην μπάλα στο παιχνίδι. Τρεις φορές έκανε Pop Out (έμεινε στο τρίποντο δηλαδή) και επιχείρησε τρίποντο, ευστοχώντας σε δύο περιπτώσεις, υποχρεώνοντας την αντίπαλη άμυνα να ασχοληθεί μαζί του, ακόμα και όταν δεν εμπλεκόταν στα σκριν, αφού έπρεπε οι αντίπαλοι ψηλοί να τον επιτηρούν στην περιφέρεια, ανοίγοντας διαδρόμους. Και δεν υπήρχε και άλλη επιλογή από την στιγμή που ο Βούκσεβιτς είχε 3/5 τρίποντα.

Το Shot Chart του Βούκσεβιτς κόντρα στην Μπαρτσελόνα
Το Shot Chart του Βούκσεβιτς κόντρα στην Μπαρτσελόνα INSTAT SCOUT

Το Shot Chart του Τρίσταν Βούκσεβιτς κόντρα στην Μπαρτσελόνα (Πηγή: InStat Scout)

Ο Βούκσεβιτς δεν ήταν αυτός που έστησε τα περισσότερα σκριν. Αυτός ήταν ο Γκαρούμπα που ενεπλάκη σε Πικ εν Ρολ 31 φορές. Το βασικό ωστόσο ήταν ότι ο Σέρβος δεν στεκόταν απλώς σε μία γωνία όπως συχνά συμβαίνει με τους νεαρούς παίκτες. Ήταν ενεργός στην επίθεση, έδωσε λύσεις, τίποτα δεν ήρθε στην τύχη.

ΗΤΑΝ ΣΤΟΧΟΣ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ, ΑΛΛΑ ΑΝΤΕΞΕ

Την ίδια στιγμή που ο περισσότερος κόσμος στάθηκε στην επιθετική παρουσία του στο παρκέ, ήταν η αμυντική του παρουσία που τον κράτησε στο παιχνίδι για 21 λεπτά. Και ο λόγος είναι ότι άντεξε το διαρκές σημάδι της Μπαρτσελόνα, η οποία ήθελε να ποντάρει στην απειρία του, αλλά και στα μέτρια πλάγια βήματά του. Ο Βούκσεβιτς όμως άντεξε.

Σύμφωνα με το InStat Scout, ο Σέρβος ψηλός ενεπλάκη σε 15 αμυντικές κατοχές και δέχθηκε μόλις 15 πόντους σε τέτοια κατάσταση, δηλαδή 1 πόντο ανά κατοχή, προκαλώντας παράλληλα τρία λάθη σε τέτοια κατάσταση. Ο ένας πόντος ανά κατοχή παθητικό είναι ένα εξαιρετικό νούμερο, ειδικά σε ένα παιχνίδι που πήγε στους 85 πόντους.

Με τον Βούκσεβιτς να αντέχει στο σημάδι της Μπαρτσελόνα και παράλληλα να δίνει λύσεις στην επίθεση, η Ρεάλ είχε την δυνατότητα να τον αφήσει στο παρκέ για αρκετή ώρα όσο ο Ταβάρες ήταν στον πάγκο φορτωμένος με φάουλ. Αυτό πάντως που σίγουρα δεν περίμενε ούτε και ο πιο αισιόδοξος Μαδριλένος ήταν ότι ο Βούκσεβιτς θα τελείωνε τον αγώνα με τον υψηλότερο συντελεστή στον δείκτη “+/-” με +15. Πόσω μάλλον να είναι – σύμφωνα με το InStat Scout – μέλος των τριών εκ των τεσσάρων καλύτερων πεντάδων της Ρεάλ στο παιχνίδι!

Συγκεκριμένα, η πεντάδα Γιουλ, Κοζέρ, Φερνάντεθ, Βούκσεβιτς, Γκαρούμπα είχε +10 σε 8.5 λεπτά παρουσίας, η πεντάδα Λαπροβιτολα, Τέιλορ, Φερνάντεθ, Βούκσεβιτς. Γκαρούμπα είχε +7 σε 3 λεπτά και 42 δευτερόλετπα παρουσίας και η πεντάδα Λαπροβίτολα, Κοζέρ, Κάρολ, Φερνάντεθ, Βούκσεβιτς +5 σε 16 δευτερόλεπτα παρουσίας.

ΕΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΤΑΛΕΝΤΟ

Ο Τρίσταν Βούκσεβιτς συστήθηκε για τα καλά στο ευρωπαϊκό κοινό με την εμφάνισή του κόντρα στην Μπαρτσελόνα. Στην πραγματικότητα βέβαια οι μυημένοι τον ήξεραν εδώ και καιρό, ενώ αρκετοί τον έχουν μάθει φέτος, αφού έχει αγωνιστεί σε 8 αγώνες της Ρεάλ, έχοντας 4.4 πόντους και 2.3 ριμπάουντ μέσο όρο με 50% στα τρίποντα (7/14) σε 10 λεπτά συμμετοχής.

Το Shot Chart του Βούκσεβιτς
Το Shot Chart του Βούκσεβιτς INSTAT SCOUT

Το Shot Chart του Βούκσεβιτς την φετινή σεζόν (Πηγή: InStat Scout)

Ο Βούκσεβιτς είναι ένας ξεχωριστός παίκτης. Και αυτό που τον κάνει ξεχωριστό είναι το γεγονός ότι είναι ένας παίκτης που συνδυάζει δύο προσόντα που σπάνια υπάρχουν μαζί. Είναι Stretch ψηλός (ψηλός που σουτάρει από την περιφέρεια δηλαδή), που παράλληλα μπορεί να προστατέψει το καλάθι, αφού είναι μακρύς, με καλό timing και – κυρίως – ξέρει τον βασικό κανόνα που ισχύει για τους rim protectors: Σηκώνεται κάθετα από το έδαφος και δεν κατεβάζει τα χέρια. Και μία ματιά στα σουτ που έχει κληθεί να μαρκάρει το δείχνουν, αφού οι αντίπαλοί του σουτάρουν μόλις με 45% στο “ζωγραφιστό” όταν ο αμυντικός είναι ο Βούκσεβιτς.

Τα σουτ που έχει μαρκάρει ο Βούκσεβιτς
Τα σουτ που έχει μαρκάρει ο Βούκσεβιτς INSTAT SCOUT

Το Shot Chart των προσπαθειών που έχει μαρκάρει ο Βούκσεβιτς την φετινή σεζόν (Πηγή: InStat Scout).

Ο Βούκσεβιτς δεν είναι τέλειος. Έχει ψεγάδια. Τα πλάγια βήματά του θέλουν δουλειά για να μην είναι στόχος στην άμυνα. Πρέπει να δυναμώσει το κορμί του για να αντέξει περισσότερο το ξύλο κοντά στο καλάθι. Πρέπει να βελτιωθεί στον τρόπο που βάζει την μπάλα στο παρκέ. Η πρώτη ύλη όμως που έχει (ύψος, σωματομετρικα στοιχεία, μπασκετικό I.Q, επαφή με το καλάθι) είναι εξαιρετική. Ο Βούκσεβιτς είναι ένα πραγματικό διαμάντι. Και η Ρεάλ έχει ήδη αρχίσει να του δίνει ευκαιρίες. Και αυτό είναι το καλύτερο που μπορεί να συμβεί σε έναν παίκτη για να πιάσει το μπασκετικό του ταβάνι.

Photo Credits: ALAMY/VISUALHELLAS.GR

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ EUROLEAGUE ΙΣΠΑΝΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ