BASKETBALL ANALYSIS

NBA Trade Deadline: Ο Χάρντεν, ο Σίμονς, ο Μπιλ κι ο Αρμαγεδδώνας

NBA Trade Deadline: Ο Χάρντεν, ο Σίμονς, ο Μπιλ κι ο Αρμαγεδδώνας
2022 AP PHOTO/ADAM HUNGER

Οι 30 οργανισμοί του NBA εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο και με την Trade Deadline (Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου στις 22:00 Ελλάδας) να πλησιάζει, το SPORT24 σας συστήνει να προετοιμαστείτε για μεγάλες κινήσεις, για ανταλλαγές που θα προκαλέσουν πάταγο.

Κάτι λιγότερο από 48 ώρες έμεινε μέχρι να ηχήσει η κόρνα της Trade Deadline και το NBA βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, με τους 30 οργανισμούς να εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο, εντός κι εκτός παρκέ, ώστε να μπουν στην τελική ευθεία της κανονικής περιόδου έχοντας πετύχει ο κάθε ένας τους στόχους του.

Κάποιες ομάδες θέλουν να μειώσουν τα μισθολόγιά τους, είτε για να αποφύγουν πολλά εκατομμύρια σε φόρους πολυτέλειας, είτε για να αποφύγουν τον tax repeater, είτε απλώς για να κάνουν χώρο εν όψει της Free Agency 2022. Κάποιες ομάδες θέλουν να ενισχυθούν χωρίς να τις ενδιαφέρουν τα χρήματα, κάποιες ψάχνουν ένα κομμάτι για να αισθανθούν πλήρεις και κάποιες ξέρουν ότι έχουν συγκεκριμένες αδυναμίες, αλλά θα προσπαθήσουν να καλύψουν εκείνη που θεωρούν προτεραιότητά τους. Πολύ μεγάλα ονόματα βρίσκονται σε καθεστώς παραχώρησης, με τους Μιλγουόκι Μπακς, όπως εξηγήσαμε πριν από μερικές ημέρες, να είναι έτοιμοι για να κάνουν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το "χτύπημα" που θα τους ανεβάσει επίπεδο εν όψει playoffs.

Σύμφωνα, πάντως, με όσα βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες και ώρες, με την ανταλλαγή του Κάρις ΛεΒέρτ, του Ντομάντας Σαμπόνις, των ΜακΚόλουμ, Πάουελ, Κόβινγκτον, Νανς, Σνελ από τους Μπλέιζερς και την πολύ έντονη δραστηριότητα που παρατηρείται δύο ημέρες πριν από την εκπνοή των ανταλλαγών, αισθανόμαστε πως ένας... Αρμαγεδδώνας είναι έτοιμος να χτυπήσει το NBA. Ίσως πολύς κόσμος ξυπνήσει το πρωί της Παρασκευής και δει μία διαφορετική Λίγκα. Κι αυτό είναι θετικό, καθώς όλοι θα έχουν πετύχει τους στόχους τους, σε ένα πρωτάθλημα που διέπεται από την δικαιοσύνη και την διαφάνεια.

Τα μεγάλα ονόματα που βρίσκονται υπό παραχώρηση

Συνήθως, σε τέτοιες περιόδους, δεν χωρούν προβλέψεις. Ο Τζέιμς Χάρντεν κι ο Μπεν Σίμονς είναι δύο παίκτες που βρίσκονται στο trading block κι ας λένε οι ομάδες τους ότι δεν παραχωρούνται. Νετς και Σίξερς μπορούν να κάνουν δουλειά μαζί για να λύσουν κάποια από τα προβλήματά τους και είναι δεδομένο ότι βρίσκονται σε επαφή εδώ και αρκετές ημέρες κι ας υποστηρίζουν δημόσια στο Μπρούκλιν ότι ο Μούσιας δεν πρόκειται να παραχωρηθεί.

Την αξία του προσπαθούν να μεγαλώσουν, διότι ξέρουν ότι εκείνος δεν περνάει καλά στην ομάδα και το καλοκαίρι είναι πολύ πιθανό να τον χάσουν για το απόλυτο τίποτα μιας και μπορεί να σπάσει το συμβόλαιό του για να βγει στην αγορά ως unrestricted free agent. Μία πρόταση με τους Σίμονς, Ντράμοντ και είτε έναν ακόμη ρολίστα, είτε κάποιο draft pick, μπορεί να πείσει τους Νετς να στείλουν τον Χάρντεν στη Φιλαντέλφια. Αν δεν το κάνουν, θα έχουν χάσει μια μεγάλη ευκαιρία να πάρουν ένα καλό αντάλλαγμα καθώς οι Σίξερς θεωρούν ότι είτε τώρα, είτε το καλοκαίρι, θα βάλουν τον Μούσια στο δυναμικό τους.

Διαθέσιμος μπορούσε να γίνει κι ο Μπράντλι Μπιλ, όμως ο τραυματισμός στον καρπό αποδείχθηκε σοβαρός και θα τον κρατήσει εκτός δράσης για το υπόλοιπο της περιόδου. Στην Ουάσινγκτον θέλουν να τον κρατήσουν το καλοκαίρι με νέο πενταετές συμβόλαιο, προσπάθησαν να μάθουν μέσω των media τι σκέφτεται και γνωρίζοντας ότι ο 30χρονος είναι ένας σκόρερ που μπορεί να έχει σταθερά 26-28-30 πόντους ανά αγώνα, δεν θα δίσταζαν να τον παραχωρήσουν για να μην τον χάσουν για το τίποτα το ερχόμενο καλοκαίρι. Τώρα όμως, είναι αναγκασμένοι απλώς να περιμένουν για να διαπραγματευθούν μαζί του στην Free Agency.

Σημαντικά ονόματα που θεωρητικά τουλάχιστον βρίσκονται στο trading block είναι ο σέντερ των Πέισερς, Μάιλς Τέρνερ, ο φόργουορντ των Πίστονς Τζέραμι Γκραντ, φυσικά ο Ράσελ Γουέστμπρουκ των Λος Άντζελες Λέικερς και από εκεί και πέρα πάρα πολλοί ρολίστες, πάρα πολλοί βετεράνοι, αρκετοί από τους οποίους θα μείνουν αργότερα ελεύθεροι για να βρουν μία ομάδα που θα κάνει πρωταθλητισμό, πάρα πολλοί αθλητές όπως ο Φακούντο Καμπάσο που μπορούν να προσφέρουν, αλλά έχουν μπροστά τους αρκετούς νεαρότερους που στηρίζονται από τους προπονητές τους με φόντο το μέλλον και όχι το παρόν.

Οι ομάδες που ψάχνονται για ενίσχυση

Σε αυτή την κατηγορία, υπάρχουν όλοι οι οργανισμοί που στοχεύουν αν όχι στο πρωτάθλημα, τουλάχιστον στην συμμετοχή τους στους τελικούς Ανατολής και Δύσης και κατ' επέκταση στους NBA Finals.

Οι Χιτ είναι μία ομάδα παραδοσιακά... ανήσυχη, δεν θα διστάσει να παραχωρήσει τον σουτέρ Ντάνκαν Ρόμπινσον που έχει και βαρύ συμβόλαιο συγκριτικά με όσα προσφέρει, με τον Πατ Ράιλι και τον Έρικ Σπόλστρα να μην έχουν τον παραμικρό πονοκέφαλο για την υπερσυγκέντρωση ταλέντου. Δεν έχουν αδυναμίες οι φετινοί Χιτ, όμως κάθε ομάδα μπορεί να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο και στο Μαϊάμι είναι πάντα έτοιμοι για να κάνουν την κίνησή τους. Μπράντλι Μπιλ και Ντόνοβαν Μίτσελ τους αρέσουν στον υπερθετικό βαθμό, όχι όμως για να κάνουν την υπέρβαση σε αυτή τη φάση.

Οι Μπακς, από την άλλη, προσφέρουν τον Ντόντε ΝτιΒιντσέντζο σε όλη τη Λίγκα γνωρίζοντας ότι στο τέλος της χρονιάς δεν θα μπορούν να τον πληρώσουν, προτίμησαν τον Γκρέισον Άλεν κι αναζητούν έναν αναπληρωματικό άσο σαν τον Ντένις Σρούντερ, ή έναν ψηλό που θα παίζει πίσω από τους μοναχικούς καβαλάρηδες Γιάννη Αντετοκούνμπο - Μπόμπι Πόρτις. Ή και τους δύο.

Οι Μπουλς αισθάνονται καλά με το ρόστερ τους, οι Ράπτορς το ίδιο, ομοίως και οι Χόρνετς. Οι Καβαλίερς πήραν τον Κάρις ΛεΒέρτ για να καλύψουν τους τραυματισμούς των Σέξτον - Ρούμπιο, ίσως όμως να μην έχουν τελειώσει τις κινήσεις τους, οι Σίξερς θέλουν τον Χάρντεν και αν δεν καταφέρουν να τον πάρουν θα προσπαθήσουν για τους Μπράντλι Μπιλ - Ντόνοβαν Μίτσελ.

Οι Σέλτικς είναι ένα μυστήριο και πολύ δύσκολα θα προχωρήσουν σε σημαντικές ανακατατάξεις παρά την τουλάχιστον μέτρια χρονιά που διανύουν, οι Χοκς προσφέρουν τον Ντανίλο Γκαλινάρι σε όλο το NBA για να μειώσουν το μισθολόγιό τους, οι Νικς θα προσπαθήσουν και αυτοί για κάτι πολύ μεγάλο και δεν θα μας προκαλέσει έκπληξη αν συζητήσουν για την παραχώρηση του Τζούλιους Ραντλ, οι Πέισερς προχωρούν σε επικό φρεσκάρισμα καθώς έχουν ήδη δώσει τους ΛεΒέρτ, Τζάστιν Χόλιντεϊ, Λαμπ, Σαμπόνις, οι Πίστονς και οι Μάτζικ βρίσκονται σε φάση ανοικοδόμησης και μπορούν και να πάρουν ένα μεγάλο συμβόλαιο, αλλά και να προσφέρουν βετεράνους. Οι πρώτοι τον Τζέραμι Γκραντ, τον Τρέι Λάιλς, τον Κέλι Ολίνικ, οι δεύτεροι τον Τέρενς Ρος.

Στη Δύση οι Σανς κάνουν περίπατο, αλλά ψάχνουν ένα συμπλήρωμα, πιθανότατα στις θέσεις των ψηλών, χωρίς μάλιστα να αποκλείουν και κάποια μεγάλη κίνηση που θα τους κάνει πανίσχυρους, οι Γουόριορς δύσκολα θα παίξουν σημαντικό ρόλο αυτό το διήμερο, το ίδιο και οι Γκρίζλις που έχουν δημιουργήσει έναν καλό κορμό και ίσως ψάχνουν κάποιο συμπλήρωμα. Ερωτηματικό είναι οι Τζαζ, καθώς οι φήμες επιμένουν πως οι σχέσεις του Ντόνοβαν Μίτσελ με τον Ρουντί Γκομπέρ επιδεινώνονται αντί να βελτιώνονται, με την ομάδα του Σολτ Λέικ Σίτι να έχει χάσει για το υπόλοιπο της χρονιάς τον περιφερειακό Τζο Ινγκλς.

Οι Μάβερικς πολύ δύσκολα θα βρουν καλή πρόταση για τον Κρίσταπς Πορζίνγκις, θα προσπαθήσουν να πάρουν κάτι καλό δίνοντας τον γκαρντ Τζέιλεν Μπράνσον, ωστόσο δεν περιμένουμε κάποια μεγάλη κίνηση από το Ντάλας. Ούτε από το Ντένβερ, την ώρα που η Μινεσότα προσφέρει τον παγκίτη πλέον Μαλίκ Μπίσλι, έναν καλό σκόρερ σε καλή ηλικία. Οι Κλίπερς πήραν τον Νόρμαν Πάουελ και τον Ρόμπερτ Κόβινγκτον για να αποκτήσουν βάθος την ώρα που οι Πολ Τζορτζ - Κουάι Λέοναρντ παραμένουν εκτός δράσης και ελπίζουν ότι με πιθανή επιστροφή αυτών των δύο θα έχουν ρόστερ πρωταθλητισμού. Και πράγματι θα είναι μία εξαιρετική ομάδα, με πολλές λύσεις και ελάχιστες αδυναμίες.

Οι Λέικερς βρίσκονται σε απόγνωση, το συμβόλαιο του Ράσελ Γουέστμπρουκ θεωρείται untradeable, το ρόστερ τους είναι γερασμένο, αλλά θα κάνουν τα πάντα για να δώσουν τον έμπειρο πόιντ γκαρντ και να πάρουν πίσω ακόμη και το... τίποτα, απλά για να γλιτώσουν από εκείνον. Αυτόν θεωρούν αρχή όλων των προβλημάτων τους, φυσικά κάνουν λάθος και θα το καταλάβουν αν πράγματι τον αποχωριστούν καθώς οι υπόλοιποι γκαρντ του ρόστερ είναι τουλάχιστον μετρίου επιπέδου και σίγουρα όχι παίκτες για ομάδα που ονειρεύεται, αλλά δεν μπορεί να κάνει πρωταθλητισμό με το υπάρχον δυναμικό.

Οι Μπλέιζερς άδειασαν δίνοντας τους Νόρμαν Πάουελ, Σι Τζέι ΜακΚόλουμ, Λάρι Νανς, Τόνι Σνελ, Ρόμπερτ Κόβινγκτον, δεν αποκλείεται όμως να έχουν κι άλλη δουλειά μπροστά τους. Ο Γιουσούφ Νούρκιτς μένει ελεύθερος στο τέλος της χρονιάς, οπότε είναι πιθανό να παραχωρηθεί και αυτός.

Οι Σπερς δεν θα ψάξουν κάτι μεγάλο, οι Θάντερ θα κινηθούν σε ήρεμα νερά χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να βοηθήσουν κάποια ομάδα παίρνοντας ένα μεγάλο συμβόλαιο και μερικά draft picks όπως λατρεύει να κάνει ο GM Σαμ Πρέστι, οι Ρόκετς στηρίζουν το νεανικό τους σύνολο και αν δεν βρουν ανταλλαγή για τον Έρικ Γκόρντον, είναι πιθανό να τον αποδεσμεύσουν στη συνέχεια για να του δώσουν την ευκαιρία να βρεθεί σε ένα πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Όσο για τους Πέλικανς; Πήραν τον Σι Τζέι ΜακΚόλουμ από τους Μπλέιζερς, έχουν μία καλή πεντάδα και περιμένουν τον Ζάιον Γουίλιαμσον. Πότε θα γυρίσει ο σημαντικότερος παίκτης της Νέας Ορλεάνης; Άγνωστο. Ίσως η ομάδα να έχει ακόμη μία κίνηση στα σκαριά, για να κυνηγήσει με ακόμη καλύτερες πιθανότητες την δεκάδα της Δύσης και το play-in tournament.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS NBA ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ ΗΠΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ