BASKETBALL ANALYSIS

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έβαλε μόλις 15 πόντους κόντρα στους Νικς, αλλά "έφτιαξε" άλλους 34

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι από τους πλέον παραγωγικούς παίκτες της λίγκας
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι από τους πλέον παραγωγικούς παίκτες της λίγκας AP PHOTO/MATT SLOCUM

Σε μία βραδιά που ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είχε season low με 15 πόντους στην νίκη των Μπακς επί των Νικς, ήταν υπεύθυνος για ακόμα 34 πόντους, δείχνοντας ξανά το πολύπλευρο ταλέντο του. Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout την εμφάνιση με τους Νικς, αλλά και τους αριθμούς του "Greek Freak" μέχρι στιγμής στην σεζόν.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είχε μία μέτρια βραδιά για τα δικά του δεδομένα στην νίκη των Μπακς επί των Νικς (112-100), έχοντας 15 πόντους με 5/15 σουτ, 15 ριμπάουντ και 8 ασίστ. Ακόμα όμως και σε αυτη την βραδιά έδειξε πώς μπορεί να επηρεάσει ένα παιχνίδι με πολλούς τρόπους.

Οι 15 πόντοι που σημείωσε ο “Greek Freak” ισοφάρισαν την χειρότερη φετινή του επίδοση από τον αγώνα με τους Χιτ. Την ίδια στιγμή όμως “έφτιαξε” άλλους 34 πόντους για την ομάδα του, στην δεύτερη πιο παραγωγική – από άποψη δημιουργίας – φετινή του βραδιά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το InStat Scout, οι Μπακς σημείωσαν 24 πόντους από τις 8 ασίστ του Γιάννη (ρεκόρ πόντων για φέτος από ασίστ του “Greek Freak”) και άλλους 10 πόντους έπειτα από σκριν που έκανε ο σταρ των Μπακς (η λεγόμενη screen assist). Η μοναδική φορά που ο Γιάννης δημιούργησε περισσότερους πόντους ήταν στην νίκη επί των Σπερς (121-111) όταν είχε 21 πόντους και οι Μπακς σημείωσαν άλλους 40 πόντους μέσω αυτού (22 από ασίστ του και άλλους 18 από screen assist).

Ένατος στο NBA σε σύνολο πόντων που σημειώνονται από ασίστ του

Έπειτα από τον αγώνα με τους Νικς ο Γιάννης έχει 26.6 πόντους, 11.8 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 1.1 κλεψίματα, 1.8 κοψίματα και 3 λάθη μέσο όρο σε 33 λεπτά συμμετοχής. Την ίδια στιγμή προσφέρει 15.9 πόντους ανά αγώνα από τις ασίστ του (16ος στο NBA και τρίτος ψηλός σε παραγωγικότητα μετά τους ΛεΜπρόν Τζέιμς και Ντρέιμοντ Γκριν) και 6.4 πόντους από screen ασίστ. Προσφέρει δηλαδή συνολικά 20.3 πόντους ακόμα.

Σύμφωνα με το InStat Scout, Οι συνολικά 72 ασίστ ασίστ του Αντετοκούνμπο έχουν αποφέρει συνολικά 191 πόντους στους Μπακς, στην 9η καλύτερη επίδοση στο NBA αυτή τη στιγμή. Οι 46 ασίστ του έχουν προσφέρει τρίποντο και άλλες 26 δίποντο (σε μία περίπτωση έχει σημειωθεί καλάθι και φάουλ. Ιδού και το Shot Chart των πόντων που έχουν σημειώσει οι Μπακς από δικές του ασίστ φέτος μέχρι στιγμής:

Τα σουτ στα οποία έχουν ευστοχήσει οι Μπακς από ασίστ του Γιάννη Αντετοκούνμπο την σεζόν 2021/22
Τα σουτ στα οποία έχουν ευστοχήσει οι Μπακς από ασίστ του Γιάννη Αντετοκούνμπο την σεζόν 2021/22 INSTAT SCOUT


Η σύνδεση με τον Άλεν και ο Κόνατον

Πιο “ευνοημένος” συμπαίκτης του Γιάννη είναι ο Γκρέισον Άλεν, αφού έχει δεχθεί 17 από αυτές τις ασίστ. Οι 16 μάλιστα είναι σε τρίποντο και η μία σε δίποντο, στην μοναδική ασίστ που έχει πιστωθεί ο “Greek Freak” και σημειώθηκε καλάθι και φάουλ. Με λίγα λόγια, ο Άλεν έχει σημειώσει 51 πόντους από ασίστ του Γιάννη, με διαφορά τους περισσότερους από κάθε άλλο συμπαίκτη του.

Επόμενοι στην... λίστα είναι ο Τζορτζ Χιλ (28 πόντοι από 11 ασίστ του Γιάννη) και ο Πατ Κόνατον (28 πόντοι από 10 ασίστ του Γιάννη), με τους δύο περιφερειακούς να κλείνουν την τριάδα των παικτών που έχουν δεχθεί περισσότερες από 10 ασίστ του σταρ των Μπακς προκειμένου να σκοράρουν.

Οι 15 λέξεις του Γιάννη που τα είπαν όλα

Μετά τον αγώνα με τους Νικς ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δήλωσε με αφορμή τα 26 εύστοχα τρίποντα των Μπακς, 8 εκ των οποίων σημειώθηκαν έπειτα από δικές του ασίστ, ότι "αν είσαι ελεύθερος, σούταρε την μπάλα, αυτό θέλει η ομάδα μας, να βρίσκει ελεύθερα τρίποντα" Αυτό δεν είναι ακριβώς καινούριο βέβαια, αφού εδώ και χρόνια οι Μπακς έχουν δομηθεί με τέτοιο τρόπο, γεμίζοντας σουτέρ, για να ανοίξουν χώρους για τον Γιάννη. Και αυτό φαίνεται (και) φέτος.

Ο Γιάννης μοιάζει πιο ώριμος από ποτέ. Μοιράζει καλύτερα το παιχνίδι, διαλέγει τα σημεία του, ξέρει πότε να επιτεθεί και πότε να πασάρει. Εξακολουθεί να είναι η κινητήρια δύναμη των Μπακς και μία μηχανή παραγωγής πόντων, είτε άμεσα είτε έμμεσα. Και αυτό φάνηκε και κόντρα στους Νικς. Όπως φαίνεται όλη την σεζόν.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ