BASKETBALL ANALYSIS

NBA, Τζαζ: Το πρόβλημά τους στην άμυνα δεν είναι ο Γκομπέρ, αλλά οι περιφερειακοί τους

Ο Ρούντι Γκομπέρ
Ο Ρούντι Γκομπέρ 2022 ADAM FONDREN/AP IMAGES

Οι Τζαζ βρίσκονται πίσω στην σειρά με τους Μάβερικς με 2-1. Ο Ρούντι Γκομπέρ βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής. Σύμφωνα ωστόσο με τα αναλυτικά στατιστικά του InStat - αλλά και την εικόνα τους στο παρκέ, το πρόβλημα βρίσκεται αλλού. 

Οι - χωρίς Λούκα Ντόντσιτς - Μάβερικς το ξανάκαναν. Νίκησαν τους Τζαζ στο Game 3 - αυτή την φορά στην Γιούτα - και έκαναν το 2-1 στην σειρά. Και το έκαναν όπως τόσες και τόσες ομάδες την τελευταία διετία στα playoffs: Χτυπώντας στις αμυντικές αδυναμίες των “Μορμόνων”.

Η ταυτόχρονη παρουσία πέντε παικτών που μπορούν να σουτάρουν από την περιφέρεια έχει αποδειχθεί ο κρυπτονίτης των Τζαζ εδώ και χρόνια. Το γεγονός ότι ο Ρούντι Γκομπέρ υποχρεώνεται να μαρκάρει στην περιφέρεια και να είναι εκτός ζώνης άνεσης έχει υπερτονιστεί. Πολλοί θεωρούν ότι το πρόβλημα της Γιούτα είναι ο Γάλλος, ο οποίος δεν μπορεί να ακολουθήσει την λογική της άμυνας των αλλαγών. Στην πραγματικότητα όμως το πρόβλημα των Τζαζ δεν είναι ο Γάλλος, αλλά (σχεδόν) όλοι οι άλλοι.

Πιο πιθανό να δεχθούν καλάθι οι Τζαζ, παρά να σκοράρει ο Γιάννης ή ο Εμπίντ!

Σύμφωνα με το InStat Scout, στο Game 3 της σειράς των Μάβερικς με τους Τζαζ, το Ντάλας επιτέθηκε 27 φορές σε καταστάσεις Isolation (ένας εναντίον ενός), σημειώνοντας 23 πόντους (0.85 ανά κατοχή). Κύριος εκφραστής ήταν ο τρομερός Τζέιλεν Μπράνσον (31 πόντοι), ο οποίος σημείωσε 15 πόντους σε 14 κατοχές, δηλαδή 1.07 πόντους ανά κατοχή. Και εδώ εμφανίζεται λίγο-πολύ όλη η πραγματικότητα των Τζαζ: Όλοι οι παίκτες αισθάνονται άνετα να επιτεθούν στο ένας με έναν, ειδικά από την στιγμή που ο Ρούντι Γκομπέρ δεν είναι κοντά στο καλάθι.

Σύμφωνα με το InStat Scout, την φετινή σεζόν οι Τζαζ δέχονταν 0.99 πόντους ανά κατοχη σε καταστάσεις Isolation, σε ένα κάκιστο νούμερο. Τα πράγματα όμως γίνονται ακόμα χειρότερα όταν βλέπει κάποιος πώς αμύνονταν σε τέτοιες καταστάσεις οι 4 από τους 5 βασικούς της ομάδας και πόσους πόντους δέχονταν ανά κατοχή.

Ιδού λοιπόν:
Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς: 1.13 πόντοι ανά κατοχή
Μάικ Κόνλεϊ: 1.1 πόντοι ανά κατοχή
Ρούντι Γκομπέρ: 0.99 πόντοι ανά κατοχή
Ντόνοβαν Μίτσελ: 0.98 πόντοι ανά κατοχή
Ράις Ο’Νιλ: 0.85 πόντοι ανά κατοχή.

Με εξαίρεση τον Ο’Νιλ, τα 4/5 της βασικής πεντάδας των Τζαζ δεχόταν φέτος κάτι παραπάνω ή παρακάτω από 1 πόντο ανά κατοχή.

Για να καταλάβει κάποιος πόσο κακό είναι αυτό το νούμερο, ιδού οι αντίστοιχοι αριθμοί - στην επίθεση - μερικών εκ των πιο προικισμένων σκόρερ του NBA σε κατάσταση ένας με έναν φέτος:
Γιάννης Αντετοκούνμπο: 0.96 πόντοι ανά κατοχή
Τζοέλ Εμπίντ: 0.95 πόντοι ανά κατοχή
Ντέβιν Μπούκερ: 0.92 πόντοι ανά κατοχή
Τζέισον Τέιτουμ: 0.91 πόντοι ανά κατοχή.

Τι σημαίνει αυτό το νούμερο σε… απλά ελληνικά; Ότι - βάσει αριθμών - είναι πιο πιθανό για έναν παίκτη του NBA να σκοράρει σε κατάσταση ένας εναντίον ενός εναντίον των Τζαζ, από ότι είναι για τον Γιάννη, τον Εμπίντ, τον Μπούκερ ή τον Τέιτουμ να σκοράρουν κόντρα σε οποιαδήποτε άμυνα της λίγκας!

Ο Γκομπέρ είναι ένας ωραίος αποδιοπομπαίος τράγος

Σύμφωνα με το InStat Scout, οι Μάβερικς επιχείρησαν 24 σουτ στο “ζωγραφιστό” στον αγώνα με τους Τζαζ. Μόλις 7 από αυτά έγιναν όσο ήταν στο παρκέ ο Γκομπέρ. Από αυτά, ο Γκομπέρ ήταν έστω κοντά για να μπορέσει να σκεφτεί να εμποδίσει στα 6. Μπόρεσε να κάνει contest σε μόλις 3 από αυτά, ενώ ήταν ο κύριος αμυντικός μόνο στα ένα (!) από αυτά, στο κάρφωμα που δέχθηκε από τον Σπένσερ Ντίνγουιντι. Την υπόλοιπη ώρα την πέρασε στην… περιφέρεια, με αποτέλεσμα να μπορέσει να είναι ο κύριος αμυντικός συνολικά σε μόλις 8 σουτ, όπως φαίνεται και στο γράφημα:

Τα σουτ που μάρκαρε ως κύριος αμυντικός ο Ρούντι Γκομπέρ στο Game 3 με τους Μάβερικς
Τα σουτ που μάρκαρε ως κύριος αμυντικός ο Ρούντι Γκομπέρ στο Game 3 με τους Μάβερικς INSTAT SCOUT

Ο Γκομπέρ είναι ένας από τους κορυφαίους μπλοκέρ στο NBA. Την φετινή σεζόν οι αντίπαλοι σουτάρουν μόλις με 50% στο “ζωγραφιστό” όταν είναι αυτός ο πιο κοντινός αμυντικός, όταν ο μέσος όρος της λίγκας είναι 58% σε αυτά τα σουτ. Το γεγονός ότι οι Μάβερικς αποφεύγουν να πάνε προς το καλάθι σε αυτή την σειρά το δείχνει αυτό.

Στα μάτια αρκετών, ο Γκομπέρ είναι η “πληγή” των Τζαζ, επειδή απενεργοποιείται στην άμυνα και στην επίθεση δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί το ύψος του. Τα πράγματα όμως θα ήταν πολύ πιο απλά αν δεν αναγκαζόταν ο Γάλλος να τρέχει από την περιφέρεια μέχρι το καλάθι για να καλύψει έναν συμπαίκτη του που μόλις τον πέρασε ο προσωπικός του αντίπαλος, με αποτέλεσμα να βγει ένα ελεύθερο σουτ από τους Μάβερικς. Στην πραγματικότητα, ο Γκομπέρ είναι ένας ωραίος αποδιοπομπαίος τράγος.

Το πρόβλημα των Τζαζ δεν είναι ο Γκομπέρ. Το πρόβλημα των Τζαζ είναι ότι - με εξαίρεση τον Ο’Νιλ - οι άλλοι τρεις παίκτες της βασικής πεντάδας δεν μπορούν να μαρκάρουν ούτε κολώνα της ΔΕΗ στην άμυνα. Και αν δεν μπορεί ο Γκομπέρ να καλύψει αυτά τα κενά, τότε είναι αμφίβολο αν υπάρχει κάποιος που μπορεί να το κάνει αυτό στον κόσμο.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS NBA ΗΠΑ ΓΙΟΥΤΑ ΤΖΑΖ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ