BASKETBALL ANALYSIS

Ο Παναθηναϊκός εκτέθηκε αμυντικά από τα κοντά του γκαρντ στο Τελ Αβίβ με τη Μακάμπι

Ο Νεμάνια Νέντοβιτς σε αγώνα του Παναθηναϊκού
Ο Νεμάνια Νέντοβιτς σε αγώνα του Παναθηναϊκού INTIME

Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του Instat Scout τη νίκη της Μακάμπι επί του Παναθηναϊκού. Το ψηλό σχήμα με τον Νάναλι σε θέση σούτινγκ γκαρντ που έβγαλε στην επιφάνεια τα προβλήματα της "κοντής" περιφέρειας των “πράσινων”, το σημάδι στον Νέντοβιτς και η κλάση του Ρέινολντς που είχε 6 πόντους αλλά ήταν υπεύθυνος για άλλους 23.

Ο Παναθηναϊκός δεν τα κατάφερε (ούτε) στο Ισραήλ. Κόντρα στην Μακάμπι οι “πράσινοι” ήταν από μέτριοι έως κακοί για σχεδόν 35 λεπτά και τελικά ξύπνησαν πολύ αργά, με αποτέλεσμα να γνωρίσουν την ήττα (77-73).

Η Μακάμπι είχε – και έχει – τα θέματά της. Κόντρα στον Παναθηναϊκό όμως έβγαλε αρκετά από τα θετικά της στην επιφάνεια, καταφέρνοντας να χτίσει μία αρκετά μεγάλη διαφορά, που αποδείχθηκε αρκετή ώστε να μην της στοιχίσει το γεγονός ότι στο τελευταίο πεντάλεπτο έπαθε ένα ανεπανάληπτο μπλακ-άουτ που σε συνδυασμό με τα μεγάλα τρίποντα των "πράσινων" έκαναν τον αγώνα θρίλερ. Πώς όμως ήρθε αυτό το αποτέλεσμα;

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Το ψηλό σχήμα, το σημάδι στον Νέντοβιτς και ο Νάναλι

Η Μακάμπι ξεκίνησε τον αγώνα έχοντας στο μυαλό της μόνο ένα πράγμα: Να “χτυπάει” όλη την ώρα τον Νεμάνια Νέντοβιτς, είτε με τον Σκότι Γουίλμπεκιν, είτε με τον Κίναν Έβανς. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο 4λεπτο του αγώνα οι Ισραηλινοί εκδήλωναν επιθέσεις μόνο πάνω στον Σέρβο, με ανάμικτα αποτελέσματα. Η κατάσταση ωστόσο θα άλλαζε προς το φινάλε της πρώτης περιόδου και – κυρίως – στην δεύτερη περίοδο.

Η απόφαση του Γιάννη Σφαιρόπουλου να ψηλώσει το σχήμα βάζοντας τον Τζέιμς Νάναλι σε θέση σούτινγκ γκαρντ αποδείχθηκε καθοριστική. Με τον Νέντοβιτς να τον μαρκάρει, ο Αμερικανός έδωσε συνεχόμενους πόντους στην Μακάμπι είτε κόβοντας προς το καλάθι είτε ποστάροντας τον Νέντοβιτς, με την διαφορά να αρχίσει να ανεβαίνει. Σύμφωνα με το Instat Scout, η πεντάδα που βρέθηκε στο παρκέ στην 2η περίοδο (Γουίλμπεκιν, Νάναλι, Καλογιάρο, Σόρκιν, Ρέινολντς) είχε απολογισμό +11 πόντους σε 4.5 λεπτά. Όταν στην θέση του Γουίλμπεκιν πέρασε ο Έβανς, είχε αντίστοιχα +5. Ο δε Νάναλι έκανε την περισσότερη ζημιά, κάτι που φαίνεται και στο Shot Chart του από το πρώτο ημίχρονο.

Το Shot Chart του Τζέιμς Νάναλι στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα της Μακάμπι με τον Παναθηναϊκό
Το Shot Chart του Τζέιμς Νάναλι στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα της Μακάμπι με τον Παναθηναϊκό INSTAT SCOUT

Στην πραγματικότητα, αυτό που εξέθεσε η Μακάμπι δεν ήταν τίποτα άλλο από την έλλειψη ύψους στις θέσεις γκαρντ του Παναθηναϊκού. Η ταυτόχρονη παρουσία των Πέρι, Μέικον, Φέρελ και Νέντοβιτς, όπου οι τρεις πρώτοι έχουν ύψος κάτω από 1.90 μέτρα και ο τελευταίος 1.91 μέτρα, αποτέλεσε την κερκόπορτα στην άμυνα του Παναθηναϊκού, από την οποία μπήκε η Μακάμπι και έκανε το παιχνίδι της.

Ο καθοριστικός Ρέινολντς

Κοιτάζοντας κάποιος την στατιστική του Τζέιλεν Ρέινολντς βλέπει ότι είχε 6 πόντους, 9 ριμπάουντ και 4 ασίστ. Θετική, αλλά όχι εντυπωσιακή παρουσία θα μπορούσε να πει. Στην πραγματικότητα ωστόσο ο Αμερικανός σέντερ έπαιξε τεράστιο ρόλο στο καλό διάστημα της Μακάμπι στην δεύτερη και την τρίτη περίοδο, όταν οι Ισραηλινοί έχτισαν την διαφορά των 20 πόντων.

Σύμφωνα με το InStat Scout, ο Ρέινολντς μπορεί να είχε μόλις 6 πόντους, αλλά την ίδια στιγμή προσέφερε με έμμεσο τρόπο άλλους 23 πόντους στην ομάδα του! Συγκεκριμένα, η Μακάμπι σημείωσε 10 πόντους από δικές του ασίστ, αλλά και άλλους 13 πόντους από δικές του σκριν-ασίστ. Τι είναι το σκριν ασίστ; Οι πόντοι που σημείωσαν οι συμπαίκτες του Ρέινολντς όταν τους έκανε σκριν ο σέντερ της ομάδας.

Ο άλλοτε παίκτης της Μακάμπι είναι ένας προικισμένος επιθετικά παίκτης. Η ικανότητά του με πλάτη και πρόσωπο στο καλάθι, αλλά και η αίσθηση της πάσας που έχει τον κάνει επικίνδυνο σε κάθε κατάσταση. Με τον Παναθηναϊκό να είναι υποχρεωμένος να εστιάζει πάνω του όποτε πόσταρε, ο Αμερικανός βρήκε σωστές πάσες. Παράλληλα, τα καλά του σκριν δημιουργούσαν χώρο στους γκαρντ της Μακάμπι, αφού ο εκάστοτε σέντερ που τον μάρκαρε έπρεπε να προσέχει μήπως ο Αμερικανός ρολάρει δυναμικά προς το καλάθι ή κάνει Pop out.

Μία εντυπωσιακή αντεπίθεση δεν κρύβει τα προβλήματα

Ο Παναθηναϊκός πήγε να κάνει την ανατροπή της χρονιάς στην τέταρτη περίοδο επιστρέφοντας από το -20. Τα μεγάλα σουτ των περιφερειακών του, η χαλαρότητα και στην συνέχεια ανυπομονησία των αντίστοιχων περιφερειακών της Μακάμπι και η αστάθεια που χαρακτηρίζει την ισραηλινή ομάδα, όλα έπαιξαν ρόλο σε αυτό. Στο τέλος της ημέρας όμως, ο Παναθηναϊκός δεν γίνεται να σταθεί μόνο στην 4η περίοδο. Πρέπει να κοιτάξει τι έγινε λάθος στις προηγούμενες τρεις περιόδους.

Οι “πράσινοι” έχουν αυτή τη στιγμή 1 νίκη και 4 ήττες στην EuroLeague. Σίγουρα θα βοηθήσει την ψυχολογία της ομάδας ο τρόπος που επέστρεψε στην τέταρτη περίοδο, σίγουρα δείχνει κάτι το γεγονός ότι δεν τα παράτησε. Ο Παναθηναϊκός όμως είναι πλέον σε φάση που δεν θέλει... ήττες σαν νίκες. Θέλει νίκες. Και για να συμβεί αυτό, πρέπει να παίξει καλό μπάσκετ για περισσότερο από 5-10 λεπτά. Διαφορετικά, θα έχει μεγάλο πρόβλημα.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ