ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ολυμπιακός ξέμεινε από θαύματα κόντρα στην ΤΣΣΚΑ

Ο Σακίλ ΜακΚίσικ με την φανέλα του Ολυμπιακού
Ο Σακίλ ΜακΚίσικ με την φανέλα του Ολυμπιακού EUROKINISSI

Η κυνική επίθεση της ΤΣΣΚΑ, οι ΜακΚίσικ και Βεζένκοβ που γύρισαν ένα χαμένο παιχνίδι και ο Ολυμπιακός που στο τέλος ξέμεινε από θαύματα. Ο Στέφανος Μακρής αναλύει την ήττα του Ολυμπιακού.

Εκεί που σταματάει η λογική, ξεκινούν τα Ολυμπιακός – ΤΣΣΚΑ. Αυτό θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος βλέποντας ακόμα ένα τρελό παιχνίδι των δύο ομάδων.

Ο Ολυμπιακός κόντεψε να ολοκληρώσει ακόμα μία αδιανόητη ανατροπή κόντρα στην ΤΣΣΚΑ, επιστρέφοντας από το -25 πριν ηττηθεί με 74-75. Μία ήττα που ήρθε από 2/3 βολές του Μάικ Τζέιμς και ένα άστοχο σουτ του Γιώργου Πρίντεζη, που δεν ολοκλήρωσε ένα ακόμα “ερυθρόλευκο” θαύμα.

Στο ΝΒΑ συνηθίζουν να λένε ότι “It's a make or miss League”, που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει ότι το μπάσκετ είναι ένα άθλημα στιγμών, που μπορεί να κριθεί από ένα εύστοχο ή άστοχο σουτ. Ο Τζέιμς έβαλε τις βολές, ο Πρίντεζης αστόχησε σε σουτ στο φινάλε και η σεμνή τελετή έφτασε στο τέλος. Το θέμα όμως είναι πώς έγινε θρίλερ ένα παιχνίδι που φαινόταν να έχει τελειώσει στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου.

ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΤΣΣΚΑ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ

Η ΤΣΣΚΑ έδειξε από την αρχή τις προθέσεις της, με τον Δημήτρη Ιτούδη να δοκιμάζει ένα γνωστό τρικ, στέλνοντας τον Νικίτα Κουρμπάνοφ πάνω στον Κώστα Σλούκα (και αργότερα τον Γουίλ Κλάιμπερν), για να του κρύψει το γήπεδο, επιλέγοντας παράλληλα να αμυνθεί με επιθετικό Hedge Out στα Πικ εν Ρολ που έστηνε ο Έλληνας γκαρντ. Μία κίνηση που έμελλε από νωρίς να καθορίσει τις ισορροπίες.

Έχοντας διαρκώς μεγάλα κορμιά γύρω του, ο Σλούκας δεν μπόρεσε να δημιουργήσει στην αρχή, αφού είτε έκανε λάθος, είτε η μπάλα έφευγε γρήγορα από τα χέρια του και ο Ολυμπιακός έκανε κακή επίθεση. Αυτό οδήγησε σε ευκαιρίες στο τρανζίσιον για την ΤΣΣΚΑ, η οποία είτε σκόραρε άμεσα, είτε σε κατάσταση δευτερεύοντος αιφνιδιασμού, χτυπώντας τα μις-ματς που υπήρχαν επειδή έβρισκε τον Ολυμπιακό σε αμυντική ανισορροπία. Η ΤΣΣΚΑ χτυπούσε με χειρουργική ακρίβεια, ούσα σχεδόν κυνική.

Το θέμα για την ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη στην πρώτη περίοδο ήταν πως ήθελε με κάθε τρόπο να έχει ψηλό παίκτη πάνω στον Σλούκα, ακόμα και αν αυτό σήμαινε ότι τον αθλητικό Σακίλ ΜακΚίσικ θα τον μάρκαρε ο – κακός αμυντικός – Γιάνις Στρέλνιεκς. Ο λόγος, σαφής: Έχοντας μεγάλα κορμιά στο γήπεδο έκρυβε το γήπεδο στον Σλούκα, ενώ παράλληλα έπαιζε under στα Πικ εν Ρολ του ΜακΚίσικ, δίνοντάς του το τρίποντο, για να του κλείσει τους διαδρόμους.

ΠΑΡΤΙ ΣΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

Το ίδιο έργο συνεχίστηκε και στην δεύτερη περίοδο όταν πέρασε στο παρκέ ο Βασίλης Σπανούλης, με τον Κλάιμπερν να τον μαρκάρει. Η προσαρμογή της ΤΣΣΚΑ πλέον ήταν πως συχνά έκανε αλλαγές στα σκριν, αφού ήταν ξεκάθαρο ότι δεν φοβόταν ότι οι περιφερειακοί του Ολυμπιακού θα απειλούσαν σε κατάσταση ένας εναντίον ενός.

Παράλληλα, στην επίθεση οι περιφερειακοί της ρωσικής χτυπούσαν σε κατάσταση ένας εναντίον ενός τον Ολυμπιακό είτε από έξω προς τα μέσα (Τζέιμς), είτε ποστάροντας (Κλάιμπερν), με τον Γκάμπριελ Λούντμπεργκ να βρίσκεται στην αδύνατη πλευρά, έτοιμος να εκτελέσει οποιαδήποτε στιγμή που ο παίκτης που τον μάρκαρε (Σπανούλης) έδινε βοήθεια. Το παιχνίδι είχε ξεφύγει, με την ΤΣΣΚΑ να κάνει πάρτι.

ΤΟ ΨΗΛΟ ΣΧΗΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΚΚΙΣΙΚ, ΒΕΖΕΝΚΟΒ

Ο Ολυμπιακός βρισκόταν σε δύσκολη θέση. Και τότε ο Γιώργος Μπαρτζώκας αποφάσισε να παίξει το στοίχημα με το ψηλό σχήμα, περνώντας τον Σάσα Βεζένκοβ σε θέση σμολ φόργουορντ και τον ΜακΚίσικ σε θέση σούτιγκ γκαρντ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επέλθει και ισορροπία στα μαρκαρίσματα, με την ΤΣΣΚΑ να μην έχει πλέον την δυνατότητα να στείλει τον Κουρμπάνοφ στον Σλούκα, αφού αυτό θα σήμαινε ότι ένας εκ των Τζέιμς ή Χίλιαρντ θα έπρεπε να μαρκάρει τον Βεζένκοβ.

Με το ψηλό του σχήμα ο Ολυμπιακός άρχισε να συνέρχεται κι ας βρέθηκε αρχικά στο -25. Η παρουσία του Βεζένκοβ σε θέση σμολ φόργουορντ άλλαξε την εικόνα των “ερυθρόλευκων” στην άμυνα, με τον Βούλγαρο και τον ΜακΚίσικ να πιέζουν, να κλέβουν μπάλες και να δίνουν την ευκαιρία στον δεύτερο να τρέξει στο ανοιχτό γήπεδο, βρίσκοντας ρυθμό. Κάπως έτσι, ο ΜακΚίσικ σημείωσε 12 σερί πόντους, κατεβάζοντας την διαφορά.

Η ανατροπή μπορεί να φάνηκε να έρχεται από την τρέλα του ΜακΚίσικ, αλλά ήταν ο Βεζένκοβ που βρισκόταν παντού. Ο φόργουορντ του Ολυμπιακού κυνηγούσε αρχικά τον Χίλιαρντ και μετά τον Λούντμπεργκ στην άμυνα κρύβοντάς τους το γήπεδο, έδινε βοήθειες μακριά από την μπάλα, πάλευε σε κάθε φάση, αργότερα κέρδισε δύο επιθετικά φάουλ. Την ίδια στιγμή ο Ολυμπιακός επέλεξε την λογική των αλλαγών σε όλα τα σκριν, κόβοντας την δημιουργία της ΤΣΣΚΑ, η οποία πλέον δεν μπορούσε να βρει το μις-ματς. Το παιχνίδι είχε αρχίσει να γυρίζει.

Η ΤΕΛΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΑΔΙ ΤΗΣ ΤΣΣΚΑ ΣΤΟ ΦΙΝΑΛΕ

Ο Ολυμπιακός είχε ανεβάσει την πίεσή του. Η πεντάδα των Σπανούλη, ΜακΚίσικ, Βεζένκοβ, Πρίντεζη, Ζαν-Σαρλ έδινε το τέμπο, βγάζοντας απολογισμό +13 στο σύστημα +/-. Ο Βεζένκοβ κάποια στιγμή μάρκαρε ακόμα και τον Τζέιμς σε κάποιες φάσεις, κρύβοντας το γήπεδο στον Αμερικανό. Ο Πρίντεζης έδωσε πόντους παίζοντας με πλάτη, ο ΜακΚίσικ βρήκε διαδρόμους, ο Σπανούλης είχε στιγμές δημιουργίας. Το παιχνίδι είχε έρθει τούμπα.

Στο τέλος, όλα θα κρίνονταν από ένα σουτ, ένα λάθος, μία σωστή επιλογή. Η κρισιμότερη επίθεση έμελλε να βρίσκεται στα χέρια της ΤΣΣΚΑ και πιο συγκεκριμένα αυτά του Τζέιμς, με τον Αμερικανό να ψάχνει τον Σπανούλη. Ο Λούντμπεργκ του έδωσε σκριν και ο Έλληνας γκαρντ βρέθηκε πάνω στον ηγέτη της ΤΣΣΚΑ, ο οποίος επέλεξε να επιτεθεί με step back τρίποντο, με τον Σπανούλη να του κάνει φάουλ.

Ο Τζέιμς ευστόχησε σε 2/3 βολές και έκανε το 74-75, με τον Πρίντεζη να αστοχεί στην τελευταία επίθεση του Ολυμπιακού. Το παιχνίδι είχε τελειώσει, με την ΤΣΣΚΑ να παίρνει μία πολλή πιο δύσκολη νίκη από ότι περίμενε.

ΕΝΑ ΔΕΥΤΕΡΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΟ... 2022

Ο καθένας μπορεί να εξετάσει τον αγώνα του Ολυμπιακού με την ΤΣΣΚΑ από όποια σκοπιά επιθυμεί. Να σταθεί στις απουσίες των δύο ομάδων, στο +25 των Ρώσων, στην απάντηση του Ολυμπιακού, ο οποίος έφερε τούμπα ένα παιχνίδι στο οποίο οι Σλούκας και Σπανούλης είχαν μαζί 12 πόντους με 3/13 σουτ, 6 ασίστ και 7 λάθη. Μπορεί να βρει ακόμα και συμβολισμούς με το άστοχο σουτ του Πρίντεζη στο φινάλε και να πει ότι έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου για τον Ολυμπιακό. Ή μπορεί να δει ψύχραιμα τι συνέβη πραγματικά.

Παρατηρώντας κάποιος τον αγώνα με μειωμένους τους σφυγμούς, μπορεί να καταλάβει ότι για ακόμα ένα παιχνίδι την διαφορά για τον Ολυμπιακό την έκανε το ψηλό σχήμα, με τον Βεζένκοβ σε θέση σμολ φόργουορντ και τον ΜακΚίσικ σε θέση σούτινγκ γκαρντ. Ότι οι “ερυθρόλευκοι”, ξανά, βρήκαν ισορροπία όταν επέλεξαν να ακολουθήσουν την μπασκετική λογική, ανοίγοντας το γήπεδο στον ΜακΚίσικ με τον Βεζένκοβ, ενώ παράλληλα ανέβασαν το επίπεδο ενέργειας και στις δύο πλευρές του παρκέ, έχοντας παράλληλα τους Χάρισον και Τζένκινς σε ρόλο θεατή σε όλο το δεύτερο ημίχρονο.

Η αλήθεια είναι πως πλέον ο Ολυμπιακός βρίσκεται σε μία άχαρη θέση. Αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, η σεζόν των “ερυθρόλευκων” θα τελειώσει σύντομα. Στον χρόνο που τους μένει, οφείλουν να βρουν τι είναι αυτό που τους ταιριάζει. Οι τελευταίοι αγώνες μοιάζουν με... οντισιόν – ή και τελευταία ευκαιρία – για κάποιους παίκτες του ρόστερ και ως κάτι τέτοιο πρέπει να το δουν στην ομάδα του Πειραιά.

Κοιτάζοντας την επόμενη σεζόν, ο Ολυμπιακός ξέρει ήδη ότι πρέπει να χτίσει την ομάδα του μέλλοντος γύρω από τους Σλούκα, Βεζένκοβ, ΜακΚίσικ και – όταν επιστρέψει – τον Κώστα Παπανικολάου, ψάχνοντας για τους παίκτες που θα τους πλαισιώσουν καλύτερα. Αν έδειξε κάτι το δεύτερο ημίχρονο του αγώνα με την ΤΣΣΚΑ είναι ότι υπάρχει ακόμα μία αχτίδα ελπίδας, όχι τόσο για φέτος, όσο για την επόμενη σεζόν. Αρκεί να παρθούν οι σωστές αποφάσεις. Ο Ολυμπιακός έχει μπροστά του αρκετούς μήνες για να σκεφτεί τι πρέπει να κάνει. Αλλά δεν πρέπει να χάσει άλλο χρόνο.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ