ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο το 'πε και το 'κανε

Ο σούπερ σταρ των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο
Ο σούπερ σταρ των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο CREDIT: PATRICK MCDERMOTT/GETTY IMAGES/AFP

Τρεις μήνες μετά από την αποκάλυψη της προσαρμογής που σχεδίαζε για τη σεζόν 2021/22, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ξεκίνησε να "σβήνει" τις αδυναμίες του. Ο Χάρης Σταύρου γράφει από το Μιλγουόκι για τον Greek Freak που θέλει να γίνει ανίκητος χωρίς να κοιτάζει στατιστικά και αποτελέσματα.

Ήταν μέσα Ιουλίου, όταν οι Μπακς πάλευαν με τους Σανς για την κατάκτηση του πρωταθλήματος και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο χρησιμοποιούσε κάθε, μα κάθε media session για να πείσει ακόμη και τους πιο δύσπιστους πως η μενταλιτέ του είναι βγαλμένη από άλλη δεκαετία. Τρεις μήνες πίσω, ο Greek Freak είχε ακόμη μια δουλειά να τελειώσει, έστελνε όμως και μηνύματα για το μέλλον, το οποίο χοροπηδούσε ήδη στο μυαλό του κι ας βρισκόταν στη μέση της πιο σπουδαίας αποστολής της ζωής του.

"Αισθάνομαι ότι πάντα προσπαθώ να στηριχθώ στη δύναμή μου, στη διείσδυση, στην κατά μέτωπο επίθεση. Θέλω να μπαίνω στη ρακέτα, να βρίσκω την σωστή πάσα. Παρόλα αυτά, αισθάνομαι ότι για να διευρύνεις το παιχνίδι σου, κάποιες φορές πρέπει να είσαι ok με το να επιλέξεις τις αδυναμίες σου. Μπορεί κάποιο στοιχείο να μην είναι το πιο δυνατό σου, όμως πρέπει να το βελτιώσεις. Ένα σουτ από μέση απόσταση, ένα τρίποντο, οτιδήποτε μπορεί να σε κάνει πιο αποδοτικό στο τέλος του δρόμου. Αυτή είναι η προσαρμογή που σκοπεύω να κάνω" ήταν τα ακριβή λόγια του Αντετοκούνμπο.

Δεν πέρασαν καλά-καλά τρεις μήνες και ο Γιάννης όντως άλλαξε, έστω κι αν το δείγμα γραφής από τη σεζόν 2021/22 είναι ακόμη ελάχιστο. Τρεις αγώνες έχει παίξει, αρκούν ωστόσο για να καταλάβει κάποιος ότι ο Αντετοκούνμπο δεν νοιάζεται για το είδος του σουτ που παίρνει, αλλά για τις προϋποθέσεις που υπάρχουν ώστε να εκτελέσει από τη ρακέτα, από μέση απόσταση ή από το τρίποντο.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Τον είδαμε στο προ ολίγων ημερών παιχνίδι με τους Τζαζ να εκτελεί pull-up από μέση απόσταση, να ντριμπλάρει για να φτιάξει το δικό του σουτ, να παίρνει το τρίποντο με αυτοπεποίθηση, τον είδαμε να το κάνει στην πρώτη φάση του αγώνα με τους Μάβερικς και να βάζει και το δεύτερο τρίποντο που σούταρε λίγο αργότερα. Τον βλέπουμε να επιμένει στο turnaround jumper από πλάγια θέση, ένα σουτ που δοκιμάζει συνεχώς στην προπόνηση και στην προθέρμανση κάθε αναμέτρησης, διότι στο ύψος από το οποίο εκτελεί, ελάχιστοι, έως μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού, μπορούν να τον σταματήσουν.

Και φυσικά, άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο εκτελεί τις βολές του. Ξεχάστε τα επτά σκασίματα της μπάλας, τα 11, 12, 13 δευτερόλεπτα, τις αποδοκιμασίες από το κοινό, όλη αυτή τη διαδικασία που "έμπαινε" μεν στο μυαλό του, αλλά τον βοήθησε να γίνει ακόμη πιο... σκληρόπετσος. Ένα σκάσιμο και εκτέλεση στα 6-7 δευτερόλεπτα, σε μια ρουτίνα που σίγουρα θα του πάρει λίγο χρόνο για να την συνηθίσει. Στόχος του είναι να προσεγγίσει το 80% (σουτάρει με 71.7% στην καριέρα του αλλά τις προηγούμενες δύο σεζόν είχε 63.3% και 68.5%) και εξυπακούεται πως αν το καταφέρει, τότε θα έχει τικάρει ακόμη ένα κουτάκι της to-do-list.

Γενικώς, το 'πε και το 'κανε ο Αντετοκούνμπο. Κι αν κάποιος πει ότι "πήρε αυτά τα σουτ σε αγώνες της preseason που δεν έχουν την παραμικρή σημασία", θα κάνει μεγάλο λάθος, διότι ο Γιάννης και η ομάδα του δεν αντιμετωπίζουν κανένα ματς ως αγγαρεία. Κάθε παιχνίδι, κάθε περίοδος μπορεί να σε βελτιώσει και οι σοβαρές ομάδες ξέρουν ότι δεν υπάρχει αδιάφορος αγώνας, αλλά μόνο αδιάφορος παίκτης.

Αμέσως μετά από το παιχνίδι με τους Μάβερικς, μπροστά σε πέντε δημοσιογράφους στην αίθουσα Τύπου του Fiserv Forum, ο Αντετοκούνμπο εξηγούσε πως δεν τον ενδιαφέρουν τα στατιστικά, δεν τον ενδιαφέρουν τα αποτελέσματα, δεν τον ενδιαφέρει τίποτα περισσότερο από την προσπάθεια που πρέπει να κάνουν ο ίδιος και η ομάδα του. "Θέλω να παίρνω τις σωστές αποφάσεις, να χτίζω καλές συνήθειες. Δεν είναι θέμα αυτοπεποίθησης, τα σουτ κάποια μέρα θα μπουν και κάποια μέρα όχι" έλεγε, αφού προηγουμένως είχε εξηγήσει πως: "Στις επτά πρώτες σεζόν μου, αντιμετώπιζα κάθε αγώνα σαν να ήταν ζωής ή θανάτου. Πέρυσι δεν το έκανα αυτό, τώρα μπαίνω στην ένατη χρονιά μου, έχω την εμπειρία για να αντιλαμβάνομαι κάποια πράγματα".

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Κι αν αναρωτιέστε πόσο πιθανό είναι να δούμε τον Γιάννη σουτέρ, η απάντηση είναι απλή. Δεν πρόκειται να γίνει σουτέρ, αλλά θα συνεχίσει να πιέζει τον εαυτό του όσο ελάχιστοι. Θα συνεχίσει να δουλεύει για να αφήνει τις πράξεις να μιλούν εκ μέρους του. Κι αν πράγματι βελτιώσει τα ελάχιστα κομμάτια του παιχνιδιού του που χρειάζονται upgrade, τότε θα πρέπει να παραδεχθεί πως είναι ο κορυφαίος παίκτης στο παγκόσμιο μπάσκετ.

Προς το παρόν είναι ένας -σχεδόν- 27χρονος πρωταθλητής που έχει πάρει τα πάντα στην καριέρα του, εκτός από το βραβείο του κορυφαίου rookie και εκείνο του κορυφαίου έκτου παίκτη που προφανώς στη δική του περίπτωση δεν έχει αξία. Για όσα θα έρθουν, θα έχουμε καιρό να τα πούμε. Το βράδυ της Τρίτης θα βρίσκονται στην πόλη οι Νετς, ο Τζέιμς Χάρντεν και ο Κέβιν Ντουράντ θα παρακολουθούν τον Γιάννη και την παρέα του να παραλαμβάνει τα δαχτυλίδια του περσινού πρωταθλήματος, αυτού του πρωταθλήματος που οι Μπακς κατέκτησαν αφού προηγουμένως απέκλεισαν τους δύο παίκτες στην παράταση ενός επικού Game 7 στο Μπρούκλιν, οπότε ετοιμαστείτε για "πόλεμο".

Το SPORT24 στο Μιλγουόκι

Ο διαπιστευμένος δημοσιογράφος της ομάδας του SPORT24, Χάρης Σταύρου, βρίσκεται στο Μιλγουόκι για να μεταφέρει τον παλμό από τις εντός έδρας αναμετρήσεις των Μπακς με τους Μάβερικς για την preseason και τους Νετς για την πρεμιέρα της νέας σεζόν, πριν από την έναρξη της οποίας θα δοθούν στον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τους συμπαίκτες του τα δαχτυλίδια των πρωταθλητών.

Χορηγός της αποστολής στις ΗΠΑ ο ιταλικός και παγκόσμιος κολοσσός Mapei, με τα κορυφαία υλικά για την κατασκευή. Όταν περνάμε μπροστά από ένα εντυπωσιακό σπίτι, το θαυμάζουμε από κάτω μέχρι πάνω. Όταν μένουμε σε αυτό το σπίτι το θαυμάζουμε από κάτω μέχρι πάνω, εάν έχει στεγάνωση Mapei! Η Mapei προσφέρει μια ευρεία γκάμα στεγανωτικών προϊόντων για υπόγειους χώρους, συνεχίζει με τους ορόφους και φτάνει στις ταράτσες με κορυφαία προϊόντα στεγάνωσης για ψυχρές και πράσινες οροφές. Υλικά για την κατασκευή Mapei. Στα καταστήματα δομικών υλικών και ειδών υγιεινής και στο mapei.gr.

TAGS ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ NBA ΗΠΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ