ΗΡΑΚΛΗΣ

Ο Ίνγκραμ έχανε μόνο από τον Γκάλη και όχι πάντα

Ο Ντέιβιντ Ίνγκραμ στα πολύ καλά χρόνια του Ηρακλή
Ο Ντέιβιντ Ίνγκραμ στα πολύ καλά χρόνια του Ηρακλή EUROKINISSI

Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τον Ντέιβιντ Ίνγκραμ, που όταν ήρθε στην Ελλάδα δεν ξέραμε ούτε πως προφέρεται πραγματικά το επίθετό του, προλάβαμε όμως να χορτάσουμε απίθανο μπάσκετ από ένα σκόρερ που μόνο ο Νίκος Γκάλης ήταν καλύτερός του. Και όχι όλες τις φορές.

Πόσο τυχεροί μπορεί να νιώθουν εκείνοι οι άνω των 50 οπαδοί του Ηρακλή που κάποτε είχαν την ευκαιρία να δουν την Κυριακή τον Βασίλη Χατζηπαναγή και μια μέρα πριν (στο Ιβανώφειο) τον Ντέιβιντ Ίνγκραμ. Ο θρυλικός Αμερικανός βρίσκεται ξανά στη Θεσσαλονίκη, προσκεκλημένος του Γηραιού για τα 100 χρόνια του τμήματος μπάσκετ και θα δώσει στην γιορτή της Κυριακής ξεχωριστό χρώμα.

Μια από τις πιο αγαπημένες φιγούρες των 90s, ένας "Γκάλης" με μαύρο δέρμα, ένα λαχείο που κέρδισε ο Ηρακλής όταν ο Μάκης Καλανταρίδης, βοηθός του Σούλη Μαρκόπουλου, έκανε τους ανθρώπους του συλλόγου να τον κοιτάζουν περίεργα. Ήταν καλοκαίρι του 87, ο "Ηρα" είχε κατακτήσει την 5η θέση του πρωταθλήματος, κέρδιζε μια θέση στο Κύπελλο Κόρατς, αλλά δεν του περίσσευαν τα λεφτά για να βρει ένα ξένο που θα τον βοηθούσε στα ευρωπαϊκά παιχνίδια.

Ο Καλανταρίδης, μόλις είχε επιστρέψει από τις ΗΠΑ όπου σε ένα καμπ στο Σακραμέντο σημείωνε ένα περίεργο όνομα που στα αγγλικά γραφόταν Ancrum. Υπεύθυνος για το... Ινγκραμ είναι ο συνάδελφος Γιάννης Ψαράκης, ο πρώτος δημοσιογράφος που πήρε συνέντευξη στον Αμερικανό σκόρερ (θα ανέβαινε στη Θεσσαλονίκη, μέσω Αθήνας). Όταν τον ρώτησε πως προφέρεται το επίθετό του, άκουσε (ή... έκανε πως άκουσε) κάτι μεταξύ Ίνγκραμ, Έινκραμ και Άνκρουμ, διάλεξε το πρώτο και μια ιστορική διαστρέβλωση μόλις είχε ολοκληρωθεί.

"Με 2.000 δολάρια θα σας φέρω ένα μαυράκι που θα βάζει 40-50 πόντους" λέει στους Ηρακλειδείς ο Καλανταρίδης και όσοι τον ακούνε αρχίζουν τα γελάκια. Κι όμως. Ο βοηθός προπονητή της ομάδας ήξερε πολύ καλά τι έλεγε. Ο Ηρακλής εγκαινιάζει το νεόκτιστο Ιβανώφειο στις 23 Σεπτεμβρίου 1987, αντιμετωπίζει την βουλγάρικη Σπάρτακ Πλέβεν και ο Ίνγκραμ θα τελειώσει το ματς με 47 πόντους.

Άλλους 26 βάζει στη ρεβάνς, στην οποία η Σπάρτακ νικάει 83-80, ο Ηρακλής όμως προκρίνεται. Με αντίπαλο ωστόσο την ισχυρή Εστουδιάντες του "γεματούλη" φόργουορντ Τζον Πάινον, που για ένα αδιευκρίνιστο λόγο τον γράφαμε Πινόνε δεν έχει τύχη. Ο Ηρακλής παίρνει μάλλον μια νίκη γοήτρου στο ματς της Θεσσαλονίκης, επικρατώντας 100-98, με τον Ίνγκραμ να σκοράρει 42 ποντάκια. Στη Μαδρίτη οι "φοιτητές" ξεσπούν με 101-67, ο Ηρακλής μένει εκτός, ο Ίνγκραμ σημειώνει 25π κα συνολικά 140 στα τέσσερα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Μόλις 35π κατά μέσο όρο.

Όσοι γελούσαν με την αισιοδοξία του Καλανταρίδη, πάνε και του δίνουν συγχαρητήρια για την επιλογή του. Ο Ίνκγραμ, βέβαια, ήταν ένας σεσημασμένος σκόρερ από μικρός. Αν και δεν έπαιξε μπάσκετ στο Γυμνάσιο, προτιμώντας το αμέρικαν φούτμπολ, λόγω του ύψους που πήρε, ξεκίνησε να ασχολείται με το μπάσκετ στο κολέγιο Utica. Στη διετή θητεία του, κατάφερε να γίνει πρώτος σκόρερ σε μέσο όρο στην ιστορία του πανεπιστημίου (μ.ο 23.1 π ανά αγώνα), ο μοναδικός που πέρασε τους 600 σε μια αγωνιστική περίοδο.

Επαγγελματικά δοκίμασε στο CBA παίζοντας υπό τις οδηγίες του Φιλ Τζάκσον (με τους Άλμπανι Πατρουνς) έχοντας μ.ο 14.1π, πήγε στον Παναμά και στο Εκουαδόρ, πριν δεχθεί την πρόταση του Ηρακλή.

Πληρωνόταν για να σκοράρει

Οι Θεσσαλονικείς ήξεραν πολύ καλά ποιου πόρτα θα χτυπούσαν όταν την επόμενη χρονιά (1988-89) στο ελληνικό πρωτάθλημα. Για να παίξει στην Ευρώπη του είχαν δώσει 50 χιλιάδες δολάρια, όχι και τόσο μικρό ποσό, για την εποχή. Ένα χρόνο μετά ο Ίνγκραμ θα ερχόταν στην Ελλάδα για να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους σκόρερ που είδαμε ποτέ στην χώρα. Έναν ισάξιο ανταγωνιστή του τεράστιου Γκάλη.

Πριν από δυο χρόνια, ο πρόεδρος του ερασιτέχνη Ηρακλή, Φώτης Θέος ανάρτησε στο facebook αντίγραφο του συμβολαίου που είχε υπογράψει ο Ίνγκραμ με την ομάδα της Θεσσαλονίκης. Αφορούσε τη σεζόν 1990-91 και περιελάμβανε τα εξής ποσά:

  • 120.000 δολάρια πάγιες αποδοχές πληρώνονταν σε μηνιαίες δόσεις.
  • 25.000 δολάρια σε περίπτωση κατάκτησης ευρωπαϊκού εισιτηρίου.
  • 5.000 δολάρια, αν ήταν στους 5 κορυφαίους ριμπάουντερ.
  • 5.000 δολάρια, αν ήταν στους 5 κορυφαίους σκόρρερ.
  • 5.000 δολάρια, αν ήταν στους 5 κορυφαίος παίκτες εύστοχων βολών.
  • 10.000 δολάρια σε περίπτωση δύο προκρίσεων στα ευρωπαϊκά κύπελλα.
  • 10.000 δολάρια ως πριμ υπογραφής.
  • 10.000 δολάρια σε περίπτωση πρόκρισης από τον τρίτο γύρο ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Ο Ινγκραμ πήρε όλο το ποσό (195.000 δολάρια, σε σημερινά χρήματα περίπου 420 χιλιάδες), αφού εκπλήρωσε όλους τους στόχους. Πληρωνόταν για να σκοράρει και δούλευε όσο κανείς. Πήγαινε στην προπόνηση μιάμιση ώρα πριν ξεκινήσει για να κάνει σουτ, ήταν επαγγελματίας 100% και τιμούσε κάθε σεντ που έβαζε στην τσέπη του.

Ο Ηρακλής δεν το μετάνιωσε σε καμιά περίπτωση, με τον Ίνγκραμ να δίνει από την πρώτη κιόλας μέρα στο πρωτάθλημα ένα μοναδικό ρεσιτάλ:

Ξεκίνησε με 35 πόντους εναντίον του Φίλιππου Θεσσαλονίκης στις 15 Οκτωβρίου 1988 (πρεμιέρα του πρωταθλήματος) και κάθε φορά έκλεβε την παράσταση. Έπαιξε 4 χρόνια στο ελληνικό πρωτάθλημα, προσφέροντας ανεπανάληπτες στιγμές και σκοράροντας ακατάπαυστα με όποιον τρόπο μπορεί κανείς να φανταστεί. Σε 104 αγώνες είχε 3.501 πόντους (μέσος όρος 33.7).

Ο αριστερόχειρας Ίνγκραμ είχε καταπληκτικό τζαμπ σουτ και τρομερές κινήσεις με ή χωρίς την μπάλα. Διέθετε σπουδαίο άλμα και στεκόταν στον αέρα, αποφεύγοντας τους ψηλότερους αντιπάλους. Το μεγαλύτερο προσόν του ήταν ότι σκόραρε με πολύ μεγάλα ποσοστά ευστοχίας. Συνήθως πάνω από 55%. Για έναν γκαρντ που έπαιρνε 20 και 25 σουτ σε κάθε ματς, το νούμερο είναι τεράστιο.

Με τον Ίνγκραμ στην σύνθεσή του, ο Ηρακλής τερμάτισε δυο φορές στην 4η θέση του πρωταθλήματος κι άλλες δυο στην 5η, με τον Αμερικανό να διαπρέπει διαρκώς. Η σεζόν 1989-1990 ήταν και η καλύτερή του, όταν σε 27 αγώνες (κανονική περίοδος και πλέι-οφ) σημείωσε 1.002 πόντους (μ.ο 37.1). Ο Γκάλης του στερούσε πάντα τον τίτλο του πρώτου σκόρερ, ενώ όταν την περίοδο 1991-1992, εμφανίστηκε ο στον Ολυμπιακό ο Ζάρκο Πάσπαλι για να του πάρει ξανά την πρωτιά.

Πενηντάρες για... πλάκα

Ρεκόρ στην Ελλάδα είναι οι 59 πόντοι που πέτυχε στα πλέι - οφ του 1991, όταν ο Ηρακλής νίκησε το Περιστέρι με 123-97 και πήρε το 'εισιτήριο' για την τετράδα του πρωταθλήματος. Ο Ίνγκραμ εκείνο το απόγευμα, μπροστά σε 3.000 κόσμο που είχε γεμίσει το ανακαινισμένο Ιβανώφειο, ήταν ασταμάτητος. Είχε 18/25 δίποντα, 3/6 τρίποντα και 14/16 βολές!

Δεν ήταν, όμως, η μόνη φορά που σημείωσε 50 πόντους και πάνω. Εναντίον του Πανιωνίου έχει βάλει 57, ενώ αξέχαστος είναι κι ο αγώνας εναντίον του Άρη στις 10 Μαρτίου 1990. Ο Ηρακλής φτάνει μια ανάσα πριν από τη νίκη, όμως ο Γκάλης ισοφαρίζει με τρίποντο (75-75), πριν ο Ίνγκραμ αστοχήσει στην τελευταία επίθεση του Ηρακλή στη κανονική περίοδο. Τελικός νικητής ο Άρης με 91-85, με τον Ίνγκραμ να σημειώνει 50 πόντους και τον Γκάλη να σταματάει στους 46.

Τον Άρη (και τον Γκάλη) κατάφερε να τους κερδίσει τη σεζόν 1991-1992, όταν σημείωσε 51 πόντους και ο Ηρακλής νίκησε 99-89 τους "κίτρινους", σπάζοντας παράδοση 11 χρόνων. Ο Ίνγκραμ πέτυχε 1.000 πόντους σε 33 αγώνες του Ηρακλή στην Ευρώπη, με κορυφαία επίδοση τους 53 εναντίον της Ρίγα.

Το 1992 ήταν ήδη 34 ετών (οι κακές γλώσσες λένε πως είχε δηλωθεί κάνα δυο χρόνια μετά τη γέννησή του, άρα ήταν μεγαλύτερος) και ο Ηρακλής προσπάθησε να τον κάνει Έλληνα χωρίς επιτυχία. Τελικά, στη θέση του ο Γηραιός πήρε τον Στιβ Μπαρτ. Ο Ινκγραμ μετακόμισε στο Τελ Αβίβ, έπαιξε λίγο με την Μακάμπι στην οποία ήρθε σε προστριβή με τον Ντόρον Τζάμσι και τέθηκε σταδιακά εκτός ροτέισον.

Είχε προλάβει πάντως να κάνει μεγάλα ματς, όπως αυτό στην Ευρωλίγκα, όταν σημείωσε 27 πόντους εναντίον της Τσιμπόνα στο οποίο είχε 13/13 δίποντα. Τελικά βρήκε καταφύγιο στην Χάποελ Αφούλα, στην οποία αγωνίστηκε μέχρι το 1996. Τη σεζόν 1993-'94, μάλιστα, αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος σημειώνοντας τους περισσότερους πόντους που έβαλε ποτέ παίκτης σε μια σεζόν στην ισραηλινή λίγκα (837π). Ο μέσος όρος του ήταν... μόλις 32.2 πόντοι, ανά αγώνα.

TAGS ΗΡΑΚΛΗΣ ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΛΗΣ STOIXIMAN BASKET LEAGUE EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ