ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ολυμπιακός μοιάζει με πλοίο χωρίς πυξίδα

Ο Οκτάβιους Έλις του Ολυμπιακού σε αγώνα με την Μπασκόνια
Ο Οκτάβιους Έλις του Ολυμπιακού σε αγώνα με την Μπασκόνια EUROKINISSI

Η Μπασκόνια που αιχμαλώτισε τον Ολυμπιακό, η έλλειψη ενέργειας και μεγέθους και η παραδοχή ότι οι “ερυθρόλευκοι” μοιάζουν να μην έχουν κίνητρο, αλλά και προσανατολισμό. Ο Στέφανος Μακρής αναλύει την ήττα του Ολυμπιακού.

Ο Ολυμπιακός πήγε με τρεις απουσίες στην Βιτόρια για να αντιμετωπίσει της Μπασκόνια, αφού δεν είχε τους Παπανικολάου, Μάρτιν και Πρίντεζη. Με βάση την εικόνα του ωστόσο και την βαριά ήττα του με 91-66, περισσότερο έδωσε την εντύπωση ότι δεν είχε καν παρόντες.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έκανε λόγο για “βραδιά ντροπής” έπειτα από ένα παιχνίδι που ο Ολυμπιακός έμοιαζε ασύνδετος, χωρίς κίνητρο και ενέργεια. Η εικόνα των “ερυθρολεύκων” ήταν πράγματι αποκαρδιωτική. Το θέμα είναι πώς έφτασαν μέχρι εκεί.

ΕΝΑ ΠΡΩΤΟ ΔΕΚΑΛΕΠΤΟ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΠΡΟΠΕΤΑΣΜΑ ΚΑΠΝΟΥ

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε το παιχνίδι με τον Κώστα Κουφό βασικό – για να υπάρχει αντίβαρο στο ύψος του Μουστάφα Φαλ – και τον Σάσα Βεζένκοβ σε θέση σμολ φόργουορντ, έχοντας από την αρχή το ψηλό του σχήμα που είναι το πιο αποδοτικό του τον τελευταίο καιρό. Και, για ένα διάστημα ήταν πράγματι αποδοτικός.

Με όπλο το μέγεθός του, αλλά και το κάτι διαφορετικό που πρόσφερε ο Κουφός στις δύο πλευρές του παρκέ όντας καινούριο πρόσωπο, ο Ολυμπιακός μπήκε καλύτερα στο παιχνίδι. Διάβαζε σωστά τις φάσεις με τον Σλούκα, έβγαλε ελεύθερα σουτ στον Ζαν-Σαρλ έπειτα από ένα απλό Πικ εν Ρολ με τον Κουφό (και αργότερα τον Έλις), έδειξε πράγματα. Υπήρχε όμως ένα πρόβλημα: Το παιχνίδι πήγαινε σε ένα γρήγορο τέμπο, κάτι που βόλευε την Μπασκόνια. Και τα προβλήματα δεν θα αργούσαν να φανούν.

ΤΟ ΨΗΛΟ ΣΧΗΜΑ ΤΗΣ ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ ΕΔΕΙΞΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ

Η Μπασκόνια άρχισε να προσαρμόζεται. Όταν ξεκίνησε το πρώτο ροτέισον από τον πάγκο, επέλεξε να ρίξει στο παρκέ ένα πολύ ψηλό σχήμα, με τον Πιέρια Χένρι σε θέση πόιντ γκαρντ και στο πλευρό του τους Γκεντράιτις, Πίτερς, Πολονάρα και Φαλ. Την ίδια στιγμή ο Ολυμπιακός – που δεν είχε τους Παπανικολάου, Πρίντεζη – αναγκαστικά χαμήλωσε το σχήμα του για να δώσει ανάσες στους βασικούς, έχοντας μαζί στο παρκέ τους Σπανούλη, Τζένκινς, ΜακΚίσικ. Τα δεδομένα θα άλλαζαν άρδην.

Με τον Χένρι – έναν από τους καλύτερους αμυντικούς πάνω στην μπάλα στην Ευρώπη – να πιέζει ασφυκτικά τον Σπανούλη (και αργότερα τον Σλούκα), ο Ολυμπιακός είδε την δημιουργία του να μειώνεται δραστικά. Την ίδια στιγμή, το ψηλό σχήμα των Βάσκων και η απουσία απειλής από την περιφέρεια έκλεισε όλους τους διαδρόμους του ΜακΚίσικ. Η κατάσταση είχε αρχίσει να ξεφεύγει.

Ο Ολυμπιακός έμοιαζε παγιδευμένος. Δεν μπορούσε να αντιπαρατάξει κάτι στην ενέργεια και το μέγεθος των Βάσκων. Αυτό οδήγησε σε άσχημες επιλογές. Άσχημα σουτ, λάθος πάσες. Κάθε λάθος επιλογή οδηγούσε σε ευκαιρία στο τρανζίσιον των Βάσκων. Η διαφορά άρχισε να ανεβαίνει.

Οι “ερυθρόλευκοι” πάλευαν να μείνουν στο παιχνίδι, αλλά από τα μέσα της δεύτερης περιόδου κι έπειτα έγινε σαφές ότι ήταν αδύνατο να αντέξουν. Κάθε καλάθι του Ολυμπιακού έμπαινε με... αίμα, με ατομικές προσπάθειες ή εκλάμψεις, όταν η Μπασκόνια σκόραρε όπως και όποτε ήθελε, με την κατάσταση να ξεφεύγει για τα καλά στην τέταρτη περίοδο όταν οι “ερυθρόλευκοι” κατέρρευσαν και στις δύο πλευρές του παρκέ.

ΧΩΡΙΣ ΚΙΝΗΤΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΥΣ

Θα φανεί κυνικό ή ακόμα και “ωμό”, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό: Αυτός ο Ολυμπιακός δεν έχει ούτε το ταλέντο, ούτε την ποιότητα για να μείνει ανταγωνιστικός παίζοντας με αυτό τον τρόπο. Στο παρελθόν υπήρξαν ομάδες με πολύ περισσότερο ταλέντο που δεν κατάφεραν να πιάσουν το ταβάνι τους όταν προσπάθησαν απλώς να στηριχθούν στο ταλέντο κάποιων παικτών.

Ο Ολυμπακός είναι ξεκάθαρο ότι περνάει κρίση. Η απουσία του Παπανικολάου αποδείχθηκε καταλυτική τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο η πραγματικότητα είναι ότι ακόμα και να αγωνιζόταν ο Έλληνας φόργουορντ είναι αμφίβολο ότι η εικόνα της ομάδας θα ήταν καλύτερη. Από όποια πλευρά και να το εξετάσει κάποιος, ο Ολυμπιακός εξακολουθεί να είναι μία ομάδα χωρίς σταθερό back up πόιντ γκαρντ, χωρίς αρκετούς σουτέρ για να ανοίξουν το γήπεδο στον Σλούκα και χωρίς αρκετό μέγεθος τόσο στην περιφέρεια, όσο και κοντά στο καλάθι.

Είναι δεδομένο ότι αρκετά προβλήματα στον Ολυμπιακό είναι δομικά. Οι “ερυθρόλευκοι” είδαν να μην τους βγαίνουν τα στοιχήματα που πήραν με κάποιους παίκτες, είδαν τους τραυματισμούς να τους στερούν την ευκαιρία να βρουν ρυθμό.

Το πρόβλημα ωστόσο πλέον δεν είναι μόνο δομικό. Το πρόβλημα μοιάζει να είναι ψυχολογικό για τους περισσότερους, που μοιάζει να μην έχουν κίνητρο και στόχους. Ο Ολυμπιακός μοιάζει αυτή την στιγμή με μία ομάδα αποπροσανατολισμένη, μία ομάδα χωρίς πυξίδα, με τον κίνδυνο η κατάσταση να χειροτερέψει μέχρι το τέλος της σεζόν. Και αυτό είναι κάτι που η ομάδα του Πειραιά δεν έχει το περιθώριο να το δει να συμβαίνει.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ