ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Ντέιβιντ Ρίβερς στο SPORT24: "Ακόμα και 100 χρονών θα θυμάμαι τις αντιδράσεις των οπαδών του Ολυμπιακού στη Ρώμη το 1997"

Ο Ντέιβιντ Ρίβερς στο SPORT24: "Ακόμα και 100 χρονών θα θυμάμαι τις αντιδράσεις των οπαδών του Ολυμπιακού στη Ρώμη το 1997"
24MEDIA CREATIVE TEAM/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΝΑΣ

Ο άνθρωπος που έφερε στον Ολυμπιακό τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο το 1997, ο Ντέιβιντ Ρίβερς, μίλησε στο SPORT24 για την τρελή σεζόν 1996/97, για το κλίμα τότε στην ομάδα, αλλά και τον φετινό Ολυμπιακό, στον οποίο δίνει τύχη να σηκώσει το τρόπαιο. 

Το όνομα του Ντέιβιντ Ρίβερς φέρνει χαμόγελο στο πρόσωπο των φίλων του Ολυμπιακού. Ο ηγέτης της ομάδας που έκανε το πρώτο triple crown του ελληνικού μπάσκετ είναι ένας άνθρωπος που έχει σημαδέψει την “ερυθρόλευκη” ιστορία.

Ο σπουδαίος γκαρντ ήταν ο MVP του Final Four του 1997 στην Ρώμη, στην πρώτη EuroLeague του Ολυμπιακού. Ήταν αυτός που έβαλε τον θεμέλιο λίθο στις ευρωπαϊκές επιτυχίες των “ερυθρόλευκων” και θυμήθηκε για χάρη του SPORT24 την μαγική σεζόν 1996/97, ενώ είχε κάποια πράγματα να πει και για το σύνολο του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Από την αρχή της σεζόν πίστευα ότι θα κατακτήσουμε τον τίτλο

Η έναρξη της σεζόν 1996/97 έβρισκε μεν τον Ολυμπιακό πρωταθλητή Ελλάδος, ωστόσο μερικούς μήνες νωρίτερα η ομάδα είχε μείνει εκτός Final Four, αφού αποκλείστηκε από την Ρεάλ στα προημιτελικά. Ο στόχος ωστόσο ήταν ξεκάθαρος: Η κατάκτηση του τίτλου της EuroLeague (τότε λεγόταν ευρωπαϊκό πρωτάθλημα).

Οι "ερυθρόλευκοι" είχαν πολλά σκαμπανεβάσματα εκείνη την σεζόν. Έκαναν άσχημες ήττες, με αποκορύφωμα την ήττα από τον νεοφώτιστο ΒΑΟ στην Θεσσαλονίκη. Ο Ντέιβιντ Ρίβερς όμως πάντα πίστευε ότι ο Ολυμπιακός μπορούσε να φτάσει στο τέλος του δρόμου τότε.

"Εξελίχθηκε σε μία σπουδαία σεζόν για εμάς τότε” θυμήθηκε ο Ντέιβιντ Ρίβερς, για να προσθέσει: “Το ξεκίνημα δεν ήταν καλό για εμάς, αλλά από την αρχή πιστεύαμε ότι θα κατακτήσουμε τον τίτλο, ότι θα είμαστε πρωταθλητές.

Εγώ ως παίκτης ξεκινούσα πάντα από εμένα. Θέταμε κάποιους στόχους ως ομάδα, αλλά κι εγώ τους δικούς μου. Ήξερα ότι δεν είχαμε καλό ξεκίνημα, αλλά εγώ εστίαζα αλλού: Στους συμπαίκτες μου, στην χημεία που είχαμε. Δεν υπήρξε ούτε μία μέρα που μπήκα στα αποδυτήρια και δεν πίστεψα ότι θα κατακτήσουμε την EuroLeague.

Ακόμα και όταν τα πράγματα πήγαν άσχημα και ακούγαμε ψιθύρους και ερωτήματα για το αν είχαμε σωστούς παίκτες, ποτέ δεν το σκέφτηκα αυτό. Πάντα πίστευα σε αυτή την ομάδα από την αρχή και - όπως όλοι ξέρουμε πλέον - η ιστορία μιλάει από μόνη της για το αν τα καταφέραμε".

Ο Ντέιβιντ Ρίβερς στον τελικό κόντρα στην Μπαρτσελόνα το 1997
Ο Ντέιβιντ Ρίβερς στον τελικό κόντρα στην Μπαρτσελόνα το 1997 INTIME


Ο Ολυμπιακός είχε άσχημη παρουσία στην κανονική περίοδο, ωστόσο στα playoffs απέκλεισε με μειονέκτημα έδρας την Παρτιζάν (με δύο νίκες στο Βελιγράδι) στην φάση των "16" και τον Παναθηναϊκό στα προημιτελικά. Κάπως έτσι, πήγε στο Final Four της Ρώμης ως το φαβορί. Ο Ντέιβιντ Ρίβερς όμως δεν το έβλεπε έτσι. "Δεν το σκέφτηκα ποτέ έτσι. Δεν σκέφτηκα ποτέ ότι ήμασταν το φαβορί. Είχαμε δυσκολίες, χάσαμε από την Παρτιζάν και όλοι τρελάθηκαν και πίστευαν ότι χαθήκαμε επειδή έπρεπε να νικήσουμε δεύτερη φορά εκτός έδρας. Εγώ δεν σκέφτηκα ποτέ τι έλεγαν όμως τα ΜΜΕ".

Ακολούθως ο Ντέιβιντ Ρίβερς θυμήθηκε και την… προφητεία του τα Χριστούγεννα του 1996 σε μία συνέντευξή του: "Θυμάμαι να παραχωρώ μία συνέντευξη με μία δημοσιογράφο από την Αγγλία όταν ήμασταν άσχημα και ρωτούσε αν θα πάμε στο Final Four και η απάντησή μου ήταν ότι δεν θα πάμε απλώς, αλλά θα κατακτήσουμε τον τίτλο. Η δημοσιογράφος σκέφτηκε ότι είμαι τρελός.

Έχοντας όλα αυτά υπόψη λοιπόν, δεν με ένοιαζε που πλέον στο Final Four μας θεωρούσαν φαβορί. Το μόνο που με ένοιαζε ήταν να κάνω την δουλειά μου όσο καλύτερα μπορούσα, γιατί αν το έκανα αυτό, τότε με την χημεία που είχαμε θα γίνονταν όλοι οι συμπαίκτες μου θα γινόντουσαν καλύτεροι. Και αυτό έγινε, κάτι που φάνηκε και από το γεγονός ότι πήραμε τρεις τίτλους".

Είχαμε την απόλυτη συγκέντρωση ως ομάδα

Έχοντας φτάσει στο Final Four, ο Ολυμπιακός κλήθηκε αρχικά να περάσει το εμπόδιο της νεανικής Ολίμπια Λουμπλιάνας (74-65) και κατόπιν αυτό της Μπαρτσελόνα στον τελικό (73-58). Κάποιος θα μπορούσε να μιλήσει για άγχος, για πιθανή διαφορά στην ψυχολογία πριν από τον τελικό και τον τελικό. Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Ρίβερς, εκείνη η ομάδα είχε ένα ξεχωριστό χάρισμα: Ήταν απολύτως συγκεντρωμένη στον στόχο της

"Δεν έχει καμία διαφορά η ψυχολογία ανάμεσα σε ημιτελικό και τελικό. Όταν φτάνεις εκεί, ο μόνος στόχος σου είναι να τα δώσεις όλα, να είσαι απόλυτα συγκεντρωμένος", ανέφερε αρχικά ο σπουδαίος γκαρντ, για να μοιραστεί στη συνέχεια μία προσωπική ιστορία: "Θυμάμαι ότι περπατούσα στην φυσούνα πριν από τον ημιτελικό με την Ολίμπια και προσπέρασα έναν άνθρωπο που ήξερα. Τον είδα, αλλά ουσιαστικά… δεν τον είδα. Μετά τον αγώνα με βρήκε και μου είπε ότι ειδωθήκαμε στην πόρτα και φαινόταν σαν να μην τον ήξερα καν. Ότι φοβήθηκε ακόμα και να μου μιλήσει από το ύφος που είχα.

Είχα απόλυτη συγκέντρωση. Και ήταν αυτή η συγκέντρωση που είχαμε όλοι από όταν φτάσαμε στην Ρώμη μέχρι που φύγαμε. Δεν αλλάζει. Πρέπει να είσαι ο εαυτός σου, να έχει αυτοπεποίθηση, να ξέρεις το πλάνο και να το εκτελέσεις χωρίς δισταγμό".

Ο Ντέιβιντ Ρίβερς με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς
Ο Ντέιβιντ Ρίβερς με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς EUROKINISSI


Στον τελικό με την Μπαρτσελόνα ο Ολυμπιακός ξεκίνησε άσχημα. Με το σκορ στο 7-2 ο Φράνκο Νάκιτς αστόχησε σε κάρφωμα στον αιφνιδιασμό, αλλά η κάμερα έπιασε τον Ντούσαν Ίβκοβιτς να χειροκροτεί. Λίγο αργότερα το σκορ έγινε 9-2. Κάπου εκεί όμως γύρισε ο διακόπτης. Πώς όμως συνέβη αυτό; Ποιο ήταν το σημείο-κλειδί; "Στο πρώτο καλάθι που σημείωσα γύρισε και ο διακόπτης μου" θυμήθηκε ο Ντέιβιντ Ρίβερς για να προσθέσει:

"Ξέρεις ότι θα βρεις ρυθμό, ότι θα βρεις την μία ευκαιρία που θα δώσει την σπίθα και θα εκραγείς. Για εμένα ήταν το να βρω απλώς τον ρυθμό, να βάλουμε το πρώτο καλάθι, να βγάλουμε μία άμυνα, να πάρουμε ριμπάουντ, να τρέξουμε στο ανοιχτό γήπεδο και να βρούμε ευκαιρίες. Ήξερα πως αν έβρισκα ρυθμό, θα άλλαζαν όλα".

Τι όμως ήταν αυτό που δεν επηρέασε την ψυχολογία της ομάδας στο αρχικό 9-2; "Δεν αμφισβήτησα ποτέ τι θα γίνει ακόμα και στον τελικό. Είχαμε 40 λεπτά να παίξουμε και για αυτό δεν γίνεται να πέσεις ψυχολογικά ακόμα και όταν είσαι πίσω στο σκορ με 10-15 πόντους, γιατί πολλά μπορούν να αλλάξουν. Πρέπει να έχεις αυτοπεποίθηση και να πιστεύεις ότι μπορείς να τα καταφέρεις.

Το χειροκρότημα του κόουτς στο άστοχο κάρφωμα του Νάκιτς έδειξε πολλά για το πόσο πιστεύαμε σε αυτή την ομάδα. Είχαμε αυτοπεποίθηση. Μιλούσαμε πολύ, όλοι ήταν στην δική τους ζώνη. Είναι ένα απερίγραπτο συναίσθημα απόλυτης συγκέντρωσης και πίστης στην νίκη από όλη την ομάδα.

Οι εμπειρίες που μας έφτασαν μέχρι εκεί έπαιξαν μεγάλο ρόλο σε αυτό. Περάσαμε δυσκολίες και ποτέ δεν σταματήσαμε να πιστεύουμε. Ποτέ δεν είχαμε διαφωνίες. Οι παίκτες ήταν νευριασμένοι, τα είχαν με τον εαυτό τους, αλλά είχαμε τέτοιο δέσιμο που ζητούσαμε από όλους να τα δώσουν όλα. Ποτέ όμως δεν είχαμε κακό κλίμα ή διαφωνίες. Μείναμε συγκεντρωμένοι και τα καταφέραμε".

Και 100 χρονών να φτάσω δεν θα ξεχάσω αυτό που έζησα με τους οπαδούς

Έχοντας μία πλούσια καριέρα γεμάτη αναμνήσεις, ζητήσαμε από τον Ντέιβιντ Ρίβερς να μας πει τι θυμάται περισσότερο από εκείνο το Final Four. Η απάντησή του όμως δεν αφορούσε κάποια στιγμή μέσα στο ματς, αλλά την ατμόσφαιρα από τους φίλους του Ολυμπιακού.

Ο Ντέιβιντ Ρίβερς πανηγυρίζει την κατάκτηση της EuroLeague το 1997
Ο Ντέιβιντ Ρίβερς πανηγυρίζει την κατάκτηση της EuroLeague το 1997 EUROKINISSI

"Οι οπαδοί μας, αυτό είναι που θυμάμαι. Η υποστήριξη που είχαμε ήταν κάτι που ακόμα και αν δεν ήσουν οπαδός του Ολυμπιακού σου έκανε εντύπωση. Οι πανηγυρισμοί, όλο το κλίμα ήταν κάτι τρελό. Ακόμα και αν φτάσω 100 χρονών, θα το θυμάμαι αυτό σαν να έγινε χθες".

Στην αναφορά ότι είναι πολύ πιθανό ο Ολυμπιακός να έχει και στο Βελιγράδι αντίστοιχη στήριξη, ο Ντέιβιντ Ρίβερς τόνισε ότι αυτό δεν πρόκειται να δημιουργήσει άγχος ή πίεση στην ομάδα, αλλά ακριβώς το αντίθετο:

"Οι οπαδοί είναι μία υπενθύμιση της μάχης, της επιθυμίας και της δέσμευσής μας στο άθλημα. Λέω στα νεαρά παιδιά ότι το παρκέ, το γήπεδο, το καλάθι, το ταμπλό, μπορεί να είναι οπουδήποτε. Δεν έχει σημασία το περιβάλλον. Οι οπαδοί όμως είναι που φέρνουν το στοιχείο της ευφορίας που δεν μπορεί να αντικατασταθεί με τίποτα άλλο Βοηθάει πολύ όταν μία ομάδα είναι κάτω στο σκορ και θέλει βοήθεια. Το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός θα έχει τόσους οπαδούς είναι θετικό για αυτόν".

Ο φετινός Ολυμπιακός είναι πραγματική ομάδα

Στο κλείσιμο η κουβέντα πήγε στον φετινό Ολυμπιακό και την πορεία του, την οποία ο Ρίβερς παραδέχθηκε ότι έχει παρακολουθήσει αρκετά, προσθέτοντας ότι υπάρχει ένα πράγμα που του έχει κάνει εντύπωση.

"Είδα κάποια παιχνίδια της ομάδας, όχι όλα. Είδα τους παίκτες να παλεύουν και να μένουν ενωμένοι. Αυτό ήταν το καλό σε αυτή την ομάδα και δείχνει γιατί είναι στο Final Four Έμεινε ενωμένη όλη την σεζόν” ανέφερε αρχικά ο άλλοτε “ερυθρόλευκος” γκαρντ, προσθέτοντας στην συνέχεια: “Αν δείτε τις τέσσερις φιναλίστ, τους μέσους όρους, όλες οι ομάδες απέχουν 2 πόντους μεταξύ τους. Θα είναι εντυπωσιακό Final Four. Περιμένω όλα τα ματς να είναι ντέρμπι, εκτός αν…. μία ομάδα αποφασίσει να μην κατέβει στο γήπεδο”.

Υπάρχει κάποιος παίκτης που έχει ξεχωρίσει τον Ολυμπιακό, που είναι ο αγαπημένος του; “Όχι και αυτό είναι που έχει πραγματικά ενδιαφέρον σε αυτή την ομάδα. Αν δει κάποιος τον Ολυμπιακό, έφτασε μέχρι εδώ γιατί είναι πραγματική ομάδα, έτσι έπαιρνε νίκες. Τα αποτελέσματα ήρθαν μέσα από ομαδική προσπάθεια. Νομίζω ότι αυτό περνάει στους παίκτες και αυξάνει τις πιθανότητές του Ολυμπιακού σε αυτό το Final Four.

Οι άλλες τρεις ομάδες είναι το ίδιο, έχουν σούπερ σταρ και στις δύο πλευρές του παρκέ. Αλλά ο Ολυμπιακός παίζει με τρόπο που τον βοηθάει να νικάει μέσω ομαδικής δουλειάς".

Τι συμβουλή θα έδινε λοιπόν στους παίκτες του Ολυμπιακού ενόψει του Final Four; "Θα τους έλεγα ότι τίποτα άλλο δεν έχει σημασία. Να πάνε στο παιχνίδι ξέροντας ότι έχουν δουλέψει για να φτάσουν μέχρι εδώ. Να έχουν αυτοπεποίθηση πως είναι ό,τι έκαναν μέχρι τώρα που τους έφερε εδώ. Να σκέφτονται μόνο το θετικό αποτέλεσμα.

Να ξέρει ο καθένας τον ρόλο του και να είναι ο καλύτερος παίκτης που μπορεί να είναι για την ομάδα. Αν είσαι καλός αμυντικός μην αφήσεις κανέναν να σε περάσει, αν είσαι καλός ριμπάουντερ, τότε πήγαινε για κάθε ριμπάουντ, κυνήγα κάθε χαμένη μπάλα. Η αποστολή σου είναι να είσαι συγκεντρωμένος στην δουλειά σου και σε αυτό που σου ζήτησε ο προπονητής. Όταν το κάνεις αυτό, θα δεις το αποτέλεσμα που θες. Είναι βασικό να ξέρουν όλοι τον ρόλο τους. Εκεί θα κριθεί το παιχνίδι.

Όταν έπαιζα εγώ, πάντα ξεκινούσα από εμένα. Ήξερα ότι αν είμαι στα καλύτερά μου, αυτό θα είχε επιρροή στον επόμενο συμπαίκτη μου και μετά στον επόμενο, όλο αυτό θα γινόταν μία αλυσίδα. Ήξερα την αποστολή που είχαμε ως ομάδα, αλλά ξεκινούσα από εμένα. Έπρεπε να κάνω την δουλειά μου στο ψηλότερο επίπεδο και να μείνω εκεί. Αυτή είναι η συμβουλή μου λοιπόν. Να κάνει ο καθένας την δουλειά που του έχει ανατεθεί στο καλύτερο επίπεδο που μπορεί"

Τέλος, για το αν θεωρεί ότι υπάρχει κάποιο φαβορί στο Final Four, ο Ντέιβιντ Ρίβερς ξεκαθάρισε ότι θεωρεί ότι πρόκειται για μία απολύτως ισορροπημένη διοργάνωση: "Όχι, αλήθεια δεν βλέπω κάποιο φαβορί. Είναι δύσκολο. Όλα τα παιχνίδια μπορεί να τα νικησει οποιαδήποτε ομάδα. Η ομάδα με τα λιγότερα λάθη στην επίθεση και την καλύτερη άμυνα θα νικήσει και ελπίζω αυτή να είναι ο Ολυμπιακός. Θα ειμαι στο Βελιγράδι ως πρεσβευτής της EuroLeague. Ανυπομονώ να υποστηρίξω την ομάδα".

Το SPORT24 στο Final Four στο Βελιγράδι

Το SPORT24 “κατεβάζει” την δική του μπασκετική 5άδα στο Final Four 2022! Π. Διαμαντόπουλος, Σ. Καβαλιεράτος, Β.Σκουντής, Γ. Φιλέρης και Χ. Σταύρου βρίσκονται στο Βελιγράδι και είναι έτοιμοι να μεταδώσουν τον παλμό και όλα τα αγωνιστικά νέα της ομάδας του Ολυμπιακού από την Stark Arena!

Κάνε εγγραφή στα push notifications του SPORT24 και στο κανάλι στο Youtube για να ενημερώνεσαι και να μη χάνεις καμία στιγμή!

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ FINAL FOUR 2022 EUROLEAGUE FINAL FOUR EUROLEAGUE FINAL FOUR 2022 FINAL FOUR ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ FINAL FOUR FINAL 4 EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ