ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Μουστάφα Φαλ έπαιξε μπάσκετ από σύμπτωση

Ο Μουστάφα Φαλ στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" για χάρη του Ολυμπιακού
Ο Μουστάφα Φαλ στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" για χάρη του Ολυμπιακού EUROKINISSI

Αυτή και άλλες, άγνωστες ή μη, πληροφορίες από τη ζωή του Μουστάφα Φαλ. Του θηριώδους σέντερ που επέλεξε ο Γιώργος Μπαρτζώκας για να ενισχύσει τη φροντ λάιν του Ολυμπιακού.

Το 'Φαλ' εκτιμάται, βάσει επίσημων δημογραφικών στοιχείων, ότι είναι το όγδοο πιο διαδεδομένο επώνυμο στη Σενεγάλη. Εμφανίζεται σε περισσότερα από 422.000 επίσημα έγγραφα διαφορετικών δηλωμένων πολιτών, ανεξαρτήτως ηλικίας, εντός χώρας και σε άλλες -σχεδόν- 4.000 στη Γαλλία, όπου εγκαταστάθηκαν πολλοί πρόσφυγες και οικονομικοί μετανάστες. Κατά μία εκδοχή, όριζε τους 'απόγονους της φυλής των γαϊδουριών' και είχε υιοθετηθεί από τη φυλή των Ντεμ, των οποίων το ιερό ζώο-σύμβολο ήταν το υπομονετικό θηλαστικό. Το οποίο απαγορευόταν να θανατωθεί γιατί -σε μια τέτοια περίπτωση- θα στοίχειωνε τον δράστη όταν θα έφευγε από τη ζωή.

Ο Μουσταφά Φαλ, ο νέος σέντερ του Ολυμπιακού, επέδειξε πολλή απ' αυτήν την αρετή προτού φτάσει στο σημείο να κερδίσει την αναγνώριση ενός σέντερ ικανού να σταθεί με επάρκεια στην Euroleague και να λογίζεται πια, στο δρόμο για τα 30 χρόνια του, ως 'ο κύριος 78% στη ρακέτα'. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ήθελε έναν τέτοιου στιλ ψηλό και ο παίκτης της Βιλερμπάν ήταν εξ αρχής ο βασικότερος των υποψηφίων για τη θέση, όπως το SPORT24, με την υπογραφή του Σπύρου Καβαλιεράτου είχε ενημερώσει εγκαίρως. Απλώς η ανακοίνωση της απόκτησής του από τους 'ερυθρόλευκους' επισημοποίησε τη συμφωνία και επαλήθευσε τις πληροφορίες.

Ο 'γίγαντας' των 218 εκατοστών (με άνοιγμα χεριών στα 2.35μ) δεν κουβαλά μόνο την παρθενική χρονιά του στην ομάδα των αδερφών Πάρκερ. Του ιδιοκτήτη-προέδρου Τόνι και του κόουτς Τι Τζέι. Ερχόμενος στην Ελλάδα, θα φέρει μαζί του στον Πειραιά πολλά περισσότερα. Ας δούμε κάποια εξ αυτών:

  • Ο Φαλ γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Σεΐν-Σεν Ντενί, του προαστίου Ιλ ντε Φρανς του Παρισιού. Πρόκειται για την πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή στη γαλλική πρωτεύουσα, καθώς φιλοξενεί σχεδόν το 19% του συνολικού πληθυσμού (1.000 κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο).
  • Ως παιδί που καθεμιά από τις προσλαμβάνουσες του ήταν από τις γειτονιές της γαλλικής πρωτεύουσας, κυρίως δε στη Νεΐγ σιρ Μαρίν, το πρώτο σπορ που τον ενδιέφερε ήταν το ποδόσφαιρο. "Ήταν το μόνο που μου άρεσε να παρακολουθώ στην τηλεόραση". Είχε ενταχθεί σε ακαδημίες μέχρι τα 13-14 και "ήμουν αρκετά καλός". Ωστόσο διέκοψε για 2 χρόνια κι έχασε την επαφή του με το λαοφιλές σπορ. "Όταν επέστρεψα δεν ήμουν ο ίδιος", ομολογούσε.
  • Άρχισε ν' ασχολείται με το μπάσκετ στα 17 του. Συνέβη περισσότερο από σύμπτωση, παρά από επιλογή ή ανάγκη, καθώς έτυχε να συναντηθεί με τον Στιβ Λοβίνσκι, τότε παίκτη - μέλος της εθνικής 3X3 και νυν προπονητή, που τον έπεισε να ενεργοποιηθεί ξανά με τον αθλητισμό, από διαφορετική σκοπιά όμως. Έπαιξε γι' αρχή σε μια εφηβική ομάδα της περιοχής Βιλεμόμπλ.
  • Το καλοκαίρι του 2010 εντάχθηκε στην Πουατιέ. Τον περιέγραφαν τότε ως "αρκετά αδέξιο και δειλό, σχεδόν φοβισμένο". Στην πρώτη ομάδα προωθήθηκε ένα χρόνο αργότερα. Έπεσαν πάνω του για να βελτιωθεί γρήγορα, ήξεραν ότι είχαν στα χέρια τους χρυσό. "Με δύο προπονήσεις την ημέρα είναι δύσκολο να έχουμε μια κοινωνική ζωή. Εκτός από τους ανθρώπους του συλλόγου, δεν έχουμε την ευκαιρία να συναντήσουμε πολλούς άλλους". Το σχέδιο 'απομόνωσης' απέδωσε. Μέχρι σήμερα ο Φαλ είναι ο ρέκορντμαν κοψιμάτων σ' ένα αγώνα για το κλαμπ με 7 συνολικά.

  • Υπήρξε μέλος της ομάδας μπάσκετ της Γαλλίας που συμμετείχε στην Πανεπιστημιάδα του 2015, στην Γκουανγκτζού της Νότιας Κορέας. Στο ίδιο σύνολο των 'μπλε' είχε συμπαίκτη του τον Βενσάν Πουαριέ, πλέον μέλος της Ρεάλ Μαδρίτης.
  • Ως παίκτης της Σαλόν σιρ Σαονέ το 2016-17 εκτός από καλύτερος αμυντικός, ριμπάουντερ και μπλοκέρ, ήταν και ο κορυφαίος dunker του γαλλικού πρωταθλήματος. Κάρφωνε περισσότερες από 2.5 φορές ανά αγώνα. "Στις ασκήσεις που κάνουμε δείχνει μεγάλη επιδεξιότητα, είναι σε θέση να κάνει σχεδόν τα πάντα", υποστήριζε ο προπονητής του. Του έλειπε μόνο το σουτ. Είχε ήδη αγωνιστεί στη Μονακό (2014-15) και στην Αντίμπ (2015-16).
  • Ο προπονητής που τον επηρέασε και έκανε να πιστέψει περισσότερο από κάθε άλλον στον εαυτό του ήταν ο Ζιλιέν Εσπινοζά. Ή αλλιώς 37χρονος σήμερα κόουτς της Σαλόν, που είχε δουλέψει μαζί του στην Αντίμπ.
  • Στο φινάλε της σεζόν 2016-17 του απονεμήθηκε ο τίτλος του πιο βελτιωμένου παίκτη στο γαλλικό πρωτάθλημα. Είχε 12 πόντους και 9.1 ριμπάουντ ανά ματς στην κανονική περίοδο.
  • Λίγο αργότερα υπέγραψε στην τουρκική Σακάρια, βγαίνοντας για πρώτη φορά εκτός χώρας. Εντάχθηκε σε μια ομάδα που είχε ιδρυθεί μόλις το 2013 και ανήλθε στην ελίτ του εγχώριου μπάσκετ τέσσερα χρόνια αργότερα. "Δεν έχω πολλά να κάνω στην πόλη. Πηγαίνω για προπόνηση και μετά κυρίως για φαγητό". Εκμεταλλευόταν τον περίσσιο χρόνο του για επιπλέον δουλειά. Έφτασε να κληθεί στο All Star Game της λίγκας. "Η διοίκηση μάς ζήτησε να εξασφαλίσουμε την παραμονή το συντομότερο". Η Σακάρια τερμάτισε 8η και έπαιξε στα πλέι οφ, με τον ίδιο να κρατά έναν κομβικό ρόλο. Η δεύτερη τουρκική ομάδα που αγωνίστηκε ήταν η Τουρκ Τέλεκομ (2019-20), τελειώνοντας τη σεζόν με 12 πόντους και 8.2 ριμπάουντ.
  • Τον Νοέμβριο του 2017 είχε αγωνιστεί για πρώτη φορά στην εθνική ομάδα της Γαλλίας. Θα ήταν παρών στο Eurobasket 2017, αλλά πήγε στην προετοιμασία τραυματίας στο πόδι και αναπόφευκτα αποκλείστηκε από τη 12άδα. Επανήλθε. Ορίστηκε αρχηγός σε 2 αγώνες των προκριματικών του Eurobasket 2021. Στο δεύτερο εξ αυτών, με το Μαυροβούνιο, ήταν ο πολυτιμότερος παίκτης με 12 πόντους και 6 ριμπάουντ.
  • Στις 25/2 του 2018 "έκανα την καλύτερη εμφάνισή μου με την Εθνική", καθώς στο 64-49 επί του Βελγίου για τα Προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου είχε 23 πόντους σε 28 λεπτά χάρη σε 10/10 δίποντα.
  • Στη ρωσική Λοκομοτίβ Κουμπάν (2018-19) δεν πρόλαβε να αφήσει το αποτύπωμά του, διότι ένας μυϊκός τραυματισμός στους προσαγωγούς τον κράτησε εκτός δράσης για αρκετές εβδομάδες και τον έφερε αρκετά πίσω.
  • Από τη Βιλερμπάν αποχωρεί με επικυρωμένο τον τίτλο του κορυφαίου αμυντικού της γαλλικής λίγκας.
  • Τα ατομικά ρεκόρ του είναι: 32 πόντοι, σε αγώνα του τουρκικού πρωταθλήματος με την Τουρκ Τέλεκομ ενόσω άλλες δέκα φορές έχει σκοράρει τουλάχιστον 20, 12 αμυντικά και 9 επιθετικά ριμπάουντ, καθώς και 9 ασίστ σε δύο διαφορετικές περιστάσεις!

Αναμένουμε πια τον Μουστάφα Φαλ του Ολυμπιακού.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ