NBA

NBA: Οι Μάβερικς απέχουν λίγο από το φιάσκο, το πρόγραμμά τους και οι ισοβαθμίες που δεν τους ευνοούν

Dallas Mavericks guard Luka Doncic (77) throws his hands up after drawing a foul on a made basket in the first half of an NBA game against the Cleveland Cavaliers in Dallas, Texas, Wednesday, Dec. 14, 2022. (AP Photo/Emil Lippe)
Dallas Mavericks guard Luka Doncic (77) throws his hands up after drawing a foul on a made basket in the first half of an NBA game against the Cleveland Cavaliers in Dallas, Texas, Wednesday, Dec. 14, 2022. (AP Photo/Emil Lippe) © 2022 EMIL LIPPE / AP IMAGES

Η ήττα από τους Χιτ έβαλε σε ακόμα μεγαλύτερους μπελάδες τους Μάβερικς στο κυνήγι μίας θέσης στο play-in της Δύσης, αφού παρέμειναν στην 11η θέση. Τα πράγματα όμως δείχνουν... ακόμα χειρότερα στη πραγματικότητα, με το πρόγραμμά τους μέχρι το τέλος της σεζόν να είναι επικίνδυνο και τις ισοβαθμίες να μην είναι με το μέρος τους.

Η συνεργασία του Λούκα Ντόντσιτς με τον Καϊρί Ίρβινγκ δεν έχει φέρει τα αποτελέσματα που περίμεναν οι Μάβερικς. Το Ντάλας ήταν 4ο στην Δύση όταν έφερε τον Ίρβινγκ από τους Νετς στις 6 Φλεβάρη. Σχεδόν δύο μήνες αργότερα, μετά και την ήττα από τους - χωρίς Μπαμ Αντεμπάγιο - Χιτ, το Ντάλας είναι 11ο (!) στην Δύση και παλεύει να μπει στο play-in, με τις πιθανότητες να μην είναι με το μέρος του.

Οι Μάβερικς ουσιαστικά έβαλαν τα χέρια τους και έβγαλαν τα μάτια τους τις τελευταίες μέρες. Οι δύο συνεχόμενες ήττες από τους αδιάφορους Χόρνετς πρακτικά έφεραν τα πάνω-κάτω για την παρέα των Ντόντσιτς, Ίρβινγκ, που αντί να βρίσκεται στην 10η θέση της Δύσης με ρεκόρ 39-39 (ισόβαθμή με τους Γουλβς, που θα ήταν 9οι επειδή υπερτερούν στην ισοβαθμία), βρίσκονται εκτός play-in, με τα πράγματα να δείχνουν εξαιρετικά άσχημα.

Για την ακρίβεια, ιδού η κατάταξη στην Δύση στις θέσεις 7-12:
7. Νιου Ορλίανς Πέλικανς 40-38
8. Λ.Α Λέικερς 39-38
9. Μινεσότα Τίμπεργουλβς 39-39
10. Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ 38-40
----------
11. Ντάλας Μάβερικς 37-41
12. Γιούτα Τζαζ 36-41

Οι Μάβερικς απέχουν 1 παιχνίδι από τους Θάντερ, 2 από τους Γουλβς, 2.5 από τους Λέικερς και 3 από τους Πέλικανς, ενώ οι Τζαζ βρίσκονται μισό παιχνίδι πίσω τους στην 12η θέση. Με εξαίρεση τους Λέικερς και τους Τζαζ- που τους απομένουν από 5 παιχνίδια - οι άλλες ομάδες που παλεύουν για μία θέση στο play-in (Πέλικανς έχουν ρεαλιστικές ελπίδες μέχρι και για την 5η θέση) έχουν από 4 παιχνίδια.

Τα πράγματα δείχνουν δύσκολα για το Ντάλας. Στην πραγματικότητα όμως είναι... ακόμα χειρότερα, αφού οι Μαβς υστερούν σχεδόν σε όλες τις ισοβαθμίες με τις ομάδες που βρίσκονται από πάνω τους. Συγκεκριμένα, το Ντάλας έχει:
2-2 νίκες με τους Πέλικανς (υστερούν στην ισοβαθμία επειδή οι Νιου Ορλίανς έχουν καλύτερη επίθεση)
3-1 νίκες κόντρα στους Λέικερς
1-2 νίκες κόντρα στους Γουλβς
1-2 νίκες κόντρα στους Θάντερ
3-1 νίκες κόντρα στους Τζαζ

Με λίγα λόγια: Με εξαίρεση τους Λέικερς, οι Μάβερικς δεν θέλουν να ισοβαθμίσουν με καμία άλλη ομάδα από αυτές που βρίσκεται στις θέσεις 7-10 αυτή τη στιγμή. Συγκεκριμένα:

  • Για να ξεπεράσουν οι Μάβερικς τους Θάντερ - που αποτελούν τον άμεσο ανταγωνιστή τους - πρέπει να κάνουν δύο περισσότερες νίκες στα τέσσερα παιχνίδια που τους μένουν μέχρι το τέλος της κανονικής περιόδου. Να κάνουν δηλαδή για παράδειγμα 3 νίκες και η Οκλαχόμα Σίτι μία νίκη ή να κάνουν το 4/4 και οι Θάντερ να κάνουν μέχρι δύο νίκες.
  • Για να ξεπεράσουν τους Γουλβς πρέπει να κάνουν τρεις περισσότερες νίκες από την Μινεσότα (3 νίκες έναντι καμίας των Γουλβς ή 4 νίκες για μία νίκη των Γουλβς).
  • Για να ξεπεράσουν τους Πέλικανς πρέπει να κάνουν το 4/4 και οι Πέλικανς 0/4
  • Για να ξεπεράσουν τους Λέικερς πρέπει απλώς να ισοβαθμίσουν.

Το πρόγραμμα είναι επικίνδυνο, αλλά οι Θάντερ είναι σε... χειρότερη θέση

Δεδομένου ότι οι Μάβερικς μετρούν 5 ήττες στα τελευταία 6 παιχνίδια τους και - μεταξύ άλλων - ηττήθηκαν δύο σερί φορές από τους Χόρνετς, είναι σαφές ότι το Ντάλας μπορεί να... χάσει από τον οποιονδήποτε. Ακόμα και αν αφήσει όμως κάποιος την εικόνα τους εκτός εξίσωσης, μία ματιά στο πρόγραμμά τους δείχνει ότι τα πράγματα δεν είναι απλά, αφού τα 3 από τα 4 παιχνίδια που τους απομένουν είναι υψηλού κινδύνου.

Συγκεκριμένα, οι Μάβερικς στους 4 τελευταίους αγώνες τους θα αντιμετωπίσουν κατά σειρά:

  • Εκτός έδρας τους Ατλάντα Χοκς (38-39) των Τρέι Γιανγκ και Ντεζούντε Μάρι, που παλεύουν από την πλευρά τους για ένα καλό πλασάρισμα στο play-in της Ανατολής.
  • Εντός έδρας τους Σακραμέντο Κινγκς (47-30) που έχουν κλειδώσει την 3η θέση στην Δύση, αλλά ακόμα κυνηγούν την 2η θέση από τους Γκρίζλις.
  • Εντός έδρας τους Σικάγο Μπουλς (37-40) που μάχονται για να ανέβουν πιο ψηλά από την 10η θέση στην Δύση.
  • Εντός έδρας τους Σπερς (19-58) που περνούν την φάση "YOLO" στο κυνήγι του Βικτόρ Γουεμπανιαμά και μπορεί να δώσουν χρόνο συμμετοχής ακόμα και στον Γκρεγκ Πόποβιτς ή τον τύπο που δουλεύει στο κυλικείο της ομάδας στο παρκέ για να σιγουρευτούν ότι θα ηττηθούν.

Όπως γίνεται σαφές, παρά το γεγονός ότι έχουν 3/4 εντός έδρας παιχνίδα, οι Μαβς αντιμετωπίζουν - με εξαίρεση τους Σπερς - ομάδες που καίγονται για νίκες. Μπορούν να ελπίζουν ότι ίσως το Σακραμέντο εμφανιστεί χωρίς τους βασικούς του, ωστόσο - όπως έχει αποδειχθεί - ίσως ούτε αυτό να είναι αρκετό.

Το θετικό για τους Μάβερικς είναι ότι ο άμεσος ανταγωνιστής τους (Θάντερ) έχει ακόμα πιο δύσκολο πρόγραμμα, αφού θα αντιμετωπίσει κατά σειρά τους Σανς (εντός έδρας), τους Γουόριορς (εκτός έδρας), τους Τζαζ (εκτός έδρας) και τους Γκρίζλις (εντός έδρας). Κοινώς, είναι πράγματι ανοιχτό το σενάριο η Οκλαχόμα Σίτι να κάνει μέχρι 1 νίκη, δίνοντας ανάσα στους Μάβερικς. Το Ντάλας όμως δεν μπορεί να στηρίζεται στα αποτελέσματα των Θάντερ, παρά πρέπει πρώτα να πάρει νίκες.

Όπως και να έχει, είναι σαφές ότι οι Μάβερικς είναι σε δύσκολη θέση. Την δεδομένη στιγμή σίγουρα δεν μοιάζουν με διεκδικητές του τίτλου, όπως περίμεναν όταν απέκτησαν τον Ίρβινγκ. Τουναντίον, μοιάζουν - και είναι - μία μέτρια ομάδα χωρίς χημεία και άμυνα που μοιάζει με ελβετικό τυρί.

Θα γυρίσουν οι Τεξανοί τον διακόπτη στους 4 τελευταίους αγώνες; Αν δεν το κάνουν, τότε η χρονιά θα εξελιχθεί σε φιάσκο, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι πέρυσι έφτασαν μέχρι τους τελικούς της Δύσης. Το χειρότερο ωστόσο είναι ότι ακόμα και αν πάρουν αρκετές νίκες, ίσως να μην είναι αρκετό. Και δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να μην ορίζεις την μοίρα σου στο NBA.

TAGS NBA ΗΠΑ ΜΑΒΕΡΙΚΣ ΛΟΥΚΑ ΝΤΟΝΤΣΙΤΣ ΚΑΪΡΙ ΙΡΒΙΝΓΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ