ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Καβάφης, ο Μπαρτζώκας και οι εννέα ήττες

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας στον πάγκο του Ολυμπιακού
Ο Γιώργος Μπαρτζώκας στον πάγκο του Ολυμπιακού EUROKINISSI

Ο Oλυμπιακός βρίσκεται σε φάση αφασίας και ο Βασίλης Σκουντής ανατρέχει στα μαύρα φεγγάρια του 2004 και του 1979...

Από τον δάσκαλο μου στη δημοσιογραφία, τον συχωρεμένο τον Χρήστο Ράπτη, έμαθα πολλούς κανόνες σε αυτή τη ρουφιάνα τη δουλειά...

Ενας από αυτούς: Μη γράφεις ποτέ ότι μια ομάδα διασύρθηκε ή ξεφτιλίστηκε ακόμη κι αν πιάστηκε αιχμάλωτη σε έναν αγώνα, στο κάτω κάτω τόσο μπορούσε, τόσο έπαιξε!

Τον τηρώ αυτόν τον κανόνα, αλλά...

Αλλά από χθες το βράδυ με είχε καβαλήσει ο διάβολος να γράψω κάτι και δεν θα υπέκυπτα στον πειρασμό, εάν δεν έβαζε βούτυρο στο ούτως ή άλλως πικρό ψωμί που τρώει εδώ και καιρό ο Ολυμπιακός, ο ίδιος ο προπονητής του...

Μετά, λοιπόν, τον αγώνα με την Μπασκόνια, ο Γιώργος Μπαρτζώκας δεν είχε καμία αναστολή να ξεγυμνωθεί μπροστά στην καθρέφτη του και να μολογήσει το προφανές...

Είναι, λέει, ντροπή για όλους αυτή η βραδιά.

«ΜΗΝ ΤΗΝ ΕΞΕΥΤΕΛΙΖΕΙΣ»

Εδώ λοιπόν ταιριάζουν οι στίχοι ενός ποιήματος που έγραψε ο Κωνσταντίνος Καβάφης κι επειδή ο Μπαρτζώκας είναι διαβασμένος και συγκρατεί τέτοια τσιτάτα, ιδού η λογοτεχνική τεκμηρίωση του συλλογισμού και της κυνικής παραδοχής του...

«Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις,

τούτο προσπάθησε τουλάχιστον, όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις, μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου, μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες»...

Ο Ολυμπιακός δεν στρίβει με τίποτα...

Δεν κόβει εδώ και καιρό ούτε με βαλέ, όπως λέει μια λαϊκή ρήση...

Μετράει μαζεμένες τη μια μετά την άλλη επτά απανωτές ήττες και έχει να δει χαρά στα σκέλια του από το βράδυ της 19ης Ιανουαρίου, όταν έριξε στο κανναβάτσο του Astroballe τη Βιλερμπάν.

Από τότε, εδώ και 42 μερόνυχτα, μαύρη είν’η νύχτα στα βουνά, στους βράχους πέφτει χιόνι, κατά πώς λέει κι ένα δημώδες άσμα που οι Πειραιώτες άθελα τους νιώθουν πως έχει γίνει το εμβατήριο τους!

Επτά ήττες στη σειρά, αυτό (δεν) είναι το χειρότερο ρεκόρ στην ιστορία τους...

ΟΙ ΚΟΥΚΟΥΛΕΣ ΚΑΙ Ο ΠΕΡΙ

Τη σεζόν 2004-05 ο Ολυμπιακός είχε υποστεί έξι απανωτές από δαύτες και τώρα φορτώθηκε μία παραπάνω, με την προσδοκία να σταματήσει τον κατήφορο το βράδυ της Παρασκευής απέναντι στον ομόχρωμο, ομόδοξο και αδελφοποιτό του, Ερυθρό Αστέρα του Βελιγραδίου.

Εκείνη τη μαρτυρική σεζόν οι τρις πρωταθλητές Ευρώπης είδαν έξι φορές το ίδιο έργο από τις 17 Νοεμβρίου 2004, όταν ηττήθηκαν στο ΣΕΦ από την Πρόκομ έως τις 22 Δεκεμβρίου στο Paladozza όπου συντελέσθηκε το 0-6 κόντρα στην Κλιμάμιο Μπολόνια.

Είχαν μεσολαβήσει οι ήττες από τη Ρεάλ στη Μαδρίτη, την Παρτίζαν στο Βελιγράδι, την Εφές στο Νέο Φάληρο και την Εστουντιάντες στη Μαδρίτη και ο Ολυμπιακός εδέησε να φωνάξει «Ανάσταση» στις 6 Ιανουαρίου του 2005, όταν επιβλήθηκε στην έδρα τους της Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ με 89-83, χάρη στο κρεσέντο του Μαρκί Πέρι, που έβαλε εκείνο το βράδυ 36 πόντους.

Ασφαλώς το μεγαλύτερο κάζο («η ντροπή», όπως θα έλεγε και ο Μπαρτζώκας) υπήρξε η πανωλεθρία στο ΣΕΦ από την Εφές με 110-59, ένα αποτέλεσμα που ανάγκασε τους παίκτες του να κρύβονται και να βγαίνουν έξω, ακόμη και για φαγητό, φορώντας κουκούλες για να μην τους αναγνωρίζουν.

Παρ’ όλα αυτά ούτε το 0-6 αποτελούσε το χειρότερο ρεκόρ στην ιστορία του Ολυμπιακού, ούτε τώρα πλέον πήρε τη θέση του το 0-7...

Η ΜΑΚΑΜΠΙ, Ο ΣΛΑΒΝΙΤΣ ΚΑΙ ΤΟ 0-9

Σαράντα δυο χρόνια πριν, σαν σήμερα οι Κόκκινοι μέτραγαν έξι απανωτές ήττες, που έμελλε να αβγατιστούν και να γίνουν εννέα!

Η ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού το 1978
Η ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού το 1978 AΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΚΙΜΩΝΑ ΚΟΚΟΡΟΓΙΑΝΝΗ
Η ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού το 1978
Η ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού το 1978 AΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΚΙΜΩΝΑ ΚΟΚΟΡΟΓΙΑΝΝΗ
Η ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού το 1978
Η ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού το 1978 AΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΚΙΜΩΝΑ ΚΟΚΟΡΟΓΙΑΝΝΗ

Τότε, στην παρθενική συμμετοχή τους στον όμιλο των «6» του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης και αφού προηγουμένως απέκλεισαν την Αλ Γιάλα από τη Συρία, τη γαλλική Λε Μαν των αδελφών (Ερίκ και Γκρεγκ) Μπενιό και την πολωνική Γκντανσκ του περιβόητου Εντουαρντ Γιούργκεβιτς βρέθηκαν ανάμεσα στα ανήμερα θεριά του ευρωπαϊκού μπάσκετ...

Ολυμπιακός - ΛεΜάν
Ολυμπιακός - ΛεΜάν AΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΚΙΜΩΝΑ ΚΟΚΟΡΟΓΙΑΝΝΗ
Ολυμπιακός - Γκντανσκ
Ολυμπιακός - Γκντανσκ AΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΚΙΜΩΝΑ ΚΟΚΟΡΟΓΙΑΝΝΗ
Ολυμπιακός - Γκντανσκ
Ολυμπιακός - Γκντανσκ AΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΚΙΜΩΝΑ ΚΟΚΟΡΟΓΙΑΝΝΗ
Ολυμπιακός - Γκντανσκ
Ολυμπιακός - Γκντανσκ AΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΚΙΜΩΝΑ ΚΟΚΟΡΟΓΙΑΝΝΗ

Στις 11 Ιανουαρίου 1979, στην πρεμιέρα της τελικής φάσης, στο «Παπαστράτειο» ο Ολυμπιακός επέζησε του θρίλερ με τη Μακάμπι νικώντας με 79-77, αλλά στη συνέχεια δεν μπόρεσε να ξανασηκώσει κεφάλι...

Ολυμπιακός - Μακάμπι 1979
Ολυμπιακός - Μακάμπι 1979 AΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΚΙΜΩΝΑ ΚΟΚΟΡΟΓΙΑΝΝΗ

Κατά σειρά υπέστη τις εννέα απανωτές ήττες!

Έχασε διαδοχικά στις 17 Ιανουαρίου από την Ινις στο Βαρέζε με 92-67, στις 25 Ιανουαρίου από την (υπερασπιζόμενη τα σκήπτρα της) Ρεάλ στη Μαδρίτη με 113-72, την 1η Φεβρουαρίου στον Πειραιά από την Τζουβεντούτ Μπανταλόνα με 95-84, στις 7 Φεβρουαρίου από την Μπόσνα στο Σαράγεβο με 72-69, στις 15 Φεβρουαρίου από τη Μακάμπι στο Τελ Αβίβ με 95-51, στις 28 Φεβρουαρίου από την Ινις στην έδρα του με 72-68, στις 7 Μαρτίου από τη Ρεάλ εδώ με 101-97, στις 15 Μαρτίου από την Μπανταλόνα εκτός έδρας με 91-77 και στις 21 Μαρτίου εντός με 88-83 από την Μπόσνα που διάνυσε όλο το δρόμο και αναρριχήθηκε στο θρόνο.

Ολυμπιακός - Βαρέζε το 1978
Ολυμπιακός - Βαρέζε το 1978 AΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΚΙΜΩΝΑ ΚΟΚΟΡΟΓΙΑΝΝΗ
Ολυμπιακός - Ρεάλ το 1978
Ολυμπιακός - Ρεάλ το 1978 AΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΚΙΜΩΝΑ ΚΟΚΟΡΟΓΙΑΝΝΗ

To ματς που έμεινε βαθιά εντυπωμένο στη μνήμη είναι εκείνο με την Τζουβεντούτ στον Πειραιά, διότι σημαδεύθηκε από τον σοκαριστικό τραυματισμό (σε μια σύγκρουση με τον Γιάννη Γκαρώνη) του... σατανικού Σέρβου πλέι μέικερ, Ζόραν Σλάβνιτς ο οποίος μάλιστα διακομίσθηκε με φορείο στα αποδυτήρια και εν συνεχεία με ασθενοφόρο στο Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας.

Ολυμπιακός - Μπανταλόνα το 1978
Ολυμπιακός - Μπανταλόνα το 1978 AΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΚΙΜΩΝΑ ΚΟΚΟΡΟΓΙΑΝΝΗ

Στον πάγκο του Ολυμπιακού καθόταν τότε ο Κώστας Μουρούζης, ενώ την ομάδα αποτελούσαν οι: Στιβ Γιατζόγλου, Γιώργος Καστρινάκης, Παύλος Διάκουλας, Πολ Μελίνι, Τζέρι Τζένκινς, Γιώργος Μπαρλάς, Αρης Ραφτόπουλος, Νίκος Σισμανίδης, Σούλης Ράμμος, Κίμων Κοκορόγιαννης, Τόλης Σπανός και Γιάννης Γκαρώνης.

ΥΓ: Οι φωτογραφίες προέρχονται από το προσωπικό αρχείο του Κίμωνα Κοκορόγιαννη, τον οποίο ευχαριστώ πολύ για την πολύτιμη συνδρομή του.

Κεντρική φωτογραφία, Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ