NBA

NBA, τα 10 πράγματα που μας έμειναν από την βραδιά: Ο Μοράντ μπαίνει στην κουβέντα για τον MVP

Ο Τζα Μοράντ με την φανέλα των Γκρίζλις
Ο Τζα Μοράντ με την φανέλα των Γκρίζλις Ⓒ 2021 RINGO H.W. CHIU/ ASSOCIATED PRESS

Ο Τζα Μοράντ που μπαίνει στην κουβέντα για τον MVP - κι ας μην έδωσε το χέρι του σε έναν πιτσιρικά - οι Σανς που γράφουν ιστορία και οι Γουλβς που έχασαν την ευκαιρία. Το SPORT24 παρουσιάζει τα 10 πράγματα που ξεχώρισαν στο NBA τα χαράματα. 

Ο Τζα Μοράντ και οι καυτοί Γκρίζλις που απειλούν το NBA, οι Σανς και οι Μπουλς που είναι σταθεροί και οι Πέλικανς που απέχουν έναν Ζάιον Γουίλιαμσον από το να γίνουν καλή ομάδα.

Το SPORT24 παρουσιάζει τα 10 πράγματα που ξεχώρισαν στο NBA σε μία βραδιά με 6 αγώνες

Το ματς της βραδιάς

Σε ένα παιχνίδι με σκορ… EuroLeague,οι Κλίπερς έμελλε να κάνουν μία από τις ανατροπές της χρονιάς κόντρα στους Νάγκετς, αφού επέστρεψαν από το -25 (59-34 στην τρίτη περίοδο) για να πάρουν την νίκη με 87-85.

Ο Αμίρ Κόφι με 18 πόντους ήταν ο κορυφαίος των νικητών, με τους Ρέτζι Τζάκσον και Τέρενς Μαν να προσθέτουν από 13 πόντους. Για τους Νάγκετς, ο Άαρον Γκόρντον είχε 30 πόντους.

Η εμφάνιση της βραδιάς

Ο Μπράντον Ίνγκραμ κέρδισε στο νήμα τον Στεφ Κάρι, αφού ήταν αυτός που οδήγησε τους Πέλικανς στην νίκη με 128-125 επί των Γουλβς, σημειώνοντας μεταξύ άλλων και το νικητήριο τρίποντο.

Ήταν το ιδανικό φινάλε σε μία ονειρεμένη βραδιά για τον ταλαντούχο φόργουορντ, που ολοκλήρωσε τον αγώνα με 33 πόντους με 11/19 σουτ (6/7 τρίποντα), 5/5 βολές, 4 ριμπάουντ, 9 ασίστ, 1 κλέψιμο και 1 κόψιμο σε 37 λεπτά συμμετοχής, σε μία μοναδική παράσταση.

Ο Μοράντ είναι υποψήφιος MVP

Ο Τζα Μοράντ δεν τα πάει καλά με τις χειραψίες στην εξέδρα όταν αυτός που του δίνει το χέρι φοράει την φανέλα αντίπαλης ομάδας. Ακόμα και αν είναι πιτσιρικάς, με τον σταρ των Γκρίζλις να γίνεται viral στην νίκη επί των Γουόριορς (116-108), επειδή δεν έδωσε το χέρι του σε έναν πιτσιρικά που φορούσε την φανέλα του Γκόλντεν Στέιτ.

Αφήνοντας αυτό στην άκρη, αφού ο Μοράντ μετά τον αγώνα απολογήθηκε, δεν γίνεται να μην σταθεί κάποιος σε αυτά που κάνει. Γιατί αυτά που κάνει ειδικά στα 10 τελευταία ματς - όλα νίκες για τους Γκρίλις - είναι απίθανα: 27.2 πόντους, 5.9 ριμπάουντ και 6.4 ασίστ με 41.7% στα τρίποντα σε 32 λεπτά συμμετοχής γράφει το… κοντέρ, για έναν Μοράντ που αν συνεχίσει έτσι θα μπει στην κουβέντα για τον MVP της σεζόν.

Είναι σαφές ότι αυτή τη στιγμή το φαβορί για το βραβείο είναι ο Στεφ Κάρι, με τους Γιάννη Αντετοκούνμπο, ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν, Νίκολα Γιόκιτς και Κέβιν Ντουράντ να ακολουθούν με την σειρά που θέλει ο καθένας. Αν όμως οι Γκρίζλις και ο Μοράντ συνεχίσουν έτσι, τότε θα είναι δύσκολο να μην μπει στην συγκεκριμένη κουβέντα ο εκρηκτικός γκαρντ.

Ο Κάρι κάνει ακόμα τα… δικά του

Όπως βέβαια είναι σαφές, το μεγαλύτερο εμπόδιο του Μοράντ δεν είναι άλλος από τον Στεφ Κάρι. Έναν Στεφ Κάρι που ακόμα και αν τον τελευταίο καιρό δεν σουτάρει όπω μας έχει συνηθίσει, μπορεί σε μία άσχημη βραδιά να έχει 27 πόντους, 10 ριμπάουντ και 10 ασίστ, όπως στην ήττα από τους Γκρίζλις.

Με τον Ντρέιμοντ Γκριν εκτός, αλλά τον Κλέι Τόμπσον πίσω, ο Κάρι θα πρέπει να προσαρμόσει ξανά λίγο το παιχνίδι του. Όπως φάνηκε και στο Μέμφις πάντως, δεν θα έχει πρόβλημα με αυτό.

Οι Μπουλς έκαναν πλάκα

Οι Μπουλς είδαν ένα σερί 9 νικών να σπάει στο Ντάλας. Έχοντας απέναντί τους το Ντιτρόιτ (δύο σερί νίκες πριν το μεταξύ τους ματς), ελπίζουν ότι έκαναν το πρώτο βήμα για ένα νέο σερί, διαλύοντας με 133-87 τους Πίστονς.

Οι Μπουλς εξακολουθούν να βρίσκονται - με άνεση - στην κορυφή της Ανατολής με ρεκόρ 27-11. Η τετράδα των ΝτεΡόζαν, ΛαΒίν, Μπολ και Βούτσεβιτς βρίσκει χημεία. Το Σικάγο είναι πολύ καλό. Και κάνει πλάκα στα παιχνίδια με τους αδύναμους αντιπάλους.

Οι Σανς γράφουν την δική τους ιστορία

Οι Σανς συνεχίζουν - σχετικά αθόρυβα- το βιολί τους. Η τελευταία νίκη τους μέσα στο Τορόντο (95-99) πέρασε (και αυτή) στα ψιλά. Οι Σανς όμως έχουν το καλύτερο ρεκόρ στο NBA με 31-9. Ισοφάρισαν έτσι το καλύτερο ρεκόρ της ιστορίας τους έπειτα από 40 αγώνες, γράφοντας ιστορία.

Το Φοίνιξ είναι διεκδικητής του τίτλου. Η περσινή πορεία μέχρι τους τελικούς δεν είναι τυχαία. Οι Σανς είναι εδώ και είναι καλά. Η Δύση είναι πραγματικά απολαυστική αυτή την περίοδο.

Οι Πέλικανς απέχουν έναν… Ζάιον από την άνοδο

Παρακολουθώντας κάποιος τους Πέλικανς να νικούν - έστω οριακά με 128-125 τους Γουλβς με το τρίποντο του Ίνγκραμ, δεν μπορούσε να μην κάνει την γνωστή σκέψη: Πόσο καλοί θα ήταν αν είχαν τον Ζάιον Γουίλιαμσον; Η απάντηση - δυστυχώς - είναι πολύ πιθανό να μην δοθεί φέτος, για μία Νέα Ορλεάνη που έχει πλέον ρεκόρ 15-26, αλλά παρόλα αυτά απέχει μόλις 1.5 παιχνίδι από τους - 10ους στην Δύση - Μπλειζερς.

Οι Πέλικανς έχουν μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία. Ο Ίνγκραμ έχει βελτιωθεί ως δημιουργός. Ο Βαλαντσιούνας ανοίγει το γήπεδο. Οι Τζος Χαρτ και Χερμπ Τζόουνς έχουν συνθέσει ένα από τα καλύτερα αμυντικά δίδυμα φόργουορντ στην λίγκα. Ο ΝτιΒόντε Γκράχαμ έχει τις καλές στιγμές τους. Ο υγιής Γουίλιαμσον θα τους εκτόξευε. Αλλά παραμένει τραυματίας.

Οι Ράπτορς είναι ανταγωνιστικοί

Η οριακή ήττα από τους Σανς ήταν μία υπενθύμιση για τον κόσμο ότι οι Ράπτορς είναι πραγματικά καλή ομάδα. Είναι κάτι παραπάνω από ανταγωνιστικοί βασικά, αφού πριν ηττηθούν από το Φοίνιξ μετρούσαν 6 σερί νίκες.

Οι Ράπτορς είναι πλέον σχεδόν πλήρεις και βρίσκουν την χημεία τους. Ο Φρεντ ΒανΒλίτ παίζει σαν All Star. Ο Πασκάλ Σιάκαμ θυμίζει τον προ διετίας εαυτό του. Ο Ότζι Ανουνόμπι είναι σταθερός, ο Όστιν Μπαρνς είναι υποψήφιος ρούκι της χρονιάς. Οι Μπουσέ, Μπερτς, Ατσούα συνθέτουν μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα τετράδα σέντερ. Το Τορόντο είναι 8ο στην Ανατολή με ρεκόρ 20-18 και κοιτάζει ψηλότερα.

Ο Κάιλ Κούζμα έχει πάρει φωτιά

Ήταν 27 Δεκεμβρίου όταν ο Κάιλ Κούζμα σημείωσε για τελευταία φορά κάτω από 20 πόντους. Έκτοτε μετράει 8 σερί παιχνίδια με +20 πόντους, με τελευταίο αυτό κόντρα στους Θάντερ (νίκη με 122-118) όπου σταμάτησε στους 29 πόντους.

Είναι μεγάλη υπόθεση η αυτοπεποίθηση στο NBA. Ο περσινός Κούζμα ήταν εμφανώς εκτός κλίματος στους Λέικερς, δεν είχε χημεία με τους ΛεΜπρόν και Ντέιβις και γενικά… δεν είχε πολλά. Στους Γουίζαρντς όμως αισθάνεται μία χαρά και αυτό φαίνεται.

Οι Γουλβς έχασαν την ευκαιρία τους

Οι Γουλβς πήγαν την Νέα Ορλεάνη μετρώντας τρεις σερί νίκες, ξέροντας ότι με μία ακόμα θα έπιαναν στην 8η θέση τους Κλίπερς. Τελικά όμως - όπως αρκετές φορές (και) φέτος - δεν άντεξαν και ηττήθηκαν από τους Πέλικανς με 128-125.

Η Μινεσότα δείχνει απλώς να χύνει την καρδάρα με το γάλα όταν είναι έτοιμη να κάνει το βήμα μπροστά. Με ρεκόρ 20-21 είναι 9η στην Δύση, με τους 8ους Κλίπερς να έχουν ρεκόρ 21-21 και τους 10ους Μπλέιζερς να έχουν ρεκόρ 16-24. Η Μινεσότα ίσως μπει τελικά στο play-in τουρνουά της Δύσης. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να σοβαρευτεί.

TAGS NBA ΗΠΑ ΜΕΜΦΙΣ ΓΚΡΙΖΛΙΣ ΓΚΟΛΝΤΕΝ ΣΤΕΙΤ ΓΟΥΟΡΙΟΡΣ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΓΟΥΙΖΑΡΝΤΣ ΓΟΥΛΒΣ ΤΟΡΟΝΤΟ ΡΑΠΤΟΡΣ ΦΟΙΝΙΞ ΣΑΝΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ