NBA

NBA, τα 10 πράγματα που μας έμειναν από την βραδιά: Οι Μπακς κάνουν κοιλιά

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με την φανέλα των Μπακς
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με την φανέλα των Μπακς Ⓒ 2022 ADAM HUNGER/ ASSOCIATED PRESS

Οι Μπακς - αλλά και οι Νετς με τους Τζαζ - που κάνουν κοιλιά στην απόδοσή τους, οι Χόρνετς που ανεβαίνουν και ο Τζούλιους Ραντλ που περνάει δύσκολα στους Νικς. Το SPORT24 παρουσιάζει τα 10 πράγματα που ξεχώρισαν στο NBA τα χαράματα. 

Οι Μπακς, οι Τζαζ και οι Νετς… ψάχνονται την ίδια περίοδο, οι Χόρνετς χαίρονται και οι Καβαλίερς αξίζουν να έχουν έστω έναν All Star φέτος.

Το SPORT24 παρουσιάζει τα 10 πράγματα που ξεχώρισαν στο NBA σε μία βραδιά με 7 αγώνες.

Το ματς της βραδιάς

Αρκετές οι υποψηφιότητες. Τελικά, έστω και στο νήμα, το χρίσμα παίρνει ο αγώνας των Σέλτικς με τους Πέισερς, στην νίκη της Βοστώνης με 101-98, σε ένα παιχνίδι που κρίθηκε στην παράταση.

Ο Τζέιλεν Μπράουν με 26 πόντους και 15 ριμπάουντ και ο Τζέισον Τέιτουμ με 24 πόντους (αλλά 7/21 σουτ) έδειξαν τον δρόμο στους Σέλτικς, επιβεβαιώνοντας πάντως πως ακόμα οι δυο τους έχουν δρόμο μέχρι να βρουν χημεία. Για τους Πέισερς, ο Τόρι Κρεγκ είχε 19 πόντος και ο Ντομάντας Σαμπόνις 11 πόντους (3/12 σουτ), 23 ριμπάουντ και 10 ασίστ.

Η εμφάνιση της βραδιάς

Ο Τζοέλ Εμπίντ καλπάζει και μαζί του καλπάζουν και οι Σίξερς, που μετρούν 7 σερί νίκες (δεύτερο καλύτερο ενεργό σερί στο NBA πίσω από τις 9 σερί νίκες των Γκρίζλις), με την Φιλαντέλφεια να επικρατεί με 111-91 των Ρόκετς στο Χιούστον. Όσο για τον Εμπίντ; Φρόντισε για την συνηθισμένη… ταρίφα, ολοκληρώνοντας τον αγώνα με 31 πόντους με 9/16 σουτ, 13/13 βολές, 8 ριμπάουντ και 6 ασίστ σε 26 λεπτά συμμετοχής.

Αυτή ήταν η 7η σερί 30αρα του Εμπίντ (όσες δηλαδή και οι συνεχόμενες νικες των Σίξερς) και το 4ο συνεχόμενο παιχνίδι όπου είχε ακριβώς 31 πόντους, κάτι που έχει συμβεί στο NBA μόνο μία φορά: Τον Νοέμβριο του 1973, όταν είχε 4 σερί παιχνίδια με 31 πόντος ο Μπομπ Μάκαντου. Ο Εμπίντ είναι καλά. Και οι Σίξερς χαίρονται για αυτό.

Οι Μπακς περνούν μίνι-κρίση

Οι Χόρνετς βρήκαν πάλι τον τρόπο να νικήσουν τους Μπακς. Για δεύτερη φορά σε μερικές ημέρες για την ακρίβεια, αφού τους νίκησαν ξανά στην Σάρλοτ, αυτή τη φορά με 103-99, υποχρεώνοντας το Μιλγουόκι στην 4η ήττα του στα τελευταία 5 παιχνίδια του.

Οι απουσίες των Τζρου Χόλιντεϊ, Μπρουκ Λόπεζ, Τζορτζ Χιλ και Γκρέισον Άλεν βάρυναν τους Μπακς, που τουλάχιστον είδαν τους Ντόντε ΝτιΒιντσέντζο και Πατ Κονατον να επιστρέφουν. Το Μιλγουόκι πάντως είναι δεδομένο ότι περνάει μίνι-κρίση αυτή την περίοδο, αφού τα συνεχόμενα μέσα-έξω των παικτών του - είτε λόγω κορονοϊού, είτε λόγω τραυματισμών - κάνουν άνω-κάτω το ροτέισον της ομάδας.

Το Μιλγουόκι έχει χρόνο. Σύντομα περιμένει να επιστρέψει ο Χόλιντεϊ. Οι Μπακς είναι σε καλή θέση. Το θέμα ωστόσο είναι αυτό που επαναλαμβάνει συνεχώς ο Γιάννης Αντετοκούνμπο: Να συνεχίζουν να χτίζουν καλές συνήθειες, κάτι που τον τελευταίο καιρό δεν συμβαίνει.

Οι Χόρνετς παραμένουν μπελάς

Ενώ αρκετός κόσμος στέκεται στην ήττα των Μπακς, ίσως θα έπρεπε να σταθεί στην νίκη των Χόρνετς. Έχει αναφερθεί ξανά ότι οι Χόρνετς είναι μπελάς και αυτό έδειξαν - πάλι- κόντρα στους Μπακς, σε ένα παιχνίδι που η Σάρλοτ έδειξε ότι θα υπάρξουν στιγμές που θα παίξει και άμυνα όταν χρειαστεί.

Οι Χόρνετς δεν ανήκουν σε εμπορική αγορά, ωστόσο - όπως απέδειξαν πέρυσι οι Μπακς - αυτό τελικά δεν έχει σημασία όταν έχεις καλή ομάδα. Οι Χόρνετς αυτή τη στιγμή είναι απλώς “καλή ομάδα”. Αν συνεχίσουν όμως έτσι, τότε θα μπορέσουν να κάνουν το επόμενο άλμα στην εξέλιξή τους. Και έχουν όλα τα στοιχεία για να το κάνουν.

Οι Νετς δεν μπορούν να μαρκάρουν ούτε στύλο της ΔΕΗ

Οι Νετς ηττήθηκαν με 114-108 στο Πόρτλαντ από τους - χωρίς Λίλαρντ, ΜακΚόλουμ και Πάουελ - Μπλέιζερς. Κοινώς, ηττήθηκαν από μία μέτρια ομάδα, που δεν ειχε τους τρεις πρώτους σκόρερ της, βλέποντας τον - εξαιρετικό - Άνφερνι Σάιμονς να έχει 23 πόντους και 11 ασίστ, τον Ρόμπερτ Κόβινγκτον 21 πόντους και τον ξεχασμενο Μπεν ΜάκΛεμορ 20 πόντους. Ποιος έλειπε για τους Νετς; Ο Τζέιμς Χάρντεν, ο Τζο Χάρις και ο ΛαΜάρκους Όλντριτζ, αλλά είχαν στο παρκέ τον Καϊρί Ίρβινγκ.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να θέσει κάποιος ένα ζήτημα. Όπως και να το θέσει όμως, η αλήθεια για τους Νετς είναι η εξής: Εδώ και καιρό η λέξη “άμυνα” δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό τους. Στα τελευταία 7 παιχνίδια τους (5 ήττες - 2 νίκες) δέχονται 117.6 πόντους (3η χειρότερη επίδοση στο NBA σε αυτό το διάστημα), ενώ έχουν - βάσει defensive rating (πόντοι που δέχονται ανά 100 κατοχές) την 5η χειρότερη άμυνα στο ίδιο διάστημα! Αυτές δεν είναι επιδόσεις ομάδας που στοχεύει στον τίτλο.

Κανείς δεν περίμενε ποτέ από τους Νετς να γίνουν κάποιου είδους αμυντική μηχανή. Πέρυσι όμως φάνηκε κάποια στιγμή έστω να γυρίζουν την σελίδα και να γίνονται μέτριοι σε αυτό το κομμάτι, κάτι που με βάση το ταλέντο τους στην επίθεση ήταν αρκετό. Φέτος όμως είναι 12οι στο offensive rating και 10οι στο defensive rating στο NBA. Με τέτοιες επιδόσεις δεν μπορούν να έχουν υψηλούς στόχους.

Η απουσία του Γκομπέρ πληγώνει τους Τζαζ

Οι Τζαζ έχουν την φήμη ομάδας με εξαιρετική άμυνα, όπου όλα ξεκινούν από τον Ρούντι Γκομπέρ. Κι όμως, έχουν μόλις την 12η καλύτερη άμυνα στο NBA βάσει defensive rating (πόντοι που δέχονται ανά 100 κατοχές), με αυτό που τους κάνει να ξεχωρίζουν είναι η επίθεσή τους, η οποία βάσει offensive rating (πόντοι που σημειώνουν ανά 100 κατοχές) είναι η καλύτερη στο NBA.

Ούτε όμως αυτή η επίθεση δεν μπορεί να τους σώσει τώρα που απουσιάζει ο Γκομπέρ (πρωτόκολλο κορονοϊού), κάτι που φάνηκε και στο Ντιτρόιτ, όπου κατέρρευσαν κόντρα στους Πίστονς και ηττήθηκαν με 126-116, αν και βρέθηκαν ακόμα και στο +22. Αυτή ήταν η 3η σερί ήττα των Τζαζ, οι οποίοι έχουν ρεκόρ 1-3 στους 4 αγώνες που έχει απουσιάσει ο Γάλλος. Σε αυτό το διάστημα έχουν την χειρότερη άμυνα στο NBA!

Σύμφωνα με το nba.com, στην τελευταία 4αδα αγώνων τους οι Τζαζ δέχονται 120.8 πόντους ανά 100 κατοχές, ενώ στις 3 ήττες τους δέχονται 124.7 πόντους ανά 100 κατοχές (!), όταν γενικά φέτος δέχονται 108.5 πόντους ανά 100 κατοχές. Για να καταλάβει κάποιος πόσο κακό νούμερο είναι αυτό, αρκεί να ξέρει το εξής: Οι Ρόκετς έχουν φέτος βάσει defensive rating την χειρότερη άμυνα στο NBA και δέχονται 114.6 πόντους ανά 100 κατοχές. Η διαφορά στην άμυνα των Τζαζ χωρίς τον Γκομπέρ μάλλον είναι εμφανής.

Οι Καβαλίερς πρέπει να έχουν έστω έναν All Star

Οι Καβαλίερς τα χρειάστηκαν κόντρα στους Κινγκς, αλλά στο τέλος πήραν την νίκη με 108-109 μέσα στο Σακραμέντο, με τον Τζάρετ Άλεν να έχει 18 πόντους και 17 ριμπάουντ. Και, κάπου εκεί, ανοίγει πάλι μία συζήτηση: Οι Καβαλίερς πρέπει να έχουν τουλάχιστον έναν παίκτη στο All Star Game, το οποίο - ειρήσθω εν παρόδω - το διοργανώνουν φέτος.

Δεν ζητάει βέβαια κανείς να γίνει χάρη στους Καβαλίερς. Το έχουν κερδίσει αυτό το δικαίωμα με τις εμφανίσεις τους, αφού βρίσκονται στην 6η θέση της Ανατολής με ρεκόρ 23-18. Και έχουν δύο παίκτες που με βάση την εικόνα τους αξίζουν να μπουν στην συζήτηση: Τον Ντάριους Γκάρλαντ (19.4 πόντοι, 7.3 ασίστ και 1.3 κλεψίματα μέσο όρο με 38% στα τρίποντα σε 34 λεπτά συμμετοχής) και τον Τζάρετ Άλεν (16.9 πόντοι, 10.9 ριμπάουντ και 1.5 κοψίματα μέσο όρο με 69.9% στα σουτ σε 33 λεπτά συμμετοχής). Το να είναι και οι δύο παίκτες στο All Star Game είναι μάλλον αδύνατο. Αν ωστόσο το Κλιβελαντ συνεχίσει έτσι, θα είναι κρίμα να μην βρεθεί έστω ένας εκ των δύο στην μεγάλη γιορτή του NBA.

Ο Ραντλ βλέπει την άσχημη πλευρά των Νεοϋορκέζων

Ο Τζούλιους Ραντλ πέρυσι ήταν ο βασιλιάς της Νέας Υόρκης. Ο απόλυτος σταρ των Νικς, αυτός που αποθέωναν όλοι. Η φετινή σεζόν ωστόσο είναι μία άλλη ιστορία, κάτι που φάνηκε από τον αγώνα των Νικς με τους Σέλτικς πριν από μερικές ημέρες, όταν ξέσπασε κάνοντας μία χειρονομία στους οπαδούς των Νεοϋορκέζων, κάτι που οδήγησε και στο πρόστιμο που δέχθηκε.

Απολύτως λογικά, στον πρώτο εντός έδρας αγώνα των Νικς μετά από αυτό το σκηνικό, ο Ραντλ είδε ότι τα πράγματα μπορούσαν να πάνε και χειρότερα: Το κοινό των Νικς αποφάσισε να τον γιουχάρει στον αγώνα με τους Σπερς (νίκη με 111-96 για τους Νεοϋορκέζους) και να φωνάζει ρυθμικά το όνομα του Όμπι Τόπιν (του παίκτη που έρχεται από τον πάγκο να του δίνει ανάσες), με τον Ραντλ να μένει στους 2 πόντους με 1/7 σουτ, 12 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 3 λάθη.

Το κοινό των Νικς είναι μαζί με αυτό των Σίξερς το πιο επιθετικό στο NBA όσον αφορά την προσέγγισή του στο άθλημα. Στηρίζει τους σταρ του, αλλά δεν διστάζει να τους γιουχάρει όταν κρίνει ότι δεν στέκονται στο ύψος των προσδοκιών. Ο Ραντλ βιώνει την άσχημη πλευρά των ανθρώπων που θεωρητικά θα έπρεπε να τον στηρίζουν.

Ο Κέιντ Κάνινγκχαμ θέλει το βραβείο του ρούκι της χρονιάς

Το NBA βρίσκεται στου δρόμου τα μισά. Λίγο-πολύ όλες οι ομάδες έχουν πιάσει τους 40 αγώνες. Αυτό σημαίνει ότι στο δεύτερο μισό θα φουντώσει η μάχη και για τα ατομικά βραβεία, με τον Κέινγ Κάνινγκχαμ να έχει βάλει ως στόχο αυτό του “ρούκι της χρονιάς”. Με εμφανίσεις όπως αυτή κόντρα στους Τζαζ, στην νίκη των Πίστονς με 126-116, ίσως και να τα καταφέρει.

Το Νο1 του NBA Draft 2021 ήταν εξαιρετικός, τελειώνοντας τον αγώνα με 29 πόντους με 10/17 σουτ (5/9 τρίποντα), 4/4 βολές, 1 ριμπάουντ, 8 ασίστ, 2 κλεψίματα και 2 κοψίματα σε 38 λεπτά συμμετοχής. Την δεδομένη στιγμή είναι αυτός, ο Φραντζ Βάγκνερ των Μάτζικ, ο Έβαν Μόμπλεϊ των Καβαλίερς, ο Όστιν Μπαρνς των Ράπτορς και ο Τζέιλεν Γκριν των Ρόκετς που διεκδικούν το βραβείο, σε μία από τις πιο αμφίρροπες μάχες των τελευταίων χρόνων.

Τα σκληρά φάουλ πληρώνονται

Ο Κέβιν Πόρτερ αποφάσισε ότι ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσει τον Τσάρλι Μπράουν στον αγώνα των Ρόκετς με τους Σίξερς ήταν ένα τζαρτζάρισμα βγαλμένο από αγώνα του NFL. Αποτέλεσμα; Να αποβληθεί από τους διαιτητές κι ας φάνηκε εξ αρχής απολογητικός προς τον αντίπαλό του.

Πολύς κόσμος μπορεί να πει ότι την δεκαετία του 80’ ίσως και του 90’ αυτά τα φάουλ δεν θα οδηγούσαν σε αποβολή. Και θα έχει δίκιο. Είναι πολύ πιθανό όμως να οδηγούσαν σε γενικευμένη σύρραξη. Υπερέβαλλαν λίγο οι διαιτητές - κάτι που γενικά κάνουν τα τελευταία χρόνια στο NBA; Ίσως. Αυτός όμως είναι και ο λόγος που υπάρχουν λιγότερες συρράξεις στο NBA πλέον.

TAGS NBA ΗΠΑ ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ ΝΕΤΣ ΓΙΟΥΤΑ ΤΖΑΖ ΣΑΡΛΟΤ ΧΟΡΝΕΤΣ ΣΙΞΕΡΣ ΝΤΙΤΡΟΙΤ ΠΙΣΤΟΝΣ ΚΛΙΒΕΛΑΝΤ ΚΑΒΑΛΙΕΡΣ ΝΙΟΥ ΓΙΟΡΚ ΝΙΚΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ