NBA

NBA, Σέλτικς - Χιτ: Τα κλειδιά ενός ιστορικού Game 7

Ο Γκραντ Γουίλιαμς και ο Τζίμι Μπάτλερ έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο
Ο Γκραντ Γουίλιαμς και ο Τζίμι Μπάτλερ έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο Ⓒ 2023 MICHAEL DWYER/ ASSOCIATED PRESS

Το Game 7 των Σέλτικς με τους Χιτ στην Βοστώνη βρίσκεται προ των πυλών. Οι “Κέλτες” επέστρεψαν από το 0-3 και μοιάζουν έτοιμοι να γράψουν ιστορία, το Μαϊάμι θέλει να γλιτώσει το απόλυτο φιάσκο. Το SPORT24 παρουσιάζει τα σημεία-κλειδιά ενός ιστορικού αγώνα. 

Έχει ειπωθεί και γραφτεί ήδη χιλιάδες φορές: Καμία ομάδα στην ιστορία του NBA δεν έχει επιστρέψει από το 0-3 στα playoffs. Το σχετικό ρεκόρ είναι 150-0. Οι Σέλτικς όμως βρίσκονται κοντά στο να καταφέρουν το απίστευτο.

Οι “Κέλτες” υποδέχονται τους Χιτ στην Βοστώνη στο Game 7 (30/5, 03:30, Cosmote Sport 4), σε ένα παιχνίδι που θα αποκτήσει ιστορικό υπόβαθρο αν οι γηπεδούχοι πάρουν την νίκη. Από την άλλη πλευρά, αν νικήσουν οι Χιτ, τότε το Μαϊάμι θα γίνει μόλις το δεύτερο Νο8 στην ιστορία της λίγκας (μετά τους Νικς το 1999, στην χρονιά του lockout) που θα προκριθεί στους τελικούς του NBA.

Με το παιχνίδι να πλησιάζει, το SPORT24 παρουσιάζει τα σημεία-κλειδιά του αγώνα.

Τέιτουμ εναντίον Μπάτλερ στην μάχη του… μις-ματς

Υπάρχει ένα ματσάρισμα το οποίο θα τραβήξει όλα τα βλέμματα. Είναι αυτό των δύο σταρ των ομάδων. Τζέισον Τέιτουμ και Τζίμι Μπάτλερ έχουν δώσει μεγάλες μάχες, κυρίως επειδή - πολύ - συχνά μαρκάρει ο ένας τον άλλο (περισσότερο ο Μπάτλερ τον Τέιτουμ, παρά το αντίθετο), αν και πάντα υπάρχουν οι αντίστοιχες προσαρμογές.

Ο Τέιτουμ μέχρι στιγμής έχει 27.2 πόντους, 10.2 ριμπάουντ και 5.7 ασίστ μέσο όρο με 47.8% στα σουτ, αλλά μόλις 23.3% στα τρίποντα.

Ο Μπάτλερ έχει 24.2 πόντους, 7.7 ριμπάουντ, 6.2 ασίστ και 2.5 κλεψίματα μέσο όρο, αλλά σουτάρει με 41.7% στα σουτ. Στα τρία τελευταία ματς (όλα ήττες) σουτάρει μόλις με 36.5% στα σουτ και 30% στα τρίποντα.

Οι δύο σταρ περνάνε την περισσότερη ώρα στα παιχνίδια κυνηγώντας μις-ματς. Με τις ομάδες να παίζουν συχνά αλλαγές (αν και δοκιμάζουν και Hedge out, όπου ο παίκτης που μαρκάρει τον σκρινέρ βγαίνει δυναμικά στον χειριστή της μπάλας), ο Τέιτουμ έψαχνε αρχικά τους Λαβ και Ζέλερ, κάτι που οδήγησε το Μαϊάμι στην απόφαση να τους στείλει στην άκρη του πάγκου. Πλέον ψάχνει τους Ρόμπινσον, τον Στρους και (λιγότερο) τον Βίνσεντ, παίρνοντας σκριν από τους παίκτες που μαρκάρουν. .

Ο Μπάτλερ κυνηγάει συνεχώς τον Ντέρικ Γουάιτ (συνήθως δίνοντας σκριν στον παίκτη που μαρκάρει ο γκαρντ των Σέλτικς) και μετά τον Αλ Χόρφορντ, τον Ρόμπερτ Γουίλιαμς (σε Pick and Roll) και Γκραντ Γουίλιαμς. Αυτό δεν συμβαίνει επειδή οι δυο τους είναι κακοί αμυντικοί, το αντίθετο. Απλώς είναι πιο… διαχειρίσιμοι για τον Μπάτλερ σε σχέση με τους Τέιτουμ, Μπράουν (που έχουν μάκρος) και Σμαρτ (που είναι εξίσου δυνατός).

Οι ζώνες των Χιτ και τα τρίποντα των Σέλτικς

Ο Έρικ Σπόλστρα φημίζεται για τις άμυνες ζώνες προσαρμογής που εφαρμόζει με το Μαϊάμι εδώ και χρόνια. Αυτό το κάνει συνήθως όταν πρέπει να κρύψει παίκτες στην άμυνα και ειδικά τον - ξαφνικά πολύτιμο πάλι έπειτα από μία κανονική περίοδο που την πέρασε στον πάγο - Ντάνκαν Ρόμπινσον, τον οποίο κυνηγούν ασύστολα οι Σέλτικς στην άμυνα.

Το Μαϊάμι βέβαια το κάνει αυτό για ακόμα έναν λόγο: Δεν έχει αρκετό μέγεθος κοντά στο καλάθι ώστε να μπορέσει να παίξει με συνέπεια προσωπική άμυνα, ειδικά κόντρα σε μία Βοστώνη που συχνά ρίχνει στο παρκέ τέσσερις παίκτες με ύψος πάνω από 2.01 μέτρα όταν οι Χιτ έχουν πλέον - μετά τον παραγωνισμό των Λαβ και Ζέλερ - μόλις τρες παίκτες με ύψος πάνω από 2 μέτρα στο ροτέισον (Μπάτλερ, Ρόμπινσον και Αντεμπάγιο).

Οι Χιτ είναι πιθανότατα η ομάδα που παίζει ζώνη καλύτερη από κάθε άλλη στο NBA. Ξέρει ποιον παίκτη να αφήσει ελεύθερο, πότε να πιέσει, ποιο σουτ να δώσει, πού να ρισκάρει. Οι Σέλτικς τα έχουν βρει σκούρα. Κάτι κάποιες κακές βραδιές των σταρ τους, κάτι μερικά μέτρια σουτ από τους ρολίστες τους, σουτάρουν μόλις με 32% στα τρίποντα στην σειρά. Στο Game 6 - που νίκησαν με το buzzer-beater φόλοου του Γουάιτ - είχαν 7/35 τρίποντα. Στα Game 4 και Game 5, τα οποία πήραν με ευκολία, σούταραν με 40% από την γραμμή των 7.25 μέτρων.

Τα βαρόμετρα Μπράουν και Αντεμπάγιο

Η μάχη των Τέιτουμ και Μπάτλερ τραβάει όλα τα βλέμματα. Το αποτέλεσμα του Game 7 όμως θα κριθεί σε σημαντικό βαθμό και από την προσφορά των παικτών που - στην θεωρία και στην πράξη - αποτελούν τις δεύτερες επιλογές των ομάδων τους. Ο λόγος για τους Τζέιλεν Μπράουν των Σέλτικς και Μπαμ Αντεμπάγιο των Χιτ, που είναι τα βαρόμετρα των ομάδων τους. Μία ματιά στους αριθμούς του αρκεί:

- Στα πρώτα τρία παιχνίδια της σειράς - που πήραν την νίκη οι Χιτ - ο Αντεμπάγιο είχε 18.3 πόντους, 9.3 ριμπάουντ και 5.3 ασίστ (για 2.3 λάθη) μέσο όρο με 57.1% στα σουτ, ενώ ο Μπράουν είχε 16.7 πόντους, 6.3 ριμπάουντ και 3.3 ασίστ (για 3.7 λάθη) μέσο όρο με 37.7% στα σουτ και 10% στα τρίποντα.

- Στα τρία επόμενα παιχνίδια - ισάριθμες νίκες των Σέλτικς - ο Μπράουν είχε 21.3 πόντους, 5.3 ριμπάουντ και 3 ασίστ μέσο όρο (για 2 λάθη) με 50% στα σουτ και 28.6% στα τρίποντα, ενώ ο Αντεμπάγιο είχε 12.3 πόντους, 8.7 ριμπάουντ, 2.7 ασίστ (για 3.3 λάθη) και 1.3 κλεψίματα μέσο όρο με 42.1% στα σουτ.

Είναι ξεκάθαρο ότι ο Μπράουν και ο Αντεμπάγιο είναι τα βαρόμετρα των ομάδων τους. Η ικανότητα του Μπράουν να δημιουργήσει το δικό του σουτ δίνει ανάσες στον Τέιτουμ και στους Σέλτικς. Από την άλλη πλευρά, οι μάχες του Αντεμπάγιο με τα θηρία των Σέλτικς και η ικανότητά του στην πάσα (κυρίως σε handoff καταστάσεις, δηλαδή πάσα χέρι με χέρι) ανοίγει όλο το παιχνίδι του Μαϊάμι, ενώ την ίδια στιγμή ο δυναμικός σέντερ είναι ο καλύτερος αμυντικός της ομάδας.

Οι ρολίστες

Πίσω από τους δύο σταρ των ομάδων υπάρχουν ρολίστες που ανά διαστήματα έχουν λάμψει, δίνοντας σημαντικές λύσεις στις ομάδες τους. Ο Γουάιτ έχει δώσει ισορροπία στην επίθεση των Σέλτικς (κάτι πολύ σημαντικό δεδομένου ότι ο Μπρόγκντον είναι τραυματίας και ίσως δεν παίξει στο Game 7), ο Σμαρτ πιέζει την μπάλα σωστά, ο Γκραντ Γουίλιαμς δίνει μέγεθος όταν περνάει σε θέση σμολ φόργουορντ, ο Ρόμπερτ Γουίλιαμς προστατεύει το καλάθι καλύτερα από όλους τους συμπαίκτες του, ο Χόρφορντ αποτελεί απειλή.

Στους Χιτ, ο Μάρτιν κάνει απίστευτη σειρά (κερδίζοντας την… προαγωγή του στην αρχική πεντάδα στο Game 6), δίνοντας λύσεις με του σουτ του και μαρκάροντας εναλλάξ με τον Μπάτλερ τους Τέιτουμ και Μπράουν. Ο Βίνσεντ δίνει ηρεμία, σταθερό σουτ και δημιουργία. Οι Ρόμπινσον και Στρους βοηθούν να υπάρχουν σωστές αποφάσεις με το καλό τους σουτ και την διαρκή κίνησή τους. Ο Λάουρι προσπαθεί να αποδείξει ότι έχει λίγη ακόμα βενζίνη στο ντεπόζιτο.

Στα χαρτιά, οι Σέλτικς έχουν περισσότερες λύσεις από τους Χιτ, ειδικά μετά και τους τραυματισμούς των Χίρο και Ολαντίπο. Αυτό φάνηκε στα τρία τελευταία παιχνίδια της σειράς, αλλά στα τρια πρώτα ματς το Μαϊάμι είχε καλύψει τα κενά του. Το τι θα κάνουν οι λεγόμενοι ρολίστες στο Game 7 ενδεχομένως να κρίνει πολλά. Ήταν εξάλλου ένας ρολίστας (Γουάιτ) που έστειλε την σειρά μέχρι εδώ.

Ένα ιστορικό παιχνίδι

Από όποια πλευρά και να δει κάποιος το Game 7 των Σέλτικς με τους Χιτ, είναι ιστορικό. Το Μαϊάμι θέλει να γράψει ιστορία ως το δεύτερο Νο8 που θα προκριθεί στους τελικούς. Οι Σέλτικς να γίνουν η πρώτη ομάδα που επέστρεψε από το 0-3 στα playoffs. Η πίεση που αισθάνονται και οι δύο αντίπαλοι είναι τεράστια.

Στο τέλος της ημέρας, ο κόσμος θα δει αυτό για το οποίο ανυπομονεί: Ένα Game 7, στην καλύτερη φράση στην ιστορία του NBA. Εκεί που τα φώτα λάμπουν ακόμα περισσότερο, οι σταρ δείχνουν από τι υλικό είναι φτιαγμένοι και οι ρολίστες έχουν την δική τους ευκαιρία να λάμψουν.

TAGS NBA ΗΠΑ ΜΑΪΑΜΙ ΧΙΤ ΜΠΟΣΤΟΝ ΣΕΛΤΙΚΣ BASKETBALL ANALYSIS
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ