ΙΣΠΑΝΙΑ

Ο Μπασάλα Μπαγκαγιόκο έκλεισε τα 16 και είναι ήδη... βετεράνος της Liga Endesa

Ο Μπασάλα Μπαγκαγιόκο έκλεισε τα 16 και είναι ήδη... βετεράνος της Liga Endesa

Οι 52 πόντοι στη Ρεάλ Μαδρίτης, το ντεμπούτο στη Liga Endesa, ο δανεισμός στη Μέγκα και ο ρόλος που ήρθε στα 16 του χρόνια. Αυτός είναι ο Μπασάλα Μπαγκαγιόκο, ο ψηλός από το Μάλι που λατρεύει τον Τζοέλ Εμπίντ και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Ήταν 25 Απριλίου του 2021 όταν έκανε το ντεμπούτο του στο ισπανικό πρωτάθλημα και σε ηλικία 14 ετών, 7 μηνών και 15 ημερών έγινε ο νεαρότερος σκόρερ στην ιστορία της Liga Endesa. Σήμερα, ενάμιση χρόνο μετά, ο Μπασάλα Μπαγκαγιόκο έχει γίνει μέρος του ροτέισον της Φουενλαμπράδα, αφού προηγουμένως έκανε το... αγροτικό του στη Μέγκα και την βοήθησε να κατακτήσει το Next Generation Tournament στο τελικό τουρνουά του Βελιγραδίου.

Με ύψος στα 2μ.08, ο 16χρονος (γεννημένος στις 10 Σεπτεμβρίου του 2006 στη Μπαμάκο, πρωτεύουσα του Μάλι) αθλητής βρέθηκε στα 12 χρόνια του στην Ισπανία. Έπαιξε σε μικρές ομάδες, πήγε από την Τενερίφη στην Αλκαλά και το καλοκαίρι του 2020 μετακόμισε στη Μαδρίτη για λογαριασμό της Φουενλαμπράδα που τον έβαλε στις ακαδημίες της. Αμέσως οι άνθρωποι της ομάδας κατάλαβαν ότι η σωματοδομή του μπορούσε να τον βάλει στις προπονήσεις της πρώτης ομάδας και τελικά λίγο πριν από το φινάλε της περιόδου 2020/21, τον είδαμε να παίρνει τα πρώτα του λεπτά στην πρώτη κατηγορία του ισπανικού μπάσκετ.

Ένα χρόνο μετά από το ρεκόρ, το οποίο είχε ο Ρίκι Ρούμπιο από το 2005, ο Μπαγκαγιόκο άφησε για λίγο την Φουενλαμπράδα για να παίξει με την εφηβική ομάδα της Μέγκα στο τελικό τουρνουά του Adidas Next Generation Tournament στη Ράνκο Ζεράβιτσα Χάλα του Βελιγραδίου, στη διάρκεια του Final Four της περσινής EuroLeague.

Έγραψε 17 πόντους, 14 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 3 κλεψίματα, 2 μπλοκ και 29 ranking απέναντι στο INSEP, 19 πόντους, 12 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 2 κλεψίματα, 1 μπλοκ, 27 ranking απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης και 16 πόντους, 11 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 κλεψίματα, 2 μπλοκ, 28 ranking στον τελικό με την ομάδα του Βασίλη Σπανούλη. Είχε 68% στο δίποντο και έπαιζε λίγο περισσότερο από 36 λεπτά.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Φέτος, ο 16χρονος Μπαγκαγιόκο είναι σταθερό μέλος του ροτέισον της Φουενλαμπράδα. Παίρνει 17.4 λεπτά ανά αγώνα στη Liga Endesa, σκοράρει 6.1 πόντους (56% στο δίποντο), μαζεύει 4.6 ριμπάουντ και συγκεντρώνει σχεδόν 10 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης.

"Είναι 13 ετών και ήδη κάνει απίθανα πράγματα. Πολλές ομάδες ρώτησαν για εκείνον μετά από το Mini Cup, μετά από εμφανίσεις σαν αυτή που έκανε απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης το καλάθι της οποίας φόρτωσε με 52 πόντους στην ήττα της Αλκαλά με 80-88" έγραψε τον Δεκέμβριο του 2019 το ιστορικό Gigantes, αφού προηγουμένως ο Μπαγκαγιόκο είχε σοκάρει το ισπανικό μπάσκετ με το μέγεθος, με τη δύναμη, με τον ανταγωνιστικό και ταυτοχρόνως ταπεινό του χαρακτήρα.

Ο Μπαγκαγιόκο έχει δύο ή τρία χρόνια μπροστά του μέχρι να κάνει το μεγάλο βήμα προς το NBA. Προς το παρόν βλέπει τους αγώνες των δύο ινδαλμάτων του, του Τζοέλ Εμπίντ από τον οποίο θέλει να πάρει το footwork και τις κινήσεις κοντά στο καλάθι και του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Η συμμετοχή του στο τελικό τουρνουά Next Gen της EuroLeague ήταν ένα σημαντικό milestone, καθώς όπως δήλωσε "εξεπλάγην όταν με κάλεσαν, φρίκαρα! Νόμιζα ότι μου έκαναν πλάκα, όμως πάντα ήθελα να παίξω σε τέτοια τουρνουά και αποδείχθηκε μια σπουδαία εμπειρία".

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

TAGS ΙΣΠΑΝΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ