NBA

ΝΒΑ: Φόβοι ότι το σάλαρι καπ θα μειωθεί από 3 έως 12 εκατ. δολάρια

Άντονι Ντέιβις και ΛεΜπρόν Τζέιμς σε αγώνα των Λέικερς κόντρα στους Χιτ στους τελικούς του ΝΒΑ την σεζόν 2019/20
Άντονι Ντέιβις και ΛεΜπρόν Τζέιμς σε αγώνα των Λέικερς κόντρα στους Χιτ AP PHOTO/MARK J. TERRILL

Σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα στο ΝΒΑ υπάρχει ο φόβος ότι ίσως το σάλαρι καπ να πέσει ακόμα και 12 εκατ. δολάρια σε σχέση με πέρυσι, κάτι που θα αλλάξει δραματικά τα δεδομένα.

Το ΝΒΑ έχουν έρθει τα πάνω-κάτω και γίνονται σκέψεις για έναρξη της σεζόν 2020/21 λίγο πριν τα Χριστούγεννα για να μειωθούν οι οικονομικές απώλειες. Ακόμα κι έτσι όμως, τα οικονομικά δεδομένα σίγουρα θα είναι διαφορετικά, κάτι που ίσως φέρει αλλαγές στο σάλαρι καπ.

Η πανδημία του κορονοϊού, η κόντρα με την Κίνα και η αβεβαιότητα σχετικά με το πότε θα επιτραπούν φίλαθλοι στα γήπεδα (αν επιτραπούν γενικά την σεζόν 2020/21) έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει έντονος φόβος ότι το σάλαρι καπ θα μειωθεί από 3 έως και 12 εκατ. δολάρια. Και, αν ισχύσει αυτό, τότε τα δεδομένα θα είναι πολύ διαφορετικά.

Την σεζόν 2019/20 το σάλαρι καπ ήταν στα 109 εκατ. δολάρια, κάτι που σημαίνει ότι μία ομάδα μπορούσε να προσφέρει συνολικά σε μισθούς μέχρι αυτό το ποσό για να μην πληρώσει φόρο πολυτελείας. Από αυτό το ποσό και πάνω θα πλήρωνε τον αντίστοιχο φόρο στην λίγκα.

Αν λοιπόν το σάλαρι καπ μειωθεί, τότε μειώνεται αντίστοιχα και η ευελιξία κάθε ομάδας στην προσπάθειά της να προσεγγίσει έναν ελεύθερο παίκτη. Αντίστοιχα ωστόσο μειώνονται και τα διαθέσιμα λεφτά για τους παίκτες. Κι αν για σταρ όπως ο Άντονι Ντέιβις αυτό δεν είναι πρόβλημα - αφού οι σταρ πάντα θα βρίσκουν το συμβόλαιο που θέλουν - δεν ισχύει το ίδιο για παίκτες μικρότερης κλίμακας, που απλώς βρίσκονται στο ροτέισον μίας ομάδας.

Στο ΝΒΑ υπήρχε αρχικά η σκέψη να μην αλλάξει το σάλαρι καπ την φετινή σεζόν, προκειμένου να υπάρχει μία οικονομία στην αγορά και να μην πληρώσουν τις συνέπειες της ζημιάς οι παίκτες που απλώς τυχαίνει να είναι φέτος free agents. Όπως φαίνεται ωστόσο, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά.

TAGS NBA ΗΠΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ