BASKETBALL ANALYSIS

Ο Κάρι είναι εξωγήινος, αλλά δεν είναι απλώς ένας σουτέρ

Ο Στεφ Κάρι των Γουόριορς
Ο Στεφ Κάρι των Γουόριορς Ⓒ 2021 JED JACOBSOHN/ASSOCIATED PRESS

Τα 10 συνεχόμενα παιχνίδια με +30 πόντους, οι 42.6 πόντοι μέσο όρο στα 5 τελευταία παιχνίδια και το πιο υποτιμημένο στοιχείο στο παιχνίδι του. Το SPORT 24 αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout την μυθική φετινή σεζόν του Κάρι.

Ο Στεφ Κάρι έχει στο βιογραφικό του μερικές μαγικές σεζόν, δύο βραβεια MVP του ΝΒΑ και τρία πρωταθλήματα. Κι όμως, το καλύτερο μπάσκετ της καριέρας του το παίζει φέτος. Στα 33 του χρόνια.

Για πολύ καιρό ο κόσμος αναρωτιόταν πόσο καλός θα ήταν ο Κάρι αν είχε ελάχιστη βοήθεια από τους συμπαίκτες του. Αν δηλαδή ήταν σαφές πως αυτός θα ήταν η πρώτη, η δεύτερη και η... τρίτη επιλογή στην επίθεση, όπως συχνά συνέβαινε με τον Τζέιμς Χάρντεν την περίοδο που ήταν στους Ρόκετς, τον Ράσελ Γουέστμπρουκ στους Θάντερ ή ακόμα και τον Ντέμιεν Λίλαρντ στους Μπλέιζερς.

Κάποιοι τον αμφισβητούσαν, λέγοντας ότι ήταν αδύνατο με το δικό του κορμί να είναι εξίσου αποδοτικός όσο οι προαναφερθέντες. Άλλοι στέκονταν στο γεγονός ότι στα καλά του χρόνια είχε δίπλα του τον υγιή Κλέι Τόμπσον, αλλά και μία τριετία τον Κέβιν Ντουράντ. Αναγνώριζαν ότι είναι ίσως ο κορυφαίος σουτέρ στην ιστορία του ΝΒΑ, αλλά για κάποιο έβαζαν ένα “αλλά” σε κάποιες αναφορές τους στο όνομά του επειδή είχε την τύχη να συνυπάρξει στους Γουόριορς με εξαιρετικούς παίκτες.

Κάπως έτσι, φτάσαμε στην φετινή σεζόν. Με τον Κάρι να προέρχεται από μία αποτυχημένη περσινή σεζόν – όπου αγωνίστηκε μόλις σε 5 παιχνίδια λόγω τραυματισμού – και όλο το Γκόλντεν Στέιτ να χτίζεται πάνω του λόγω του νέου σοβαρού τραυματισμού του Κλέι Τόμπσον. Σύμφωνα με κάποιους,που για κάποιον λόγο έκαναν σαν να μην θυμούνται τι έχει πετύχει στην καριέρα του, αυτή θα ήταν η ευκαιρία να αποδείξει τι μπορεί να κάνει. Σύμφωνα με τους υποστηρικτές του, ήταν η ευκαιρία να κλείσει μία και καλή τα στόματα όλων.

ΜΙΑ ΜΥΘΙΚΗ ΣΕΖΟΝ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΔΕΚΑΔΑ ΑΓΩΝΩΝ

Την φετινή σεζόν ο Κάρι μοιάζει να βρίσκεται σε αποστολή. Είναι πιο επιθετικός από ποτέ, σουτάρει περισσότερο από ποτέ, απειλεί περισσότερο από ποτέ. Αποτέλεσμα είναι να έχει μέχρι στιγμής 31 πόντους μέσο όρο (ρεκόρ καριέρας) με 49.1% στα σουτ, 42.7% στα τρίποντα (5.1/12 ανά αγώνα), 92.2% στις βολές, 5.6 ριμπάουντ (ρεκόρ καριέρας) και 5.9 ασίστ μέσο όρο σε 34 λεπτά συμμετοχής. Τα δε Shot Chart του από την φετινή σεζόν είναι σκέτο όνειρο:

Το Shot Chart του Στεφ Κάρι την σεζόν 2020/21
Το Shot Chart του Στεφ Κάρι την σεζόν 2020/21 INSTAT SCOUT
Το Shot Chart του Στεφ Κάρι την σεζόν 2020/21
Το Shot Chart του Στεφ Κάρι την σεζόν 2020/21 INSTAT SCOUT

Τα Shot Chart του Στεφ Κάρι την σεζόν 2020/21 (Πηγή: InStat Scout)

Ο Κάρι όμως δεν έχει μείνει εκεί. Έχει ξεπεράσει τους 30 πόντους στα 10 τελευταία παιχνίδια των Γουόριορς (ο πρώτος παίκτης μετά τον Κόμπι Μπράιαντ που κατάφερε κάτι τέτοιο σε ηλικία 33 χρονών), ενώ στους 5 τελευταίους αγώνες έχει 42.6 πόντους με 58.1% στα σουτ, 54.3% στα τρίποντα (8.8/16.2 ανά αγώνα!), 91.7% στις βολές, 6.2 ριμπάουντ και 5 ασίστ μέσο όρο σε 34 λεπτά συμμετοχής!

Στον τελευταίο αγώνα με τους Σέλτικς μάλιστα (στην ήττα των Γουόριορς με 119-114), είχε 47 πόντους με 11/19 τρίποντα, σημειώνοντας +10 τρίποντα για τρίτη φορά στα τελευταία τέσσερα παιχνίδια. Έφτασε έτσι τα 20 παιχνίδια στην καριέρα του με +10 τρίποντα. Ο αμέσως επόμενος της λίστας είναι ο Κλέι Τόμπσον με 5 τέτοια παιχνίδια.

ΠΟΛΛΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΝΑΣ ΣΟΥΤΕΡ

Ο Κάρι είναι ο άνθρωπος από τον οποίο ξεκινούν και καταλήγουν όλα στους Γουόριορς, με τον Ντρέιμοντ Γκριν να είναι βέβαια κλασικά ο καλύτερος... πασαδόρος του. Αν οι απλοί αριθμοί του όμως τρομάζουν, τα Advanced Stats είναι που δείχνουν πραγματικά πόσο αποδοτικός είναι, αλλά και πόσο πολύπλευρο είναι το παιχνίδι του, αφού δεν είναι απλώς ο κορυφαίος σουτέρ στην ιστορία του ΝΒΑ, αλλά ένας παίκτης που απειλεί με κάθε τρόπο.

Σύμφωνα με το InStat Scout, υπάρχουν 8 διαφορετικά playtypes στα οποία εμπλέκεται ο Κάρι τουλάχιστον μία φορά ανά αγώνα, προσφέροντας πάνω από 1 πόντο ανά κατοχή. Συγκεκριμένα, ο σταρ των Γουόριορς φέτος επιτίθεται ως εξής:

Πικ εν Ρολ: 6.3 κατοχές ανά αγώνα – 1.17 πόντοι ανά κατοχή

Βγαίνοντας από σκριν (Off Screen): 3.9 κατοχές ανά αγώνα – 1.16 πόντοι ανά κατοχή

Ένας εναντίον ενός (Isolation): 3 κατοχές ανά αγώνα – 1.26 πόντοι ανά κατοχή

Πάσα χέρι με χέρι (Hand off): 2.6 κατοχές ανά αγώνα – 1.45 πόντοι ανά κατοχή

Κατάσταση αιφνιδιασμού (Transition): 2.5 κατοχές ανά αγώνα – 1.25 πόντοι ανά κατοχή

Σουτ από στάση (Catch and Shoot): 1.6 κατοχές ανά αγώνα – 1.55 πόντοι ανά κατοχή

Κοψίματα προς το καλάθι (Cuts): 1.2 κατοχές ανά αγώνα – 1.12 πόντοι ανά κατοχή

Catch and Drive: 1.1 κατοχές ανά αγώνα – 1.17 πόντοι ανά κατοχή

Τι δείχνουν αυτοί οι αριθμοί όμως; Κάτι που όσοι παρακολουθούν τον Κάρι εδώ και χρόνια το ξέρουν ήδη: Ο σταρ των Γουόριορς δεν είναι απλώς ένας παίκτης που μπορεί να σουτάρει τρομερά μετά από ντρίμπλα, αλλά και από στάση. Είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες όλων των εποχών στην κίνηση χωρίς την μπάλα, ξέρει ότι οι αντίπαλοι έχουν πάντα υπόψη ότι μπορεί να σουτάρει από οπουδήποτε και δεν μένει σε αυτό, επιτίθεται διαρκώς προς το καλάθι, κινείται στην πλάτη της άμυνας, ξέρει να παίρνει σκριν (είτε ως χειριστής της μπάλας, είτε μακριά από αυτήν) καλύτερα από τον καθένα. Κάνει πράγματα που, πολύ απλά, ο κόσμος δεν έχει ξαναδεί.

Ο Κάρι θα μείνει στην ιστορία ως ένας παίκτης που άλλαξε το ίδιο το παιχνίδι. Είναι ο τύπος που έκανε μόδα το τρίποντο από τα 9 μέτρα, που έδειξε ότι δεν είναι ανάγκη ένας παίκτης να είναι 2.03 μέτρα, 110 κιλά και να πηδάει στον Θεό για να κάνει την διαφορά. Δεν είναι απλώς ο κορυφαίος σουτέρ στην ιστορία του ΝΒΑ. Είναι ένας από τους κορυφαίους σκόρερ όλων των εποχών. Ένας από τους σημαντικότερους και πλέον επιδραστικούς παίκτες της γενιάς του. Και η φετινή σεζόν είναι απλώς μία ακόμα υπενθύμιση.

Photo Credits: ⓒ 2021 Jed Jacobsohn/Associated Press

TAGS BASKETBALL ANALYSIS NBA ΗΠΑ ΓΚΟΛΝΤΕΝ ΣΤΕΙΤ ΓΟΥΟΡΙΟΡΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ