NBA

Ο Ντρέιμοντ Γκριν είναι ο απόλυτος συμπαίκτης

Ο Ντρέιμοντ Γκριν και ο Στεφ Κάρι των Γουόριορς
Ο Ντρέιμοντ Γκριν και ο Στεφ Κάρι των Γουόριορς Ⓒ 2021 DARRON CUMMINGS/ASSOCIATED PRESS

Αιρετικός, εριστικός, απρόβλεπτος. Ο Ντρέιμοντ Γκριν είναι όλα αυτά. Είναι όμως και κάτι άλλο: Ο απόλυτος συμπαίκτης και ο καλύτερος συμπαίκτης που είχε ποτέ ο Στεφ Κάρι. Και με την βοήθεια του Instat Scout αυτό γίνεται σαφές.

Ο Ντρέιμοντ Γκριν είναι ίσως ό,τι κοντυνότερο έχει δει το ΝΒΑ στην εκδοχή του “Ντόκτορ Τζέκιλ και Μιστερ Χάιντ”. Μία μπασκετική ιδιοφυΐα, ένα μπασκετικό παράδοξο. Αλλά και η ψυχή των Γουόριορς. Και το έδειξε αυτό για ακόμα μία φορά στον αγώνα των Γουόριορς με τους Χόρνετς.

Μερικές μόλις ημέρες μετά την έκρηξή του στην Σάρλοτ, όταν δεχόμενος δύο τεχνικές ποινές στα τελευταίο δευτερόλεπτα με το Γκόλντεν Στέιτ να προηγείται έστρωσε το έδαφος για την ανατροπή των Χόρνετς και την νίκη τους με 102-100, ο Γκριν επιφύλασσε στον ίδιο αντίπαλο μία από τις καλύτερες εμφανίσεις της καριέρας του.

Σε ένα παιχνίδι που είναι δεδομένο ότι είχε σημαδέψει στο ημερολόγιό του μετά από το φιάσκο του προηγούμενου αγώνα με τους Χόρνετς, ο Γκριν τα διέλυσε όλα με τον μόνο τρόπο που ξέρει: Όντας ο καλύτερος δυνατός συμπαίκτης, ολοκληρώνοντας τον αγώνα με 11 πόντους, 12 ριμπάουντ, 19 ασίστ, 1 κλέψιμο και 1 κόψιμο σε 36 λεπτά συμμετοχής, οδηγώντας το Γκόλντεν Στέιτ στην νίκη με 130-121. Μία επίδειξη ομαδικότητας, αλλά και μία ακόμα απόδειξη ότι ένας παίκτης (βασικά, ΑΥΤΟΣ ο παίκτης) μπορεί να καθορίζει τις ισορροπίες ενός αγώνα χωρίς να σκοράρει πολύ.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟ

Αν κάποιος δει απλώς τους αριθμούς του Γκριν χωρις να τον ξέρει δεν θα εντυπωσιαστεί. Την φετινή σεζόν ο άλλοτε All Star φόργουορντ έχει 5.7 πόντους, 6.1 ριμπάουντ, 8.7 ασίστ, 1.4 κλεψίματα και 0.7 κοψίματα μέσο όρο με 38.4% στα σουτ, 22.8% στα τρίποντα και 71.1% στις βολές σε 30 λεπτά συμμετοχής. Αν όμως τον παρακολουθήσει να παίζει θα αλλάξει γνώμη.

Ο Γκριν είναι αυτός που ορίζει τις ισορροπίες στο Γκόλντεν Στέιτ σε άμυνα και επίθεση. Στην άμυνα, είναι αυτός που καθοδηγεί τους πάντες – συχνά παίζονας ως σέντερ παρά το γεγονός ότι έχει ύψος 1.98 μέτρα – διαβάζοντας κάθε φάση, αλλά κυρίως όντας πάντα στο σωστό μέρος και παίρνοντας την σωστή απόφαση.

Αν κάποιος πάει προς το καλάθι και πιστεύει ότι θα σκοράρει εύκολα μπροστά στον Γκριν, πλανάται, αφού ο δυναμικός φόργουορντ υποχρεώνει τους αντιπάλους του να σουτάρει μόλις με 47% στο “ζωγραφιστό” όταν ο μέσος όρος στα σουτ στην ρακέτα είναι 57%, ενώ γενικά είναι εξαιρετικά δύσκολο να σκοράρει κάποιος απέναντί του μέσα από την γραμμή του τριπόντου. Και η απόδειξη έρχεται από το Shot Chart των σουτ που έχει μαρκάρει ο Γκριν, το οποίο παρατίθεται από το Instat Scout:

Τα σουτ που έχουν επιχειρήσει σουτ οι αντίπαλοι του Ντρέιμοντ Γκριν
Τα σουτ που έχουν επιχειρήσει σουτ οι αντίπαλοι του Ντρέιμοντ Γκριν INSTAT SCOUT

Το σημείο από το οποίο έχουν επιχειρήσει τα σουτ παίκτες που μαρκάρει ο Γκριν

Αν όμως η άμυνα είναι αυτό που ο περισσότερος κόσμος εκτιμά στον Γκριν, οι πραγματικοί θαυμαστές του εκτιμούν αυτά που κάνει στην άλλη πλευρά του παρκέ. Εκεί που αν και είναι ένας undersized πάουερ φόργουορντ χωρίς καλό σουτ και μέτρια αθλητικά προσόντα, είναι ο ενορχηστρωτής όλης της επίθεσης των Γουόριορς. Γιατί; Επειδή, μεταξύ άλλων, είναι ίσως ο καλύτερος ψηλός πασέρ στο ΝΒΑ σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ, αφού όταν υποδέχεται πάσα από συμπαίκτη (συνήθως τον Στεφ Κάρι με τον οποίο παίζει στο Πικ εν Ρολ και οι αντίπαλοι κάνουν παγίδα στον σταρ των Γουόριορς), ο Γκριν παίρνει συνήθως την σωστη απόφαση όταν πλέον καλείται να εκδηλώσει επίθεση τεσσάρων εναντίον τριών (αφού δύο παίκτες είναι στον Κάρι).

Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΥΜΠΑΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΣΤΕΦ ΚΑΡΙ

Ο Γκριν όμως δεν είναι απλώς ένας σπουδαίος συμπαίκτης. Είναι ο καλύτερος συμπαίκτης που είχε ο Στεφ Κάρι στην καριέρα του. Προσοχή: Δεν είναι ο πιο ταλαντούχος συμπαίκτης που είχε ποτέ. Είναι όμως ο καλύτερος συμπαίκτης, αυτός που πάντα ξέρει πώς και πού να κινηθεί για να βοηθήσει τον σταρ του να λάμψει. Είναι η μεγάλη σκιά που αφήνει το φως που βγάζει ο Κάρι.

Το Πικ εν Ρολ που εμπλέκονται οι δύο παλαιότεροι παίκτες των Γουόριορς είναι τέχνη. Ο τρόπος που στήνει τα σκριν ο Γκριν και υποδέχεται την μπάλα όμως είναι απλώς η αρχή. Αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει όμως είναι κάτι άλλο: Είναι ο καλύτερος στο να παίζει το λεγόμενο “Give and Go” με τον Κάρι. Τι σημαίνει αυτό; Ότι συχνά εμπλέκεται στο Πικ εν Ρολ με τον Κάρι, ο οποίος του πασάρει την μπάλα και σχεδόν αμέσως ο Γκριν του την επιστρέφει εκ νέου δίνοντάς του νέο σκριν, βγάζοντάς τον ελεύθερο.

Ο περισσότερος κόσμος στέκεται στην ικανότητα του Κάρι να σουτάρει. Στην πραγματικότητα όμως ο Κάρι είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες στην ιστορία του ΝΒΑ στην κίνηση χωρίς την μπάλα. Και ο Γκριν ξέρει να διαβάζει αυτές τις κινήσεις καλύτερα από όλους, πασάροντάς του την σωστή στιγμή.

Η τελευταία απόδειξη για αυτό έρχεται από ένα πολύ ενδιαφέρον στατιστικό: Ο Κάρι έχει σημειώσει φέτος 89 καλάθια έπειτα από ασίστ του Γκριν. Κανένας άλλος συμπαίκτης του δεν έχει πιστωθεί περισσότερες από 14 ασίστ σε καλάθια του Κάρι. Για την ιστορία ο παίκτης που έχει δώσει 14 ασίστ στον Κάρι είναι ο Άντριου Γουίγκινς. Και τα 89 εύστοχα σουτ έπειτα από ασίστ του Γκρίν είναι αυτά που παρατίθενται από το Instat Scout:

Τα σουτ του Κάρι την σεζόν 2020/21 έπειτα από ασίστ του Γκριν
Τα σουτ του Κάρι την σεζόν 2020/21 έπειτα από ασίστ του Γκριν INSTAT SCOUT

Τα εύστοχα σουτ του Στεφ Κάρι την σεζόν 2020/21 έπειτα από ασίστ του Γκριν.

Βασικά, για να γίνει μία ακόμα καλύτερη καταγραφή της πραγματικότητας, ιδού ένα ενδιαφέρον στατιστικό: Από την σεζόν 2015/16 και έπειτα ο Γκριν μοιράζει κάθε χρόνο περισσότερες ασίστ από κάθε άλλο συμπαίκτη του στον Κάρι. Εξαίρεση την σεζόν 2018/19 που υπήρχε ισοβαθμία με τον Ντουράντ (είχαν από 107), με τον νυν παίκτη των Γουόριορς όμως να παίζει εκείνη την σεζόν 78 αγώνες έναντι 66 του Γκριν.

Αναλυτικά οι ασίστ του Γκριν με αποδέκτη τον Κάρι τα τελευταία έξι χρόνια:

2015/16: 159

2016/17: 130

2017/18: 66

2018/19: 107

2019/20: 6*

2020/21: 89**

*Ο Κάρι πήρε μέρος μόλις σε 5 αγώνες

** Η σεζόν βρίσκεται σε εξέλιξη

Με λίγα λόγια: Ο Γκριν ξέρει τον Κάρι καλύτερα από τον καθένα και ο Κάρι ξέρει τον Γκριν καλύτερα από τον καθένα.Οι δυο τους έχουν περάσει πολλά μαζί, έχουν ωριμάσει, έχουν γίνει σταρ μαζί. Και ο ένας αποτελεί το απόλυτο συμπλήρωμα του άλλου.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΑΡΙ

Ο Κάρι είναι ο απόλυτος σταρ των Γουόριορς. Και ο Γκριν είναι ο απόλυτος αντι-σταρ. Με κάποιον τρόπο, οι δυο τους συμπληρώνουν ο ένας τον άλλο με μοναδικό τρόπο, εντός και εκτός παρκέ.

Ο Γκριν είναι ο άνθρωπος που είναι εκφραστικός, αφήνει το συναίσθημα να τον κυριεύει, αλλά ταυτόχρονα είναι μία μπασκετική ιδιοφυΐα. Ο Κάρι είναι ένας λιπόσαρκος γκαρντ που μοιάζει με το παιδί της διπλανής πόρτας, μοιάζει ήρεμος, μέχρι να εκραγεί και να διαλύσει οποιαδήποτε άμυνα στον κόσμο. Μαζί κάνουν ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα δίδυμα στην ιστορία του ΝΒΑ.

Ο Γκριν είναι αιρετικός. Εριστικός. Απρόβλεπτος. Ίσως και εκνευριστικός. Είναι όμως και κάτι άλλο: Ο απόλυτος συμπαίκτης. Και οι Γουόριορς δεν θα ήταν οι Γουόριορς χωρίς αυτόν.

Photo Credits: ⓒ 2021 Darron Cummings/Associated Press

TAGS NBA ΗΠΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ