BASKETBALL ANALYSIS

Ο Πάνγκος ήταν υπεύθυνος για τους 60 από τους 112 πόντους της Ζενίτ κόντρα στον Παναθηναϊκό

Ο Κέβιν Πάνγκος με τη φανέλα της Ζενίτ στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό
Ο Κέβιν Πάνγκος με τη φανέλα της Ζενίτ στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό EUROKINISSI

Ο Κέβιν Πάνγκος ξεκοκάλισε την άμυνα του Παναθηναϊκού με 33 πόντους και 11 ασίστ. Στην πραγματικότητα όμως ήταν υπεύθυνος για 60 από τους 112 πόντους της Ζενίτ. Το SPORT 24 αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout.

Πριν τον αγώνα του Παναθηναϊκού με την Ζενίτ, οι Όντεντ Κάτας και Άαρον Γουάιτ είχαν ξεκαθαρίσει ότι κλειδί για τους “πράσινους” θα ήταν ο περιορισμός του Κέβιν Πάνγκος. Αυτό ωστόσο αποδείχθηκε αδύνατο.

Ο Καναδός γκαρντ είχε βραδιά καριέρας κόντρα στο “τριφύλλι”, οδηγώντας την Ζενίτ στην νίκη με 112-83, κάτι που εξασφάλισε την πρόκριση στα playoffs της EuroLeague, ολοκληρώνοντας τον αγώνα με 33 πόντους με 7/12 τρίποντα και 11 ασίστ. Το θέμα ωστόσο δεν ήταν απλώς ότι έκανε ζημιά, αλλά πώς την έκανε, ξεκοκαλίζοντας την άμυνα των “πράσινων”.

ΟΛΑ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΠΙΚ ΕΝ ΡΟΛ

Δεν είναι μυστικό ότι ο Πάνγκος είναι ο παίκτης από τον οποίο ξεκινούν σχεδόν όλα στην Ζενίτ. Σύμφωνα με το InStat Scout, ο Καναδός γκαρντ εμπλέκεται σε 56.3 κατοχές ανά αγώνα στην επίθεση της ομάδας, όντας 13ος στην διοργάνωση. Εξίσου γνωστό είναι ότι το βασικό όπλο του Πάνγκος είναι η εκτέλεση μετά από ντρίμπλα έπειτα από κατάσταση Πικ εν Ρολ, με τα Advanced Stats του InStat Scout να αναφέρουν ότι σε κάθε παιχνίδι εκτελεί 5.2 σουτ σε τέτοια κατάσταση, όντας τρίτος σε προσπάθειες ανά αγώνα πίσω μόνο από τους Αλέξι Σβεντ (7.04 ανά αγώνα) και Γουέιντ Μπάλντουιν (5.35 ανά αγώνα). Θα περίμενε κανείς λοιπόν ότι ο Παναθηναϊκός θα προσπαθούσε να τον βγάλει από την ζώνη άνεσής του. Αυτό όμως δεν έγινε ποτέ.

Ο Πάνγκος θέλησε από την αρχή να δείξει τις προθέσεις του, στήνοντας αρκετά Πικ εν Ρολ με στόχο σε πρώτο πλάνο τον Παπαγιάννη, που είχε εντολή να παίζει flat (μένοντας πίσω), ευστοχώντας σε ένα τρίποντο. Κάποια άλλη στιγμή σημάδεψε τον Νέντοβιτς στις αλλαγές. Αλλά, σε γενικές γραμμές, δεν είχε σημασία ποιος τον μάρκαρε όταν ο Παναθηναϊκός επέλεξε αλλαγές για να τον “πνίξει” με το μέγεθος των φόργουορντ του ή δοκίμασε ακόμα και ζώνη. Ο Πάνγκος απλώς ήταν σε τρομερή κατάσταση και από την στιγμή που ο Παναθηναϊκός δεν έβγαλε την μπάλα από τα χέρια του παίζοντας πιο επιθετική άμυνα, έκανε ό,τι ήθελε στο παρκέ.

Tο Shot Chart του Πάνγκος κόντρα στον Παναθηναϊκό
Tο Shot Chart του Πάνγκος κόντρα στον Παναθηναϊκό INSTAT SCOUT

Το Shot Chart του Κέβιν Πάνγκος κόντρα στον Παναθηναϊκό (Πηγή InStat Scout)

Σύμφωνα με το InStat Scout, ο Καναδός γκαρντ επιχείρησε 8 προσπάθειες έπειτα από Πικ εν Ρολ, σκοράροντας 19 πόντους σε τέτοια κατάσταση, δηλαδή 2.38 πόντους ανά κατοχή, σε ένα αδιανόητο νούμερο. Παράλληλα, έδωσε και μία ασίστ σε τέτοια κατάσταση (στον Άλεξ Πόιθρες), αυξάνοντας το συνολικό άθροισμα των πόντων που σημείωσε η Ζενίτ έπειτα από Πικ εν Ρολ με αυτόν χειριστή στους 21 πόντους.

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΣΟΥΣ ΠΟΝΤΟΥΣ ΤΗΣ ΖΕΝΙΤ

Στην περίπτωση του Πάνγκος, ενός εκ των καλύτερων πλέι-μέικερ της EuroLeague, το θέμα δεν είναι μόνο η ικανότητά του στην εκτέλεση, όσο και ότι μπορεί να δημιουργήσει για τους συμπαίκτες του. Αν μία ομάδα δεν μπορεί να σταματήσει το ένα, πρέπει να σταματήσει το άλλο προκειμένου να αποδιοργανώσει την Ζενίτ, με την ρωσική ομάδα να έχει αντιμετωπίσει αρκετές φορές πρόβλημα σε βραδιές που ο Πάνγκος σούταρε πολύ και πάσαρε λιγότερο με αποτέλεσμα να "παγώσουν" οι συμπαίκτες του (Κάτι που είχε συμβεί πριν από ένα μήνα κόντρα στον Ολυμπιακό).

Ο Παναθηναϊκός όμως δεν κατάφερε τίποτα από τα δύο, με αποτέλεσμα εκτός των 33 πόντων, ο Πάνγκος να μοιράσει και 11 ασίστ, από τις οποίες οι συμπαίκτες του σημείωσαν συνολικά 27 πόντους. Κοινώς, ο πόιντ γκαρντ της Ζενίτ ήταν συνολικά υπεύθυνος για τους 60 από τους 112 πόντους της ομάδας του.

Οι ασίστ του Πάνγκος κόντρα στον Παναθηναϊκό
Οι ασίστ του Πάνγκος κόντρα στον Παναθηναϊκό INSTAT SCOUT

Τα εύστοχα σουτ των παικτών της Ζενίτ έπειτα από ασίστ του Κέβιν Πάνγκος (Πηγή: InStat Scout)

Σύμφωνα με το InStat Scout, οι 11 ασίστ του Πάνγκος ήρθαν ως εξής:

3 ασίστ σε Spot Up καταστάσεις (Σουτ από στάση) – 9 πόντοι

3 ασίστ σε Off Screen καταστάσεις (Ο παίκτης βγήκε από σκριν και σούταρε) – 8 πόντοι

2 ασίστ σε Catch and Drive καταστάσεις (Ο παίκτης πήρε την μπάλα και έκανε μία ή δύο ντρίμπλα και μετά σούταρε) – 4 πόντοι

1 ασίστ σε κατάσταση αιφνιδιασμού – 2 πόντοι

1 ασίστ σε παίκτη που έκοβε προς το καλάθι – 2 πόντοι

1 ασίστ σε κατάσταση Πικ εν Ρολ – 2 πόντοι

Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΔΕΝ ΣΕΒΑΣΤΗΚΕ ΤΟΝ ΠΑΝΓΚΟΣ

Σε μία βραδιά που η Ζενίτ σημείωσε 112 πόντους είναι σαφές ότι ο Πάνγκος δεν ήταν ο μοναδικός παίκτης που διακρίθηκε. Ακόμα πιο ξεκάθαρο ωστόσο είναι ότι ήταν αυτός που καθόρισε τις εξελίξεις στον αγώνα. Από την στιγμή που ο Παναθηναϊκός τον άφησε να αισθανθεί άνετα, τόσο ως δημιουργός όσο και ως εκτελεστής, τα πράγματα είχαν πάρει τον δρόμο τους, με τους “πράσινους” να κάνουν τον Πάνγκος να μοιάζει με τον... Στιβ Νας.

Παίζοντας χωρίς κίνητρο κόντρα σε μία ομάδα που έπαιζε για την ζωή της, ο Παναθηναϊκός αποδείχθηκε ότι ίσως δεν έδωσε την σημασία που έπρεπε στο παιχνίδι. Η περίφημη άμυνα με αλλαγές και το γεγονός ότι ο Όντεντ Κάτας βάζει μπροστά το μέγεθος των ημίψηλων παικτών του είναι ωραία στην θεωρία. Αρκεί να γίνεται και πράξη. Κόντρα στην Ζενίτ – και ειδικά τον ύψους 1.86 μέτρων Πάνγκος – αυτό δεν έγινε πράξη, με τον Παναθηναϊκό να μην καταφέρνει ποτέ να τον ζορίσει όσο θα έπρεπε, με αποτέλεσμα ο ηγέτης της Ζενίτ να έχει βραδιά καριέρας.

Ο Πάνγκος δεν είναι ούτε ο Στιβ Νας, ούτε ο Στεφ Κάρι. Είναι όμως ένας πάρα πολύ καλός παίκτης, με ικανότητα στην εκτέλεση και την δημιουργία. Αν μία ομάδα δεν τον σεβαστεί, τότε θα το πληρώσει. Και ο Παναθηναϊκός δεν τον σεβάστηκε.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΖΕΝΙΤ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ