NBA

NBA, τα 7 πράγματα που μας έμειναν από την βραδιά: Ο Κάρι ήταν πάλι… Κάρι

Ο Στεφ Κάρι με την φανέλα των Γουόριορς
Ο Στεφ Κάρι με την φανέλα των Γουόριορς Ⓒ 2022 MICHAEL WYKE/ ASSOCIATED PRESS

Ο Στεφ Κάρι που… ξεμπούκωσε κόντρα στους Ρόκετς, ο Γκάρι Τρεντ που έχει πάρει φωτιά και οι Σέλτικς που αθόρυβα βρίσκουν ρυθμό. Το SPORT24 παρουσιάζει τα 7 πράγματα που ξεχώρισαν στο NBA τα χαράματα. 

Ο Στεφ Κάρι συνήλθε έπειτα από έναν κακό μήνα, ο Γκάρι Τρεντ κουβάλησε (πάλι) τους Ράπτορς και ο Αντρέ Ντράμοντ θύμισε την αξία του.

Το SPORT24 παρουσιάζει τα 7 πράγματα που ξεχώρισαν στο NBA σε μία βραδιά με 8 αγώνες.

Το ματς της βραδιάς

Οι Σίξερς υποδέχθηκαν χωρίς τον Τζοέλ Εμπίντ τους φορμαρισμένους Γκρίζλις, ενώ γενικά έχουν δυσκολίες στην έδρα τους. Κι όμως, δεν ήταν απλώς ανταγωνιστικοί, αλλά νίκησαν έπειτα από συγκλονιστικό παιχνίδι με 122-119 το Μέμφις στην παράταση, βελτιώνοντας το ρεκόρ τους στο 31-19.

Ο Ταϊρίς Μάξεϊ με 33 πόντους οδήγησε τους Σίξερς, με τον Τομπάιας Χάρις να προσθέτει 31 πόντους και τον Αντρέ Ντράμοντ 16 πόντους και 23 ριμπάουντ. Για τους Γκρίζλις, ο Τζα Μοράντ είχε 37 πόντους και ο Ντέσμοντ Μπέιν 34 πόντους.

Η εμφάνιση της βραδιάς

Ο Στεφ Κάρι πέρασε βάσει αριθμών τον χειρότερο μήνα της - προ All Star - καριέρας του, σουτάροντας μεταξύ άλλων με 31.4% στα τρίποντα. Κόντρα στους Ρόκετς όμως τα άφησε όλα αυτά πίσω του, οδηγώντας τους Γουόριορς στην νίκη με 122-108, σταματώντας στους 40 πόντους με 7/14 τρίποντα.

Στην πραγματικότητα βέβαια δεν ήταν οι 40 πόντοι που σημείωσε που τράβηξε το ενδιαφέρον, όσο το γεγονός ότι σημείωσε 21 εξ αυτών στην κρίσιμη τέταρτη περίοδο, παίρνοντας από το χέρι το Γκόλντεν Στέιτ. Κοινώς,ο Κάρι θύμισε πάλι… Κάρι, ελπίζοντας ότι άφησε πίσω την πιθανότατα μεγαλύτερη περίοδο ντεφορμαρίσματος της καριέρας του.

Μάξεϊ η αποκάλυψη, αλλά ο Ντράμοντ είναι η ασφάλεια των Σίξερς

Ο Ταϊρίς Μάξεϊ είναι το μεγαλύτερο κέρδος την φετινή σεζόν για τους Σίξερς, έχοντας εκτοξεύσει τους αριθμούς του από τους 8 πόντους, 1.7 ριμπάουντ και 2 ασίστ μέσο όρο σε 15 λεπτά συμμετοχής στην περσινή (ρούκί) σεζόν του στους 16.8 πόντους, 3.5 ριμπάουντ και 4.7 ασίστ μέσο όρο με 40% στα τρίποντα σε 36 λεπτά συμμετοχής φέτος. Αποκορύφωμα ήταν η 33αρα του κόντρα στους Γκρίζλις. Ένα από τα κλειδιά όμως του αγώνα - αλλά και γενικά των φετινών Σίξερς - είναι ο Άντρε Ντράμοντ.

Ο θηριώδης σέντερ αποκτήθηκε για να είναι το back up του Εμπίντ, ξέροντας ότι δεν θα παίζει πολύ. Την φετινή σεζόν έχει 6.3 πόντους (career low) και 9.1 ριμπάουντ μέσο όρο σε 19 λεπτά συμμετοχής (career low). Την δουλειά του όμως την κάνει και με το παραπάνω. Στους 12 αγώνες που έχει ξεκινήσει βασικός έχει 9 πόντους, 14.3 ριμπάουντ, 2.8 ασίστ, 1 κλέψιμο και 1.8 κοψίματα μέσο όρο σε 29 λεπτά συμμετοχής. Κόντρα στους Γκρίζλις είχε 16 πόντους και 23 ριμπάουντ, στο 4ο φετινό παιχνίδι που είχε περισσότερα από 20 ριμπάουντ.

Ο Ντράμοντ δεν έπιασε ποτέ το μπασκετικό του ταβάνι. Ήταν πάντα όμως ένας παίκτης που μπορούσε να κάνει συγκεκριμένα πράγματα καλά - ή μάλλον όταν πρόκειται για τα ριμπάουντ εξαιρετικά. Σε αυτούς τους Σίξερς είναι η απαραίτητη ασφάλεια πίσω από τον Εμπίντ.

Ο Γκάρι Τρεντ έχει πάρει φωτιά

Ο Γκάρι Τρεντ εκτέλεσε τους - χωρίς Γιανγκ - Χοκς, οδηγώντας τους Ράπτορς στην νίκη με 100-106 μέσα στην Ατλάντα, τελειώνοντας τον αγώνα με 31 πόντους με 9/15 τρίποντα, σε μία μαγική βραδιά. Το ενδιαφέρον ωστόσο είναι ότι οι 30αρες έχουν γίνει συνήθειες για τον δυναμικό γκαρντ.

Ο Τρεντ έχει σπάσει το φράγμα των 30 πόντων σε τέσσερα συνεχόμενα παιχνίδια, έχοντας παράλληλα ευστοχήσει σε τουλάχιστον 5 τρίποντα και στα τέσσερα. Οι μόνοι παίκτες με μεγαλύτερο σερί 30αρων με +5 τρίποντα στην ιστορία του NBA είναι οι Στεφ Κάρι, Τζέιμς Χάρντεν και Ντέμιεν Λίλαρντ.

Έπειτα από την περσινή του έκρηξη, ο Τρεντ βιώνει σεζόν καριέρας στο Τορόντο, αριθμώντας 17.8 πόντους, 2.8 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1.9 κλεψίματα με 39% στα τρίποντα (3.1/7.9 ανά αγώνα) σε 35 λεπτά συμμετοχής, συνθέτοντας ένα από τα καλύτερα two-way δίδυμα στις θέσεις των γκαρντ του NBA μαζί με τον Φρεντ ΒανΒλίτ. Καθόλου άσχημα.

Καλώς τον Αϊζάια Τζάκσον

Οι Πέισερς παίρνουν… παρουσίες πριν από κάθε ματς και κάθε φορά προσθέτουν και ένα όνομα στο απουσιολόγιο. Τελευταίος παίκτης που (ξανα) έχασαν ήταν ο Ντομάντας Σαμπονις, που μπήκε στο πρωτόκολλο κορονοϊού, ανεβάζοντας τον αριθμό των απόντων στους εφτά. Ε, και; Κόντρα στους Κλίπερς ήταν ο ρούκι Αϊζάια Τζάκσον αυτός που βγήκε μπροστά στην νίκη της Ιντιάνα, έχοντας 26 πόντους, 10 ριμπάουντ και 2 κοψίματα σε 29 λεπτά συμμετοχής στην νίκη της Ιντιάνα με 122-116.

Ο Τζάκσον επιλέχθηκε στο Νο22 του NBA Draft 2021 από τους Λέικερς για χάρη των Πέισερς, αφού βρέθηκε στην Ιντιάνα στο πλαίσιο της ανταλλαγής του Ράσελ Γουέστμπρουκ από τους Γουίζαρντς στο Λ.Α. Προερχόταν από μία μέτρια πρώτη σεζόν στο φημισμένο κολέγιο του Κεντάκι (8.4 πόντοι και 6.6 ριμπάουντ μέσο όρο), αλλά θεωρείτο παίκτης με προοπτική. Σε μία ομάδα που δεσπόζουν οι Σαμπόνις και Τέρνερ βέβαια δεν γινόταν να παίζει. Οι απουσίες ωστόσο του χάρισαν κάποιες ευκαιρίες, αυτός τις άρπαξε και - κόντρα στους Κλίπερς - το.. παράκανε.

Οι Πέισερς παραδοσιακά διαλέγουν καλά στο NBA Draft. Από την στιγμή που βρίσκονται σε μικρή αγορά και δεν τους προτιμούν τα μεγάλα ονόματα, δεν έχουν και άλλη επιλογή. Ο Τζάκσον έχει όλα τα στοιχεία για να γίνει το επόμενο φυντάνι τους.

Οι Σέλτικς έχουν βρει ρυθμό

Οι Σέλτικς διέλυσαν με 122-92 τους - χωρίς Μπάτλερ, Λάουρι και Τάκερ - Χιτ και βελτίωσαν το ρεκόρ τους στο 27-25. Η πραγματική είδηση ωστόσο είναι ότι πλέον μετρούν 9 νίκες στα τελευταία 13 παιχνίδια τους, δείγμα ότι σταδιακά αποκτούν μία συνέπεια.

Η Βοστώνη προς το παρόν είναι μόλις 9η στην Ανατολή, με τους 10ους Χοκς να έχουν ρεκόρ 24-26. Η σκέψη ότι θα προλάβουν την 6η θέση μοιάζει μακρινή, αφού την δεδομένη στιγμή η πρώτη 6αδα της περιφέρειας μοιάζει να έχει… μπετόν με την παρουσία των Μπουλς, Χιτ, Σίξερς, Καβαλίερς, Μπακς και Νετς. Η 7η θέση όμως δεν είναι τόσο μακρινός στόχος.

Ο αφανής ήρωας των Καβαλίερς

Οι Καβαλίερς προέρχονταν από το σοκ της ήττας από τους Πίστονς. Βρήκαν απέναντί τους μία Νέα Ορλεάνη χωρίς τους Γουίλιαμσον και Ίνγκραμ. Οι ίδιοι όμως δεν είχαν τους κλασικούς απόντες (Σέξτον και Ρούμπο που έχουν τεθει εκτός για σεζόν και τον Μάρκανεν που αναρρώνει από διάστρεμμα), αλλά και τον ηγέτη τους, Ντάριους Γκάρλαντ. Παρόλα αυτά, έβγαλαν πάλι από την μύγα ξύγκι και νίκησαν με 93-90. Όσο για το ποιος ήταν ο ηγέτης τους; Ο… Μπράντον Γκούντγουν με 21 πόντους.

Οι Καβαλίερς έχουν ένα βασικό όπλο: Την άμυνά τους, η οποία δυσκολεύει τους πάντες. Δεν έχουν πολύ ταλέντο στην επίθεση και αυτό λιγόστεψε ακόμα περισσότερο με τους τραυματισμούς των Σέξτον, Ρούμπιο, Μάρκανεν και Σέξτον. Κάθε φορά όμως έχουν να αναδείξουν και κάτι. Έναν αφανή ήρωα. Αυτή τη φορά ήταν ο Γκούντγουιν, σε μία βραδιά που ο Τσέντι Οσμάν (7 πόντοι με 3/16 σουτ) έκανε ρεκόρ καριέρας με 12 ασίστ και ο Λαμάρ Στίβενς πρόσθεσε 11 πόντους.

Το Κλίβελαντ έχει φτιάξει κάτι καλό. Και χρειάζεται δύο πράγματα: Υγεία και έναν ακόμα παίκτη να βάλει το καλάθι. Αν έχει αυτά τα δύο, τότε θα είναι πολύ επικίνδυνο.

TAGS NBA ΗΠΑ ΓΚΟΛΝΤΕΝ ΣΤΕΙΤ ΓΟΥΟΡΙΟΡΣ ΣΤΕΦ ΚΑΡΙ ΜΠΟΣΤΟΝ ΣΕΛΤΙΚΣ ΚΛΙΒΕΛΑΝΤ ΚΑΒΑΛΙΕΡΣ ΙΝΤΙΑΝΑ ΠΕΙΣΕΡΣ ΤΟΡΟΝΤΟ ΡΑΠΤΟΡΣ ΣΙΞΕΡΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ