NBA

NBA, τα 10 πράγματα που μας έμειναν από την βραδιά: Οι Μάβερικς είναι εδώ

Οι Λούκα Ντόντσιτς και Τιμ Χάρνταγουεϊ
Οι Λούκα Ντόντσιτς και Τιμ Χάρνταγουεϊ Ⓒ 2021 TONY GUTIERREZ/ ASSOCIATED PRESS

Οι Μάβερικς που έστειλαν μήνυμα με το… πάρτι που έστησαν κόντρα στους Γκρίζλις, οι Γουόριορς που συνήλθαν και οι Χόρνετς που χρειάζονται ωρίμανση. Το SPORT24 παρουσιάζει τα 10 πράγματα που ξεχώρισαν στο NBA τα χαράματα.

Οι Μάβερικς διέκοψαν το σερί 11 νικών των Γκρίζλις και επιβεβαίωσαν την άνοδό τους, οι Σανς παραμένουν… κυνικοί και οι Γουόριορς συνήλθαν άμεσα μετά την ήττα από τους Μπακς.

Το SPORT24 παρουσιάζει τα 10 πράγματα που ξεχώρισαν στο NBA σε μία βραδιά με 9 αγώνες.

Το ματς της βραδιας

Σε ένα παιχνίδι με αρκετά σκαμπανεβάσματα, οι Χιτ επιβλήθηκαν με 124-118 των μαχητικών Χοκς, αφού όμως νωρίτερα έχασαν διαφορά 17 πόντων και βρέθηκαν στο -10 για να “ξυπνήσουν”.

Ο Τάιλερ Χίρο με 24 πόντους ήταν ο πρώτος σκόρερ των νικητών, αλλά ήταν ο Τζίμι Μπάτλερ (23 πόντοι, 10 ασίστ) που έκανε την διαφορά στην επιστροφή του στην δράση έπειτα από απουσία τριών αγώνων λόγω διαστρέμματος. Για τους Χοκς, ο Τρέι Γιανγκ είχε 24 πόντους και ο ΝτιΆντρε Χάντερ 20 πόντους.

Οι Χιτ έχουν πλέον ρεκόρ 27-15 και πλέον έχουν έναν ακόμα λόγο να χαμογελούν: Ο Μπαμ Αντεμπάγιο επιστρέφει σύντομα στην δράση έπειτα από 6 εβδομάδες, κάτι που σημαίνει ότι σταδιακά το Μαϊάμι θα αρχίσει να θυμίζει ακόμα περισσότερο… Μαϊάμι.

Η εμφάνιση της βραδιάς

Ο Λούκα Ντόντσιτς εξακολουθεί να έχει πάνω-κάτω στην απόδοσή του. Στην νίκη των Μάβερικς επί των Γκρίζλις με 112-85 (περισσότερα για αυτό σε λίγο) θύμισε για τον (όχι πολύ) παλιό εαυτό του.

Ο Σλοβένος βρέθηκε σε καλή βραδια και πρακτικά έκανε… ό,τι ήθελε κόντρα στην άμυνα των Γκρίζλις, τελειώνοντας τον αγώνα με 27 πόντους με 12/22 σουτ (0/6 τρίποντα), 3/4 βολές, 12 ριμπάουντ και 10 ασίστ σε 32 λεπτά συμμετοχής, στο 40ο triple-double της καριέρας του.

Οι Μάβερικς ανεβαίνουν

Κάποια στιγμή το σερί νικών των Γκρίζλις θα σταματούσε. Αυτοί που έμελλε να του βάλουν τέλος ήταν οι Μάβερικς, οι οποίοι τους διέλυσαν με 112-85 μέσα στο Μέμφις, σε ένα παιχνίδι που δεν είχαν καν τον Κρίσταπς Πορζίνγκις, κάτι που βέβαια ισχύει εδώ και δύο εβδομάδες. Το βασικό για το Ντάλας ωστόσο ήταν ότι έδειξε ξανά ότι ανεβαίνει και είναι εδώ.

Οι Μαβερικς έχουν 7 νίκες στα τελευταία 8 παιχνίδια τους, έχοντας νικήσει μεταξύ άλλων τους Γουόριορς και τους Μπουλς. Σε δύο από τις νίκες που πήραν δεν είχαν τον Ντόντσιτς, ο οποίος ψάχνει ακόμα το σουτ του, αλλά σε αυτό το διάστημα αγώνων έχει 21.8 πόντους, 10.2 ριμπάουντ και 10.3 ασίστ μέσο όρο.Στους τελευταίους 7 αγώνες το Ντάλας δεν έχει καν τον Πορζίνγκις. Δείχνει όμως γενικά ανεβασμένο.

Οι Μάβερικς στέλνουν μηνύματα ανάκαμψης τον τελευταίο καιρό. Η άμυνά τους είναι σταθερή. Ρολίστες όπως ο Τζέιλεν Μπράνσον, ο Τιμ Χάρνταγουεϊ, ο Μαξ Κλέμπερ και ο Ντόριαν Φίνεϊ-Σμιθ δίνουν πράγματα. Αν ο Ντόντσιτς αρχίσει να παίζει ξανά σαν Ντόντσιτς, οι Μαβς θα είναι επικίνδυνοι.

Η απάντηση των Γουόριορς

Στο μπασκετικό λεξικό υπάρχει κάπου η φράση “αντίδραση μετά από ήττα”. Στην επεξήγηση σίγουρα θα πρέπει να υπάρχει η εμφάνιση των Γουόριορς κόντρα στους Μπουλς, με το Γκόλντεν Στέιτ να ισοπεδώνει με 138-96 τους πρωτοπόρους της Ανατολής, μόλις μία ημέρα μετά την βαριά ήττα από τους Μπακς. Και μάλιστα χωρίς (πάλι) τον Ντρέιμοντ Γκριν, με τον Κλέι Τόμπσον στον πάγκο (ξεκούραση) και τον Στεφ Κάρι σε μέτρια βραδιά (19 πόντοι με 4/10 τρίποντα).

Οι Γουόριορς έδωσαν την δική τους απάντηση στον αγώνα με το Σικάγο, το οποίο βέβαια χρειάστηκε να διαχειριστεί την πρόωρη αποχώρηση του Ζακ ΛαΒίν από το παιχνίδι. Έχει γραφτεί ξανά, αλλά το θέμα με αυτούς τους Γουόριορς είναι ότι την φετινή σεζόν έχουν ξανά ρολίστες που ξέρουν πώς να παίξουν στο πλευρό των Κάρι και Γκριν. Κόντρα στους Μπουλς, ήταν ο ρούκι Τζόναθαν Κουμίνγκα (25 πόντοι) και ο Τζόρνταν Πουλ (22 πόντοι) που τράβηξαν τα βλέμματα. Όλα τα λεφτά όμως ήταν ο Ότο Πόρτερ, που τελείωσε τον αγώνα με 9 πόντους, 7 ριμπάουντ, 6 ασίστ και 5 κλεψίματα, σε μία εμφάνιση που θύμισε… Ντρέιμοντ Γκριν.

Οι Χόρνετς χρειάζονται.. ωρίμανση

Οι Χόρνετς είναι μπελάς. Είναι ενθουσιώδεις. Μπορούν να κοιτάξουν κάθε αντίπαλο στα μάτια, έχουν νικήσει δύο φορές τους Μπακς και μία τους Γουόριορς φέτος. Και μόλις έχασαν από τους Μάτζικ στην έδρα τους (109-116), επιβεβαιώνοντας στο ίδιο ματς και τα δύο βασικά τους μειονεκτήματα: 1. Δεν έχουν την ωριμότητα να είναι απόλυτα συγκεντρωμένοι κόντρα σε “κακές” ομάδες. 2. Η άμυνά τους έχει σοβαρά θέματα και δεν γίνεται να τους σώζει πάντα η επίθεσή τους.

Η Σάρλοτ προερχόταν από σερί 4 νικών. Κόντρα στην χειρότερη ομάδα του NBA όμως, μία ομάδα που παρατάχθηκε χωρίς το δίδυμο των ψηλών της (Κάρτερ, Μπάμπα), εμφανίστηκε λίγο μπλαζέ. Στο NBA όμως, ακόμα και στην χειρότερη ομάδα της λίγκας, υπάρχουν παίκτες που μπορούν να σε πληγώσουν αν τους δώσεις χώρο. Και οι Χόρνετς το κατάλαβαν καλά αυτό, ελπίζοντας να πήραν το μάθημά τους.

Ο Μπάγκλεϊ ελπίζει να παίξει στην θέση του

Ο Μάρβιν Μπάγκλεί θα είναι πάντα ο παίκτης που οι Κινγκς επέλεξαν πριν από τον Λούκα Ντόντσιτς στο NBA Draft. Αυτή η ταμπέλα δεν θα φύγει ποτέ από πάνω του. Στην περίπτωσή του βέβαια το χειρότερο που του έτυχε ήταν πως έγινε Draft από τους Κινγκς, μία ομάδα αποδεδειγμένα τα τελευταία χρόνια είναι λίγο… YOLO σε αυτή την διαδικασία. Ο Μπάγκλεϊ όμως δεν είναι κακός παίκτης. Απλώς είναι άτυχος και παίζει εκτός θέσης (πάουερ φόργουορντ) από την ρούκι χρονιά του.

Οι τραυματισμοί των Κινγκς έχουν φέρει το άλλοτε Νο2 του NBA Draft στο προσκήνιο, με το Σακραμέντο να τον χρησιμοποιεί στην θέση του σέντερ, η οποία και του ταιριάζει περισσότερο. Κόντρα στους Ρόκετς (νίκη με 126-114 για τους Κινγκς) πραγματοποίησε την καλύτερη φετινή του εμφάνιση, έχοντας 26 πόντους και 13 ριμπάουντ. Επιβεβαίωσε έτσι ότι βρίσκεται σε περίοδο φόρμας, αφού μόλις πριν δύο βράδια είχε 16 πόντους και 9 ριμπάουντ στην νίκη των Κινγκς με 125-116 επί των Λέικερς.

Ο Μπάγκλεί έχει πολλά θέματα. Είναι κοντός για σέντερ και δεν έχει αρκετά καλό σουτ για να αγωνιστεί ως πάουερ φόργουορντ. Είναι επιρρεπής στους τραυματισμούς. Είναι ασταθής στην απόδοσή του. Έχει όμως μερικά πολύ καλά στοιχεία (αθλητικότητα, παίζει καλά το Πικ εν Ρολ, είναι καλός ριμπάουντερ), τα οποία - όταν του δίνεται η ευκαιρία - τα δείχνει. Με τον Ρισόν Χολμς να αναμένεται σύντομα πίσω, ο Μπάγκλεί ή θα πρέπει να περάσει πάλι στην θέση του πάουερ φόργουορντ ή να πάει στον πάγκο, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Το μόνο που θέλει είναι απλώς να βρει την θέση του.

Οι Σανς έχουν την κυνικότητα της καλής ομάδας

Οι Σανς έχουν τέτοια αυτοπεποίθηση που μπορούν με ένα απλό ξέσπασμα να μετατρέψουν ένα “ύποπτο” παιχνίδι σε περίπατο. Όπως δηλαδή συνέβη στην Ιντιάνα, όπου ξαφνικά έτρεξαν ένα επιμέρους σκορ 23-2 και ξέφυγαν στο σκορ κόντρα στους Πέισερς, φτάνοντας τελικά στην νίκη με 94-112. Ήταν μία κυνική νίκη, που μόνο μία πραγματικά καλή ομάδα μπορεί να πάρει με τέτοια άνεση.

Το Φοίνιξ βρίσκεται στην κορυφή της Δύσης και του NBA με ρεκόρ 32-9. Η τριάδα των Πολ, Μπούκερ και Έιτον τους οδηγεί, ενώ οι Μπρίτζες, Κράουντερ, Τζόνσον, ΜακΓκί, Σάμετ και Πέιν συνεχίζουν να δίνουν πράγματα. Ο Τζέιλεν Σμιθ βγήκε από την… ναφθαλίνη έπειτα από 1.5 χρόνο και προσφέρει λύσεις κοντά στο καλάθι. Αυτό είναι ροτέισον 10 παικτών, που θα πέσει στους 8 στα playoffs. Το Φοίνιξ δεν αστειεύεται.

Οι Καβαλίερς συνεχίζουν να γοητεύουν

Οι Καβαλίερς πέρασαν από το Σαν Αντόνιο επικρατώντας με 109-114 των Σπερς. Μερικές ημέρες νωρίτερα άλωσαν την Γιούτα και λίγες μέρες πιο πριν το Σακραμέντο, μετρώντας τρεις σερί εκτός έδρας νίκες, αλλά και τέσσερις στα τελευταία πέντε παιχνίδια τους. Μόνο οι Γουόριορς - στο ντεμπούτο του Κλέι Τόμπσον - κατάφεραν να τους λυγίσουν σε αυτό το διάστημα.

Από το ξεκίνημα της σεζόν οι Καβαλίερς ακούν διαρκώς ότι κάποια στιγμή θα… ξεφουσκώσουν. Δεν ξεφούσκωσαν όταν τραυματίστηκε ο Κόλιν Σέξτον. Δεν ξεφούσκωσαν όταν ήρθε η διασπορά του κορονοϊού στην ομάδα. Δεν ξεφούσκωσαν όταν τραυματίστηκε ο Ρίκι Ρούμπιο. Οι Καβς έχουν ρεκόρ 25-18 και βρίσκονται στην 6η θέση της Ανατολής. Ίσως κάποια στιγμή πράγματι να κάνουν κοιλιά. Αλλά εξακολουθούν να γοητεύουν.

Οι Πίστονς είναι.. συμπαθητικοί

Το Ντιτρόιτ έριξε μία ξεγυρισμένη… σφαλιάρα στους Ράπτορς, νικώντας τους εύκολα με 103-87 και πλέον έχει ρεκόρ 10-31. Από τότε όμως που ήρθε το 2022 στην… ζωή μας, οι Πίστονς έχουν ρεκόρ 5-3. Σε αυτό το διάστημα έχουν νικήσει μεταξύ άλλων τους Μπακς και τους Τζαζ και πλέον δεν είναι η χειρότερη ομάδα στο NBA, αλλά η… δεύτερη χειρότερη.

Κάτι περίεργο δείχνει να συμβαίνει στο Ντιτρόιτ. Ο τραυματισμός του (καλύτερου παίκτη της ομάδας) Τζεράμι Γκραντ και το… κύμα κορονοϊού φαίνεται ότι έκανε καλό στην ομάδα, αφού αναδείχθηκαν ο Σάντικ Μπέι και ο Χαμίντου Ντιαλό, που πλέον είναι βασικοί. Ο Κέιντ Κάνινγκχαμ είναι εξαιρετικός. Ο Τρέι Λάιλς δείχνει να βρίσκει τον εαυτό του. Αν δεν υπήρχαν οι παραφωνίες με τον Αϊζάια Στιούαρτ και τον Κίλιαν Χέιζ τα χαμόγελα θα ήταν περισσότερο. Οι Πίστονς παίζουν κανονικό μπάσκετ. Είναι… συμπαθητικοί.

Ο Ιγκουοντάλα και αν εγέρασε

Ο Άντρε Ιγκουοντάλα ήταν για χρόνια γνωστός επειδή μπορούσε να… πετάξει. Στην πραγματικότητα όμως, ενώ πολλοί στέκονταν στα αθλητικά του προσόντα, αυτό που τον έκανε να ξεχωρίζει ήταν το All Around παιχνίδι του και το υψηλό μπασκετικό του I.Q. Το δεύτερο δούλεψε… διπλοβάρδια σε μία φάση του αγώνα των Γουόριορς με τους Μπουλς, όταν - έπειτα από ένα κλέψιμο που έκανε - έβγαλε μία από τις πάσες της χρονιάς στον Ντάμιον Λι.

Ακόμα και στα μπασκετικά γεράματα ο Ιγκουοντάλα βρίσκει τρόπο να είναι αποδοτικός. Μπορεί να μην πηδάει στον Θεό, μπορεί να μην έχει την δυνατότητα να μαρκάρει τον αντίπαλο σταρ για 30 λεπτά, αλλά πάντα μπορεί να προσφέρει κάτι. Ενίοτε και μία στιγμή μαγείας.

TAGS NBA ΗΠΑ ΜΑΒΕΡΙΚΣ ΛΟΥΚΑ ΝΤΟΝΤΣΙΤΣ ΓΚΟΛΝΤΕΝ ΣΤΕΙΤ ΓΟΥΟΡΙΟΡΣ ΝΤΙΤΡΟΙΤ ΠΙΣΤΟΝΣ ΚΛΙΒΕΛΑΝΤ ΚΑΒΑΛΙΕΡΣ ΦΟΙΝΙΞ ΣΑΝΣ ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ ΚΙΝΓΚΣ ΣΑΡΛΟΤ ΧΟΡΝΕΤΣ ΜΑΪΑΜΙ ΧΙΤ ΑΤΛΑΝΤΑ ΧΟΚΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ