NBA

NBA, τα 10 πράγματα που μας έμειναν από την βραδιά: Οι Ράπτορς είναι επικίνδυνοι

Ο Φρεντ ΒανΒλίτ των Ράπτορς
Ο Φρεντ ΒανΒλίτ των Ράπτορς Ⓒ 2021 ADAM HUNGER/ ASSOCIATED PRESS

Οι Ράπτορς που έδειξαν μέρος των δυνατοτήτων τους κόντρα στους Μπακς, η σεζόν των Νετς που εξαρτάται από τον τραυματισμό του Ντουράντ και οι Μπουλς. Το SPORT24 παρουσιάζει τα 10 πράγματα που ξεχώρισαν στο NBA τα χαράματα. 

Οι Ράπτορς που όταν είναι καλοί είναι… εξαιρετικοί, οι Νετς που αγωνιούν για τον Ντουράντ και οι Λέικερς που ψάχνονται.

Το SPORT24 παρουσιάζει τα 10 πράγματα που ξεχώρισαν στο NBA σε μία βραδιά με 10 αγώνες.

Το ματς της βραδιάς

Οι Σέλτικς υποδέχθηκαν τους - χωρίς ΛαΒίν, Μπολ και Καρούσο - Μπουλς στην Βοστώνη, ξέροντας ότι είχαν μια καλή ευκαιρία. Και, αν και χρειάστηκε να γίνει θρίλερ, τελικά πήραν την νίκη με 114-112 χάρη σε 2 βολές του Ρόμπερτ Γουίλιαμς, με τις οποίες ολοκληρώθηκε ένα σερί 8-0. Στο τέλος του αγώνα ο ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν αστόχησε σε σουτ που θα έστελνε το σουτ στην παράταση, ενώ λίγο νωρίτερα είχε αστοχήσει με το σκορ στο 112-112.

Ο Τζέισον Τέιτουμ με 23 πόντους (αλλά 8/24 σουτ) και ο Τζέιλεν Μπράουν με 19 πόντους (αλλά 8/19 σουτ) ήταν οι πρώτοι σκόρερ των νικητών, ενώ, για τους Μπουλς, ο Νίκολα Βούτσεβιτς είχε 27 πόντους και ο ΝτεΡόζαν 23 πόντους.

Η εμφάνιση της βραδιάς

Ο Πασκάλ Σιάκαμ ήταν ο εκτελεστής των Μπακς. Οι Ράπτορς (περισσότερα για αυτούς σε λίγο) εμφανίστηκαν ψυχωμένοι στο Μιλγουόκι και παίζοντας όμορφο μπάσκετ πήραν την νίκη με 96-103. Και ο Πασκάλ Σιάκαμ είχε άμεση σχέση με αυτό, ολοκληρώνοντας τον αγώνα με 30 πόντους, 10 ριμπάουντ και 10 ασίστ.

Οι Ράπτορς είναι επικίνδυνοι

Μιλώντας για τους Ράπτορς…Οι πρωταθλητές του 2019 είναι πραγματικά καλοί και επικίνδυνοι. Σίγουρα είναι ασταθείς (η ήττα στο Ντιτρόιτ μία ημέρα νωρίτερα το έδειξε αυτό), αλλά παραμένουν μία ομάδα ικανή να κάνει πολλές ζημιές, πατώντας αυτή τη στιγμή στην 8η θέση με ρεκόρ 21-19. Από όποια πλευρά και να το δει κανείς, σίγουρα δεν θα… διασκέδαζε ιδιαίτερα αν τους έβρισκε απέναντί του στα playoffs.

Το Τορόντο μετράει 7 νίκες στα τελευταία 9 παιχνίδια του. Και είναι αμφίβολο γενικά αν έχει παραταχθεί ποτέ φέτος με πλήρη σύνθεση (αυτή την φορά απουσίαζαν οι Μπαρνς, Τρεντ και Μπερτς), κάτι που σίγουρα έχει ενδιαφέρον. Οι Ράπτορς έχουν έναν προπονητή που του αρέσει να δοκιμάζει εναλλακτικά πράγματα (Νερς), έχουν βάθος 9-10 παικτών και έχουν… μάκρος. Συχνά επιλέγουν όταν ξεκουράζεται ο ΒανΒλίτ να ρίχνουν πεντάδες στο παρκέ όπου όλοι οι παίκτες έχουν ύψος ανάμεσα στο 2.01 μέτρα και τα 2.08 μέτρα και την μπάλα κατεβάζει ο Σιάκαμ (2.03 μέτρα)! Δεν είναι τόσο απλό να σκοράρει κάποιος απέναντι σε μία τέτοια πεντάδα.

Οι Ράπτορς απέχουν πολύ από το να θεωρηθούν διεκδικητές του τίτλου. Τους λείπουν κάποια πράγματα (σταθερότητα, αρκετοί σουτέρ στο πλευρό του Σιάκαμ και του ΒανΒλίτ). Είναι όμως μία καλή ομάδα, που μπορεί να δυσκολέψει τον οποιοδήποτε.

Η σεζόν των Νετς εξαρτάται από το αριστερό πόδι του Ντουράντ

Είναι από τις στιγμές που σιχαίνεται όποιος παρακολουθεί αθλητισμό: Να βλέπει έναν παίκτη να αποχωρεί κουτσαίνοντας από το παρκέ. Αυτό ακριβώς βίωσαν οι Νετς στην νίκη επί των Πέλικανς (120-105), βλέποντας τον Κέβιν Ντουράντ να αποχωρεί από το παιχνίδι στην δεύτερη περίοδο επειδή έπεσε πάνω στο αριστερό του πόδι ο Μπρους Μπράουν.

Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι όλοι στο Μπρούκλιν κρατάνε την ανάσα τους. Η σκέψη και μόνο ότι ο Ντουράντ θα μείνει εκτός για μεγάλο διάστημα - πόσο μάλλον όλη την σεζόν αν το πρόβλημα στο γόνατο αποδειχθεί σοβαρό - σφίγγει το στομάχι τους, όπως και όλου του NBA. Όπως και να έχει, από τα αποτελέσματα της μαγνητικής του Ντουράντ εξαρτάται λίγο-πολύ όλη η σεζόν του Μπρούκλιν.

Οι Μπουλς καλούνται να δείξουν χαρακτήρα

Τρεις σερί ήττες. Τόσες μετρούν οι Μπουλς μετά την ήττα τους στην Βοστώνη (114-112) από τους Σέλτικς, με τους “Ταύρους” να έχουν ηττηθεί τις προηγούμενες ημέρες με κάτω τα χέρια από τους Γουόριορς (96-138) και τους Νετς (112-138) στο Σικάγο. Ακόμα κι έτσι πάντως παραμένουν στην κορυφή της Ανατολής με ρεκόρ 27-14.

Οι Μπουλς έχουν περάσει πολλά φέτος. Άντεξαν τραυματισμούς, άντεξαν το κύμα κορονοϊού. Τώρα πρέπει να δείξουν ότι μπορούν εκ νέου να διαχειριστούν τις απουσίες (ΛαΒίν, Μπολ, Καρούσο, Τζόουνς), αλλά και να δείξουν χαρακτήρα. Η σεζόν μπαίνει στο δεύτερο μισό της και είναι πρωτοπόροι της Ανατολής. Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι… όλοι θέλουν να τους νικήσουν.

Οι Νάγκετς πάντα θα βρίσκουν διαμάντια στο NBA Draft

Οι Νάγκετς διέλυσαν με 133-96 τους Λέικερς (περισσότερα για αυτούς σε λίγο). Ο Νίκολα Γιόκιτς έκανε τα δικά του (17 πόντοι, 12 ριμπάουντ, 13 ασίστ). Κάπου εκεί ανάμεσα ξεπετάχτηκε ο ρούκι Μπόουνς Χάιλαντ, ένας εκρηκτικός γκαρντ που τελείωσε τον αγώνα με 27 πόντους με 6/10 τρίποντα και 10 ριμπάουντ.

Αυτή η εμφάνιση του Χάιλαντ δεν αποτελεί ακριβώς έκπληξη. Ήταν όμως ακόμα μία επιβεβαίωση ότι οι Νάγκετς πάντα θα βρίσκουν διαμάντια στο NBA Draft, όπου και αν επιλέγουν. Τον Χάιλαντ τον βρήκαν φέτος στο Νο26. Το 2017 ειχαν βρει τον Μόντε Μόρις στο Νο51 και - φυσικά - το 2014 είχαν βρει τον Νίκολα Γιόκιτς στο Νο41. Το Ντένβερ σίγουρα έχει τον τρόπο του.

Το ξύπνημα (;) των Νικς

Είναι δύσκολο να πάρει κάποιος στα σοβαρά τους Νικς από την στιγμή που τα πάνω-κάτω τους θυμίζουν ασανσέρ εμπορικού κέντρου όταν είναι γεμάτο κόσμο. Ακόμα κι έτσι, δεν γίνεται να μην αναφερθεί ότι μετά την επικράτησή τους επί των - εκνευριστικά ασταθών φέτος - Χοκς με 117-108 στην Ατλάντα, μετρούν πλέον 3 σερί νίκες και έχουν ρεκόρ 22-21. Τελευταία φορά που είχαν θετικό ρεκόρ ήταν στις 2 Δεκεμβρίου.

Οι Νικς δείχνουν να έχουν βρει πατήματα, αν και ποτέ δεν ξέρει κάποιος με αυτούς. Ο Αρ Τζέι Μπάρετ ανεβαίνει, κάτι που έκανε και φέτος στο δεύτερο μισό της σεζόν. Ο Ραντλ κάποια στιγμή λογικά θα βρει ρυθμό. Οι Νεοϋορκέζοι είναι ξανά στην κουβέντα για μία θέση στο play-in τουρνουά στην Ανατολή.

Οι Λέικερς παραμένουν μπερδεμένοι

Υπάρχουν καλά νέα για τους Λέικερς. Τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να επιστρέψει ο Άντονι Ντέιβις. Στα κακά νέα τώρα: Εξακολουθούν να δείχνουν… χάλια, με τελευταία απόδειξη την απελπιστική εικόνα τους στο Ντένβερ, όπου διασύρθηκαν με 133-86 από τους Νάγκετς. Αυτή ήταν η 3η σερί ήττα τους, με το ρεκόρ τους να πέφτει στο 21-22.

Το πείραμα με τον ΛεΜπρόν σε θέση σέντερ ήταν γοητευτικό, αλλά γύρισε μπούμερανγκ στον προηγούμενο αγώνα με τους Κινγκς (ήττα με 116-125) και δεν γινόταν να εφαρμοστεί κόντρα στους Νάγκετς του Γιόκιτς, εξού και η συμμετοχή των Χάουαρντ και Τζόρνταν. Δεν γινόταν εξάλλου να είναι η μόνιμη λύση. Οι Λέικερς παραμένουν μπερδεμένοι πάντως. Και αυτό είναι κακό.

Ο Γκάρλαντ ανεβαίνει διαρκώς επίπεδο

Οι Καβαλίερς επέστρεψαν από το -18 για να νικήσουν με 102-107 τους Θάντερ στην Οκλαχόμα Σίτι. Και χρειάστηκαν 18 ασίστ από τον Ντάριους Γκάρλαντ για να τα καταφέρουν.Και όχι μόνο.

Ο γκαρντ των Καβς ήταν για ακόμα ένα βράδυ μαγικός, ολοκληρώνοντας τον αγώνα με 27 πόντους και 18 ασίστ. Από scoring γκαρντ μετατρέπεται και σε καλό οργανωτή και δημιουργό για τους συμπαίκτες του. Οι Καβς έχουν βρει τον πόιντ γκαρντ του μέλλοντος. Βασικά έχουν πόιντ γκαρντ για το παρόν και το μέλλον τους.

Το "ποιος διάολο είσαι;" του Ντόντσιτς

Ο Μόριτζ Βάγκνερ έχει τον τρόπο του να εκνευρίζει τους πάντες. Το είχε κάνει κάποτε και με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Το έκανε και κόντρα στον Λούκα Ντόντσιτς, φωνάζοντας - χωρίς προφανώς λόγο - στο πρόσωπο του Σλοβένου μετά από καλάθι και φάουλ του Τζέιλεν Σαγκς, προκαλώντας τον εκνευρισμό του σταρ των Μάβερικς.

Είναι σαφές ότι το “ποιος διάολο είσαι;” του Ντόντσιτς ακούστηκε υποτιμητικό, αφού οι μυημένοι ξέρουν ποιος είναι ο Γερμανός. Από την άλλη, αυτό δεν αλλάζει ότι η συμπεριφορά του ήταν τουλάχιστον… εριστική προς τον Σλοβένο δεδομένου ότι η ομάδα του ήταν πίσω με 20 πόντους, με τον Ντόντσιτς να μην γίνεται να μην αντιδράσει.

TAGS NBA ΗΠΑ ΜΑΒΕΡΙΚΣ ΤΟΡΟΝΤΟ ΡΑΠΤΟΡΣ ΛΕΙΚΕΡΣ ΚΛΙΒΕΛΑΝΤ ΚΑΒΑΛΙΕΡΣ ΝΙΟΥ ΓΙΟΡΚ ΝΙΚΣ ΝΤΕΝΒΕΡ ΝΑΓΚΕΤΣ ΣΙΚΑΓΟ ΜΠΟΥΛΣ ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ ΝΕΤΣ ΜΠΟΣΤΟΝ ΣΕΛΤΙΚΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ