NBA

NBA, τα 10 πράγματα που μας έμειναν από την βραδιά: Ο καλός Ίρβινγκ λείπει από την λίγκα

Ο Καϊρί Ίρβινγκ με την φανέλα των Νετς
Ο Καϊρί Ίρβινγκ με την φανέλα των Νετς Ⓒ 2022 JEFF CHIU/ ASSOCIATED PRESS

Ο Καϊρί Ίρβινγκ που θύμισε κόντρα στους Γουόριορς πόσο λείπει από το NBA, οι Κάρι και Τόμπσον που ήταν οι εαυτοί τους για 5 λεπτά και οι Μάβερικς που περιμένουν τα νέα για τον Πορζίνγκις. Το SPORT24 παρουσιάζει τα 10 πράγματα που ξεχώρισαν στο NBA τα χαράματα.

Ο Καϊρί Ίρβινγκ που ενθουσίασε και ταυτόχρονα προκάλεσε μελαγχολία, ο Τζοέλ Εμπίντ που έσωσε πάλι τους Σίξερς και οι Γουίζαρντς που έχουν χάσει τον δρόμο τους.

Το SPORT24 παρουσιάζει τα 10 πράγματα που ξεχώρισαν στο NBA σε μία βραδιά με 6 αγώνες.

Το ματς της βραδιάς

Ο αγώνας των Χιτ με τους Ράπτορς δεν ήταν απλώς το ματς της βραδιάς, αλλά ένας από τους αγώνες της χρονιάς, με το Τορόντο να παίρνει τελικά την νίκη με 120-124 στο Μαϊάμι έπειτα από τρεις (!) παρατάσεις. Και όλα αυτά ενώ στο φινάλε της δεύτερης παράτασης ο Έρικ Σπόλστρα έκανε μία από τις γκάφες της χρονιάς, ζητώντας τάιμ-άουτ λίγο πριν ευστοχήσει σε τρίποντο το Γκέιμπ Βίνσεντ που θα έδινε την νίκη στο Μαϊάμι (περισσότερα για αυτό σε λίγο).

Ήταν ένα τρελό παιχνίδι, ανάμεσα σε δύο ομάδες που απλώς δεν ήθελαν να χάσουν. Τελικά, επειδή πάντα κάποιος πρέπει να χάσει και κάποιος να νικήσει στο μπάσκετ, οι Ράπτορς - που είδαν και τους 5 βασικούς τους να αγωνίζονται περισσότερα από 53 (!) λεπτά επίδοση ρεκόρ στην ιστορία του NBA - άντεξαν και πήραν την νίκη.

Κορυφαίος των νικητών ήταν ο Γκάρι Τρεντ με 33 πόντους, με τον Σκότι Μπαρνς να προσθέτει 2 πόντους, ενώ για τους Χιτ ο Τζίμι Μπάτλερ είχε 37 πόντους, 14 ριμπάουντ και 10 ασίστ.

Η εμφάνιση της βραδιάς

Κανονικά αυτή η θέση ανήκει σε έναν παίκτη. Εντούτοις αυτή την φορά την μοιράζονται δύο συμπαίκτες. Για τους Τζέισον Τέιτουμ και Τζέιλεν Μπράουν ο λόγος, που σημείωσαν παρέα 69 πόντους στην νίκη των Σέλτικς με 107-97 επί των Πέλικανς.

Ο Τέιτουμ τελείωσε τον αγώνα με 38 πόντους με 13/13 δίποντα, 4/13 τρίποντα, 8 ριμπάουντ, 7 ασίστ και 3 κλεψίματα και ο Μπράουν με 31 πόντους με 7/11 δίποντα, 4/9 τρίποντα, 5/7 βολές, 2 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 1 κλέψιμο για τους “Κέλτες”. Ταιριάζουν τελικά οι δύο τους στην ίδια ομάδα; Ακόμα δεν είναι σίγουρο. Είναι δεδομένο πάντως ότι έχουν την δυνατότητα να παίξουν ταυτόχρονα καλά. Το γεγονός πάντως ότι με εξαίρεση τον Τζος Ρίτσαρντσον (10 πόντοι) κανένας άλλος παίκτης της Βοστώνης δεν είχε διψήφιο αριθμό πόντων δεν είναι καλό.

Το τάιμ-άουτ που τα άλλαξε όλα

Ο Έρικ Σπόλστρα έγινε viral λόγω του τάιμ-άουτ που κάλεσε λίγο πριν το τέλος της δεύτερης παράτασης του αγώνα των Χιτ με τους Ράπτορς. Το γεγονός ότι ακολούθως ευστόχησε σε τρίποντο απελπισίας ο Γκέιμπ Βίνσεντ ήταν φυσικά ο λόγος που αυτή η φάση έγινε viral, αφού ο τεχνικός του Μαϊάμι φάνηκε να στερεί την νίκη από την ομάδα του. Ήταν όμως αλήθεια γκάφα; όλα είναι σχετικά.

Παρακολουθώντας κάποιος το VIDEO και βλέποντας τον Βίνσεντ να σκοράρει είναι λογικό να θεωρεί ότι ο Σπόλστρα έκανε λάθος. Το ερώτημα βέβαια που προκύπτει είναι κατά πόσο το σουτ θα ήταν εμπρόθεσμο, με τις απόψεις να… διίστανται. Αν κάποιος παρακολουθήσει προσεκτικά το VIDEO και συγκρίνει τον χρόνο που απέμενε στο χρονόμετρο, την στιγμή που ζήτησε τάιμ-άουτ ο Σπόλστρα και το χρονικό σημείο που σκόραρε ο Βίνσεντ, θα καταλάβει ότι η φάση ήταν τουλάχιστον οριακή.

Όπως και να το δει κανείς, μπασκετικά η κίνηση του Σπόλστρα είχε λογική, αφού την στιγμή που κάλεσε τάιμ-άουτ τα δεδομένα δεν έμοιαζαν ακριβώς ιδανικά για το Μαϊάμι βλέποντας τον Βίνσεντ να τρέχει και να ετοιμάζεται να πάρει ένα σουτ με κακές προϋποθέσεις ανάμεσα σε δύο αντιπάλους με τον χρόνο να πιέζει. Από την άλλη βέβαια, το σουτ… μπήκε, το καλάθι δεν μέτρησε και οι Χιτ ηττήθηκαν στην τρίτη παράταση. Εκ του αποτελέσματος λοιπόν, η απόφαση του Σπόλστρα κρίνεται ως λανθασμένη.

Για 5 λεπτά ήταν Splash Brothers

Οι Γουόριορς τα… είδαν όλα κόντρα στους - χωρίς Τζέιμς Χάρντεν και Κέβιν Ντουράντ - Νετς πριν πάρουν την νίκη με 110-106, βλέποντας τον Άντριου Γουίγκινς (24 πόντοι) να τους κρατάει στο ματς για τρία δωδεκάλεπτα. Η τέταρτη περίοδος ωστόσο, ή μάλλον το τελευταίο 5λεπτο, ανήκε στους Στεφ Κάρι και Κλέι Τόμπσον.

Οι αγαπημένοι “Splash Brothers” των Γουόριορς είχαν μαζί 12 πόντους με 4/23 σουτ στις τρεις πρώτες περιόδους του αγώνα. Στην τέταρτη περίοδο ωστόσο σημείωσαν άλλους 23, συμπεριλαμβανομένων των 17 τελευταίων του Γκόλντεν Στέιτ, θυμίζοντας - έστω για ένα 5λεπτο - τι μπορούν να κάνουν όταν συνυπάρχουν στο παρκέ.

Η τελική αποτίμηση της βραδιάς των δυο τους δεν ήταν εντυπωσιακή, αφού ο μεν Κάρι είχε 19 πόντους με 5/18 σουτ (3/10 τρίποντα), 7 ριμπάουντ και 8 ασίστ, ο δε Τόμπσον 16 πόντους με 5/14 σουτ (2/8 τρίποντα) και 6 ριμπάουντ. Η εικόνα τους όμως να αναλαμβάνουν δράση στο τέλος και η φάση όπου ο Τόμπσον έδωσε σκριν στον Κάρι και να κάνει Pop Out σημειώνοντας ένα καθοριστικό τρίποντο για το 107-103 ξύπνησε μνήμες στον κόσμο. Κι αυτό γιατί είναι αμφίβολο αν έχει υπάρξει ποτέ μεγαλύτερο δίλημμα για μία άμυνα όταν βλέπει έναν εκ των κορυφαίων σουτέρ όλων των εποχών (Τόμπσον) να δίνει σκριν στον… καλύτερο σουτέρ όλων των εποχών (Κάρι).

Ο καλός Ίρβινγκ λείπει πολύ από το NBA

Στο ίδιο ματς που οι Κάρι και Τόμπσον ανέλαβαν δράση στο τέλος έλαμψε βέβαια και το άστρο του Καϊρί Ίρβινγκ, οποίος κόντεψε να νικήσει μόνος του το Γκόλντεν Στέιτ, έχοντας 32 πόντους, 7 ριμπάουντ και 7 ασίστ και μοναδικό… βοηθό τον Πάτι Μιλς (24 πόντοι με 6/12 τρίποντα).

Κάπου ανάμεσα στα αποθεωτικά σχόλια για την εμφάνιση του Ίρβινγκ, που κουβάλησε το χωρίς Χάρντεν και Ντουράντ Μπρούκλιν, ο κόσμος κατάλαβε κάτι που έχει γίνει σαφές από το ξεκίνημα της σεζόν: Ο καλός Ίρβινγκ έχει λείψει από το NBA.

Η εικόνα ενός εκ των πιο ταλαντούχων σκόρερ στην σύγχρονη ιστορία της λίγκας να ταλαιπωρεί όλο το Γκόλντεν Στέιτ ήταν απλώς υπέροχη. Αλλά είναι μία εικόνα που στερήθηκε η λίγκα για μισή σεζόν λόγω της επιλογής του να μείνει ανεμβολίαστος και θα συνεχίσει να την στερείται στους εντός έδρας αγώνες των Νετς. Και είναι κρίμα.

Οι Μάβερικς ξανά σε αναμμένα κάρβουνα με τον Πορζίνγκις

Ο Κρίσταπς Πορζίνγκς πονάει στο δεξί του γόνατο. Πάλι. Και οι Μάβερικς είναι για ακόμα μια φορά σε αναμμένα κάρβουνα για τον Λετονό, αφού από την υγεία του εξαρτάται μεγάλο μέρος της επιτυχίας τους.

Ο Πορζίνγκις δεν είναι ο σταρ των Μάβερικς. Αυτός είναι ο Λούκα Ντόντσιτς. Την φετινή σεζόν βασικά με αυστηρά μπασκετικά κριτήρια ο δεύτερος καλύτερος παίκτης των Μαβς είναι ο Τζέιλεν Μπράνσον. Ο Λετονός όμως είναι αυτός που λόγω στοιχείων έχει την δυνατότητα να μετατρέψει τους Μάβερικς από εξαιρετική ομάδα σε διεκδικήτρια του τίτλου

Το Ντάλας βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Παίκτες με τα στοιχεία του Πορζίνγκις δεν βγαίνουν κάθε μέρα. Μήπως ωστόσο είναι η στιγμή να σκεφτούν να τον ανταλλάξουν προκειμένου να μην κρέμονται συνεχώς από την υγεία του ώστε να μην χαραμίσουν τα καλύτερα χρόνια του Ντόντσιτς; Όχι βέβαια πως είναι απλό να ανταλλάξουν έναν παίκτη με το ιατρικό ιστορικό του Λετονού. Όπως και να έχει, το μόνο που μπορεί να κάνει το Ντάλας είναι… υπομονή και να ελπίζει για το καλύτερο δυνατό.

Οι Γουίζαρντς έχουν χάσει τον δρόμο τους

Η προσγείωση στην πραγματικότητα ήταν απότομη για τους Γουίζαρντς, που μέρα με τη μέρα, παιχνίδι με το παιχνίδι εμφανίζονται όλο και χειρότεροι. Μετά την ήττα τους από τους Γκρίζλις (115-95) μετρούν πλέον πέντε σερί ήττες και έχουν ρεκόρ 23-26. Η Γουάσινγκτον έχει χάσει για τα καλά τον δρόμο της.

Οι Γουίζαρντς δεν είχαν υψηλές βλέψεις φέτος. Το εντυπωσιακό τους ξεκίνημα προκάλεσε εντύπωση. Αντί ωστόσο να πάρουν μομέντουμ από αυτό, περνούν περίοδο αγωνιστικής κρίσης. Ο Μπιλ δεν παίζει σαν σούπερ σταρ, ο Ντίνγουιντι δεν θυμίζει τον - προ σοβαρού τραυματισμού του στο γόνατο - γκαρντ, την θέση του σέντερ μοιράζονται τρεις παίκτες με διαφορετικά στοιχεία (Μπράιαντ, Χάρελ, Γκάφορντ), αλλά θέλουν όλοι να παίζουν πολύ και παίζουν όλοι… λίγο. Η κατάσταση δεν δείχνει καλή.

Ο Ερνάνγκομεθ κάνει το κομμάτι του

Ο Γιόνας Βαλαντσιούνας απουσιάζει λόγω ασθένειας (δεν σχετίζεται με τον κορονοϊό) και αυτό σημαίνει συνήθως ένα πράγμα για τους Πέλικανς: Ο Γουίλι Ερνανγκόμεθ κάνει το κομμάτι του, όπως κόντρα στους Σέλτικς, όπου είχε 14 πόντους και 5 ριμπάουντ.

Την φετινή σεζόν ο Ερνάνγκομεθ έχει 9.2 πόντους και 7.1 ριμπάουντ μέσο όρο σε 17 λεπτά συμμετοχής, με αμφότερες τις επιδόσεις να είναι ρεκόρ καριέρας. Στους 6 αγώνες που έχει αγωνιστεί βασικός, όμως, έχει 14.8 πόντους, 10.2 ριμπάουντ και 1.5 ασίστ μέσο όρο σε 28 λεπτά συμμετοχής. Ο Ισπανός αρπάζει κάθε ευκαιρία.

Ο Εμπίντ έσωσε (πάλι) τους Σίξερς

Ο Τζοέλ Εμπίντ συνεχίζει να κουβαλάει τους Σίξερς. Αυτό έκανε και κόντρα στους Κινγκς, οδηγώντας τους Σίξερς στην νίκη με 103-101, με την Φιλαντέλφεια να ανατρέπει διαφορά 17 πόντων.

Ο Εμπίντ ήταν πάλι μαγικός, ολοκληρώνοντας τον αγώνα με 36 πόντους, 12 ριμπάουντ και 6 ασίστ. Εξακολουθεί να παίζει σαν MVP. Και εξακολουθεί να έχει ανάγκη από καλύτερους συμπαίκτες για να μπορέσει να οδηγήσει τους Σίξερς ψηλά.

Το Ντάλας τίμησε τον Καρλάιλ

Ο Ρικ Καρλάιλ πέρασε 13 χρόνια στο Ντάλας (2008-2021) και έφερε στους Μάβερικς το μοναδικό πρωτάθλημα της ιστορίας τους το 2011. Αποχώρησε με… περίεργο τρόπο το καλοκαίρι όταν παραιτήθηκε ξαφνικά, με τις κακές γλωσσες να αναφέρουν ότι είχε πρόβλημα με τον Λούκα Ντόντσιτς. Στην επιστροφή του στο Ντάλας όμως, οι Μάβερικς τον τίμησαν με ένα ξεχωριστό τρόπο, κάτι που τον συγκίνησε.

Ο Καρλάιλ δεν είναι εύκολος άνθρωπος. Είναι όμως ένας εκ των κορυφαίων προπονητών της σύγχρονης ιστορίας του NBA και ο καλύτερος προπονητής στην ιστορία των Μαβς. Και το Ντάλας δεν το ξέχασε αυτό.

TAGS NBA ΗΠΑ ΓΚΟΛΝΤΕΝ ΣΤΕΙΤ ΓΟΥΟΡΙΟΡΣ ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ ΝΕΤΣ ΜΑΒΕΡΙΚΣ ΝΙΟΥ ΟΡΛΙΑΝΣ ΠΕΛΙΚΑΝΣ ΣΙΞΕΡΣ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΓΟΥΙΖΑΡΝΤΣ ΜΑΪΑΜΙ ΧΙΤ ΜΠΟΣΤΟΝ ΣΕΛΤΙΚΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ