ΝΤΟΥΣΑΝ ΙΒΚΟΒΙΤΣ

Ο Νίκος Γκάλης αποκλειστικά στο SPORT24 για τον Ντούσαν Ίβκοβιτς: "Κάποιοι μας έβαζαν λόγια για να χαλάσουν οι σχέσεις μας"

Ο Νίκος Γκάλης αποκλειστικά στο SPORT24 για τον Ντούσαν Ίβκοβιτς: "Κάποιοι μας έβαζαν λόγια για να χαλάσουν οι σχέσεις μας"
PHOTO CREDITS: 24MEDIA CREATIVE TEAM / KONSTANTINOS BADOUNAS

Σαράντα ένα χρόνια μετά την πρώτη συνάντηση του με τον Ντούσαν Ιβκοβιτς, ο Νίκος Γκάλης ανακαλεί τις αναμνήσεις του από την κοινή ζωή τους στον Άρη…

Έχουν περάσει σαράντα ένα χρόνια από τότε που ο Νίκος Γκάλης συνάντησε τον Ντούσαν Ιβκοβιτς

Καλοκαίρι του 1980, στο Αλεξάνδρειο της Θεσσαλονίκης, στην πρώτη προπόνηση του Αρη, με τον μεν "Γκάνγκστερ" να έχει περάσει ήδη μια σεζόν στην Ελλάδα, τον δε Ντούντα να παίρνει τη σκυτάλη από τον Φρανκ Ντέβελι και τον Ανέστη Πεταλίδη μετακομίζοντας σε ένα πιο εύκρατο κλίμα που θα βοηθούσε τον ασθματικό γιο του, Πέτρο.

Ο συγχωρεμένος ο Ίβκοβιτς έμεινε επί δυο σεζόν στον πάγκο του Άρη και οι σχέσεις του με τον Γκάλη πέρασαν από χίλια μύρια κύματα, μάλιστα εκείνη την εποχή ο Σέρβος προπονητής θρυλείται πως είχε πει ότι "με αυτόν ο Άρης δεν θα πάρει ποτέ πρωτάθλημα"!

Πριν από λίγη ώρα πέτυχα τον Γκάλη που δεν μπορούσε να πιστέψει ότι ο Ιβκοβιτς έπαθε μόλυνση στους πνεύμονες λόγω της πολύχρονης συναναστροφής του με τα περιστέρια…

"Κρίμα, πολύ κρίμα" σχολίασε…

Και το παρελθόν τους; "Τώρα που ο άνθρωπος έφυγε από τη ζωή, δεν είναι σωστό να ανασκαλεύουμε τι είχε γίνει πριν από σαράντα χρόνια. Σε μια πρόσφατη συνέντευξη του πάντως, ο Ντούντα είπε ότι κάποιοι έβαζαν λόγια και σε εκείνον και σε εμένα για να χαλάσουν τις σχέσεις μας, για δικό τους όφελος. Εάν δεν με γούσταρε, πώς με έβαζε να παίζω σαράντα λεπτά;".

Ζήτησα από τον Νίκο να μου χαρακτηρίσει με μια λέξη τον Ντούντα, όπως τον γνώρισε τότε και όπως τον παρακολούθησε όλα τα επόμενα χρόνια.

"Μορφή" απάντησε. "Τεράστια μορφή, ένας προπονητής που άλλαξε πολύ το μπάσκετ, σε σχέση με αυτό που παιζόταν τότε στην Ελλάδα. Πρώτα απ’ όλα σε μια εποχή που σχεδόν όλες οι ομάδες έπαιζαν ζώνη, εμείς αμυνόμασταν με man to man επί σαράντα λεπτά".

Και συνεχίζει ο Γκάλης: "Έφερε τα στοιχεία της σερβικής σχολής, η οποία θα κυριαρχούσε τα επόμενα χρόνια και φανέρωσε από την αρχή πόσο μπάσκετ ήξερε. Ήταν πανέξυπνος και πάντοτε προσπαθούσε να κάνει κάποια κόλπα και διάφορες πονηριές για να αιφνιδιάσει τους αντιπάλους μας. Είχε μια αυστηρότητα στη συμπεριφορά του και αρκετές φορές ήταν επιθετικός και φωνακλάς, αλλά εκτός γηπέδων ήταν πολύ ευχάριστος, πλακατζής και εξαιρετικός για παρέα".

Ντούσαν Ίβκοβιτς - Η τελευταία συνέντευξη της ζωής του

Ο μεγάλος Ντούσαν Ίβκοβιτς μίλησε αποκλειστικά στο SPORT24 και έδωσε την τελευταία συνέντευξη της ζωής του. Μίλησε για όλους και για όλα. Από το πως ήρθε στην Ελλάδα, την πρόταση του Σωκράτη Κόκκαλη, την ΤΣΣΚΑ και το “όχι” στους Ντένβερ Νάγκετς μέχρι και τον τελικό της Πόλης.

Ντούσαν Ίβκοβιτς, The Story

Δείτε την χθεσινή Game Night με τους Παντελή Βλαχόπουλο, Θέμη Καίσαρη και Τσάρλυ:

TAGS ΝΤΟΥΣΑΝ ΙΒΚΟΒΙΤΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ