BASKETBALL ANALYSIS

Ο Κρις Πολ έχει διαλύσει την άμυνα των Νάγκετς στο Πικ εν Ρολ

Ο Κρις Πολ των Σανς
Ο Κρις Πολ των Σανς Ⓒ 2021 ASHLEY LANDIS/ASSOCIATED PRESS

Το παιχνίδι βγαλμένο από κομπιούτερ. Το φονικό σουτ από μέση απόσταση. Η εξωφρενική αναλογία ασίστ/λαθών. Ο Κρις Πολ έχει διαλύσει την άμυνα των Νάγκετς και το SPORT24 εξηγεί με την βοήθεια του InStat Scout πώς τα έχει καταφέρει.

Ο Κρις Πολ πήρε ένα σκριν από τον ΝτιΆντρε Έιτον στην κορυφή της ρακέτας. Είδε τον Νίκολα Γιόκιτς να εξακολουθεί να παίζει άμυνα “Flat” μένοντας πίσω. Δεν το σκέφτηκε καθόλου. Έκανε μερικές ντρίμπλες και σούταρε από τα 4.5 μέτρα. Το καλάθι μπήκε.

Η συγκεκριμένη φάση συνέβη 5 λεπτά πριν το τέλος του Game 3 των Σανς με τους Νάγκετς στην νίκη του Φοίνιξ με 116-102, με την οποία οι “Ήλιοι” έκαναν το 3-0 στην σειρά. Δεν ήταν όμως κάτι νέο. Ήταν η φάση που γινόταν (σχεδόν) όλο το βράδυ σε μία βραδιά που ο Πολ είχε 27 πόντους και 8 ασίστ. Σαν κάποιος να είχε πατήσει το “repeat” στην μετάδοση. Ο Πολ έστηνε ένα Πικ εν Ρολ με τον Έιτον. Ο Γιόκιτς – προφανώς έπειτα από σχετική οδηγία – έπαιζε “Flat”. Ο Πολ έκανε μερικές ντρίμπλες και σούταρε από μέση απόσταση. Το σουτ (συνήθως) ήταν εύστοχο.

Το μπάσκετ ενίοτε είναι πολύ απλό άθλημα. Το απλό ωστόσο συχνά είναι και το πιο δύσκολο. Ίσως κανείς παίκτης στο ΝΒΑ όμως να μην είναι καλύτερος στα “απλά” πράγματα από τον Κρις Πολ. Η σειρά των Σανς με τους Νάγκετς, όπου το Φοίνιξ έχει κυριαρχήσει, είναι η αποθέωση τους απλότητας για το Φοίνιξ. Είναι η αποθέωση της απλότητας για τον Κρις Πολ.

Ο απόλυτος πόιντ γκαρντ και η μυθική αναλογία ασίστ/λαθών

Ο Κρις Πολ είναι αυτός από τον οποίο ξεκινούν τα περισσότερα στην επίθεση των Σανς. Όχι όλα, γιατί αυτό δεν θα ήταν ούτε σωστό, ούτε λογικό να συμβαίνει δεδομένου ότι είναι 36 ετών και έχει ύψος 1.83 μέτρα. Ειναι όμως αυτός που ορίζει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα επιτεθούν οι Σανς, καθοδηγώντας και τον έτερο σταρ της ομάδας, Ντέβιν Μπούκερ.

Στην σειρά με τους Νάγκετς ο Πολ είναι από άλλο πλανήτη, παίζοντας το πιο ώριμο μπάσκετ της καριέρας του. Στους τρεις πρώτους αγώνες έχει διαλύσει την άμυνα του Ντένβερ, έχοντας 21.7 πόντους, 5.7 ριμπάουντ, 11.3 ασίστ, 1.3 κλεψίματα και 1 λάθος μέσο όρο με 57.8% στα σουτ και 77.8% στα τρίποντα σε 35 λεπτά συμμετοχής.

Σε περίπτωση που δεν έγινε σαφές σε πρώτο χρόνο όμως, ιδού πιο αναλυτικά: Ο Πολ έχει 11.3 ασίστ και 1 λάθος μέσο όρο! Κάνει λάθος για κάθε 11.3 ασίστ που μοιράζει. Έχει μοιράσει 34 ασίστ και έχει κάνει 3 λάθη σε συνολικά 104 λεπτά συμμετοχής. Τρία λάθη. Three (Αγγλικά). Trois (Γαλλικά). Tres (Ισπανικά). Tre (Ιταλικά). Σε όποια γλώσσα και να το πει κάποιος είναι εντυπωσιακό. Στην "γλώσσα” που έχει σημασία, στην μπασκετική "γλώσσα", αυτό δεν είναι απλώς εντυπωσιακό. Είναι μυθικό. Το δε Shot Chart του στους τρεις πρώτους αγώνες είναι εξίσου τρελό:

Το Shot Chart του Κρις Πολ στους 3 πρώτους αγώνες της σειράς των Σανς με τους Νάγκετς
Το Shot Chart του Κρις Πολ στους 3 πρώτους αγώνες της σειράς των Σανς με τους Νάγκετς INSTAT SCOUT

Ο Κρις Πολ των 1.83 μέτρων έχει “μυρίσει” αίμα στην σειρά με τους Νάγκετς και είναι αδίστακτος. Δεν έχει σημασία αν τον μαρκάρει ο σχεδόν ισοϋψής Φακούντο Καμπάσο, ο Μόντε Μόρις, ο Γουίλ Μπάρτον ή ακόμα και ο – ύψους 2.06 μέτρων και τρελός αθλητής – Άαρον Γκόρντον. Ο Πολ θα παίξει στον δικό του ρυθμό, θα σκοράρει όποτε θέλει, θα πασάρει όποτε θέλει, όπου θέλει, όπως θέλει. Και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων θα πάρει την σωστή απόφαση.

Σύμφωνα με το InStat Scout, ο Πολ έχει στήσει 31 Πικ εν Ρολ στην σειρά με τους Νάγκετς σε αυτούς τους τρεις αγώνες. Σε 20 περιπτώσεις επέλεξε να σουτάρει αυτός, προσφέροντας 1.25 πόντους ανά κατοχή, σε ένα εξαιρετικό νούμερο. Την ίδια στιγμή σκοράρει 1.78 πόντους ανά κατοχή (!) σε καταστάσεις ένας εναντίον ενός (Isolation) και 1.5 πόντο ανά κατοχή σε καταστάσεις Catch and Shoot. Με λίγα λόγια: Ο Κρις Πολ έχει διαλύσει την άμυνα του Ντένβερ.

Η ευκαιρία της ζωής του για ένα πρωτάθλημα

Υπήρξαν στιγμές στην καριέρα του Κρις Πολ που πίστεψε ότι βρέθηκε σε μία ομάδα που μπορεί να παλέψει για τον τίτλο. Το πίστεψε την σεζόν 2007/08 όταν οι Χόρνετς είχαν το καλύτερο ρεκόρ στην Δύση αλλά αποκλείστηκαν στον 2ο γύρο από τους Σπερς. Το πίστεψε όταν αγωνίστηκε παρέα με τον Μπλέικ Γκρίφιν στους Κλίπερς (2011-2017), φτάνοντας το 2014 και το 2015 μέχρι τον δεύτερο γύρο. Το πίστεψε την σεζόν 2017/18 όταν παρέα με τον Τζέιμς Χάρντεν έφτασε μέχρι τους τελικούς της Δύσης, χάνοντας με 4-3 από τους Γουόριορς των Κάρι, Τόμπσον, Ντουράντ και Γκριν, με τον ίδιο να χάνει τα δύο τελευταία παιχίδια λόγω θλάσης. Και το πιστεύει και τώρα, στα 36 του, παίζοντας με την νεανική ομάδα των Σανς, απέχοντας μία νίκη από τους τελικούς της Δύσης. Και ίσως τελικά αυτή να είναι η μεγαλύτερη ευκαρία του.

Με την Δύση να είναι πιο ανοιχτή από ποτέ μετά τον αποκλεισμό των Λέικερς των ΛεΜπρόν και Ντέιβις (από τους Σανς μάλιστα) και την απουσία του... μπαμπούλα που ονομαζόταν Γουόριορς πριν κάποια χρόνια, με τους Τζαζ, τους Κλίπερς και τους Νάγκετς να είναι δυνατοί αλλά να μην τρομάζουν, αυτοι οι Σανς έχουν κάθε δικαίωμα να ονειρεύονται τους τελικούς του ΝΒΑ. Έχουν κάθε δικαίωμα να κάνουν όνειρα τίτλου. Και ο Κρις Πολ έχει κάθε δικαίωμα να πιστεύει ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία της καριέρας του.

Στα 36 του χρόνια πλέον, ο άλλοτε φτεροπόδαρος γκαρντ δεν είναι σίγουρο ότι παίζει το καλύτερο μπάσκετ της καριέρας του. Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο όμως ότι παίζει το πιο ώριμο μπάσκετ της καριέρας του. Είναι ο ηγέτης των Σανς. Είναι ο άνθρωπος που έχει πάρει από το χέρι τον Μπούκερ και του δείχνει τον δρόμο. Το πώς θα εξελιχθεί η σεζόν δεν μπορεί να το ξέρει κανείς ακόμα. Ο Κρις Πολ πάντως χαίρεται το μπάσκετ. Ο Κρις Πολ είναι έτοιμος να βοηθήσει τους Σανς να σοκάρουν τον κόσμο.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS NBA ΗΠΑ ΦΟΙΝΙΞ ΣΑΝΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ