ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Αϊζέια Κάνααν στο SPORT24: "Δεν είμαι ο νέος Ντόρσεϊ, αλλά μήπως να βγάλω ελληνικό διαβατήριο;"

Ο Αϊζέια Κάνααν
Ο Αϊζέια Κάνααν 24MEDIA CREATIVE TEAM/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΝΑΣ

Ο Αϊζέια Κάνααν (που ωστόσο λέγεται Κέινον) άνοιξε την καρδιά του στον Βασίλη Σκουντή και μίλησε επί παντός του επιστητού: για τη σπεσιαλιτέ του στα τρίποντα, τον ατρόμητο χαρακτήρα του, την κουλτούρα του Ολυμπιακού, το σουτ του Μίτσιτς στο Βελιγράδι, τον Σπανούλη, τον Αντετοκούνμπο, τον Ντόρσεϊ, τον Αϊβερσον και το ελληνικό διαβατήριο!

Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους, "έτσι δεν είναι;", όπως συνηθίζει να λέει και ο Γιάννης Διακογιάννης. Έτσι είναι ασφαλώς και γι' αυτό με το που καθίσαμε με τον λεγάμενο τον ρώτησα πώς ακριβώς προφέρεται το επώνυμο του.

"Κάνααν ε; Η μήπως Κάνον" τον πρόλαβα και έβαλε τα γέλια. "Κέινον" με προσγείωσε ανώμαλα και έβαλα εγώ τα γέλια, ενθυμούμενος την ατάκα του Μανώλη Μαυρομμάτη σε μια ανάλογη περίπτωση. Έτσι μας τον είπανε, έτσι σας τον λέμε"!

Εν πάση περιπτώσει, είτε Κάνααν, όπως τον είχαμε συνηθίσει, είτε Κέινον όπως είναι η σωστή εκφορά του πρόκειται για ταυτοπροσωπία!

Επιμένω σε αυτό: ταυτοπροσωπία και όχι ετεροπροσωπία, διότι ο νεόκοπος στον Ολυμπιακό, Αμερικανός γκαρντ είναι ο απατός του και όχι κάποιος άλλος. Βασικά και για να μην το κουράζω περισσότερο, είναι ο Αϊζέια Κέινον και όχι ο Τάιλερ Ντόρσεϊ!

Δεν είμαι εδώ για να είμαι ο Ντόρσεϊ

Δεν είναι, διάβολε, ο αντ' αυτού και δεν έχει καμιά όρεξη να δοκιμάσει να χωρέσει στα παπούτσια που άφησε αμανάτι στα αποδυτήρια του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, ο Ελληνοαμερικανός ομόλογος του.

Υπήρξε πολύ ντεκλαρέ σε αυτή την υπόθεση και ιδού το σκεπτικό του.

"Ι am not here to be him" τόνισε, πάει να πει "δεν είμαι εδώ για να είμαι αυτός". Και συνέχισε: "Είμαστε δυο διαφορετικοί παίκτες και ο καθένας μας έχει το δικό του στιλ. Ο Τάιλερ έπαιξε πολύ καλά και βοήθησε τον Ολυμπιακό να πετύχει τους στόχους του, αλλά τώρα πια βρίσκεται στο Ντάλας. Ο κόουτς διάλεξε εμένα και ήρθα στην Ελλάδα για να είμαι αυτός που είμαι και όχι κάποιος άλλος. Αυτό..."!

Αυτό και παμ' παρακάτω.

- Τι είναι αυτό που σε κάνει να ανυπομονείς να αρχίσει η σεζόν και θέλεις να το βιώσεις στον Ολυμπιακό;

"Ποτέ μου, όπου κι αν έπαιξα, δεν με ένοιαζαν μόνο το να ρίχνω την μπάλα και να παίρνω τα λεφτά μου. Δέχθηκα την πρόταση διότι ο Ολυμπιακός είναι ένα μεγάλο κλαμπ, με τίτλους, με παράδοση, με πολύ κόσμο από πίσω και με μια μπασκετική κουλτούρα. Με ενθουσιάζει η ιδέα να γίνω μέρος αυτής της ατμόσφαιρας και να κατακτήσω τίτλους, διότι τώρα που το συνειδητοποιώ δεν έχω κανέναν"!

Το τρίποντο του Μίτσιτς από την... ανάποδη

- Ξέρεις, τον περασμένο Μάιο ο Ολυμπιακός έχασε από ένα σουτ την πρόκριση στον τελικό της EuroLeague.

"Ναι από το τρίποντο του Μίτσιτς. Ποιος ξέρει μπορεί στη νέα σεζόν να συμβεί κάτι ανάλογο από την ανάποδη πλευρά".

- Ετοιμάσου, λοιπόν, να βάλεις εσύ το τρίποντο!

"Μακάρι να φτάσουμε έως εκεί και ας το βάλει όποιος να 'ναι".

Ο Αϊζέια Κάνααν στο SPORT24: "Δεν είμαι ο νέος Ντόρσεϊ, αλλά μήπως να βγάλω ελληνικό διαβατήριο;"
EUROKINISSI


- Πες μου έναν λόγο για τον οποίο θα σε αγαπήσει ο κόσμος;

"Είμαι από μικρός μπολιασμένος με τη νοοτροπία του νικητή που κολλάει γάντι σε αυτό το οποίο εκφράζει ο Ολυμπιακός".

- Τι σημαίνει νοοτροπία νικητή στη δική σου περίπτωση;

"Πάθος, καρδιά, να τα δίνεις όλα στον αγώνα και να μην υποχωρείς ποτέ, ό,τι κι αν συμβαίνει. Βασικά να μη φοβάσαι".

Δεν φοβάμαι όποιος κι αν στέκεται απέναντι μου

- Για καν' το πιο λιανά αυτό;

"Όσοι μπαίνουμε σε ένα γήπεδο για να παίξουμε φοράμε φανέλα και σορτσάκι, έχουμε δυο χέρια και δυο πόδια, είμαστε άνθρωποι και όχι θεοί. Δεν φοβάμαι να αναμετρηθώ και να συγκριθώ με κανέναν, αυτό εννοώ. Κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να μείνω όρθιος και δεν φοβάμαι να πολεμήσω, όποιος κι αν στέκεται απέναντι μου".

- Έχουν σταθεί πολλοί "όποιοι" απέναντι σου.

"Έλα ντε! Κάποιοι βεβαίως είναι πολύ πιο δύσκολοι και επικίνδυνοι αντίπαλοι. Έπαιξα για έξι σεζόν στο ΝΒΑ και τους αντιμετώπισα όλους. Ειδικά ο Στεφ Κάρι, ο Καϊρί Ερβινγκ και ο Κρις Πολ σε βάζουν σε μεγάλους μπελάδες και δεν σου επιτρέπουν να χαλαρώσεις ούτε μια στιγμή;"

- Στην Ευρώπη, τα τελευταία δυο χρόνια, ποιους ξεχώρισες;

"Τον Σέιν Λάρκιν και τον Μπίλι Μπάρον".

Ο Σπανούλης, ο Αϊβερσον, και το μπουλντόγκ

- Δεν πρόλαβες να αναμετρηθείς με τον Σπανούλη, που πλέον είναι προπονητής.

"Oχι, πρόπερσι η Ούνικς αγωνιζόταν στο EuroCup και πέρυσι ο Σπανούλης είχε πλέον αποσυρθεί. Ξέρω όμως τι έχει καταφέρει και πόσο ηγετικός, αποφασιστικός και καταλυτικός παίκτης ήταν όλα αυτά τα χρόνια".

- Τελικά και οι κοντοί έχουν ψυχή, σωστά;

(σσ: γέλια). "Βρήκες τώρα άνθρωπο να του ανοίξεις κουβέντα για την ψυχή των κοντών. Ξέρεις ποιος είναι το πρότυπο μου";

- Για μαρτύρα τον...

"Ο Αλεν Αϊβερσον, διότι πέρα από το ταλέντο του είχε μεγάλη καρδιά και έπαιζε κάθε ματς σαν να ήταν το τελευταίο της ζωής του. Ανταποκρίνονταν σε όλες τις προκλήσεις και αυτό προσπαθώ να κάνω και εγώ στην καριέρα μου".

O Κέινον γεννήθηκε στις 21 Μαΐου του 1991 στο Μισισίπι και γι' αυτό έχει το παρατσούκλι "Sip", ενώ όταν ανακοινώθηκε η ένταξη του στον Ολυμπιακό, χαρακτηρίσθηκε "τανκ" και "μπουλντόγκ".

"Μου αρέσουν και τα δυο. Μου ταιριάζουν. Νιώθω ότι είμαι μπουλντόγκ μέσα στο γήπεδο".

Ναι, πουλάω τρίποντο

- Τι... πουλάς περισσότερο στην καριέρα σου; Το τρίποντο;

"Ναι, τρίποντο με μεγάλη σιγουριά και αυτοπεποίθηση. Δεν είμαι αλαζών, αλλά όταν εκτελώ δεν κάνω δεύτερες σκέψεις και δεν πιστεύω ότι υπάρχει περίπτωση να αστοχήσω. Ξέρεις, το παιχνίδι έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια και ο τρίποντο αποτελεί πλέον ένα μεγάλο όπλο για όλες τις ομάδες και τους παίκτες. Αυτή είναι η δική μου σπεσιαλιτέ, αλλά μπορώ να κάνω και άλλα πράγματα στο γήπεδο".

Ο Αϊζέια Κάνααν στο SPORT24: "Δεν είμαι ο νέος Ντόρσεϊ, αλλά μήπως να βγάλω ελληνικό διαβατήριο;"
EUROKINISSI


- Πώς συστήνεσαι, εννοώ σε ό,τι αφορά τη θέση;

"Δεν είμαι μονοκόμματος, μπορώ και να σκοράρω από μακριά και να κουβαλήσω την μπάλα και να δημιουργήσω και να πιέσω στην άμυνα. Combo guard, που λένε".

- Πώς καλλιέργησες και εξέλιξες την ικανότητα σου στο τρίποντο;

"Με πολλή εξάσκηση και συνεχείς επαναλήψεις στη ρουτίνα μου. Επίσης έχω δει πολλά φιλμ με σπεσιαλίστες του είδους, όπως ο Ρέτζι Μίλερ, ο Ρέι Αλεν, ο Στεφ Κάρι και ο Τζέι Τζέι Ρέντικ".

Οι ρόλοι του Μπαρτζώκα και η αναμονή του Σλούκα

- Ανοίγει ένα καινούργιο κεφάλαιο στη ζωή σου. Τι βρήκες στον Ολυμπιακό;

"Μια οικογένεια με τα όλα της. Οι παίκτες έχουν χημεία και συντροφικότητα μέσα και έξω από το γήπεδο. Δεν υπάρχει κάποιος που να παίζει το δικό του one- man show και ο προπονητής έχει φροντίσει να μοιράσει τους ρόλους και να μας βάζει όλους στο παιχνίδι".

- Πώς εξελίσσεται η σύνδεση σου με τους υπόλοιπους παίκτες;

"Ανυπομονώ να γυρίσει ο Σλούκας και να παίξουμε μαζί, αλλά ήδη συνεργάζομαι πολύ καλά με όλα τα παιδιά. Όταν είσαι νεοφερμένος σε μια ομάδα, χρειάζεσαι χρόνο προσαρμογής και μια περίοδο μαθητείας".

Μήπως να βγάλω ελληνικό διαβατήριο;

- Είσαι νεοφερμένος στον Ολυμπιακό, αλλά, διάβολε, η Ελλάδα βρισκόταν ήδη στην ατζέντα σου. Έπαιξες στους Ρόκετς με τον Παπανικολάου, στους Μπακς με τον Αντετοκούνμπο, σε κοούτσαραν ο Πρίφτης στην Ούνικς και ο Πιστιόλης στη Γαλατασαράι, ενώ στο Καζάν υπήρχε ολόκληρη ελληνική παροικία…

"Πεσ' το ψέματα. Μήπως πρέπει να κινήσω τις διαδικασίες να βγάλω ελληνικό διαβατήριο;"

- Καλή ιδέα: Δεν είδες τι έκανε ο πρώην συμπαίκτης σου, ο Λορέντσο Μπράουν; Απορώ πώς δεν έμαθες να μιλάς ελληνικά.

"Θα μάθω για να γνωρίσω ακόμη καλύτερα την ελληνική κουλτούρα".

- Είσαι αυτό που λέμε coachable ή λόγω και της θέσης στην οποία αγωνίζεσαι, κάνεις του κεφαλιού σου;

"Είμαι παίκτης που ακολουθεί το σχέδιο του προπονητή. Από εκεί και πέρα εάν κάποια στιγμή διαπιστώσω μια αλλαγή στα δεδομένα του ματς, χρησιμοποιώ το ένστικτο του, αλλά ποτέ εις βάρος της ομάδας".

Η σχέση μου με τον Αντετοκούνμπο

- Πέρασες για ένα φεγγάρι, τη σεζόν 2018-19 από το Μιλγουόκι, αλλά έπαιξες μόλις σε τέσσερις ματς που ήταν κιόλας τα τελευταία σου στο ΝΒΑ. Τι σου έκανε εντύπωση από τον Αντετοκούνμπο;

"Μα τον Γιάννη δεν χρειάσθηκε να περιμένω να τον μάθω τότε. Τον ήξερα από την πρώτη στιγμή διότι επιλεχθήκαμε στο ίδιο ντραφτ (σσ: 2013, στο Νο 15 ο Αντετοκούνμπο, στο Νο 34 ο Κέινον) και περάσαμε μια εβδομάδα μαζί στο Rookie Transition στη Νέα Υόρκη. Τον γνώρισα με την ευκαιρία εκείνης της διαδικασίας εκπαίδευσης και στρατικοποίησης και ξανασυναντηθήκαμε στους Μπακς. Τι να πω; Έχει ταλέντο, δουλεύει πολύ σκληρά, ανταμείβεται γι αυτά και βρίσκεται στην κορυφή".

Ο Αϊζέια Κάνααν στο SPORT24: "Δεν είμαι ο νέος Ντόρσεϊ, αλλά μήπως να βγάλω ελληνικό διαβατήριο;"
EUROKINISSI

- Από τα έξι χρόνια, τις έξι ομάδες (Ρόκετς, Σίξερς, Μπουλς, Σανς, Τίμπεργουλβς, Μπακς) και τους 238 αγώνες στο ΝΒΑ τι σε σημάδεψε περισσότερο;

"Έζησα πολλές δυνατές στιγμές και έντονες συγκινήσεις, μαζί με σπουδαίους συμπαίκτες. Στους Ρόκετς με τον Χάρντεν και τον Superman Χάουαρντ, στους Μπουλς, τη σεζόν που παίξαμε στα playoffs με τους Σέλτικς, τον Γουέιντ, τον Μπάτλερ και τον Ρόντο, στους Σανς με τον Μπούκερ και πάει λέγοντας".

Χωμένος σε ελληνικές γιάφκες

Πλάκα πλάκα η Ελλάδα και ο Ολυμπιακός βρίσκονταν από παλιά στο πεπρωμένο του Κέινον και αυτό το διαπίστωσα ψάχνοντας στα πρόχειρα τα ρόστερ των ομάδων στις οποίες αγωνίσθηκε στο παρελθόν.

Πολύ προτού αριβάρει στον Πειραιά, ο Αμερικανός γκαρντ είχε συναγελασθεί με πλείστους όσους παίκτες που αγωνίσθηκαν στην Ελλάδα και φόρεσαν την ερυθρόλευκη φανέλα!

Στις δυο θητείες του στους Ρόκετς έπαιξε μαζί με τον Κώστα Παπανικολάου, τον Πάτρικ Μπέβερλι, τον Τζόε Ντόρσεϊ, τον Τζος Πάουελ, τον Πι Τζέι Τάκερ και τον Ταρίκ Μπλακ, στους Σίξερς με τον Τόνι Ρότεν (Ηρακλής), στους Μπουλς με τον Τζέριαν Γκραντ (Προμηθέας) και στους Σανς με τον Μάικ Τζέιμς (Κολοσσός, Παναθηναϊκός), τον Τζίμερ Φρεντέτ (Παναθηναϊκός) και τον νυν συμπαίκτη του Αλεκ Πίτερς.

Στην Ούνικς Καζάν εκτός από το καθ' όλα ελληνικό επιτελείο (Δημήτρης Πρίφτης, Βασίλης Σίμτσακ, Θωμάς Νίκου, Χάρης Γλάρος) συνάντησε επίσης τον Κώστα Καϊμακόγλου, τον Οκάρο Γουάιτ, τον Μάριο Χεζόνια, τον Τζόρνταν Θίοντορ, τον Νέιτ Γουόλτερς και τον Τζόρνταν Μόργκαν και στη Γαλατσαράι βρέθηκε στη δούλεψη του Ανδρέα Πιστιόλη.

Ε, κατόπιν όλων αυτών ήταν θέμα χρόνου να σουλατσάρει στα μέρη μας και να γευθεί κι ελόγου του τον μουσακά, το τζατζίκι και τη φέτα!

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ STOIXIMAN BASKET LEAGUE EUROLEAGUE ΤΑΙΛΕΡ ΝΤΟΡΣΕΪ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ